Drugi športi

Pogačar v prvem alpskem dejanju pokazal, kdo je gospodar, in oblekel rumeno majico

Le Grand-Bornard, 03. 07. 2021 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Karavana dirke po Franciji je na osmi etapi prvič zavila v Alpe in že takoj je Tadej Pogačar pokazal, kdo je v tem trenutku najmočnejši kolesar v karavani. Konkurente je napadel 30 kilometrov pred ciljem in si do konca pred Richardom Carapazom ter ostalimi privozil več kot tri minute prednosti. Etapo je sklenil na četrtem mestu, saj na zadnjem spustu ni želel tvegati z lovljenjem kasnejšega zmagovalca Dylana Teunsa. Primož Roglič pa je žal znova močno zaostal, stik z najboljšimi je izgubil že kmalu po začetku preizkušnje.

Več videovsebin
  • Tadej Pogačar po četrtem mestu na osmi etapi dirke po Franciji
    01:17
    Tadej Pogačar po četrtem mestu na osmi etapi dirke po Franciji
  • Matej Mohorič po osmi etapi dirke po Franciji
    01:04
    Matej Mohorič po osmi etapi dirke po Franciji
  • Iz 24UR: Karavana dirke po Franciji
    01:08
    Iz 24UR: Karavana dirke po Franciji

"Zjutraj še nisem razmišljal o tem, želeli smo le videti, kako se bo vse skupaj odvijalo. Začetek je bil zelo zahteven, kolesarji so bili povsod, vsi so želeli biti v begu. Dobro sem se počutil v tem vremenu, ki mi zelo ustreza. Pred zadnjimi tremi vzponi sem moštvenim kolegom dejal, da si želim razbiti dirko in to nam je uspelo," je tik po koncu etape, še preden si je nadel rumeno majico, razlagal Tadej Pogačar.

"Ko sem videl, da so vsi trpeli in da so Rui Costa, Brandon McNulty in Davide Formolo opravili odlično delo, sem napadel in nadaljeval v svojem ritmu. Res sem zadovoljen z razpletom," je nadaljeval novi vodilni v skupnem seštevku.

Pogačar ima v skupnem seštevku sedaj 1:48 prednosti pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma), za katerega se pričakuje, da bo v naslednjih gorskih etapah še izgubljal. Drugi je Aleksej Lucenko (Astana), ki zaostaja za štiri minute in 38 sekund. Rigoberto Uran je četrti (+ 4:46), peti je Jonas Vingegaard (+ 5:00), Richard Carapaz pa na šestem mestu zaostaja še sekundo več. 

Odločilen najtežji vzpon dneva – prelaz Romme
Tadej Pogačar je napadel na drugem od treh vzponov prve kategorije na prelaz Romme, ko je bilo do cilja še 30 kilometrov. Iz skupine favoritov mu je uspel slediti le Richard Carapaz, ki je neuspešno napadel v petek. A Ekvadorec je uspel slediti le nekaj sto metrov, saj ga je Pogačar z drugim pospeševanjem pustil zadaj in sam krenil v lov za skupino ubežnikov. Do vrha vzpona si je privozil že 50 sekund prednosti. 

Po spustu v dolino in pred začetkom sklepnega vzpona na Grand Colombier je imel kolesarski as s Klanca pri Komendi za vodilnim Michaelom Woodsom še 2:55 zaostanka. Carapaz pa je zaostajal dobro minuto več. Kanadčana je do vrha legendarnega Colombiera ujel Belgijec Dylan Teuns, iz ozadja pa se jima je že približeval Pogačar, ki je bil tokrat preprosto razred zase. 

Carapaz je v primerjavi z njim iz metra v meter izgubljal, kar velja tudi za peščico tistih, ki so še bili pred aktualnim zmagovalcem Toura. Kot predzadnjega je Pogačar slab kilometer pred koncem vzpona ujel Iona Izagirreja, zatem tudi Woodsa, le Teuns je na vrhu prelaza še imel nekaj sekund prednosti. 

Pogačar na zadnjem spustu ni želel tvegati, saj je bila cesta zavoljo dežja močno razmočena. Teuns je svojo razliko znova povečal in tako Bahrain Victoriousu pripeljal še drugo zaporedno zmago, potem ko je bil v petek najboljši Matej Mohorič. Pogačarja sta pred koncem znova ujela Woods in Izagirre, ki sta na koncu zaključila na drugem oziroma tretjem mestu, Pogačar pa je bil na koncu četrti z zaostankom 49 sekund.

