Drugi športi

Presenečenje na Giru: Carapaz ušel Rogliču in oblekel rožnato majico

Courmayeur, 25. 05. 2019 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zmagovalec 14. etape kolesarske Dirke po Italiji je Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), največji slovenski adut Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je v ozadju odgovoril vsem izzivom najbližjih zasledovalcev, a za sedem sekund ostal brez rožnate majice Jana Polanca (UAE Emirates), do sobote vodilnega v skupnem seštevku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Utrip rožnate dirke
    02:55
    Iz 24UR: Utrip rožnate dirke
  • Vrhunci 14. etape dirke po Italiji
    02:58
    Vrhunci 14. etape dirke po Italiji
  • Iz 24UR: Rožnata majica Primožu Rogliču v 14. etapi ušla za sedem sekund
    02:28
    Iz 24UR: Rožnata majica Primožu Rogliču v 14. etapi ušla za sedem sekund

Z rožnato majico na hrbtu je moral Jan Polanc (UAE Emirates) že takoj na začetku 14. etape odgovoriti na silovit napad Britanca Simona Yatesa (Mitchelton–Scott). Kolesar iz okolice Manchestra je za seboj potegnil tudi prvo slovensko žezlo na letošnji dirki Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki se je skupaj z ostalimi favoriti in Polancem hitro "prilepil" na Otočanovo zadnje kolo. Roglič je do okoli 100 km pred ciljem kolesaril sam, nato pa je le dočakal nekaj pomoči moštvenih kolegov, ki so se postavili na čelo pelotona in narekovali ritem, ob tem pa držali dobri dve minuti zaostanka za ubežniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z začetkom najtežjih vzponov v zaključku etape je začela prednost ubežnikov upadati in Polancu, ki je "virtualno" izgubil že vso prednost v skupnem seštevku, se je uspelo prebiti nazaj na vrh in se mu je tako nasmihala že druga uspešna obramba cenjene rožnate majice. 33,5 kilometra pred koncem etape pa se je za napad odločil Vincenzo Nibali (Bahrain–Merida), ki pa mu je po nekaj težkih besedah Roglič odgovoril z enako mero in mu ostal tesno za petami skupaj z Mikelom Lando, Richardom Carapazom (oba Movistar) in Miguelom Angelom Lopezom (Astana), medtem ko je Yates zaostal.

Roglič (na fotografiji) je med bojem z ostalimi favoriti zaostal preveč za Carapazom.
Roglič (na fotografiji) je med bojem z ostalimi favoriti zaostal preveč za Carapazom. FOTO: Damjan Žibert
Prireditelji so potrdili, da se kolesarji v torkovi 16. etapi ne bodo podali na prelaz Gavia. Za to so se odločili zaradi nevarnosti snežnih plazov. Tekmovalci tako ne bodo zavili čez prelaz Gavio, čaka jih nov vzpon na Covo. Etapa bo krajša, kot je bilo sprva predvideno, končala se bo po 194 kilometrih. Začela se bo v Lovereju in končala v Ponte di Legnu. Snežne vremenske razmere so kraljevsko etapo in bržčas najtežjo letošnje italijanske pentlje postavile pod vprašaj že pred dnevi. Delavci so sicer na vse načine čistili sneg, a so se prireditelji na koncu odločili, da ne bodo tvegali. Nevarnost plazov in nizke temperature bi lahko ogrozili varnost tekmovalcev, zato so iz etape črtali prelaz Gavio.

Roglič nadziral Nibalija in ostale tekmece
In ravno takrat, ko se je Britanec približal skupini favoritov, je 30 km pred koncem udaril Lopez. Le kakšen kilometer pozneje je že drugič poskusil tudi Nibali, a je Roglič uspešno odgovoril tako izzivu Kolumbijca kot tudi jezičnega Sicilijanca. A nato je vse presenetil Ekvadorec Carapaz, ki je hitro občutno ušel, v lov za njim pa sta se morala podati Roglič in Nibali. Carapaz je imel 25 km pred koncem etape že pol minute prednosti pred zasledovalci in prvi začel dolg spust, pred Rogličem je bil po novem napadu tudi Nibali, a mu je Zasavec pri spuščanju s San Carla dihal za ovratnik.

