Drugi športi

Andrej Hauptman: Dokazala sta, da sta najboljša na svetu

Pariz, 20. 09. 2020 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič, Matic Flajšman
Komentarji
15

Nedeljska etapa je bila za kolesarje na dirki po Franciji formalnost in obenem več kot zaslužena nagrada, s katero so se jim za tri tedne izjemnih naporov poklonili navijači, ki jih tokrat na Elizejskih poljanah zaradi vseh ukrepov sicer ni bilo veliko. Prav zato je med karavano še vedno bolj odmevalo sobotno dogajanje, ko je epski preobrat uprizoril Tadej Pogačar. Matej Mohorič je dejal, da je 21-letnik presenetil še samega sebe, Luko Mezgeca pa uspeh mlajšega rojaka ni presenetil. Športni direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman je zaključil, da sta Pogačar in Primož Roglič trenutno najboljša na svetu.

Slavnostna podelitev v Parizu je bila povsem v znamenju Tadeja Pogačarja,
Slavnostna podelitev v Parizu je bila povsem v znamenju Tadeja Pogačarja, FOTO: AP

"Še kar sem v šoku. Vsi skupaj se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo. To je nekaj fenomenalnega. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta še enkrat dokazala, da sta trenutno najboljša na svetu," so bili prvi odzivi Andreja Hauptmana v Parizu, kjer je njegov 21-letni varovanec nase nadel kar tri različne majice – rumeno, pikčasto in belo. 

"Kot sem že večkrat poudarjal. Vsak dan do Pariza je lahko odločilen. Vsak ima lahko kdaj malenkost slabši dan, zato je treba vselej počakati do konca. Vožnja na čas je bila v zadnjem tednu, zato so bile razlike večje kot sicer," je nadaljeval športni direktor ekipe UAE Team Emirates, ki nad Pogačarjevim preobratom očitno ni bil tako presenečen. 

Nista le Pogačar in Roglič
Slovenija je imela letos na francoski pentlji sicer kar pet kolesarjev. Ob dveh najboljših še izjemna pomočnika Mateja Mohoriča in Jana Polanca ter sprinterja Luko Mezgeca. "Pet odličnih kolesarjev. Mohorič in Polanc sta bila glavna stebra svojih ekip. Mezgec je bil odličen v sprintih. Imel je smolo, da je bil dvakrat najboljši v sprintu, a je bil en od kolesarjev v begu," je predstave ostalih treh slovenskih adutov pokomentiral Hauptman. 

45-letnik je za konec dodal še, da časa za sedenje na lovorikah ni: "To je samo podatek več, da se v slovenskem kolesarstvu dela odlično. Klubi delajo super. Vsi smo lahko ponosni. To je velik rezultat za slovenski šport in verjamem, da bo naše kolesarstvo nadaljevalo s tem delom. To je potrditev, da smo na pravi poti. Da se trdo delo zares izplača. A gremo naprej. Prihodnji vikend je svetovno prvenstvo, ni časa, da bi sedeli na lovorikah." 

Tadej Pogačar je na sobotnem kronometru uprizoril izjemno vožnjo.
Tadej Pogačar je na sobotnem kronometru uprizoril izjemno vožnjo. FOTO: AP

'Nihče si ni mislil, da je tega sposoben'
"Tadej je pokazal, iz kakšnega testa je. Vse do zadnjega je kazal, da je podobno močan kot Primož , a nihče si ni mislil, da je sposoben nadoknaditi takšno razliko. Mislim, da je še samega sebe presenetil," je sobotni kronometer, ki je odločil dobitnika rumene majice, pokomentiral Mohorič, član Bahrain-McLarna. 

"Že v prejšnjih etapah je bil močan, a je bil zadovoljen s tistim, kar je delal. V soboto pa je šel na vso moč in na koncu se je izkazalo, da je bil že ves čas zelo močan. Vesel sem zanj, hkrati pa žalosten za Rogliča. Takšno je življenje," je še dodal zmagovalec etap na Giru in Vuelti. 

"Noro, vsi so bili presenečeni," pa je pred mikrofonom našega novinarja Matica Flajšmana sprva dejal najboljši slovenski sprinter ta hip, ki pa je dodal, da ga Pogačarjev uspeh ni presenetil: "Konkurenca je v njem videla potencialnega zmagovalca Toura že na lanski Vuelti, ko je vsem dokazal, česa je sposoben. Zato ne moremo govoriti o presenečenju." 