Carapaza so na zadnjem spustu ujeli ostali pretendenti v skupnem seštevku, ki so v cilj prišli s +4:09. V primerjavi s Pogačarjem je ta skupina izgubila več kot tri minute. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roglič ni mogel držati tempa najboljših, Mohorič ostal brez pikčaste majice
Primož Roglič, ki je na najdaljši etapi v petek izgubil več kot devet minut, je tudi tokrat pokazal, da so bile poškodbe po padcu na tretji etapi prehude. Stik z najboljšimi je izgubil že po 30 kilometrih etape in do konca kolesaril v skupini z nekdanjima zmagovalcema Geraintom Thomasom in Chrisom Froomom. Na koncu je zaostal za 35 minut. Skupaj z njim je v cilj prišel tudi sprinter Luka Mezgec, medtem ko je Matej Mohorič izgubil pikčasto majico, etapo je zaključil s slabimi 29 minutami zaostanka na 69. mestu. 

"Danes je bila še ena kraljevska etapa, ne toliko po trasi, ampak po načinu dirkanja. Od začetka je šlo na polno, skupine so delale druga za drugo. Na določeni točki se je v pobegu znašel tudi Pogačar," je dejal 26-letni junak petkove etape. 

"Wout Poels, Dylan Teuns in jaz smo imeli nalogo, da pridemo v ubežno skupino. Njima je to uspelo, Dylan pa je dobil etapo, kar je neverjetno. Pogačar pa je še enkrat pokazal, da ima prestavo več od ostalih. Upam, da ima dovolj močno ekipo, da bo tole pripeljal do Pariza," je bil Mohorič poln hvale na račun štiri leta mlajšega rojaka.

