Drugi športi

Jakobsena bodo do večera poskusili zbuditi iz umetne kome

Katovice, 06. 08. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V četrtek dopoldne je moštvo Deceuninck-QuickStep objavilo nove podrobnosti o stanju mladega sprinterja Fabia Jakobsena. Ponoči je prestal operacijo na obrazu, zdravniki pa ga bodo skušali tekom dneva zbuditi iz umetne kome, so spodbudno novico zapisali pri Deceuninck-Quick-stepu.

Zaradi poškodbe ramena ob padcu v ciljnem prostoru je moral dirko zapustiti tudi drugouvrščeni Francoz Marc Sarreau (Groupama-FDJ). Virtualno vodilni je tako član ekipe CCC Kamil Malecki, na drugem mestu pa je slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki se je v Katovicah izognil padcu in prvo etapo končal na tretjem mestu. V četrtek bo na Poljskem na sporedu druga od petih etap. Kolesarji bodo morali v dokaj ravninski etapi premagati 151,5 km med Opolami in Zabrzami. Sredino podelitev priznanj najboljšim so zaradi nesreče odpovedali.

Po poročanju TVP so v bolnišnici v predmestju Katovic (Sosnowiec) malce bolj optimistični po prvih pregledih poškodovanega Fabia Jakobsena, saj naj ne bi utrpel hujših poškodb možganov in hrbtenjače. Več bo znanega v četrtek popoldne, medtem pa so se oglasili tudi pri vodstvu dirke po Poljski, ki je že lani doživela hud udarec s smrtjo 22-letnega Belgijca Bjorga Lambrechta. Tokrat je član ekipe Deceuninck-QuickStep Jakobsen grdo trčil v ogrado ob progi v ciljnem sprintu, v katerem se je pomeril z moštvenim kolegom Primoža Rogliča, ki na dirki ne nastopa, Dylanom Groenewegnom. Slednjemu so zmago kasneje odvzeli in jo pripisali njegovemu nesrečnemu nizozemskemu rojaku, ki naj bi se skupaj s sodnikom, s katerim je trčil ob progi, od tistega hipa boril za življenje.

Tudi po navedbah njegovega belgijskega moštva 23-letni Jakobsen ni utrpel možganskih poškodb, a je zaradi drugih hudih poškodb in ureznin, zaradi katerih je izgubil veliko krvi, še vedno v umetni komi pod neprestanim nadzorom zdravnikov, so zapisali v izjavi za javnost. V četrtek dopoldne je belgijska ekipa objavila nove podrobnosti: ponoči naj bi Jakobsen prestal peturno operacijo na obrazu, zdravniki pa ga bodo skušali tekom dneva zbuditi iz umetne kome, so spodbudno novico zapisali pri Deceuninck-Quick-stepu.

Direktor dirke Czeslaw Lang je medtem priznal, da se je "bal najhujšega", potem ko so oba ponesrečena moška v bolnišnico odpeljali s helikopterjem. A po obisku bolnišnice Santa Barbara mu je odleglo, saj naj bi se stanje Jakobsena stabiliziralo.

'Situacija je resna, a stabilna'
"Spremljal sem situacijo povsem od začetka. Ravno sem se vrnil iz bolnišnice Santa Barbara v Sosnowiecu. Po pogovoru z direktorjem lahko rečem, da mi je precej odleglo. Glede na videno v nesreči smo se bali najhujšega, a zdaj vemo, da je situacija resna, a stabilna," je v izjavi zapisal Lang.

Organizatorji so tudi dodali, da je v zadnjih 150 metrih Groenewegen "zavil iz svoje linije" in "povzročil nesrečo". Spregovorili so tudi o zdravstvenem stanju sodnika, ki je prav tako stabilno. Utrpel je poškodbe glave, a je že pri zavesti. Ravnanje Groenewegna je medtem že obsodila tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), ki bi lahko Nizozemcu prisolila zgodovinsko visoko kazen. Vodstvo dirke ga je diskvalificiralo in mu izreklo kazen v višini 463 evrov.

