Drugi športi

Roglič se ne da: po okvari kolesa in padcu zadržal drugo mesto

Como, 26. 05. 2019 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dramatično 15. etapo kolesarske dirke po Italiji je dobil domačin Dario Cataldo (Astana), v ozadju pa se je bila huda bitka s Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) na čelu. Slovenski kolesar je pred zadnjim vzponom moral zamenjati kolo, nato še padel, a v cilj na 13. mestu pripeljal kot drugi v skupnem seštevku. Vodilni ostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), ki je svojo prednost v nedeljo povečal na 47 sekund.

Več videovsebin
  • Padec Primoža Rogliča na spustu 15. etape
    00:12
    Padec Primoža Rogliča na spustu 15. etape
  • Vrhunci 15. etape Gira
    03:02
    Vrhunci 15. etape Gira
Slovenski adut je moral pred zadnjim vzponom zamenjati kolo in izgubil nekaj dragocenih sekund.
Slovenski adut je moral pred zadnjim vzponom zamenjati kolo in izgubil nekaj dragocenih sekund. FOTO: Damjan Žibert

Kmalu po začetku 15. etape v Ivrei sta napadla domača kolesarja Mattia Cattaneo (Androni Giacattoli) in Dario Cataldo (Astana), ki sta med vožnjo skozi prostrana polja Lombardije že za skoraj 16 minut pobegnila pelotonu, kjer je bil ob nosilcu rožnate majice Richardu Carapazu (Astana) tudi njegov prvi zasledovalec Primož Roglič (Jumbo-Visma). 140 kilometrov pred ciljem je začel kolesarje močiti tudi dež. Prednost Cattanea in Catalda je med vožnjo ob jezeru Como začela upadati, medtem ko sta se bližala prvim konkretnejšim vzponom do Madonne del Ghisallo.

Rogličeva nesreča v zaključku 15. etape:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roglič je bil s svojo ekipo na čelu pelotona, seveda v družbi Bahrain–Meride in Mitchelton-Scotta, malce zadaj so bili kolesarji Movistarja s sobotnim junakom Carapazom. Špansko moštvo, ki ima svojega aduta tudi v Mikelu Landi, se je nato 63 km pred ciljem prebilo v ospredje, hitro je sledil še odgovor Vincenza Nibalija in kolegov Bahrain–Meride, ki so z agresivnim pristopom poskusili pritisniti na Rogliča, ki mu je ob zaostanku Sepa Kussa v podporo ostal zgolj Antwan Tolhoek. V vodstvu je Cattaneo ujel Catalda pred vrhom vzpona, tako da sta rojaka spust začela izenačena.

Yates napadel in ostal spredaj
Ob dobrih sedmih minutah zaostanka za vodilnima je moštveni kolega Kuss le uspel ujeti Rogliča in mu predati energijski gel, a je slovenski as zaradi manevra izgubil precej časa in moči, ko je bilo do konca etape še 56 kilometrov. Z rahlo prednostjo pred skupino je vodilna najresneje lovil Belgijec Jan Bakelants (Sunweb). Slabih 50 kilometrov pred koncem je na drugem vzponu z napadom poskusil Simon Yates (Mitchelton–Scott), ki mu je odgovoril Landa, priključek sta ohranila Carapaz in Nibali, medtem ko je Roglič z Miguelom Angelom Lopezom (Astana) ostal zadaj. V skupini z nosilcem rožnate majice se je vozil tudi njen donedavni lastnik Jan Polanc (UAE Emirates), pred etapo sedmi v skupnem seštevku.

