Drugi športi

Direktor Jumbo-Visme: Roglič ima miselnost vodje

Rubena, 11. 09. 2019 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnji dan počitka na dirki po Španiji je Primož Roglič s svojo ekipo Jumbo-Visma preživel v Rubeni blizu Burgosa. Zaradi dežja je vodilni v skupnem seštevku letošnje Vuelte opravil trening na stacionarnem kolesu, v pogovoru z mediji pa je nekaj več o slovenskem šampionu povedal direktor nizozemske ekipe Addy Engels.

Roglič (na fotografiji) med sestopanjem s "klubskega" avtobusa med dirko po Španiji.
Roglič (na fotografiji) med sestopanjem s "klubskega" avtobusa med dirko po Španiji. FOTO: AP

"Nadel si je čelado in njegov osredotočeni pogled je dajal vtis, da razmišlja o petih etapah, ki ga še ločijo od tega, da bi pri svojih 29 letih zmagal na prvi veliki dirki," pred nadaljevanjem dirke po Španiji poroča madridski dnevnik AS. Primož Roglič je z rojakom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) v zadnjih tednih ena glavnih zvezd dogajanja na španski pentlji, članu Jumbo-Visme pa kot vodilnemu v skupnem seštevku seveda pripada posebno mesto v tamkajšnjih medijih.

Ti so potihoma seveda upali, da bi se domačemu Movistarju s španskim veteranom Alejandrom Valverdejem uspelo vrniti v igro za končno zmago, a za zdaj Roglič ne daje niti najmanjših znakov popuščanja.

Koncentracija mu popusti in obraz zažari le takrat, ko vidi Loro in Leva
"Ne bo se mi ponovilo," na vprašanja o tem, če bo v zadnjih gorskih etapah popustil tako kot na letošnji dirki po Italiji, odgovarja Roglič. AS dodaja, da mu "koncentracija popusti" oziroma mu "obraz zažari" le takrat, ko ga s sinom Levom obišče partnerica Lora Klinc. "V bivalniku z njegovim imenom in zastavo Slovenije ga spremljata vso dirko," poroča madridski športni dnevnik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Razmere so drugačne. Roglič, ki je prišel na to Vuelto, je bolj svež. Na Giro je prišel po tem, ko je odpeljal veliko več dirk. Zdaj je prišel praktično brez nastopov, od konca Gira je nastopil le na slovenskem državnem prvenstvu," je o tem, da bo tokrat zdržal in slavil veliko zmago, prepričan tudi prvi mož Jumbo-Visme Addy Engels.

'Ima miselnost vodje in tako se tudi vede'
Engels je pred štirimi leti kot vodja ekipe sicer nemočno spremljal neuspešen pohod Toma Dumoulina do skupne zmage na Vuelti. Pred zaključkom tokratne dirke so se Nizozemci odločili tudi podaljšati pogodbo s slovenskim kolesarjem, vse skupaj so potrdili z domiselnim videoposnetkom, v katerem so sodelovali številni športniki, tudi trener nemške reprezentance Joachim Löw in nizozemski zvezdnik Barcelone Frenkie de Jong, ki je Rogliču predlagal, da naj tako kot pred leti s smučarskimi skoki zdaj spet zamenja šport.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ima miselnost vodje in se tako tudi vede," o Zasavcu, ki je podpisal pogodbo do leta 2023, pravi Engels. "Dam vam primer: večerja po kronometru v Torrevieji (prva etapa letošnje Vuelte, op. a.). Za nas je bila to katastrofa! Padec, izgubili smo čas ... Tisti večer se je usedel za mizo in začel šaliti z vsemi. Izpostavil je, da je to zgolj ena od okoliščin, s katerimi se bomo morali spopasti, in da nam bo uspelo. Zelo je miren. To se odraža tudi na dirkah. Sproščen in vedno z nogami na tleh."

Želijo postati ena najmočnejših ekip na svetu
Glede Rogličeve preteklosti v smučarskih skokih je Engels dodal: "Ne verjamem, da ima njegova telesna pripravljenost iz tistih časov kakšno povezavo z njegovimi telesnimi sposobnostmi na kolesu. A morda mu pomaga s stališča psihe. To so športniki, ki so veliki individualisti. Zelo so trdni."

Engels je še izpostavil, da bo Roglič, če mu bo na koncu zares uspelo, zmago na Vuelti slavil tudi po zaslugi odlične ekipe, v smehu pa je zavrnil oceno, da se Jumbo-Visma spreminja v novi Sky.

