Drugi športi

Dombrowski do uspeha kariere, rožnata majica De Marchiju

Sestola, 11. 05. 2021 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) je zmagovalec četrte etape dirke po Italiji, potem ko je bil na zadnjem vzponu najmočnejši od skupine ubežnikov. Drugi je v cilj prišel domačin Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), ki je s tem prevzel rožnato majico vodilnega. Vse do zadnjega je bil v begu tudi Jan Tratnik, ki je bil na koncu peti.

Joseph Lloyd Dombrowski je imel v zaključku največ moči.
Joseph Lloyd Dombrowski je imel v zaključku največ moči. FOTO: AP

Dolga sta sicer v ospredju kolesarila Estonec Rein Taaramäe in Danec Christopher Juul-Jensen, ki sta bila po napadu Alessandra De Marchija ujeta na zadnjem vzponu. 34-letnemu Italijanu je uspel slediti le Američan Joe Dombrowski, ki je imel v zadnjih kilometrih klanca največ moči. Privozil si je nekaj sekund prednosti, ki jih v ravninskem zaključku ni več izpustil iz rok, in tako prišel do svoje prve zmage na tritedenskih dirkah. 

De Marchi je na koncu zaostal za 13 sekund, tretji pa je bil še en Italijan, in sicer Filippo Fiorelli z zaostankom 27 sekund. Še dve več sta zaostala Belgijec Louis Vervaeke in slovenski adut Jan Tratnik

"Moram priznati, da je bil glavni cilj danes rožnata majica in ne etapna zmaga. O tem sem začel razmišljati pred dvema dnevoma, a nisem povedal nikomur. Čakal sem na pravi moment. Vedel sem, da bo priti v beg zelo zahtevno, a mi je uspelo, na koncu pa je bilo potrebno tudi nekaj sreče. Brez besed sem," je bil po drugem mestu in prevzemu skupnega vodstva presrečen De Marchi. Dodal je, da je rožnata majica del otroških sanj vsakega italijanskega kolesarja. 

De Marchi ima sedaj 22 sekund prednosti v skupnem seštevku pred Dombrowskim, tretji je Vervaeke. Od favoritov za končno zmago je najvišje postavljen Astanin Aleksandr Vlasov, na sedmem mestu zaostaja za minuto in 24 sekund. 

Sestola je po petih letih gostila cilj etape na dirki po Italiji.
Sestola je po petih letih gostila cilj etape na dirki po Italiji. FOTO: AP

Ganna odpadel prvi, zaostali tudi Yates, Bardet in Evenepoel
Pričakovati je bilo, da bomo po četrti etapi dobili novega nosilca rožnate majice. Filippo Ganna jo je sicer dolgo branil, v drugem delu trase, ko so morali kolesarji opraviti z dvema vzponoma tretje in enim druge kategorije, pa je domači mojster za vožnjo na čas popustil in ni uspel slediti glavnini, v kateri je ritem dolgo narekoval tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious) za Mikela Lando

Španski pretendent za zmago v skupnem seštevku je konkurente napadel 2,8 km pred ciljem in si hitro privozil nekaj metrov prednosti. Še pred tem se je na zadnjem vzponu v boj za sekunde podal domačin Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Omenjena sta 2 km do cilja združila moči, a so se jima uspela pridružiti še Egan Bernal, Hugh Carthy in Aleksandr Vlasov.

Omenjena peterica je v primerjavi z ostalimi najboljšimi pridobila 11 sekund, za kolikor so zaostali Simon Yates (Bike Exchange), Romain Bardet (Team DSM) in Remco Evenepeol (Deceuninck-QuickStep).

* Izidi, 3. etapa (Piacenza - Sestola, 187 km): 
 1. Joe Dombrowski (ZDA/UAE Team Emirates) 4:58:38 
 2. Alessandro De Marchi (Ita/Israel Start-Up Nation) + 0:13 
 3. Filippo Fiorelli (Ita/Bardiani-CSF-Faizane) 0:27 
4. Louis Vervaeke (Bel/Alpecin-Fenix) 0:29 
5. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) isti čas 
6. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ) 0:44 
7. Nicolas Edet (Fra/Cofidis) 0:49 
8. Nelson Oliveira (Por/Movistar) 0:57
9. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert) 1:33 
10. Christopher Juul-Jensen (Dan/BikeExchange) 1:36 
11. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) 1:37 
... 
58. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 7:56 
...

- skupno: 
 1. Alessandro De Marchi (Ita/Israel Start-Up Nation) 13:50:44 
 2. Joe Dombrowski (ZDA/UAE Team Emirates) + 0:22 
 3. Louis Vervaeke (Bel/Alpecin-Fenix) 0:42 
 4. Nelson Oliveira (Por/Movistar) 0:48 
 5. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ) 1:00 
 6. Nicolas Edet (Fra/Cofidis) 1:15 
 7. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana) 1:24 
 8. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep) 1:28 
 9. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-Nippo) 1:37 
10. Hugh Carthy (Vbr/EF Education-Nippo) 1:38 
11. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) 1:39
... 
52. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 7:57 
63. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) 9:56

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GO INTER
11. 05. 2021 21.05
+3
VAREN
11. 05. 2021 20.24
-3
Ekonomskih migrantov pa sploh ni na dirki. A jim je koronček odnesel poživila?
uporabnica1
11. 05. 2021 20.55
+3
lahko že nehaš s svojimi neumnimi komentarji?
pojtrarara
11. 05. 2021 17.36
+7
Bravooooo jan, super! Kar tako naprej še do kakšne zmage! So pa ti ki štejejo čas na zadnjem klancu kar spregledali tratnika in celo grupo vmes, ki je malo zaostala za UAE-jevcem, ki je napadel... potem so še sam vodilnega in peloton z lando v napadanju in ostalimi kazali... vmesnih pa kot da jih ni - niti po času ni bilo nikjer zavedeno kje točno so... šlamparija. čestitke Jan in tudi mater za odlično vožnjo za Lando, sploh na spustih ...
pojtrarara
11. 05. 2021 17.36
+8
uporabnica1
11. 05. 2021 17.35
+9
Kaj si ti ja nor? Kakšna dirka naših dveh. Bravo Jan, izjemna borba in lep rezultat. Ko je prišel Bahrain na čelo je prednost naenkrat padla. Moho je naredil luknje v pelotonu, lahko samo potrdim besede komentatorja: Mohorič je kralj spustov. Čestitke obema, upam, da še dobita svoje šanse!