Drugi športi

Odločil je kronometer: Geoghegan Hart zmagovalec dirke po Italiji

Milano, 25. 10. 2020 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
4

Prvič v zgodovini tritedenskih dirk se je zgodilo, da sta bila vodilna pred zadnjim dnem popolnoma izenačena. Tako je o dobitniku rožnate majice na dirki po Italiji odločala zadnja preizkušnja, posamični kronometer s ciljem v Milanu. Tao Geoghegan Hart je konkurenta v skupnem seštevku Jaia Hindleyja ugnal za 39 sekund in tako prišel do največjega uspeha v karieri. Kronometer je sicer dobil domačin Filippo Ganna, Jan Tratnik pa je bil deseti.

Tao Geoghegan Hart na startu kronometra.
Tao Geoghegan Hart na startu kronometra. FOTO: Twitter

"Niti v najbolj divjih sanjah si nisem predstavljal tega, ko smo začeli na Siciliji. Vselej sem sanjal, da bom nekoč med desetimi ali petimi najboljšimi na tako veliki dirki, sedaj pa sem na samem vrhu. Neverjetno. Še kar nekaj časa bom potreboval, da bom dojel, kaj mi je uspelo," je ob prihodu v Cilj povedal junak letošnjega Gira.

Geoghegan Hart rožnate majice ni nosil niti en sam dan. A ko je bilo najbolj pomembno, se je najbolj izkazal. V cilju v Milanu si je tako le nadel eno najbolj prestižnih majic v svetu kolesarstva. 

Tao Geoghegan Hart je sicer dirko po Italiji začel kot pomočnik kapetanu Ineosa Gerainta Thomasa. Prvi kronometer je zaključil kot 121., odtlej pa je iz dneva v dan napredoval po lestvici skupne razvrstitve. Ko je na Stelvio omagal Portugalec Joao Almeida, je bolj ali manj postalo jasno, da bo imel Britanec prste vmes pri razpletu boja za rožnato majco. Na sobotni gorski etapi pa je možnosti za slavje zapravil še Wilco Kelderman, čigar pomočnik pri Sunwebu Jai Hindley je bil pred koronometrom v Milanu izenačen z Britancem pri Ineosu. 

Neverjetni Ganna in še boljši Ineos, čeprav brez kapetana
V nedeljo smo tako spremljali neposredni obračun dveh kolesarjev, ki sta dirko začela v vlogi pomočnikov. Že ob prvem vmesnem času, ko je Hart Hindleyja vodil za 22 sekund, pa je bilo jasno, kdo bo končni zmagovalec. Veliki uspeh Ineosa je z etapno zmago dopolnil izjemni Italijan Filippo Ganna, ki je eden največjih junakov Gira, potem ko je dobil vse tri kronometre in še eno etapo, tako je torej prišel do kar štirih zmag. Britansko moštvo se z Apeninskega polotoka sicer vrača s sedmimi etapnimi slavji, skupno zmago in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dober nastop Tratnika, ki si bo Giro zapomnil za vse večne čase
Od slovenskih kolesarjev se je v zadnji etapi najbolj izkazal Jan Tratnik. Idrijčan, ki je dobil 16. etapo v Sloveniji bližnji Furlaniji Julijski krajini, je bil deseti, za zmagovalcem Ganno pa je zaostal 47 sekund. Domen Novak (Bahrain-McLaren), ki je na tem Giru odlično opravljal vlogo pomočnika, je danes končal kot 67. (+ 2:11). V skupnem seštevku je Novak zaključil na 59. mestu (+ 2:54:22), tri mesta za njim pa je 21 etap dolgo preizkušnjo končal Tratnik (+ 3:05:27).

Hart lastnik dveh majic, Demare najboljši sprinter, Guerreiro pa hribolazec
Že nekaj etap je jasno, da je vijoličasta majica za najboljšega sprinterja pripadla Francozu Arnaudu Demaru (Groupama-FDJ), pikčasta za najboljšega hribolazca pa Portugalcu Rubenu Guerreiru (EF Pro Cycling). Belo za najboljšega mladega tekmovalca je osvojil lastnik rožnate majice. V ekipni razvrstitvi so bili najboljši pri moštvu Ineos Grenadiers.

Hindley ni preveč razočaran, zvečer na pivo
24-letni Avstralec Hindley je z drugim mestom v skupnem seštevku eno od največjih odkritij letošnjega Gira, prav zato bo izgubljeni rožnati majici ni bil preveč razočaran. Seveda ga je bolel poraz v zadnji etapi, a ob pogledu na tri tedne dirkanja po Italiji, je čutil predvsem ponos. "Seveda sem razočaran, ker sem zadnji dan izgubil majico vodilnega. Težko je preboleti, toda čez čas, ko se bom ozrl nazaj na vse, kar mi je uspelo, bom zelo ponosen, kako smo dirkali kot ekipa in kako sem dirkal sam. To je velik korak naprej v moji karieri," je sprva dejal kolesar iz Pertha.

"To so trije tedni, ki jih ne bom nikoli pozabil. Težko je govoriti, kaj bi lahko spremenili, saj nismo storili niti enega napačnega koraka na celotnem Giru. Moramo biti ponosni na vse, kar smo ustvarili. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi," je dodal mladi Avstralec, ki ga čaka mirnejši zaključek dneva kot je bil sobotni, ko je oblekel rožnato majico. "Mislim, da bom zvečer dal vse štiri od sebe in si privoščil nekaj hladnih piv," je še zaključil Hindley.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hitri Jezek
25. 10. 2020 17.15
30 sec zaostaja Roglič za vodilnim.Mi lih malo😉
AshBurton
25. 10. 2020 17.01
+1
Roglic je zgubo majco na Vuelti...zdej je v skupnem 4, 30sekund zaostanka za Carapazom
Maxx365
25. 10. 2020 16.38
+5
Zadnji čas, da lahko v miru gledamo nadaljevanje Vuelte.
Realni
25. 10. 2020 16.42
+1