Drugi športi

Prvi del Toura: Čustvena zmaga Mohoriča, prevlada Pogačarja in velika smola Rogliča

Ljubljana, 05. 07. 2021 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
18

Na dirki po Franciji je napočil prvi od dveh prostih dnevov. Medtem ko so kolesarji svoje misli že usmerili proti novim gorskim preizkušnjam, ki sledijo v tem tednu, smo se mi osredotočili na pravkar končani prvi del dirke. Močno so ga zaznamovali trije Slovenci, pa tudi vrnitev legendarnega sprinterja in neverjetna neumnost navijačice.

Matej Mohorič slavi zmago kariere na sedmi etapi dirke po Franciji.
Matej Mohorič slavi zmago kariere na sedmi etapi dirke po Franciji. FOTO: AP

1. Pravljična zmaga Mateja Mohoriča 

Lani sta na francoski pentlji slovenski športno pravljico spisala predvsem Tadej Pogačar in Primož Roglič, letos pa se jima je pridružil še Matej Mohorič. In to na kakšen način. Pred sedmo etapo, z 249 kilometri najdaljšo po letu 2000, se je pričakovalo močno skupino ubežnikov, kar se je tudi uresničilo. V njej se je znašlo 29 kolesarjev, med njimi tudi nosilec rumene majice Mathieu van der Poel in belgijski zvezdnik Wout van Aert

A ne en ne drug nista bila kos izjemnemu Mohoriču. 26-letnik je predzadnji vzpon dneva začel na čelu dirke skupaj z Jasperyjem Stuyvenom in Brentom van Moerjem. 20 kilometrov pred ciljem, ko je bil naklon večji od desetih odstotkov, pa je Mohorič napadel in v nekaj sekundah za seboj pustila oba Belgijca.

Do konca si je privozil dovolj veliko prednost, da je lahko na ciljni ravnini z dvignjenimi rokami čustveno – v solzah – proslavljal največjo zmago kariero. Organizatorji so mu po koncu namenili nagrado za najbolj borbenega kolesarja, na račun osvojenih gorskih ciljev pa je naslednji dan nosil tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Obenem je nekdanji mladinski svetovni prvak dopolnil izjemno bero etapnih zmag s tritedenskih dirk, leta 2017 je bil najhitrejši na sedmi etapi Vuelte, leto kasneje pa še na deseti etapi Gira. Zanimivo – obe preizkušnji sta bili najdaljši tistega leta. Mohorič je postal 103. kolesar in po Rogliču drugi Slovenec, ki je dobil vsaj eno preizkušnjo na vseh tritedenskih dirkah. 

Tadej Pogačar je lani vse do zadnje etape čakal, da okusi slast rumene majice. Tokrat pa si jo je prvič nadel po osmi preizkušnji.
Tadej Pogačar je lani vse do zadnje etape čakal, da okusi slast rumene majice. Tokrat pa si jo je prvič nadel po osmi preizkušnji. FOTO: AP

2. Neverjetna prevlada Tadeja Pogačarja 

V Francijo je prišel kot aktualni zmagovalec in prvi favorit za nov uspeh, po prvih devetih etapah pa je visoka pričakovanja upravičil in pokazal, da mu zaenkrat ni para. Najprej je "preživel" tri etape, ko je kar nekaj favoritov zavoljo množičnih padcev izpadlo iz igre za rumeno majico. Nato je na peti dan deklasiral konkurenco na kronometru. Čeprav je bil ta skoraj povsem ravninski, brez izrazitih vzponov, ni imel konkurence. Stefan Küng je zaostal za 19 sekund, okroglih 30 van Aert, še eno več pa van der Poel, ki je v nasprotju s pričakovanji uspel obdržati rumeno majico. 

Pogačar je po zmagi na kronometru v šali dejal, da van der Poelu rumena barva lepo pristoji. Ob tem pa je izgledal kar malce olajšano, da mu je še ne bo treba nositi. 