Ko je Yates čez nekaj minut napadel še drugič, mu ni sledil nihče več, Roglič pa je bil na čelu skupine, ki je poskušala nadoknaditi zaostanek. Cattaneo je v ospredju prvi zapeljal prek Sormana pred Cataldom, medtem ko Yates kljub naporom ni preveč znižal zaostanka. Do začetka spusta so ga s pomočjo Nibalijevega moštvenega kolega Damiana Carusa favoriti ujeli, medtem ko je zaostanek za vodilnima znašal 4:15 minute. Cattaneo bi pred enim od ostrih ovinkov kmalu zdrsnil s ceste, odneslo mu je zadnje kolo, a se je uspel rešiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roglič pred zaključnim vzponom zamenjal kolo, nato sledil še padec
V še večjih težavah se je 19 kilometrov pred koncem znašel Roglič, ki je nenadoma močno zaostal zaradi težav s kolesom. Zasavec je svoje kolo nemudoma zamenjal z enim od moštvenih kolegov, kar pa pred odločilnim zadnjim vzponom proti Civigliu ni bila najboljša napoved. Do konca etape je bilo le še 10,5 km in sledil je nov napad Yatesa, ob približevanju spusta pa sta Carapaz in Landa ob Nibaliju ohranjala najboljši položaj. "Morski pes iz Messine" je začutil svoj trenutek in v nekaj sekundah s Carapazom občutneje pobegnil Rogliču, a je Slovencu vnovič uspel priključek, medtem ko so vsi skupaj zaostanek za vodilnim italijanskim dvojcem zmanjšali na dobro minuto.

Carapaz je začutil priložnost in z Nibalijem močno pritiskal na ubežnika, v ozadju pa se je Rogliču pripetil grd padec ‒ po ostrem ovinku med spustom je končal v ograji in imel srečo, da se ni huje poškodoval. Zasavec je vstal in se podal v srdit lov, medtem ko si je Nibali že nabral lepo prednost pred Carapazom in Hughom Carthyjem (EF Education First), resno je lovil tudi ubežnika Cattanea in Catalda. A italijanski dvojec je vseeno zdržal, veteran Cataldo pa je dobil ciljni sprint za zmago. Roglič je v cilju na 13. mestu za zmagovalcem etape zaostal za 51 sekund, za nosilcem rožnate majice Carapazom in Nibalijem pa za 40 sekund.

Ekvadorec je tako občutno povečal svoj naskok pred Slovencem, ki je še v soboto znašal vsega sedem sekund, medtem ko je zdaj tesneje za petami Rogliču tudi jezični Sicilijanec Nibali, ki zaostaja točno za minuto. Zelo dobro je spet kolesaril tudi Polanc, ki je na trasi klasične dirke po Lombardiji z zaostankom 54 sekund zasedel 15. mesto, v skupnem seštevku ostaja sedmi (+4:12). 

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: Damjan Žibert

Roglič: Nesrečo moram vzeti v zakup
"To ni bil dober dan zame, a lahko bi bilo tudi huje. Vse skupaj moram vzeti v zakup, sprejeti nesrečo, ki se mi je pripetila in gledati naprej," je za uradno spletno stran Jumbo-Visme povedal kolesar iz Strahovelj pri Kisovcu, ki se je zahvalil ekipnemu kolegu Civigliu za hitro reakcijo ob menjavi kolesa

"Čeprav sva hitro reagirala pa je bilo sesti na tuj kolo zahteven zalogaj. Čuden občutek je, a moral sem sprejeti situacijo," je dodal drugi v skupnem seštevku Gira, ki je po padcu nato poskušal ujeti ubežnike. "Nibali in Carapaz sta bila tokrat zelo močna," je "opazil" Roglič in ponovil, da je Verona še daleč. "Prost dan nam bo prišel prav, nato pa z vso silo naprej." 