Vse skupaj sta še naprej trmasto spremljala Rafal Majka (Bora–Hansgrohe) in tudi Yates, ki se je še nekaj deset kilometrov nazaj zdel že povsem odpisan. Polanc je zaostal že za več kot šest minut za najhitrejšimi in vse bolj je postajalo jasno, da bo moral po koncu etape sleči rožnato majico, ki jo je "virtualno" v rokah spet držal Roglič. Slovenski as je bil na prvem mestu že v uvodnih etapah letošnje preizkušnje, Nibali pa je v zadnjih kilometrih že izgubil vso voljo do še kakšnega poskusa pobega, medtem ko je na najbolj blagem vzponu te etape Carapaz prodiral proti že svoji drugi etapni zmagi. 

Carapaz nagrajen za epski vzpon
Z izjemnim zaključkom je bil Ekvadorec celo blizu prevzema vodstva v skupnem seštevku. Na koncu mu je to res uspelo, saj je etapo dobil z 1:32 minute prednosti pred Yatesom in 1:54 prednosti pred osmim Rogličem ter Nibalijem, ki je v cilj sicer pripeljal kot tretji. Skozi cilj so z enakim zaostankom kot Slovenec in Italijan pripeljali Poljak Majka, Španec Mikel Landa (Movistar), Kolumbijec Lopez ter Rus Pavel Sivakov (INEOS).

Nibali je za tretje mesto prav tako dobil bonifikacijske sekunde in zaostanek za Rogličem nekoliko zmanjšal. Polanc je etapo sklenil na 28., Grega Bole (Bahrain-Merida) pa z dobrimi 29 minutami zaostanka na 98. mestu. Carapaz ima pred nadaljevanjem dirke sedem sekund naskoka pred Zasavcem in 1:47 pred Nibalijem. Polanc pa je v skupnem seštevku pred nedeljsko preizkušnjo na sedmem mestu s tremi minutami in 29 sekundami zaostanka za Carapazom, ki je postal prvi Ekvadorec v rožnati majici vodilnega na Giru, prikolesaril je do sedme karierne zmage in tretje na italijanski pentlji.

Engels:  Dobro je, da smo blizu
"Res smo imeli danes taktiko, ki smo jo izvrstno načrtovali. Vedeli smo, da sva z Mikelom Lando v dobri formi, zato smo iskali le pravi trenutek za napad. Naredil sem vse, kar sem načrtoval. Težko verjamem, da sem v rožnati majici. To so bile sanje, zanje sem garal," je takoj po koncu etape dejal presrečni Južnoameričan. 

Rogličev trener Addy Engels je po etapi povedal, da so morda naredili napako: "V zadnjem delu finiša so izgubili največ časa. Carapaz je bil res hiter na vzponu. Nekaj časa mu nihče ni mogel niti slediti. Če upoštevam to, da je v rožnati majici in tako močan, sem malo v dvomih. Dobro je, da smo blizu in da nimamo majice, ker bomo na ta način prihranili nekaj energije in stresa, toda prišel bo dan, ko jo bomo morali vzeti."