Profil osme etape na letošnjem Touru.
Profil osme etape na letošnjem Touru. FOTO: letour.fr
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper00
04. 07. 2021 09.14
Spremljam kolesarstvo skoraj 50 let pa se ne spomnim ,da bi kaj takšnega videl.Vozil je mimo vseh ostalih kot ,da bi bili v počasnem posnetku in pri tem sem imel občutek ,da bi to lahko počel cel dan.Razlika v vzpenjanju je bila neverjetna.
apodgra
04. 07. 2021 08.22
+1
Škoda ,da se je zgodila nesreča Primožu, ker bi dirka po Franciji postala bolj zanimiva . Izgleda, da Tadej nima prave konkurence . Če se ne bo zgodila kakšna nepredvidena poškodba , bomo imeli letos znova slovenskega zmagovalca na tem Turu. Če ima kdo nesrečo jo ima Primož in enkrat se bo morala fortuna sreče obrniti tudi proti njemu.
trn v šesti
03. 07. 2021 21.39
-4
sem prepričan da rogličarji v sebi si močno želijo da še ta mali fajn talebne al ga pa ujamejo pri dopingu čeprav tega ne bodo povedali na glas se pa da lepo razbrati med vrsticami iz njihovih komentarjev!!
Intihar
04. 07. 2021 08.25
+2
trn v šesti
03. 07. 2021 21.30
+0
rogla je vrhunski kolesar njegovi feni ste pa sami čudaki!!iščete milijon brezveznih izgovorov!!
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 21.33
-2
apodgra
04. 07. 2021 08.27
+1
Ne vem kdo ima milijon izgovorov . Je samo en nesrečni dogodek ,ki se je zgodil ravno njem. Ali je to njegova krivda ali pa je za to poskrbel nekdo drugi. To se lahko zgodi vsakemu kolesarji , žalostno pa je to, da se to zgodi najboljšemu . Ne vem zakaj bi bili potem njegovi feni čudaški ?
trn v šesti
03. 07. 2021 21.23
-2
kakorkoli,ta mali je dokazal vsem vam rogličarjem da je "šlepanje" samo v vaših glavah ker pač ne boste priznali da je bil lani hitrejši in z boljšo taktiko kot rogla!!in tud letos mu hočete podtikat !!
blef
03. 07. 2021 20.35
+6
Sem goreči navijač Primoža. Tadeju ni kaj očitat za lansko zmago. Vzel je ponujeno. JV ga je pocenjevala. Sami so si krivi, žal. Poškodba Primoža je naredila svoje. Samo ugibamo lahko v kakšni formi je prišel, ker je JV spet nekaj eksperimentirala. Bojim se, da Primož ne bo nikoli kar je bil. Padci, poškodbe, leta.....upam, da se motim ampak, ko vidim Tomasa, Nibalija, Frooma, Domulina.....me je dejansko strah.
pojtrarara
03. 07. 2021 20.39
-2
primož je bil v top formi na tdf, na prvih dveh etapah je bil 3ji, lahko bi bil še višje, če bi se zagnal, pa se ni, ker je računal na gs, je bil pa tretju v prvih dveh že napadalnih etapah... to pove,da je bila forma top. jaz menim,da ga v franciji namenoma driblajo... meni je vse to malo čudno,da iz francije vedno pride poškodovan - to ne more biti več naključje... če bi bil on odgovoren samo in tako"štorast" da bi padal, bi padal tudi drugje. tako pa poglejmo samo v franciji pade takoda ga poškodujejo,da ostane brez mag - Dofineja - tudi tu se ne spomnim,da bi videla padec, pa kako pomenljivo Paris Nica - najprej spremenjena traja in potem dvakrat padec na istem mesti, kjer pomenljivo ni bilo kamer, in zdaj na tdf, kjer ga knokavtira sotekmovalec - in seveda nihče nikjer kaznovan, seveda sam je za vse kriv. malo čudno in vedno bolj se mi zdi pomenljivo, preveč ponavljajoče,da bi bilo naključno
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 20.58
+0
trn v šesti
03. 07. 2021 21.34
-1
hhhahahaha,kaj si boste še izmislili??seveda kolesarji pri 50 in več brzine lahko še odkrivajo kje so kamere in kje jih ni da primoža tam šutnejo s cete!!
apodgra
04. 07. 2021 08.38
+1
Tudi lansko leto je imel Primož težave s poškodbami na samem Turu . Primož je že dokazal, da je številka ena svetovnega kolesarstva in prepričan sem ,da še ni rekle zadnje besede. Ne moreš primerjati zdravega Tadeja in močno poškodovanega Primoža in od njega pričakovati nemogoče. Že sam udarec na kolk in oguljena leva zgornja stran cele noge, onemogoča že samo sedenje na kolesu, kaj šele ,da prekolesariš toliko km ene etape. Nepotrebno mučenje ,samo njegova trma in profesionalni športni duh , ga se drži na kolesu .Videli bomo , kako se bo danes počutil na kolesu?
Dibala
03. 07. 2021 20.26
-6