A tudi s tem si Pogačar ni belil glave. Po izjavah sodeč mu je celo ustrezalo, da je odgovornost nadzorovanja dirke ter tisoč in ene medijske obveznosti ostala na plečih Nizozemca. Ko pa je karavana v soboto prvič letos zavila v Alpe, je Pogačar stvari hitro postavil na svoje mesto.

Na osmi etapi je napadel 30 kilometrov pred ciljem, na drugem od treh vzponov prve kategorije. Na prvi poskus mu je odgovoril le Richard Carapaz, ki je izgubljene sekunde neuspešno skušal nadoknaditi že dan prej, čez kakih sto metrov pa niti sicer izjemni Ekvadorec ni imel odgovora na drugo Pogačarjevo pospeševanje.

Po zadnjem vzponu dneva na Grand Colombier je bila za Pogačarja v igri celo etapna zmaga, a na spustu do cilja zaradi razmočene ceste ni želel tvegati. Kljub temu si je v primerjavi z ostalimi favoriti privozil več kot tri minute naskoka. Svojo prednost pa je v nedeljo še povečal, ko je najprej v kali zatrl vse poskuse kolesarjev Ineosa na zadnjem vzponu do Tignesa, nato pa Carapazu še enkrat več pokazal, kdo je ta trenutek najmočnejši kolesar v karavani. Za dodatnih 30 sekund naskoka v skupnem seštevku. 

Pogačar ima po devetih preizkušnjah dve minuti prednosti pred junakom nedeljske etape Benom O'Connorjem, kar je največja razlika po uvodnem tednu dirke po letu 2004. Ostali pa zaostajajo še občutno več. Rigoberto Uran je tretji s + 5:18, Jonas Vingegaard je četrti (+ 5:32), Carapaz pa na petem mestu zaostaja še sekundo več. 

Po devetih dneh izgleda, kot da lahko Pogačarju zgolj še velika nesreča (poškodba, bolezen ali smola z vremenom) prepreči drugo zmago na Touru. Tuji mediji so ga če začeli primerjati z največjimi posamezniki v zgodovini kolesarstva. Francoski L'Equipe pa je na nedeljski naslovnici Pogačarjevi fotografiji dodal pomenljiv zapis: "Hors categorie". Ali v prevodu: "Ekstra kategorija"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3. Velika smola in odstop ranjenega Rogliča 

Če je za Pogačarjem sanjski začetek francoske pentlje, povsem obratno velja za Primoža Rogliča. 31-letnik se je na tleh znašel že na prvi etapi po neverjetni neumnosti navijačice, do katere še pridemo. Nov padec na tretji etapi, ko je trčil s Sonnyjem Colbrellijem in ga je vrglo s kolesa, pa je bil – kot se je kasneje izkazalo – zanj usoden. 

Kisovčan je sicer v slogu največjih šampionov stisnil zobe in še poskušal. Na kronometru, na katerem bi bil v običajnih okoliščinah med favoriti, je bil celo sedmi, za Pogačarjem je zaostal sprejemljivih 44 sekund. V cilju pa je pozitivno razlagal, da bodo zagotovo prišli boljši časi. A žal ne na letošnjem Touru. Že v petek na razgibani etapi je močno zaostal za najboljšimi, v cilju pa kljub temu navdušil, ko je mlademu navijaču podaril bidon za vodo. 

Še huje je bilo za Rogliča v soboto na prvi alpski preizkušnji. Stik z najboljšimi je izgubil po 30 kilometrih, do konca pa kolesaril v "gruppetu", torej v skupini, ki jo na najtežjih gorskih etapah z namenom preživetja tvorijo sprinterji. Pred startom nedeljske etape s prvim vzponom najtežje kategorije pa so iz Jumbo-Visme sporočili pričakovano novico: Roglič je zaradi hudih bolečinah odstopil. 

