Drugi športi

Nekdanji selektor Denić: Slovenija je rokometna sila, ki ...

Herning, 21. 01. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rokometni trener Boris Denić na svetovnem prvenstvu na Danskem in v Nemčiji vodi reprezentanco Savdske Arabije. Zasedbo rokometnih amaterjev, ki se ne more primerjati s Slovenijo. A je za razliko od nje med udeleženkami SP.

Nekdanji selektor slovenske moške rokometne reprezentance Boris Denić je lastnik druge najboljše slovenske uvrstitve na rokometnem mundialu. S svojimi izbranci je leta 2013 Uroša Zormana in druge varovance popeljal do 4. mesta v Španiji. Sledilo je rezultatsko neuspešno SP v Katarju in kmalu zatem se je poslovil s slovenske klopi, na kateri ga je nasledil Veselin Vujović. A za razliko od Črnogorca na slovenski klopi je Ljubljančan, tudi na letošnjem prvenstvu aktiven. Poveljuje reprezentanci Savdske Arabije, ki ne sodi med reprezentance, sposobne doseganja vrhunskih rezultatov. Gre vendarle za izbrano vrsto rokometnih amaterjev, ki se po najboljših močeh trudijo kar najbolje zastopati barve svoje domovine.

V intervjuju za balkan – handball se je Denić dotaknil pereče rokometne tematike. Ne sojenja, ki je zaradi nekaterih sumljivih odločitev in favoriziranja največjih, že pod drobnogledom, ampak omejitve napada. "To, da danes trenerji izkoriščajo možnost igranja s sedmimi možmi v polju, brez vratarja, me pretirano ne moti. Vsakdo od selektorjev ima to možnost, vprašanje pa je, če se zanjo odločijo. Mene bolj skrbi ura. Sodniška roka mora pasti. Vselej gledamo in se pogosto čudimo, kako hitro prepoznajo neaktivnost. Ni prav, da se s časom rokuje tako kot se. Če gledamo košarko, s katero rokomet pogosto primerjajo, bi bila za začetek dobra že omejitev napada. Denimo 30 – 35 sekund. Trenerji bomo imeli jasen okvir, vedeli kako rokovati s časom. Zasedbo bomo na tekmo pripravili drugače. Jaz bi ob tem ukinil še izvajanje na sredini igrišča. V 30 sekundah v napadu lahko narediš čudež. Menim, da bi bilo to dobro. Sodniki naj še naprej skrbijo za korektnost na igrišču, ampak ni mi všeč njihovo odštevanje podaj ob dvigu roke. Oni prehitro odločijo kdo je neaktiven," razmišlja Ljubljančan, ki ima s Savdsko Arabijo pogodbo do leta 2020: "Kaj se bo zgodilo po SP ne vem. Lahko dobim odpoved jutri, lahko me pustijo pri miru."

Boris Denić danes sedi na klopi Savdske Arabije, s katero se je uvrstil na svetovno prvenstvo.
Boris Denić danes sedi na klopi Savdske Arabije, s katero se je uvrstil na svetovno prvenstvo. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je velika reprezentanca
Denić se je stežka sprijaznil, da kar naenkrat sedi na klopi reprezentance, ki v boju s favoriti nima prav veliko možnosti za uspeh. Vajen je nizanja zmag, boja za najvišja mesta, boja za medalje. Nekoč kot vratar, danes kot trener. Slovenija je vendarle v rokometu nekaj drugega kot Savdska Arabija. "Slovenija je svetovna rokometna sila, ki je ni na prvenstvu. Ne vem zakaj," je zaključil 51-letnik, čigar reprezentanca na SP, počasi zaključuje z delom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
21. 01. 2019 15.52
+2
Hahaha, denar so razporejali drugam in drugače.