"Škodo" ob Rogličevem padcu je seveda objokoval tudi športni direktor nizozemske ekipe Addy Engels: "40 izgubljenih sekund je na takšni etapi veliko, toda glede na Rogličev zaplet, bi bilo lahko še slabše. Danes smo izgubili bitko, a do konca vojne je še daleč. Še naprej se bomo borili za rožnato majico."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
27. 05. 2019 15.17
+4
Zdaj je jasno da Movi star in BMC delata skupaj. Bomo videli kaj bo storil Emirates. V kolikor bo pustil Polanca ,kot je že naredil je to dober znak za Rogliča....
Uporabnik1211614
27. 05. 2019 09.17
+9
Upam da ne bo na koncu res drugi. Čeprav bi bil to vseeno lep dosežeka, a nebi bilo vredu, da se to zgodi zaradi taktiziranja.
DareMonty
27. 05. 2019 08.51
+38
Programski uredniki vseh naših TV si zaslužite velik minus, prenašate in predvajate vse bedarije, ki nas gledalcev v Sloveniji ne zanimajo, Giro ki je pa globalno zanimiv za cel svet, pa teh naših urednikov ne zanima. ČUDNO??
pojtrarara
27. 05. 2019 09.37
+7
je že bilo tukaj povedano oz. napisano,da je ekskluzivne pravice za prenos dobil Eurosport in drugje zato dirke ni. Žal je tako. Glej tam in uživaj.
murinar
27. 05. 2019 08.43
+30
Primož (Primus ) --drži se ! Si pravi slovenski fant ,to si že dokazal ! Glavo gor in ne pusti se provokatorjem ! Zdrži in bodi v "svojem svetu" še ta teden ! SREČNO Primus!
graf
27. 05. 2019 08.38
+29
še sreča da ni poletel čez ograjo , drži se Rogla , vsa Slovenija je s teboj ...
CIGU MIGU
27. 05. 2019 08.30
+73
na kratko povem le to ,da je rogla praktično sam na giru,medtem ko ima nibali celo italijo,svoj teren in še kakšno lumparijo,,made in italy,,tako da rogla je heroj,pa tudi če vrže bicikl zdaj v grm,,ta fant ima srce in ponos in seveda vztrajnost,ki jo mu marsikdo zavida,,,,,,,,,,,srečno
graf
27. 05. 2019 08.38
+15
tekač
27. 05. 2019 07.39
+72
Nibali nekaj govori o Rogliču,da ni dosti aktiven,hraber itd. Pa poglejmo situacijo. Nibali ima v BMC v ekipi same Italjane pa še brata ,razen Boleta.Dirka v Italiji,dobesedno na svojem terenu. V drugih ekipah je cela kopica Italjanov. Da ne govorim o publiki in novinarjih,ki vsi navijajo za Nibalija. Jasno je da je Roglič sam in,da se mora švercat med Italjani,kar ni lahko. Torej kaj ima Nibali za govoriti o aktivnosti in podcenjevalno. Slovenec je tu,da sredi Italije vzame Giro.... Govoriti o hrabrosti Rogliča je skrajno ponižajoče. Če so Italjani toliko hrabri pa naj pridejo z vso zimsko ekipo in skakalci vred v Planico. Tam se bo videla hrabrost. Italjani nikoli niso dobili Planice in kaže da jo tudi nikoli ne bodo.. pa taka nacija smučarska in junaška nacija....v Planici Italjanov ni in jih tudi nebo.....
Oliguma
27. 05. 2019 08.02
+5
Tekač, kako je Roglič sam ? Še dva dni nazaj si pisal kakšno super ekipo ima in vrhunske pomočnike :-)
pojtrarara
27. 05. 2019 08.09
+39
