Šport

Deset let po SP v nogometu Katar še v boj za olimpijske igre

Doha, 27. 07. 2020 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Katar se bo potegoval za organizacijo olimpijskih iger leta 2032, so sporočili iz te zalivske države. S tem je v spomin priklical vprašanje izjemno visokih poletnih temperatur, ki lahko dosežejo 50 stopinj Celzija, in slabega obiska velikih športnih dogodkov v preteklosti.

Poljska metalka kladiva Joanna Fiodorow (na fotografiji) med nastopom v Dohi.
Poljska metalka kladiva Joanna Fiodorow (na fotografiji) med nastopom v Dohi. FOTO: AP

Za zdaj je sicer več držav izrazilo željo po organizaciji OI 2032. Indija, avstralska zvezna država Queensland, kitajski Šanghaj in potencialna skupna kandidatura Severne in Južne Koreje so že znani interesenti. Po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) iz leta 2014 morajo vsi, ki se zanimajo za organizacijo iger, izpolniti prošnjo za neobvezujoč nadaljnji dialog z Mokom. Katar je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je pismo o nameri že poslal na sedež olimpijskega gibanja v Lozano.

Kot je za AFP dejal predsednik olimpijskega komiteja Katarja šejk Joaan bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, bo Katar vnovič skušal pridobiti organizacijo največjega športnega dogodka na svetu. Doslej je Katar že dvakrat neuspešno kandidiral pri Moku za OI 2016, ki jih je organiziral Rio de Janeiro, in OI 2020, ki bodo zaradi koronavirusne pandemije predvidoma prihodnje poletje v Tokiu.

"Katar si je z leti prislužil sloves izjemnega gostitelja največjih športnih dogodkov. Imamo obilo izkušenj in veliko željo, da uporabimo šport za promocijo miru in kulturne izmenjave," meni Al-Thani. Katar bo leta 2022 gostil nogometni mundial, a ne v tradicionalnem poletnem terminu, temveč od 21. novembra do 18. decembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
27. 07. 2020 14.37
+3
Spet bodo na veliko podkupovali in sevada na ta način dobili željeno. In spet gradili in izkoriščali uvožene delavce. Potem pa bo spet jok in polemika ali naj prestavijo na zimo, ker je poleti enostavno prevroče za šport na prostem. Res, da naj bi bil cel svet enakovredno tretiran pri dodeljevanju športnih prireditev, ampak včasih bi morala pretehtati zdrava pamet. Ampak očitno denar premaga tudi zdravo pamet.
PotPuffer
27. 07. 2020 12.31
+0
Pf...mafija da ni večje, te zadekane pa se v morje pometa!!!