Drugi športi

Davisov pokal: Nadal rešil domačine pred porazom

Madrid, 19. 11. 2019 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Teniške reprezentance Francije, Argentine in Kazahstana so prišle do uvodnih zmag na zaključnem turnirju Davisovega pokala v Madridu. Francozi so imeli nekaj težav z Japonci, a na koncu vseeno zmagali z 2:1, Argentinci so s 3:0 ugnali Čilence, Kazahstanci pa z 2:1 Nizozemce. Španci so po zaslugi Rafaela Nadala, ki je s precej težavami premagal Karena Hačanova, izenačili proti Rusiji (1:1).

Nicolas Mahut in Pierre-Hugues Herbert med obračunom v dvojicah.
Nicolas Mahut in Pierre-Hugues Herbert med obračunom v dvojicah. FOTO: AP

V skupini A je Francija imela kar nekaj težav z Japonsko. Jo-Wilfried Tsonga je Franciji prinesel vodstvo z zmago s 6:2 in 6:1 nad Jasutako Učijamo, Jošihito Nišioka pa je potem s 7:5 in 6:2 premagal Gaëla Monfilsa in izenačil izid na 1:1 v zmagah. V dvoboju dvojic sta prvi niz s 7:6 (4) dobila Japonca Ben McLachlan in Učijama, preostala dva pa 6:4 in 7:5 Nicolas Mahut in Pierre-Hugues Herbert, ki sta Franciji zagotovila zmago z 2:1 v zmagah. Japonsko v sredo čaka obračun s Srbi, za katere bo igral tudi drugi igralec sveta Novak Đoković.

Argentina je dvoboj proti Čilu dobila brez težav s 3:0 v zmagah. Posamični zmagi sta Argentincem priigrala Guido Pella, ki je s 6:4 in 6:3 premagal Nicolasa Jarryja, in Diego Schwartzman, ki je bil s 6:2 in 6:2 boljši od Cristiana Garina. Med dvojicami je argentinska naveza Maximo Gonzalez/Leonardo Mayer prišla do zmage s 6:3 in 7:5 proti čilski dvojici Jarry/Hans Podlipnik-Castillo. V skupini C igra še Nemčija, ki se bo v sredo pomerila z Argentino.

Nadal preprečil poraz Španije, Kanadčani boljši od ZDA
Kazahstan je v skupini E z 2:1 v zmagah premagal Nizozemsko. Najprej je prvi kazahstanski lopar Mihail Kukuškin s 6:2 in 6:2 premagal Botica van de Zandschulpa, potem pa je izid v zmagah izenačil Robin Haase, ki je s 7:5, 3:6 in 7:6 (5) ugnal Aleksandra Bublika. Kazahstanu je zmago prinesla igra dvojic, ki sta jo s 6:4 in 7:6 (2) dobila Kukuškin in Bublik, ki sta bila uspešnejša od nizozemske naveze Haase/Jean-Julien Rojer. Nizozemsko v sredo čaka težko delo proti Veliki Britaniji.

Zvečer je bil na sporedu tudi obračuni med Rusijo, ki je v ponedeljek s 3:0 ugnala branilko naslova Hrvaško, in domačinko Španijo v skupini B. Roberto Bautista Agut je par odprl izvrstno, nato pa popustil proti Andreju Rublevu in izgubil s 6:3, 3:6 in 6:7 (0). To je pomenilo, da je bil prvi lopar sveta Rafael Nadal primoran premagati Karena Hačanova in tudi Majorčan je prvi niz tako kot Agut dobil s 6:3, nato pa stežka zlomil odpor svojega nasprotnika za zmago v drugem s končnih 7:6 (7).

Avstralija je po zaslugi Nicka Kyrgiosa in Alexa De Minaura, prvi je z dvakrat s po 6:4 premagal Alejandra Gonzaleza, drugi pa s 6:4 in 6:3 Daniela Galana, hitro opravila s Kolumbijo v skupini D. Kolumbijci so v ponedeljek z 1:2 izgubili uvodni dvoboj proti Belgijcem, Kanadčani pa so z 2:1 ugnali Italijane. V skupini F je bil v torek zvečer na sporedu sosedski obračun med Kanado in ZDA, Kanadčani so po zaslugi Vaseka Pospišila povedli z 1:0, potem ko je Pospišil v dramatičnem obračunu s 7:6 (4) in 7:6 (7) ugnal Reillyja Opelko, delo pa je nato malce bolj prepričljivo proti Tayloru Fritzu dokončal Denis Šapovalov s 7:6 (6) in 6:3.

Zanimivost letošnjega turnirja v Madridu je, da Davisov pokal prvič poteka po novem formatu. V prvem delu je 18 ekip razvrščenih v šest skupin, ki bodo dale četrtfinaliste. Od četrtfinala naprej bo tekmovanje potekalo na izpadanje, finale pa bo na sporedu v nedeljo. Pred tem je Davisov pokal potekal skozi vse leto na izpadanje. Novo je tudi, da po novem igralci nastopijo le še v dveh posamičnih dvobojih in enem obračunu dvojic, kjer igrajo na dva dobljena niza. Po starem formatu so igrali na tri dobljene nize, na sporedu pa so bili štirje posamični dvoboji in igra dvojic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.