Jakobsen (v ozadju levo) je padel prek ograje in trčil s sodnikom, ki je snemal dogajanje v cilju, Groenewegen (v rumeno-črnem dresu) je padel skozi cilj tako kot še nekateri drugi kolesarji. Slovenec Luka Mezgec se je padcu izognil.
Jakobsen (v ozadju levo) je padel prek ograje in trčil s sodnikom, ki je snemal dogajanje v cilju, Groenewegen (v rumeno-črnem dresu) je padel skozi cilj tako kot še nekateri drugi kolesarji. Slovenec Luka Mezgec se je padcu izognil. FOTO: AP

Opravičilo Jumbo-Visme in kasneje tudi Groenewegna
"UCI je ravnanje Dylana Groenewegna označila za nesprejemljivo in diskvalificirala člana Jumbo-Visme, zmago pa pripisala Fabiu Jakobsenu," so še sporočili organizatorji. 

Pri Jumbo-Vismi so se opravičili in dodali, da se "takšne nesreče ne bi smele dogajati". Po interni reviziji dogodkov bodo sporočili, kakšna kazen bo doletela Groenewegna.

"Mislimo na Fabia Jakobsena in ostale, ki so bili udeleženi v današnji grozljivi nesreči na dirki po Poljski. Takšne nesreče se ne bi smele dogajati. Izrekamo naše iskreno opravičilo in interno se bomo pogovorili o tem, kaj se je zgodilo, preden bomo podali kakršno koli dodatno izjavo," so zapisali v ekipi slovenskega šampiona Rogliča.

'Ne najdem besed'
Groenewegen se je nekaj ur kasneje tudi sam opravičil za padec, ki ga je povzročil v sredini prvi etapi. Član Jumbo-Visme je izrazil svoje obžalovanje nad dogodkom ob koncu sredine etape.

"Sovražim to, kar se je zgodilo včeraj. Ne najdem besed, ki bi opisale, kako zelo žal mi je za Fabia in vse ostale, ki so zaradi tega padli," je na Twitterju zapisal 27-letnik, ki je prvi prečkal ciljno črto. "V tem trenutku je najbolj pomembno Fabiovo zdravstveno stanje. Ves čas mislim nanj," je še zapisal Groenewegen.

Kljub padcu Jakobsena ekipa na startu tudi dan kasneje
Moštvo Deceuninck-Quick-step se je kljub grozljivemu padcu na prvi etapi dirke po Poljski odločilo začeti četrtkovo drugo etapo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na etapah bo sicer po posredovanju direktorja moštva Patricka Lefevereja odslej prisoten tudi strokovnjak za psihološko pripravo.

"To je bil velik udarec za naše moštvo. To bo pustilo posledice in to moramo reševati s strokovnjaki, ki so za to izobraženi," je dejal Lefevere.