Primož na kolesu vsakodnevno dokazuje svojo hrabrost in borbenost. Včeraj pa sploh. Da je ob vsem kar se mu je dogajalo zaostal samo 40 sekund. In zdaj Nibalija boli, ker ni mogel do večje prednosti ob vsem dogajanju ali še celo pred njega - in hočejo z umazano igro zaostanek nabiti Primožu - tako z namenskim ovirnajem komisarskega avta, kot z pritožbami za bidon... rad bi izven dirke prišel do prednosti pred Primožem, kar pa je umazana igra. Vsak dan zadnjih etap non stop nekaj sika proti Primožu. če je pravica, bo na koncu plačal ceno za to, Primož pa dobil nagrado v obliki rozike v veroni in dvignjenega pokala. Si zasluži 1000% to, glede na to kakšne predstave kaže.
StAnalitik
27. 05. 2019 08.31
+35
In imajo tudi komisarje da pomagajo Nibaliju.Samo poglej kako se.komisarski avto ni hotel umakniti Primožu,ko je lovil skupino pred seboj.Z roko jim je mogel nakazati,da naj zapeljejo v stran.Sramota.
murinar
27. 05. 2019 08.45
+22
Po mojem bo zmagal ,nekako čutim to in se ne motim
pojtrarara
27. 05. 2019 08.57
+19
ja, res ja, kot pišem že zgoraj, še kako je bilo zelo očitno, da se je skozi tiste ovinke tam namenoma pred njega zapeljal. In da to naredi komisar dirke - gnilo - sramota, da ni večje. Kot pravim, če je pravica tam nekje zgodaj, bo Rogla nagrajen za svojo požrtvovalnost, garanje na turu in tudi spoštovanje do vseh tekmecev. Ostali pa, če je pravica tam zgoraj, bi morali plačati ceno za konstantne provokacije, nešportno ravnanje in tovrstna oviranja. Tudi Yates je bil pred dirko na polno samovšečno glasen - pa tip je menda bil dobljen na dopingu še nedolgo nazaj 2016 na dirki Pariz -Nica če se ne motim. zato mi je sploh anti. Držim močno pesti za Primoža,da pride na vrh na koncu, v kolikor pa mu slučajno ne uspe, pa privoščim vsem drugim, ki pošteno in spoštljivo tekmujejo, tema dvema napihovalcema (Nibaliju in Yatesu), ki skoz sam nekaj sikata in sta nespoštljiva do sotekmovalcev, sam neki bi kreg delala, to mi je pa odbijajoče in ni športni duh, ki bi si zaslužil zmago na Giru. Primož je car tako po prikazanem na dirkah, kot tudi oseba, športnik z odnosom in komentarji za vzgled vsem ostalim!
murinar
27. 05. 2019 09.12
+9
pojtrarara
27. 05. 2019 09.39
+1
za koga to čutiš? za Primoža (upam) ali za Nibalija?
apodgra
27. 05. 2019 07.35
+36
Sreča na letošnjem Giru ni na njegovi strani. Izgubil prvega in drugega pomočnika, padec v skupin, ne po njegovi krivdi in odrgnine , okvara kolesa , stik z ograjo in ne preveč velika pomoč svoje ekipe. Če bi imel ob sebi pri okvari kolesa svojega kolesarja , bi bila zamenjava kolesa enostavna in brez velike izgube časa. Tudi pri zamenjavi kolesa je izgubil nekaj sekund , kjer se je moral oskrbeti še s potrebno tekočino. Že prej se je moral sam vračati do oskrbovalnega vozila ,da je oskrbel z okrepčili. Včasih so imeli v ekip nekoga , ki je samo skrbel za okrepčila . Na sobotni dirki je bil Roglič vedno v ospredju in je lahko odgovarjajo na pobege. Ko pa si v klanec nekje na pozicji od 10 do 15 , se je pa težko preriniti v ospredje . Če bi Roglič tekmoval za ekipo Movistar , bi brez problemov osvojil Giro.
StAnalitik
27. 05. 2019 08.34
+14
Jan mu je pomagal in mu prinesel bidon,če se ne motim.Fanta vidva sta heroja zame.
Staritrg