vsa cast pogacarju sam men ni usec lani ni lepo naredilves tur se je slepal na jumbo vismi pol ga je pa nakoncu roglics porazu to mi ni bilo vsec skoda za roglica ker je borec kar pogacar nikoli nebo
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 20.35
+2
Lepo da si povedal svoje mnenje.. Si potočil solzico?
pojtrarara
03. 07. 2021 20.41
-3
a ti tukaj @spremeni vzdevek kaj komentiraš kolesarstvo ali si tu samo,da se zaganjaš v ostale komentatorje zajedljivo?
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 20.59
+1
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 21.00
+2
Po resnici, gre mi na organ ker si ne upaš napisat kaj si res misliš.. Napiši, naj te bere cela Slovenija
pojtrarara
03. 07. 2021 21.03
-4
jaz sem napisala vse iskreno kaj mislim - pojdi si sam sebi na organ, ker drugim vsiljuješ svoje mnenje in jih nekaj prepričuješ kaj mislijo in kaj naj napišejo... napiši si ti sam kar hočeš imeti napisano, drugih pa ne posiljuj kaj naj pišejo.
pojtrarara
03. 07. 2021 21.13
-1
pa evo še jaz zdaj tebi napišem - ne citiraj me več. pusti me pri miru in se v koga drugega zaganjaj in mu teži. sama pa bom tukaj napisala svoje mnenje takšno kot jaz želim. ti pa ga preskoči, če ti kaj ne paše. ignor me. bo najbolje in najlpše, v miru.
VAREN
03. 07. 2021 20.17
-12
Rumeno majico si oblekel zaradi časa, ne pa zmag na etapah. To se zavedaj.
kreator20
03. 07. 2021 20.19
+4
pogačar je tako dober da tebe varen pelje do roba zemlje szi biciklom
VAREN
03. 07. 2021 20.23
-2
Še sebe ne more. Pa tud če ga ti porivaš.
Hophopferdo
03. 07. 2021 20.14
-1
Vsa čast vsem, ki veste, da se Pogačar danes ni trudil in tistim, ki ste preko tv-ja diagnosticirali Rogličeve poškodbe ter veste več od njegovih zdravnikov in njega samega. Prosim pošljite svoj CV na team UAE in TJV. Bodo veseli.
rob3rt
03. 07. 2021 20.03
+2
Take dominance nismo videli vse od Armstronga. ... in to je to.
gullit
03. 07. 2021 20.10
+5
Ali pa od Induraina ki je bil bolj pošten.
Jožica2611
03. 07. 2021 19.59
+11
UNIČIL JIH JE!!!
VAREN
03. 07. 2021 19.56
-13
POGAČAR kateri si že prišel na cilj? Aja četrti. Pa krajša etapa kot včeraj.
nemski_ovcar
03. 07. 2021 20.00
+11
Varen ti pojma nimaš, pojdi raje balinanje komentirat
VAREN
03. 07. 2021 20.04
-10
nemski_ovcar
03. 07. 2021 20.04
+9
VAREN
03. 07. 2021 20.12
-4
sodabikarbona
03. 07. 2021 19.51
+10
Tamau je premočn.
Uporabnik2066124
03. 07. 2021 19.43
+7
Pogacar je 2 klasi boljsi od ostalih...... Vprasanje je samo, ce je on tak dober ali so ostali tak slabi........ Prakticno se ne spomnim kdaj bi glavni kandidat za rumeno napadel in ga v prvem poskusu nebi drzal nisce, le Carapaz bozno.......... Jumbo so me razocaral do konca prakticni jih ni..... Lani pa so drzal do zadnjega...... Ocitno imajo sedaj vsi proste roke in bo vsak vozil zase in poskusal dobiti kako etapo
reddiamond
03. 07. 2021 19.47
+5
Uporabnik2066124
03. 07. 2021 19.55
-4
Govoril sem cez njegovo taktiko...........da se je postavil sam proti vsem........ Vceraj so drugokategorniki uspeli z napadom....... Danes pac ne....... Ima pa Pogacar ocitno sreco da drugi niso v formi ali pa poskodovani ker drugace teh zaostankov nebi tak z lahkoto nadoknadil........
Hophopferdo
03. 07. 2021 19.57
+8
Bila je era Induraina, Armstronga, Contadorja, Frooma, potem pa ni več nihče tako izstopal. Mogoče bi bila naslednja era Rogliča, ampak je prepozno začel, je pa očitno edini, ki lahko izziva Pogačarja, katerega era očitno sledi. Je pa treba še prikolesarit do Pariza, kar ni samoumevno.
Uporabnik2066124
03. 07. 2021 19.34
+11
Nehajte ze nabijat naj Rogla odstopi....... Kot prvo on ve 3x bolje kako naprej kot vi.............. Pomejem si tudi namerno dela zaostanek in ne za vsako drzi skupino...... Ce si bo nabral zaostanek in se kolikor toliko pozdravi do naslednjega vikenda bo lahko napadal etapne zmage..... Ni vec mlad, da bi kar tako izpuscal Tour in etapne zmage.........OCITNO STE ENI ZADOVOLJNI SAMO SE Z RUMENO MAJICO.............. Rabi pa tudi dirke da bo formi na olimpijskih igrah, predvsem pa so dirke dobre za obcutek.......ta mu je prve tedne zelo manjkal ker je bil mesec in pol le na pripravah
reddiamond
03. 07. 2021 19.41
+0