Selektor slovenske reprezentance in športni direktor UAE Team Emirates Andrej Hauptman je Rogličevo odločitev označil za pravilno, tako kot vsi ostali junaki pa se nadeja, da se bo Rogliču uspelo v polni pogon vrniti že za cestno dirko na olimpijskih igrah, ki bo le šest dni po koncu dirke po Franciji. 

Mark Cavendish je z dvema zmagama prišel tudi do vodstva v seštevku za zeleno majico najboljšega sprinterja.
Mark Cavendish je z dvema zmagama prišel tudi do vodstva v seštevku za zeleno majico najboljšega sprinterja. FOTO: AP

4. Preporod Marka Cavendisha 

Britanski sprinter je na francoski pentlji do letos dobil neverjetnih 30 etap, a niti ene po letu 2016. Tudi tokrat ga strokovnjaki in stavnice niso uvrščali med favorite na ravninskih etapah, pričakovati pa je bilo, da bo svojo srečo iskal predvsem v šesti etapi s ciljem v zanj srečnem Chateaurouxu, kjer je pred 13 leti prišel do svoje prve zmage. 

A Mark Cavendish ni želel toliko čakati. Po kaotični tretji etapi, ko se mu ni uspelo vmešati v boj za zmago, je napadel dan kasneje in v zadnjih metrih za seboj pustil Nacerja Bouhannija in Jasperja Philipsena. Da je pri 36 letih znova blizu staru formi, pa je potrdil minuli četrtek, na že omenjeni šesti etapi. Tretjič v zgodovini Toura je cilj etape gostil Chateauroux in še tretjič smo dobili istega zmagovalca. Presrečni Cavendish, ki za rekordom Eddyja Merckxa po številu zmag (34) zdaj zaostajala le še za dve, pa je po cilju dejal, da mu ta zmaga pomeni prav toliko kot njegova prva iz leta 2008. 

Posledice grozovitega padca na prvi etapi.
Posledice grozovitega padca na prvi etapi. FOTO: AP

5. Navijačica potrdila, da je imel Einstein prav 

V prvih treh etapah smo bili priča številnim množičnim padcem, med katerimi pa izstopa tisti iz prvega dne, ki ga je zakrivila objestna navijačica. Ta je z velikim transparentom, na katerem je pisalo "Allez Opi-Omi", s čimer je želela pozdraviti dedka in babico, zakrivila množičen padec. Kot prvi je vanjo trčil Rogličev ekipni kolega Tony Martin, ki je na desni strani ceste vodil vlak Jumbo-Visme. Sledil je domino efekt, trdoto asfalta sta na lastni koži tako občutila tudi Roglič in Pogačar, ki pa sta jo, za razliko od nekaterih drugih kolesarjev, odnesla le z odrgninami. 