27. 05. 2019 07.12
+20
Lani je imel enake težave v drugem tednu na touru, pa se je nato odlično pobral v zadnjem tednu. Resda ni odpeljal najboljše kronometra, vendar letos na giru ni tako močnih kronometristov. Nič ni še izgubljenega, vsak ima smolo kot jo je imel Primož včeraj... ni še rekel zadnje in sem prepričan, da bo napadel, če ne prej bo to v 20. etapi!
Enmajstr
26. 05. 2019 21.37
+54
Sicer pa neglede na končni rezultat, sta Primož in Jan že dokazala kakšna heroja sta.
ForzaJuve
26. 05. 2019 21.34
+26
reklama daljša kot posnetek...svašta
FolkloraS
26. 05. 2019 21.29
+13
Bodo moral imet šofer plenice za starejše, da ne bo ponovno kakšne neumne!
Enmajstr
26. 05. 2019 21.17
+23
Vedno se pa najde en prvak na kavču ki minuse deli
Oliguma
26. 05. 2019 21.05
+36
Za tak denar kot ga ima šef ekipe in za katero mesto se borijo..bi lahko scal v termovko v avtu..in ne ustavljal in koprive škropil:-)
apodgra
27. 05. 2019 07.37
+7
Ne razumljivo je , da se je kolo pokvarilo ravno v času ,ko so bili ljudje v spremljevalnem avtomobilu na mali potrebi.
AVTOHTONsLOVEnc
26. 05. 2019 20.43
+39
Drži se Rogla, maš to! :)
Enmajstr
26. 05. 2019 20.36
+34
Škoda res danes za vse težave, sigurno danes nebi nič izgubil, če nebi bilo težav.
Enmajstr
26. 05. 2019 20.32
+61
Ob takšnem šampionu kot ga ima ekipa in za kakšen denar, bi lahko spremljevalna ekipa lulala v flašo. Ta ekipa še z avtom ne sledi Primožu, kako mu naj potem a kolesi
pojtrarara
26. 05. 2019 20.38
+22
To je bila tudi moja misel. Saj so tipi no to sploh neb smel bit problem. Je pa res ironija to ja kar pravis na koncu. Ce zelijo zmagovalca si takega ravnanja in odnosa sploh neb smel privoscit
Enmajstr
26. 05. 2019 20.49
+32
Tako je, že tako se sam bori v hribih, jaz verjamem, da se moštveni kolegi dobro razumejo in ga tudi po ravnini resnično lepo varujejo, ampak tole danes je res šalabajzarstvo ekipe, ki se bori za zmago na giru.
apodgra
27. 05. 2019 07.41
+11
Enmaster Ekipa Jumba je razbita , ni videti tipične vožnje "vlak". Ekipa Movistar je imela v ospredju .kar šest kolesarjev. Vse druge vodilne ekipe so imele najmanj dva ali tri kolesarje, samo Roglič je sameval med ostalimi.
uporabnica1
26. 05. 2019 20.24
+91
Vse čestitke Janu, da se je ekstra vrnil nazaj na konec grupe, ko je Primož ujel priključek po menjavi kolesa. Lepo je pazil nanj, kar naj on postane njegov pomočnik, če že svojih nima! Bravo fanta, ne vesta kako ponosni smo na vaju😄
pojtrarara
26. 05. 2019 20.30
+56
Res je cestitke obema. Si zasluzita oba vse pohvale. Drzim pesti tudi za Jana, da je na koncu cim visje med deseterico. Carja sta oba. Ne glede na razplet smo vsekakor ponosni nanju. Vrhunska sta! Samo poklon!
Enmajstr
26. 05. 2019 21.20
+16
Tako je, upam da bo skupni sprejem. Morda postaneta moštvena kolega:)
uporabnica1
26. 05. 2019 21.30
+11
Rigit84
26. 05. 2019 20.06
+73
Rogla sam si, upam da bos zdrzal. In ce zmagas, da slucajno ne bi rekel mi smo zmagali, ti SAM bos zmagal.
dajno
26. 05. 2019 20.04
+30
S tako ekipo si lahko superman pa ne moreš zmagat.