"Samemu mu ne bi moglo uspeti. Zelo zelo pomembni so," je AS še citiral Engelsa. "Da postajamo kot Sky? Ne, ne ... To sta različni ekipi, toda tudi mi želimo postati eni najmočnejših na svetu," je še dodal "šef" Jumbo-Visme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
14. 09. 2019 10.50
+1
Rogla je letos naredil imeniten nacrt, da je sel na Giro in izpustil Tour ... nabral si je izkusnje in psihicno dozorel, pravi sampijon postaja. Vuelto bo sigurno osvojil, naslednje leto pa napad na Giro in/ali Tour ... mislim da bo v karieri osvojil vse te prestizne dirke ...
blazter
12. 09. 2019 10.25
+16
Navijam na polno. Kolesarstvo ni od včeraj in da imamo svojega v vrhu. Prinese nasmeh na usta.
uporabnica1
11. 09. 2019 20.08
+23
Jumbo Visma je odlična ekipa, na Giru so imeli smolo s poškodbami in bolezni. Kuss, ki je na Vuelti odličen na Giru ni bil, ker ni bil pripravljen na dirko, ker je imel drug plan dirk, on je nahitro zamenjal pripravljenega Gesinka. Sedaj se vidi da je pripravljen. Ekipo ima boljšo, ima dobre pomočnike, to kar se je zgodilo danes je zgodilo tudi najboljšim ekipam - Ineos in ostalim. Veter je velika težava, sploh če si nepozoren. Takšnih etap je bilo že ogromno, navsezadnje na Touru. Primoža cenijo, narobe se vam to zdi, ni res, da ga ne cenijo, samo to danes je pač bila nezbranost, kar je Primož tudi sam priznal. Pustimo Giro za nami, to je preteklost, ekipa se je zboljšala, danes so TJV, Astana naredili napako, ko so spustili naprej Quintano, vendar bo jutri že zaostal. Nima se smila jeziti, ker ne bomo s tem nič naredili. Bolje da ostane Primož v TJV, kjer je lahko kapetan, ne pa v Movistarju kjer so egoisti in bi bil Primoz lahko samo pomocnik. Ucimo se na napakah, tudi oni so samo ljudje. Jutri je nov dan ;)
StAnalitik
11. 09. 2019 15.48
+18
Engels se sedaj hvali kako pomembna je celotna ekipa.Seveda je in tehnična podpora tudi.Na Giru so pa scat hodili in afne guncali anede.Lahko je biti pameten,sedaj ko vse štima in so direktor pa ostali v spremljevalnem avtu nataknili Pampars plenice
Uporabnik458403
11. 09. 2019 15.04
+7
Danes je nora dirka. Kolesarijo na polno ze od starta. Do cilja ne bo nic drugace......... Mislim, da se danes na La vuelti dogaja kolesarska dirka sezoneb ce ne desetletja
motorist_mb
11. 09. 2019 14.17
-9
Ena najmočnejših na svetu...z to zasedbo malo morgen...najmanj dva če ne tri rabijo nove da Rogla drugo leto dobi TDF...škoda da ni šel v bolšo ekipo!
Uporabnik458403
11. 09. 2019 15.05
+11
blef
12. 09. 2019 10.53
+10
Ne verjamem, da bi bil pomočnik. On trenutno spada med top 3 kolesarje na svetu. Takšnega kolesarja ne daš za pomočnika.
gullit
12. 09. 2019 11.53
+11
Včasih smo tudi imeli top kolesarje, Brajkovič (mladinski sv.prvak), Hauptman (kolajna na sp na cestni dirki), Valjavec (med top 10 na touru), pa še bi lahko našteval recimo Mohoriča (mladi talent 2x sv. prvak) pa so žal bili v ekipah kjer so bili samo pomočniki in vodonoše. Žal
misko5lin
12. 09. 2019 18.59
+1
Kakšen pomočnik neki? Morda tebi pri pomivanju posode.
ptuj?anM
11. 09. 2019 13.38
+12
Upam, da so se v Jumbo - Vismi po dirki po Italiji vsedli in korenito pomenili o delovanju ekipe. Neumnosti, ki so jih počeli v Italiji ne sodijo niti v amatersko kolesarjenje. Že zmaga njegovega sotekmovalca na eni zadnjih etap je skrajno čudna. A ni pravilno ščititi tekmovalca, ki ima možnost za skupno zmago ...ne pa egoistično soliranje kolesarja, ki nima niti teoretičnih možnosti za preboj maed deseterico. Veliko nas je. ki miselnosti Rogljičeve ekipe ne razume popolnoma !
Maxx365
11. 09. 2019 13.50
+20
