Drugi športi

'Dekleta morajo v glavi premagati svoja visoka pričakovanja pred tekmovanjem na domačih tleh'

Celje, 28. 10. 2022 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., M.F.
Komentarji
1

Slovensko žensko člansko reprezentanco le še generalka proti Hrvaški loči do začetka domačega EP. Za zaprtimi vrati v Laškem je že odigrala predzadnjo pripravljalno tekmo pred domačim evropskim prvenstvom. Hrvatice so bile boljše s 27:24. Iste tekmice si bodo nasproti stale še v soboto. "Naš smerokaz je igra v drugem polčasu, prvi pa je za pozabo, oziroma se moramo iz njega veliko naučiti," sporoča slovenska stroka pred zaključkom priprav na EP.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenske rokometašice so osem dni pred uvodno tekmo prvenstva stare celine piljenje detajlov s treninga prenesle na tekmo. 

Letošnje evropsko prvenstvo za rokometašice bo 15. tovrstno tekmovanje. Slovenija ga bo začela v skupini B, ki jo bo gostila celjska dvorana Zlatorog. Uvodoma se bo v petek, 4. novembra, pomerila z Dansko. Dva dni kasneje sledi obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra, pa še s Srbijo. Vse tri tekme se bodo začele ob 18. uri.

Prvi polčas bodo izbranke slovenskega selektorja Dragana Adžića skušale kar najhitreje pozabiti, saj je obramba močno pokala po šivih, obenem pa je neučinkovitost pri strelih z razdalje po prvih 30 minutah prinesla visok zaostanek z 10:17. Nadaljevanje po glavnem odmoru ni napovedovalo nič dobrega, saj so Hrvatice dvakrat povedle že za ogromnih devet zadetkov. A nato je slovenska vrsta stopila skupaj in vztrajno iz minute v minuto nižala zaostanek. Svoj trenutek je dočakala slabih sedem minut pred koncem, ko je Nina Zulić, s petimi zadetki najboljša slovenska strelka, izid poravnala na 23:23. V preostanku tekme je Slovenkam zmanjkalo nekoliko moči in športne sreče, kar so Hrvatice izkoristile in tekmo dobile. "Za nami je zanimiva in zahtevna tekma. V prvem polčasu s soigralkami nismo pokazale pravega obraza, me pa veseli, da smo v nadaljevanju pokazale, kaj znamo, in izničile visok zaostanek," je pogovor začela Nina Zulić in pristavila: "Zagotovo bomo s te tekme odnesle veliko pozitivnih stvari. Verjamem, da bomo že sobotno tekmo odigrale še bolje ter da bomo do začetka evropskega prvenstva povsem nared."

Elizabeth Omoregie
Elizabeth Omoregie FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija bo zadnjo tekmo pred začetkom domačega zaključnega turnirja igrala v soboto, ko se bo v Laškem znova pomerila s Hrvaško. V skupinskem delu jo nato v Celju čakajo tekme z Dansko (4. november), Švedsko (6. november) in Srbijo (8. november). 

Celje bo sicer eno izmed štirih prizorišč prvega dela tekmovanja. V Sloveniji bo tekmovanje potekalo še v Ljubljani, preostali dve prizorišči sta Skopje in Podgorica. Slovenska in makedonska prestolnica bosta gostili tekme drugega dela, v katerega bodo napredovale po tri reprezentance iz skupin prvega dela. Končnica z vsemi tekmami za razvrstitev od prvega do šestega mesta bo potekala v Ljubljani. 

V drugi del tekmovanja, ki bo v Ljubljani, se bodo uvrstile najboljše tri izbrane vrste, zadnjeuvrščena pa bo izpadla. "Razplet prvega polčasa je posledica prevelike želje naših deklet. To je bil klasičen primer v športu, ko si v pričakovanju velikega tekmovanja na domačih tleh. Zame bo bližajoče evropsko prvenstvo 13. veliko tekmovanje, zato vem, kako jim lahko pomagam kot trener. Zagotovo je bolje, da se je to zgodilo sedaj kot pa prihodnji petek," je po tekmi poudarjal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi in dodal: "Dekleta morajo v glavi premagati svoja visoka pričakovanja pred tekmovanjem na domačih tleh in na igrišče stopiti čistih misli. Na tej tekmi smo se veliko in hitro nekaj naučili. Že v drugem polčasu je bilo povsem drugače, bil je približek našim zmožnostim," je bil izčrpen po predzadnji pripravljalni tekmi pred začetkom EP selektor Adžić. Slovenska reprezentanca se je na sklepnih pripravah za evropsko prvenstvo sicer po dolgem času zbrala z vsemi razpoložljivimi močmi, prvi trening v polni postavi pa opravila šele v sredo zvečer. Težave s poškodbo hrbta so od polne obremenitve oddaljile kapetanko Ano Gros, ki na tekmi ni imela najboljšega dne. "Nekaj prostora smo morali nameniti tudi Grosovi, ki na lastno odgovornost igra s poškodovanim hrbtom. Po izostankih s treningov smo jo morali na tekmi vrniti na parket, se je pa videlo, da pri strelih z razdalje še ni na ravni, na kateri smo je vajeni," je o izvrstni desni zunanji rokometašici dodal Adžić. Grosova je igrala samo v prvem polčasu – v drugem jo je zamenjala Barbara Lazović, ki se na igrišče vrača po težavah s kolenom – in dosegla dva zadetka iz osmih strelov.  

Slovenke in Hrvatice bodo v petek v Laškem opravile skupen trening, v soboto pa se pomerile na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom evropskega prvenstva. Tudi tedaj bo obračun zaprt za javnost.

Izid:
Slovenija - Hrvaška 24:27 (10:17)
Slovenija: Klemenčič 2, Novak, Gros 2, Omoregie 3, Žabjek, Stanko 3, A. Abina, Zelnik, Mavsar 4, Ljepoja 1, Zulič 5, Varagić 2, Lazović 2, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina, Zec, Pandžić.

Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
Slovenija - Hrvaška

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikdar več
28. 10. 2022 18.25
Sory, ampak npr., pa z vsem dolžnim spoštovanjem, je Varagičeva out že nekaj časa.. Še dve, tri takšne se najdejo.