Kva se neki u 3 krasne pržigaš, ze zadnič si ene bučke prodaju a dons ista zgodba. Vidm da nimas pojma o kolesarstvu, bol konti drugi to govorijo, slabs je
Hophopferdo
03. 07. 2021 19.43
+1
Res je. Danes ni izgledalo, da bi se pretirano naprezal. Če misli, da lahko dobi etapo in pomaga ostalim, naj ostane, če bi mu šlo na slabše, bi pa verjetno že šel. Sicer pa itak pravi, da ga boli rit, tako da mu kavč ne bi kaj dosti bolj udoben kot kolo.
tekač
03. 07. 2021 19.48
+3
Svetice, si že padel s kolesom. Torej mislim z dirkalnim kolesom. Da, Ne..Ne želi si tega...Jaz upam, da bo zdržal do dneva počitka..Vem pa po zaostanku, da so poškodbe resne. ...Jaz neglede na starost in nagrade, bi se na njegovem mestu odločil,da odstopim. Kar se pa padca s kolesom tiče, sem pa enkrat dobro padel in verjami, da imam še danes malo strahu,ko sedem na kolo....
Uporabnik2066124
03. 07. 2021 19.49
-6
Reddiamond........ Kaj pa od mojega napisanega ni vzdrzalo........... Po mojem samo to, da so vsi v slabi formi razen Pogacarja za skupno zmago........... Se pogacar ni mogel verjeti da se jim je tako z lahkoto odpeljal........ Se v cilju je rabil minute in minute pa ni mogel dojeti................ Pa se Tour zdalec ni koncan ker sedaj se bodo bolj vsi proti njemu kolesarin in upam da UAE zdrzi ker sam vsega ne bo mogel
Uporabnik2066124
03. 07. 2021 20.01
-6
Tekac.......dalec od tega, da je Rogli lahko.......... Padla mu je motivacija za skupno, ker so poskodbe prehude....ocitno je spremenil taktiko in bo sel na etapne zmage in zato je tudi sedaj zmanjsal napore in se spara za zadnji teden, ko bo vecina ze preotrujenih......... Rogli veliko pomeni tudi etapna zmaga in ce jo osvoji bo tudi lazje dirkal na olimpijskih igrah, ker je v sezoni ze nekaj osvojil...........
Et54678
03. 07. 2021 19.30
+5
bravo, vsa čast
tutp
03. 07. 2021 19.28
+8
Hujošgrimošjanoš
03. 07. 2021 19.11
+19
Škoda da je roglic poskodovan, bi gledali dvoboj. Oba prava borca. Tadej z rumeno v pariz, primoz pa mislim da bi bilo bolje da se pozdravi in po turu novim zmagam naproti
aljoteam
03. 07. 2021 19.37
+11
Take dominacije kot danes nisem videl se od casa Armstronga (pa se takrat nitoliko odstopal od konkurence), tako da dvomim da bi lahko Roglic sledil. Sicer pa niti ni vazno. Pogacar je odpeljal izvenserijsko in prakticno na enietapi zmlel konkurenco... Velike moznosti imada osvoji ze drugi tour de france,kar bi bilo neverjetno pri teh letih. Kolesarska sportna legenda.
SpremeniVzdevek
03. 07. 2021 20.16
+3
Tole danes tudi zdrav Roglič ne bi pokril
Jožica2611
03. 07. 2021 20.37
BI BREZ PROBLEMA, SAMO MU TYV NEBI DOVOLIL NITI POSKUSITI, ČE BI BIL ROGLA ZDRAV
apodgra
04. 07. 2021 08.53
aljoteem Če si gledal dirko Pariz i-Nica , ko je Primož v zadnji etapi dvakrat padel in si močno popraskal oba zgornja dela noge in 40 km pred kocem sam solo vožnjo prehiteval mnogo kolesarjev enega za drugim .Nihče mu ni pomagal , celo čelo ekipe je povečalo tempo in izkoristilo priložnost. Nenapisan o pravilo velja , če se vodilnemu pripeti okvare kolesa ali pride do padca , da čelo umiri tempo in počaka na njegovo vrnitev .
apodgra
04. 07. 2021 08.57
+1
Tisti ,ki so prišli pred njim na cilj ,kaj so pa bili oni. Tudi oni so zmleli vso konkurenco in tudi Pogačarja . Zmaga Mohoriča je bila prej izven serijska , kot pa vožnja Tadeja . Do končnega cilja je še veliko etap in veliko ovir in nevarnosti.
monika80
03. 07. 2021 19.05
+21
To kar je Pogačnik ar danes pokazal, samo kapo dol.
asdfghjklqwertz
03. 07. 2021 19.01
+19
Zelo mi je hudo za Rogliča, da sta mu padca preprečila lov na skupno zmago. Zagotovo bi bilo zelo napeto na vrhu, če bi roglič bil brez poškodb. To, da pa imaš odrgnine po riti in stegnih ... tisti, ki kolesarimo tudi po 150km, vemo, da je nemogoče, da bi s tako poškodovano zadnjico kolesaril, kaj še le dirkal ... Roglič naj lepo odstopi in se nekako sprijazni z usodo, da mu letos ni bilo usojeno in naj naslednje leto spet poskusi, ter se lepo zaceli, ker te odrgnine se bodo cel teden zdravile, če bo počival, če ne pa še dlje. Zdaj pa navijanje za pogačarja.
gullit
03. 07. 2021 19.07
+13
Se strinjam. Roglicu kapo dol za borbo. Res je dober. Samo poškodbe so pustile posledice. Bo pa naslednjič boljši.