Nedeljska etapa med Ivreo in Comom bo dolga 232 kilometrov, najtežji del bo zaključni, ko se bodo drug za drugim zvrstili trije vzponi, najprej dva druge kategorije in zatem še en tretje, po njem pa spust do ciljne črte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
26. 05. 2019 13.44
+3
Poleg vsega RTV, kljub obvezni naročnini in posledično stabilnem dohodku, plus s predvajanjem reklam, ne predvaja skoraj nič več pametnega športa. Košarka, odpojka, Moto športi, LP, torej gledamo skoke, smučanje, vrhunsko plezanje in del reprezentančnih tekem. Sramota.
blazter
26. 05. 2019 13.39
+1
Škoda, da ne prenaša RTV kolesarjev. Glede na to, da imamo favorita. Hokej se prenaša, pa naših, na žalost ni zraven. Pravice za prenos kupili prehitro? Tenisa ne gledam, ga ne bom, dokler seveda ne bo slovenskega igralca med top 20 igralci.
šumar
25. 05. 2019 20.25
-19
doping popusca
periot22
25. 05. 2019 20.41
+16
murate
25. 05. 2019 20.12
+11
NIBALI je odličen,verjetno ne bo uspel v skupnem seštavku prehiteti Primoža,je pa Yates vozil noro,vprašanje kaj še ima v nogah za jutri.Carapaz se jim je odpeljal,ker so ga spustili,tako ima Primož ekipo manj ki bo jutri delala proti njemu,ker bodo ščitili rožnato majico,težko bo in zmagal bo tisti ki bo premagal hribe,tekmece in doping kontrolo...
Laki je malo nervozan
25. 05. 2019 20.11
-7
Po današnji etapi se vsi , ki se spoznajo na kolesarstvo sprašujejo.Kako drago bo Roglič plačal Carapazovo mojstrovino?
adapter
25. 05. 2019 20.28
+8
po danasnji etapi vsi, ki imamo kaj v glavi - referenca na tvojo slikco - in se spoznamo na kolesarstvo sprasujemo, kaksni noro dobri strategi vodijo jumbo vismo! Italijani in Spanci so za njih pravi tepcki
Enmajstr
25. 05. 2019 19.42
+25
Zaenkrat se mi zdi, da še vedno roglič nadzoruje dirko, čeprav bo pa borba postala neizprosna
Hitri Jezek
25. 05. 2019 19.34
-12
Ni Roglič tako superioren v klance kot smo vsi pričakovali. Ni rečeno da bo v roza v Veroni. Upam da se motim samo danes je bilo vidno trpljenje na njegovem obrazu.
Uporabnik458403
25. 05. 2019 19.38
+8
Motis se. Jaz sem preprican, da simulira, ker drugace bi danes po spustu vozil na polno do cilja, da bi izgubil cim manj, pa je najbolj taktiziral.....
Hitri Jezek
25. 05. 2019 19.40
-2
Ne simulira danes je bil na limitu.Si bova povedala drugi teden... Se zna zgoditi se marsikaj. Upam da se motim
Uporabnik458403
25. 05. 2019 20.01
+4
Kolesarje ucijo simoliranja. Pa saj so vsi bili na "limitu"....... Jaz sem preprican, da je dovolj mocan za koncno zmago........to je dokazal, da ni sel na polno na koncu..... Pa kolesarji imajo tudi nastudirano, kje bodo napadli in v kateri etapi, ker so tam namerno trenirali........ To je taktika, pa se Roglicu pase, da ima Movistar majco, ker bodo morali nadzirati dirko.... Roglic nima ekipe, ker ko gre malo v klanec razpadejo
murate
25. 05. 2019 20.13
+8
vrag ga vedi kako je ,verjetno še sam ne ve,je pa dejstvo da vozi pametno
tekač
25. 05. 2019 19.29
+15
15 etapa bo naporna in upam,da bo obdržal Roglič drugo pozicijo. Počasi bo konec taktiziranja in tudi Nibaliju bo zmanjkalo časa..
