Drugi športi

Slovenci pred domačo dirko: Ni Giro, ni Vuelta in tudi Tour ni, je pa motiv enako visok

Ljubljana, 18. 06. 2019 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

26. kolesarska dirka po Sloveniji bo dobila novega končnega zmagovalca. Lanskega šampiona Primoža Rogliča na slovenskih cestah v prihodnjih ne bo. "Pentlja" bo v naslednjih dneh znova gostila številna zanimiva imena. Na samem startu se bo zvrstilo skupno 129 kolesarjev iz 19 ekip, od tega pet ekip svetovne serije UCI World Tour. Dirka bo trajala skupno pet dni, po prevoženih 808 kilometrih bo njen zaključek že tradicionalno v Novem mestu.

Več videovsebin
  • Jan Polanc pred slovensko pentljo
    02:03
    Jan Polanc pred slovensko pentljo
  • Pogačar, Polanc in Mezgec pred našo dirko
    00:13
    Pogačar, Polanc in Mezgec pred našo dirko
  • Direktor dirke Bogdan Fink
    01:44
    Direktor dirke Bogdan Fink
Tadej Pogačar je slavil na dirki po Kaliforniji. Je tudi prvi kandidat na zmago v Sloveniji.
Tadej Pogačar je slavil na dirki po Kaliforniji. Je tudi prvi kandidat na zmago v Sloveniji. FOTO: AP
Na startu v Ljubljani zagotovo ne bo treh najboljših z lanske dirke Primoža Rogliča, Kolumbijca Rigoberta Urana in Mateja Mohoriča, vseeno pa bo na eni od zadnjih dirk pred julijsko dirko po Franciji mnogo zanimivih kolesarjev lovilo pravo pripravljenost. Sprintersko slavo bodo na slovenskih cestah iskali nekdanji svetovni prvak Britanec Mark Cavendish, najboljši sprinter letošnje dirke po Italiji Nemec Pascal Ackermann, nemški adut slovensko obarvane Bahrain-Meride Phil Bauhaus, lanski zmagovalec prve etape Italijan Simone Consonni ...
Letos bodo kolesarji na tretji etapi tudi presegli mejo 20.000 prevoženih kilometrov na vseh izvedbah slovenske pentlje do zdaj, hrvaški veteran Adrie Mobila Radoslav Rogina pa bo na dirki tekmoval kar 20. v karieri.
Od Slovencev bosta etapne uspehe v sprintih iskala še Luka Mezgec, leta 2017 zmagovalec sprinta v Ljubljani, ter Marko Kump, prvi adut novomeške Adrie Mobila, ki je letos znova našel zmagovalne občutke. Verjetno mu bo najbolj pisana na kožo zadnja, nedeljska etapa, ki se bo končala v središču Novega mesta, kjer je v preteklosti že zmagoval. Skupno zmago bosta lovila Tadej Pogačar, ki mu bo pomagal drugi slovenski junak Gira Jan Polanc, in Kolumbijec Esteban Chaves, v preteklosti že drugi na dirki po Italiji in tretji z dirke po Španiji ter letos zmagovalec eno od etap Gira. "Letos ni cilja na vzponu. Zdi se mi, da bo tesna borba za generalno razvrstitev. Treba bo paziti na vsak meter, na vsako sekundo. Kolesarji bomo delali dirko. Na koncu lahko zgleda etapa lahko, pa jo naredimo težko. Imamo dobro ekipo, imamo možnosti za generalno zmago," je dejal Polanc. V ospredju je pričakovati tudi tri etapne zmagovalce letošnje italijanske dirke Damiana Cimaja, Cesareja Benedettija in Fausta Masnade, ki pa se bržčas za najvišja mesta ne bodo borili. Sodeč po formi v tej sezoni pa bo najresnejši kandidat za skupno zmago Pogačar, na zadnjih dveh dirkah Po Sloveniji najboljši mladi kolesar, letos pa že končni zmagovalec dirke po Algarveju in Kaliforniji. 

Jan Polanc
Jan Polanc FOTO: Damjan Žibert
Polanc je po Giru večkrat poudaril, da verjame v zmago mladega klubskega kolega. Mladenič s Klanca pri Komendi si tudi sam želi biti pred domačimi gledalci v vrhunski formi in narediti nov korak v vzpenjajoči karieri. Dirka po Sloveniji bo prvič v zgodovini kategorizirana z oznako HC (hors class), kar jo uvršča tik pod dirke svetovne serije. Začela se bo v sredo v Ljubljani, končala pa v nedeljo v Novem mestu. V petih dneh bodo kolesarji premagali 808,5 kilometra. Na 25 dirkah po Sloveniji so tuji kolesarji zbrali 13 zmag, slovenski eno manj. Domači tekmovalci imajo skupaj 51. etapnih zmag. Roglič je lani postal šele tretji kolesar v zgodovini dirke z dvema končnima uspehoma, pred njim je to uspelo le še Juretu Golčerju in Mitji Mahoriču.

Med posebej zanimivi ekipami, ki bodo nastopile na zeleni pentlji, je ameriška ekipa Novo Nordisk, v kateri so kolesarji diabetiki. Sladkorni bolniki so tudi nekateri člani osebja. Ekipa je bila ustanovljena z namenom izobraževanja o tej bolezni ter navdihovanja ljudi, ki se z njo borijo in se želi udejstvovati s športom.

Mezgec ima svojo računico

Luka Mezgec
Luka Mezgec FOTO: Damjan Žibert
Velike ambicije imata tudi Luka Mezgec, zmagovalec etape v Ljubljani leta 2017, ter Marko Kump, prvi adut novomeške Adrie Mobila, ki je letos znova našel zmagovalne občutke.
Slovenski kolesarji bodo lovili 12. skupno zmago. Zadnji zmagovalec je Primož Roglič, ki je konkurenco ugnal lani, za letošnjo dirko pa se njegova ekipa ni odločila.

Verjetno mu bo najbolj pisana na kožo zadnja, nedeljska etapa, ki se bo končala v središču Novega mesta, kjer je v preteklosti že zmagoval. Mezgec svojih moštvenih kolegov še ni mogel pozdraviti, saj so se zaradi težav z letalskimi povezavami zataknili v Műnchnu. "Trenutno sva v Sloveniji dva. In še nekaj mehanikov. Če ne bodo prišli, bomo že sestavili ekipo," se je pošalil Mezgec in nadaljeval: "Za dirko po Sloveniji sem zelo motiviran, zelo se je veselim in se vselej dodatno pripravim. Vedno skušam iti na start maksimalno pripravljen." "Pripravljen sem za prvo in zadnjo etapo za sprint. Druga je selektivna. Upam na dober dan, da pridem čez klanec čez Celjsko kočo in v Celju sprintam. Tretja in četrta sta rezervirani za fanta na moji levi," je razložil kapetan Mitchelton-Scotta na cesti Mezgec, ki je imel za fanta na levi v mislih Polanca in Pogačarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
18. 06. 2019 20.33
+3
Naj pride Nibali na Slovenske ceste. Komaj čakam...seveda so tudi Italiani tu.....pokažimo sedaj...
uporabnica1
18. 06. 2019 19.51
+14
Ajde gremo fantjee, verjamemo v vas!
pojtrarara
18. 06. 2019 19.47
+14
Dejmo fantje, naj vam rata po zeljah. Mi bomo pridno in glasno navijali.