Na istem letalu kot psiholog je tudi družina ponesrečenega Jakobsena, je še dodal direktor moštva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
06. 08. 2020 16.44
+4
mislim, ok. zakaj pa se nihče ne vpraša, zakaj je ta ciljni koridor tako ozek?
marston
06. 08. 2020 16.19
+4
Dvakrat je spremenil smer brez vzroka, ker je pred seboj imel prosto pot. Nato še komolec in očitno je bilo, da ga je hotel ustavit s tem, da ga je zrinil v ograjo. Ende. Letos naj bo gledalec, naj plača kazen drugo leto pa znova.
RamzesII
07. 08. 2020 08.37
Zakaj rabi razlog, kje piše v kateri smeri po progi mora voziti.
puspan
06. 08. 2020 14.49
-1
Najprej bom nekoga umoril, potem pa se bom opravičil. To, kar je storil Groenewegen, je naklepno uboj.
Perun
06. 08. 2020 14.31
+21
Nenadne spremembe smeri in zapiranje v ogrado v ciljnih šprintih bi morali začeti strogo kaznovati z izključitvijo z dirke in prepoved dirkanja za naslednje 3 mesece, pa se bo naredilo veliko za varnost in pošteno dirkanje, da zmaga najboljši in ne najbolj pokvarjen kolesar!
uporabnica1
06. 08. 2020 14.30
+22
Največ kritik si zasluži organizacija. Katastrofalne ograje, poleg tega so cilj postavili dva metra stran od železnice, od tirnic. Jakobsen ne bi utrpel takih hudih poškodb, če bi tam stale boljše ograje in boljša zaščita. Največja bedarija pa je, da gredo zaključek "postaviti" v dolino kjer so hitrosti prek 80 km/h. Ozka cesta, prerivanje pa še spust... A so mislili, da bo šlo brez hujših nesreč ali kaj? Aja, niso sploh veliko mislili. Saj lani je blo fino gledat Mezgeca kak je vse presprintal in dosegel rekord 82,4 km/h ampak žal se ne zaključi vedno tako srečno. Prepovedat šprinte na spustih, a jih lanska nesreča res še ni nič izučila ali kaj? Zapiranje drugih pa se bo žal vedno dogajalo, da ne govorimo o tem kaj vse sta počela Sagan in Cavendish, ampak sprinterji tisti trenutek nič ne razmišljajo. Podzavestno ruknejo ostale. Upam, da se Fabio zliže in da bo vse ok 🙏
Zanesenjak
06. 08. 2020 14.20
+17
Upam, da se zbudi in da ga zrihtajo, da bo lahko spet tekmoval.
sapipinofera
06. 08. 2020 12.39
+17
Vrhunski šport je iz stališča zdravja sama bolezen včasih tudi smrt. Ljudem pač hočejo dati malo kruha in veliko iger.
Definbahija
06. 08. 2020 12.24
+16
Mezgec pa res nima modre čelade in BMC sponorja na roki. Dajte mal resnosti!!
delomrznež
06. 08. 2020 13.45
retropil
06. 08. 2020 13.51
+5
catgod
06. 08. 2020 14.03
+8
Hehehe...kk so hinavsko popravili zapisano
hirajem
06. 08. 2020 11.20
+1
ta bi meni koncal v zaporu in fasal vsaj 5 letno suspenzijo
retropil
06. 08. 2020 10.41
+31
Na sliki zgoraj Mezgeca ni. Samo toliko v vednost. Je bolj desno izven kadra. Sicer pa dvomim da je Groenewegen namerno povzročil padec Jakobsena. Dylan je bil v svoji karieri že v nešteto šprintih, se mi zdi da do tega trenutka tudi zelo fer tekmovalec. Seveda zasluženo diskvalificiran, je pa vprašanje ali je sploh opazil Fabia praktično do trka. Bil je sam spredaj, glava dol in gas do konca, tisti komolček je bil po mojem bolj kot ne korekcija smeri, ravnotežja. Ne vem. Bodo odgovorni povedali. Če je bilo namerno, si zasluži dosmrtno prepoved dirkanja, če pa je bil le splet nesrečnih okoliščin pa pač ne. Nesreče se dogajajo. Upam le, da Jakobsen okreva 110%, ne le 100%.
catgod
06. 08. 2020 11.01
+13
Res je..... Tale na sliki je na hitr sam podoben Mezgecu.....sposoben pisec tega clanka...... namig.....Mitchelton Scott ima rumeno crno kombinacijo
inside1
06. 08. 2020 09.59
+37
Tale o 15 m je mal huda. kolesarji so se menjavali v ospredju, ga pa je zrinil in mu stiskal pot, kar je nefer dejanje. Če je bil res nameren komolec naj pokaže preiskava in analiza posnetka.... Če se izkaže, da je bil komolec, mu vzeti licenco in odstraniti iz tega športa.
BrainDance
06. 08. 2020 10.36
+5
catgod
06. 08. 2020 09.52
+15
Pa ka si nor.....kje je bicikl Fabia v zraku🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️. Tako kot pred leti svinjarija, ki jo je naredil Sagan v sprintu Marku Cavendishu....bo tudi ta pometena pod predprogo in se bojo v ozadju vse lepo pomenili. Ima pa Fabio tudi tezke poskodbe obraza ....za katerega bo potreboval plasticnega kirurga.
MojsterSplinter
06. 08. 2020 09.43