Milo rečeno nespametna navijačica, ki je potrdila, da rek Alberta Einsteina o neskončnosti človeške neumnosti še kako drži, je kolesarsko javnost razburila tudi s tem, ko je s prizorišča nesreče potuhnjeno izginila neopažena. Kar pet dni jo je nato iskala lokalna policija, govorilo se je celo o možnosti enoletne zaporne kazni. Ko pa so jo organi pregona le uspeli identificirati, so organizatorji dirke sporočili, da odstopajo od sodnega pregona. Kot so zapisali, jo je zaradi zgražanja javnosti doletela dovolj huda kazen. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GOTOVI STE
05. 07. 2021 17.54
+6
Bravooooo nasi!
pojtrarara
05. 07. 2021 17.01
-4
prvi teden dirke - kako ga opisati : uničena dirka in vsi favoriti - razen Pogačarja, v prvih treh dneh... že dolgo ni bilo tako nezanimivega in dolgočasnega toura z vidika tekmovalnosti, konkurence, napadov... sploh gorske etape totalno nezanimivo
mahar123
05. 07. 2021 17.17
-1
Lani pa jumbo gorski vlak do 500 m pred ciljem pol pa skok.. skos isto če si spremljal zadnjo min. nisi nič zamudil.. itak preveč predvidljivo.. vsi tekmovalci skontal pa itak nobenih zaostankov le bon. sekunde.. Letos več dirk v eni
uporabnica1
05. 07. 2021 17.20
+4
Ni blo prvič. Na žalost je Tour vedno terjal žrtve v prvem tednu :(((
SpremeniVzdevek
05. 07. 2021 19.52
+2
SpremeniVzdevek
05. 07. 2021 20.00
+2
Zelo zelo zanimiv TDF.. Kot pravi Svetice letos niso v igri samo kapetani ampak tudi drugokategorniki s pobegi.. Tistih 500m pred ciljem pa ne bo več špilal v prihodnosti..
bohinj je zakon
05. 07. 2021 16.34
+0
Roglič je itak najboljši.
Emica 222
05. 07. 2021 15.07
+7
Bravo Tadej in Matej. Srečno tudi naprej.
sbštajerec
05. 07. 2021 15.06
+8
Ja kaj čemo Tadej je res razred zase, samo da ga ne odnese kakšen dež ali kaka nora baba! Vse ostalo ne nemogoče!
Thunderstorm
05. 07. 2021 15.03
+1
Rogla bi tud razturu, ce se mu neb una baba nastavla, tozba proti organizatorjem, ne znajo poskrbet za varnost!
Thunderstorm
05. 07. 2021 15.03
+5
User2062886
05. 07. 2021 14.53
+7
Pogačar Mororič in potem daleč nobenega.
AshBurton
05. 07. 2021 14.46
+5
Res skoda za Roglica...za Pogacarja pa,hvala bogo da je nas pa upam,da ga nikol ne dobijo;)!
Peterveliki
05. 07. 2021 16.34
-1
mišnica
05. 07. 2021 14.42
+5
Vsak Slovenec bi se moral zamisliti nad tem, kako majhna deželica smo ( po prebivalstvu za majhno kitajsko mesto ) in koliko VELIKIH, SRČNIH IN BORBENIH ŠPORTNIKOV imamo. Kaj bi naša država bila, če bi se še politiki zgledovali po njih.
tutp
05. 07. 2021 14.36
+6
Fant je padel. Fant je nadaljeval poškodovan. Fant je odstopil. Fant ni zmogel. Bravo fant.❤
M teorija
05. 07. 2021 14.03
+3
V vseh pogledih izstopajo Slovenci!?
uporabnica1
05. 07. 2021 13.40
+19
Ko prebereš ta naslov in gledaš dirko maš občutek kot da gre za državno prvenstvo in ne dirko po Franciji. Noro. Hvala fantje za to kar ste naredili za Slovenijo! Neverjetni ste 👏 Ta Tour za je za nas precej čustven, en tak miks čustev. Veselje in žalost hkrati. Zelo mi je žal za Primoža, ampak se bo vrnil še močnejši. Sedaj se naj spočije za Olimpijske igre, potem pa klasike in Vuelta. Očitno bi bilo že preveč kičasto, če bi kar vsi trije zmagovali. Tudi on bo še dočakal svoj trenutek na Touru, smo videli pri Mateju, da ga je tudi on končno po vseh padcih. Hvala Matej za to epsko zmago, vsa čustva, ki si jih pokazal. Skupaj smo jokali s tabo, že dolgo nisem tako zajokala ob zmagi kateregakoli slovenskega športnika. Si čudovita srčna oseba, ki se nikoli ne pozabiš veselit za ostale kolege. Upam, da bo tudi Mezgec prišel do svoje priložnosti, sedaj prihajajo težji šprinti, ki mu ustrezajo. Dajmo vsi skupaj uživati, ker ta pravljica ne bo trajala večno. Tadej pa kapo dol, neverjeten. Če bo vse ok, bo ta Tour gladko dobil. Srečno vsem!