Po tvojem razmišljanju nihče ne bi smel zmagati posamezne etape razen kapetanov ekip? Verjetno so v vodstvu ugotovili, da bo Primož sam zmogel zaključiti etapo, je pa istočasno lepo, da tudi kakšnemu svojemu članu pustijo do zmage na posamezni etapi, to je pomembno tako za vzdušje v ekipi kot za dvig morale drugim članom moštva. Bodi brez skrbi, da bo Kuss zdaj trgal za Primoža do konca Vuelte. Kako pa misliš, da je lani Thomas zmagal Tdf, čeprav je bil Froom kapetan ekipe?
pojtrarara
11. 09. 2019 13.53
+12
Ptujčan tukaj glede Seppa in njegove zmage s s teboj ne strinjam. res je bil poslan naprej, da bo pomagal Rogliču, ampak ker je bil toliko spredaj, da je lahko etapo dobil in ker Roglič kot vodja ni bil v krizi, in če bi ga počakal, ne bi Rogličevega položaja nič spremenil, edino kot da bi izgubil lastno zmago in zmago ekipe na etapi - je meni razumno in tokrat prava odločitev, da se ni ustavil ni čakal Primoža. Mislim,da so se (po do sedaj videnem) dosti naučili iz napak na Giru, in upam da tako nadaljujejo. Še so kakšne izboljšave možne... recimo meni je bolj v spominu ostalo gnanje Gesinka v eni od etap. Bil je med ubežniki, in na koncu ni zmagal in je vedel,da ne bo, ampak je vseeno se na vso moč trudil in pedaliral in s tem tratil moč in energijo. Tisto mi je bilo nesmiselno,da se je šel utrujati, ko bi raje prihranil moč za gorske etape, ki so sledile in za bolj efektivno pomoč Primožu na teh.
Aldebaran1
11. 09. 2019 14.19
+26
Če ste poslušali komentatorja na Eurosportu, kaj bi naredila, če bi bila športni direktor.... Takoj ko se je začel klanec, je reku, da bi moral počakati Rogljiča... 4 km pred koncev pa bi dovolila zmago Kussu.... Moje mnenje je,da so ravnali pravilno v ekipi Jumbo, da je Kuss dobil etapo... Tudi pomagači morajo biti nagrajeni z kakšno etapno zmago, in prav je tako.Če pogledate Movie star, ko so Solerja ustavil, da pomaga Quintani, kako je bil razočaran, pa nima možnosti niti za stopničke.
pojtrarara
11. 09. 2019 14.32
+8
točno tako. Ustavili so ga v pomoč Quintani, pa ni potem nisi tiste etape Nairo dobil, ker ga je Tadej šišnil (k sreči) niti nič pomembnega niso naredili v skupnem steštevku, saj je majico potem takoj tudi izgubil. Izgubili so pa tako kot ekipa etapno zmago. In Zmago je izgubil Soler. Tudi Fugelsang je zadnjič šel do zmage, ni čakal Lopeza. In prav je tako.
StAnalitik
11. 09. 2019 15.51
+12
Mogoče je bil pa Kuss naprej poslan z namenom,da bi Primožu pomagal če bi bilo potrebno ga počakti in mu pomagati.Ko pa so videli da gre Primožu OK in da nobeden od favoritov ne bo "skočil" naprej pa so mu dovolili samostojno odpedalirati po etapno zmago.
slabzadah
11. 09. 2019 13.33
+28
Roglič je fina fant in nam kavč komentatorjem je lahko za vzgled.
Lock Down
11. 09. 2019 13.15
+52
Res je ledeno hladen, to se je lepo videlo na Giru, ko so ga vsakodnevno napadali Nibali in italijanski mediji, pa se sploh ni pustil sprovocirat. Ta fokusiranost mu je verjetno res ostala od smučarskih skokov, kjer je potrebna vrhunska koncentracija. Primož, ne popusti še teh pet etap, Madrid je vse bližje. Isto želim Tadeju v borbi za tretje mesto in belo majico.
barjan?ek1
11. 09. 2019 12.43
+59
Samo da ne bo kaksnega hudega padca pa bo sigurno zmagal. Držim pesti za Roglo in upam da bo v nedeljo na samem prestolu.
pojtrarara
11. 09. 2019 13.57
+20
Tudi jaz tako močno si želim zanj tega uspeha, tako zelo mu privoščim,da sem prav živčna med prenosi zraven, ponoči že sanjam kolesarje na cesti. res upam in želim,da se tokrat tudi vse višje sile postaviju njemu v podporo do konca,da izpelje vse varno in zdravo, z brezhibno opremo in tudi še z dovolj moči za napade do zadnje ciljne črte. Držim pesti močno za to. In tudi za tadeja da mu uspe ostati v belem in na stopničkah. Potem naslednja želja je pa iti na sprejem naših junakov, ki sta carja in nam vsem v vzor in ponos. Dajmo do konca do vrhunskega uspeha!