Laki je malo nervozan
25. 05. 2019 19.14
-14
Mislim, da bo Roglič pihnil mimo Giro, skupaj z ekipo.
METKA102
25. 05. 2019 18.49
+38
Vsak, ki prevozi tako etapo je zmagovalec.
apodgra
25. 05. 2019 18.44
+19
Zanimivo ,kako se je na koncu zopet taktiziralo. Na zadnjem spustu je vodilni Carpazo vodil cca 15-20 sekund. V zadnjih 10 km , se je ta razlika povečala skoraj na dve minuti. Yates prišel na drugo mesto , pa je pred zadnjim spustom zaostajal za skupino Roglič/Nibali eno minuto
bi?imož
25. 05. 2019 18.36
+19
Če nimaš močne ekipe, si jo pa ''ustvariš''. Movistar bo zdaj nadziral Giro, Nibali, Majka, Mollema, Yates in Lopez bodo pod kontrolo, Landa bo pa delal za Roza moštvenega kolega. Perfektna odločitev šefov Jumbo Visme v zaključku današnje etape, so realno ocenili stanje svoje ekipe.
kameltrajbar
25. 05. 2019 18.41
+9
Prfektno...carapazu je prišel na 14 sek ...potem pa močno popustil.....huda taktika. .nibali bo spet noru....😂😂😂
periot22
25. 05. 2019 18.15
+42
Nobeni od tv se ne zdi da bi predvajali tekmo sramota ste vsi po vrsti!
Uporabnik1735100
25. 05. 2019 18.19
+7
Si že kdaj slišal za televizijske pravice in njihovo ceno?
Ramloc223
25. 05. 2019 18.22
+7
A to resno?? V kolikor bi spremljal vse kolobocije katere so bile ze oredhodno predstavljene nebi postavljal taksnih vprasanj!! Ce pa v casu, ko so vsem dostopne dejansko vse povezabe v svet ne znas najti, posledicno spremlajti etape si pa bogi! Bogi v pravem pomenu besede... sorry
Uporabnik1735100
25. 05. 2019 18.30
+5
Katerih prenos je mnogo cenejši. Sicer si pa tudi ženske zaslužijo prenos.
uporabnica1
25. 05. 2019 18.33
+11
Pa kako ste tečni s tem svojim jamranjem. Sploh pa kaj je narobe če se prenaša ženske skoke? A ste lahko prosim malo bolj spoštljivi? Slo 2 prenaša vse zimske športe, ker ima pravice. Rtv nima pravic za prenašanje Gira, zato je tu Eurosport, ki je internacionalen, drugje se ne da gledat oz. da se samo se na italijanskem Rai gledat. Vsak dan treba poslušat te komentarje kako je to sramota ipd. Ja res škoda ker ne prenašajo, ampak to pač tako je, z negativizmom ne boste nič dosegli
apodgra
25. 05. 2019 19.06
+4
SpletnaEntiteta Normalno ,da so vsi prenosi špotnih prirditvev plačljivi. Nič ni zasotnj . Kakšna pa je bila cena za ta prenos , pa ne ve nihče. Tenis iz Pariza bo prenašala RTV Ljubljana , koliko bo morala naša hiša plačati in koliko slovenskih gledalcev bo gledalo te prenose , pa ne ve nihče. Navala gledalcev pred TV ekrani prav gotovo ne bo.
uporabnica1
25. 05. 2019 19.21
+3
tudi mene jezi, da ni prenosa ampak z jamranjem ne bomo nič naredili. Še dobro, da vsaj Tour prenašajo
murate
25. 05. 2019 20.15
+3
vsekakor vemo kakšna je cena rtv položnice vsak mesec in žalostno je da se giro ne prenaša
uporabnica1
25. 05. 2019 18.12
+42
Sicer ni več dvojnega slovenskega vodstva, ampak mislim, da sta se zadnja dva dneva za vedno vpisala v zgodovino slovenskega kolesarstva. Ne vem, če si je kdo upal pred dirko pomisliti, da bosta na Giru vodila kar dva Slovenca. Jaz sem še vedno zelo vesela za Jana, saj je presegel vsa pričakovanja, upam, samo da se danes uspe spočiti, in v naslednjih dneh ostane v top 10 :) Rogla pa itak napad na zmago :D