Luka Mezgec je na letošnjem Touru zabeležil dve drugi mesti.
Luka Mezgec je na letošnjem Touru zabeležil dve drugi mesti. FOTO: Damjan Žibert

Merckx ne razume taktike Jumbo-Visme
Za francoski L’Equipe je po neverjetnem preobratu na predzadnji etapi spregovoril legendarni Eddy Merckx, ki ga rumena majica Pogačarja ni presenetila. Kot je dejal, se je Jumbo-Visma predolgo igrala z ognjem in se na koncu opekla. "Razplet kronometra me ni niti malo presenetil. Vprašajte ljudi, ki so mi blizu. Že nekaj dni pred tem sem govoril, da 50 sekund prednosti preprosto ni dovolj za miren zaključek dirke," je začel petkratni zmagovalec dirke po Franciji.

"Jasno je bilo, da ima Pogačar edino pravo možnost za preobrat na kronometru, in se je zato v Alpah nekoliko prihranil. Pri 21 letih je bil zagotovo bolj svež kot Roglič. To je bilo lepo videti v zadnjih dneh. Bil je dovolj pameten, da ni napadal na zadnjih gorskih etapah, saj je imela Jumbo-Visma močnejšo ekipo," je taktiko slovenskega kolesarskega bisera pohvalil Merckx, ki pa je imel povsem drugačno mnenje o taktičnem načrtu Jumbota.

"V zadnjih treh tednih so imeli popoln nadzor. Odgovarjali so na vsak napad, na koncu pa pozabili, da je Pogačar še vedno v igri. Za poraz so si krivi sami. Namesto, da bi ga v Alpah dokončno zlomili, so čakali. A ne vem, na kaj," je zaključil 75-letnik, ki ima kar 11 zmag s tritedenskih dirk. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skrajnež
21. 09. 2020 09.34
+2
glede na to, da sem navijač Primoža, mi je dečko uničil vikend :) sicer pa norc, da tako odpelješ kronometer...uf
uporabnica1
21. 09. 2020 08.41
+1
Ja upam, da je Hauptman zbral to peterico za svetovno prvenstvo. Ja z Mohoričem pa se najbrš vsi strinjamo, hkrati veseli in žalostni:/
Praškovarit
21. 09. 2020 08.46
-2
ne more, majo svoje pogodbe. Pogla ma pri Vismi do 2023
uporabnica1
21. 09. 2020 09.21
+2
Kaj ne more? Za SP govorim upam, da bodo nastopili
hotchilipoper
21. 09. 2020 08.37
-1
Pahor: Tadeju sem se od srca zahvalil za naše sanje na @letour . Pravljica še ni končana, gremo naprej. Sedaj pa konec pravljice,odrbri državni tošelj,in jima daj ček za 100 000 evrov,ker to kar sta ta naša fanta naredila za slovenijo,je vredno milijone.A SLIŠIŠ BORUT?
Praškovarit
21. 09. 2020 08.21
-1
Pogi je spet narobe zastavo obrnjeno držal. Ja kar z minusi naprej, jz pač to opazim. Zastava je državni simbol in ima samo eno postavitev. Vem, da o tem v tistem veselju nihče ne razmišlja (no jz pač bi), sam povem.
Hitri Jezek
21. 09. 2020 10.30
+2
DJ-Pero
21. 09. 2020 08.01
+0
Kapo dol! Bravo... :)
motorist_mb
21. 09. 2020 08.01
+3
Ima prav carja sta!
DJ-Pero
20. 09. 2020 21.58
+1
Ko se omenja naša skorumpirana vlada človek ne more biti ponosen, da je Slovenec... No, zdaj je človek lahko! Vsaka čast fantje!!!
Marela88
20. 09. 2020 21.59
+2
blef
20. 09. 2020 21.54
+1
Hauptman je izumil toplo vodo.
Marela88
20. 09. 2020 21.53
+0
Se strinjam...👍👍🇸🇮
SlobodaNE
20. 09. 2020 21.52
+4
In Pogačar je govoril da rumene majice sploh ne lovi hehe