+13
"Stabilno stanje" ne pove nič. V "stabilnem stanju" si lahko tudi kot pepel v žari...
AshBurton
06. 08. 2020 09.24
+14
Naj si organizazorji dirk malo zamislijo kako postavljo cilje v sprint etapah!! !to je prvo, drugo pa naj razmislijo ali si Dylan zasluzi se drugo priloznost! Tezko je bit pameten, ker nisem strokovnjak in njegov velik navijac ampak ce njegovo potezo obsojajo vsi, ki nekaj veljajo je to res sramotno kar je storil!
Z0r98xyw
06. 08. 2020 09.18
+17
Odstranit ga iz kolesarstva za vedno,tak ne spada tja
Kozorog123
06. 08. 2020 09.30
+14
Odstranili ga sigurno ne bodo, ker je eden trenutno najboljših kolesarjev med sprinterji in ker se v kolesarstvu prav zaradi takih vrti tudi lep denarček, ki kaplja v žepe velikih poslovnežov in na koncu tudi mafije (kar je na lastni koži občutil Pantani)... Bi si pa to vsekakor zaslužil...
uporabnica1
06. 08. 2020 14.22
+2
tako prerivanje je vsakdanjo, vsak sprinter je ze kdaj koga zaprl, tole je blo res namerno ampak ni blo pa namerno Fabia poškodovat!! Krivda je na organizatorjih, ki niso dal niti pravih ograj in zaščite. Lanska nesreča jih očitno ni nič izučila
RamzesII
06. 08. 2020 09.02
-23
"Organizatorji so tudi dodali, da je v zadnjih 150 metrih Groenewegen "zavil s svoje linije" in "povzročil nesrečo"." Na kakšen način točno? Zakaj ne bi smel peljati, kot sam želi? Ne more tekmovalec skrbeti še tiste za sabo in odgovarjati za njihovo ravnanje. Ali imajo točno določena pravila kako se vozi kje, na katerem delu proge?
Kozorog123
06. 08. 2020 09.08
+23
Pravil je nešteto, ki jih tekmovalci odlično poznajo (oz. podpišejo, da jih poznajo in s s tem zavežejo, da jih bodo spoštovali). Šprinter lahko enrakt spremeni smer v šprintu... Groenewegen jo je dvakrat s tem da je z drugim manevrom izrinil tekmovalca, ki jebil ob njemu oz. že pred njim.
Farming Papo17
06. 08. 2020 09.11
+23
Ker če spreminjaš smer sprinta v zadnjih 100 metrih si avtomatsko diskvalificiran. On pa je še zakrivil nesrečo, tako kot Sagan predlani na Touru ko je ob ogrado stisnil Cavendisha. Podobna nesreča, za Gronewegna pa pomojem še premila kazen.
Kozorog123
06. 08. 2020 09.00
+15
A se te delajo norca:"Ravnanje Groenewegna je medtem že obsodila tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), ki bi lahko Nizozemcu prisolila zgodovinsko visoko kazen. Vodstvo dirke ga je diskvalificiralo in mu izreklo kazen v višini 463 evrov." ... Človeka namirno stisnt ob ogradu, ko je vsakemu pet letnemu otroku jasno kaj sledi... Če pride Groenewegen na Giro ga bom na enem vzponu ciljal z granitno kocko... kazen 463 eur lahko poravnam že danes... pisano z veliko mero sarkazma... Ampak kazen 463 eur ob poškodbah, ki bodo tri ljudi pestile celo življenje?
Kozorog123
06. 08. 2020 09.04
+23
In ja sem zagret navijač Rogliča (poznam ga skoraj od njegovega prvega kilometra, ko je začel s kolesarsko kariero) in tudi Groenewegen mi je bil eden najboljših sprinterjev (poleg našega Mezgeca)... Ampak, da gre pa človek z glavo skozi zid za zmago (da bi dal tudi lastno poškodbo za zmago tik pred Tourom) to je pa sramotno...
murkecc
06. 08. 2020 09.23
+0
Preberi ponovno, mogoče ti potem kapne o kazni...
Kozorog123
06. 08. 2020 09.33
Ki bi lahko in jo ne bo... Kot je bilo pri Saganu a ne? DSQ iz Toura. En teden govora kaj bodo naredili:"tresla se je gora in rodila miška."
Roterdam
06. 08. 2020 09.00
-22
Thelost2, prav imaš. Dodajam pa, da so množično še veliko bolj objestni kolesarji v Ljubljani ob petkih.
Kozorog123
06. 08. 2020 09.17
+34
Kaj ima zdej ta članek s kolesarskim kroženjem ob petkih po Ljubljani. A vi rumenjački 24 ur na dan na politiko mislite? Dej zadrž take trapaste zase...
Komendator
06. 08. 2020 08.53
+31
Šprinti v cilj navzdol bi morali biti prepovedani. Tukaj so dosegli hitrost preko 80 km/h, kar je odločno preveč v ciljni gneči!
RamzesII
06. 08. 2020 09.03
-1
Kriv pa je prvi v skupini. Kot je kriv prvi v verižnem trčenju na cesti.
soseda
06. 08. 2020 14.20
+2
Nima sicer veze s kolesarskim šprintom, ampak vseeno; v verižnem trčenju na cesti kriv ni samo prvi, tisti ki jo faše samo od zadaj. Čisto vsi ostali za njim pa so krivi.
Thelost2
06. 08. 2020 08.36
-26
Omejit hitrosti tem divjakom na kolesih!!!!