muceli
25. 05. 2019 19.15
+20
Pozitivno naravnan komentar, tako da res ne vem, ali je za 4 minuse kriva dandanes vsesplošna slovenska "privoščljivost" ali pač kakšen drug "problem". Še enkrat, se strinjam z skybluelly in navijam za slovenske kolesarje.
uporabnica1
25. 05. 2019 19.24
+6
@muceli to so pa pač neprivoščljivci, ki samo provocirajo in čakajo, kdaj bodo lahko nabili minuse
blef
25. 05. 2019 18.06
+0
Kolikor jaz vidim se mi zdi, da Nibali ni sposoben nadoknaditi razlike do Rogliča. Se pa lahko zgodi, da jo Carapaz zadrži. Ima zelo močno ekipo.
Lock Down
25. 05. 2019 18.22
+18
Carapazu že v samem Movistarju ne bodo pustili zmagat pred kapetanom Lando, ki pa zaostaja še skoraj 3 minute. Tole se bo še krepko premešalo, važno da Rogla nadzira neposredne konkurente, pa še kronometer je.
blef
25. 05. 2019 18.38
+6
Nisem vedel, da je še kronometer. To je dobra novica.
kameltrajbar
25. 05. 2019 18.44
+3
Lock Down
25. 05. 2019 18.45
+8
Ja, zadnji dan dirke je 17 km kronometer z eno krepko vzpetino.
Uporabnik1735100
25. 05. 2019 18.05
-6
Roglič je tokrat preveč taktiziral.
poper00
26. 05. 2019 09.45
+3
Ja nima pojma pojdi ti tja in mu razloži kaj mora počet.
Silvey
25. 05. 2019 17.58
+33
Nibali pa je prav nadležen, kar provocira nekaj.
mzz66
25. 05. 2019 17.49
+0
Malo je bil bled proti koncu zadnjega klanca.
mojcd
25. 05. 2019 17.48
+29
Ampak ce se bo koncentrirql samo na Nibalija ne bo nic, gledati mora malo sirse
1ddenis1
25. 05. 2019 17.57
+20
ne boj, oni ze vejo kaj delajo in kdo je nevaren
Lock Down
25. 05. 2019 18.09
+8
Saj gledajo širše, brez skrbi. Ne pozabit še na kronometer, ki je zadnji dan dirke.
apodgra
25. 05. 2019 18.56
+6
mojcd Zakarin je včreraj zmagal zelo težko etapo, danes pa ga ni bilo vodilni skupini. Tako se bo tudi zgodilo z Carapazom. Ti kolesarji običajno gredo samo na kakšno etapno zmago in v takšno zmago porabijo v eliko svoje energije .
Uporabnik458403
25. 05. 2019 17.34
+6
Jaz ne razumem. Roglic je skupno imel prednost 1.57..... Danes je zaostal 1.54...... Po mojem je 3 sekunde v prednosti......... Pa se to Roglic je namerno pustil, da nebi se dobil majice, ker nima mocne ekipe...
uporabnica1
25. 05. 2019 17.37
+28
Carapaz ima zdaj 7 sekund prednosti pred Rogličem. Rogla se je šparal, majice on sedaj še noče imeti. 7 sekund pa lahko nadoknadi kadarkoli, ekipe nima najmočnejše, ima pa dobro, danes je ekipa opravila super delo!
Uporabnik458403
25. 05. 2019 17.40
+12
A zmagovalec je dobil 10 bonusnih sekund za zmago...?
Zlolz
25. 05. 2019 17.41
+8
mojcd
25. 05. 2019 17.47
+6
StAnalitik
25. 05. 2019 18.10
+2
-10 sekund bonusa za kolumbijva ker je pobral točke.na letečem cilju
weber1
25. 05. 2019 18.20
-2
svetice...pojma nimaš...daj nehaj bluzit neumnosti...
lombroso
25. 05. 2019 18.23
+6
retropil
25. 05. 2019 18.28
+4
prvi, drugi in tretji na vsaki etapi dobijo bonifikacijo - minus sekunde.