Drugi športi

Dirkači se bodo pomešali v promet: 'Eco Rally letos prestopa meje'

Nova Gorica, 03. 09. 2023 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

September bo v Novi Gorici, že tradicionalno, bi lahko rekli, obarvan v dirkaške barve. Zato naj vas prihodnji vikend ne preseneti, če boste v prometu opazili tudi kakšno dirkalno vozilo. Takrat bodo namreč "zabrneli" motorji 20 dirkalnikov, ki se bodo v že šesti ediciji Mahle Eco Rally Nova Gorica podili po primorskih cestah. Pot jih bo letos prvič vodila tudi prek Italije. Dva tedna kasneje sicer dirkaške navdušence čaka še ena poslastica – tradicionalen 11. Rally Nova Gorica.

"Eco Rally letos prestopa meje, združuje vse te kraje ter jih tekmovalcem in obiskovalcem tudi predstavlja," je na četrtkovi tiskovni konferenci dejal eden od gostujočih županov že tradicionalne prireditve Rally Nova Gorica novogoriški župan Samo Turel, s tem pa je izpostavil posebnost letošnje dirkaške preizkušnje – pot po Italiji. Še posebej vesel je, da je ta dirkaški spektakel za svoj dom izbral prav Goriško regijo.

Letos se bo na dvodnevni dirkaški prireditvi, ki bo potekala 8. in 9. septembra, pomerilo 20 voznikov iz kar 10 različnih držav: Češke, Italije, Poljske Španije, Francije, Romunije, Bolgarije, Belgije, Nizozemske in seveda domače Slovenije. Njihov glavi cilj, seveda, bo zmaga na prvenstvu, ki je tudi letos del mednarodnega pokala Bridgestone FIA Eco Rally Cup, kar dirki daje pomembno težo in mednarodni ugled, obenem pa bo tudi del pokalnega prvenstva električnih vozil domače zveze za avtošport AŠ 2005.

Kot poudarja predsednik organizacijskega odbora Rally Nova Gorica Renato Hvala, je namen tekmovanja Eco Rally prav promocija obnovljive energije, zmerne in pravilne vožnje in seveda tudi turizma v Sloveniji. Prav zato se bo 20 ekip na poti ustavilo v več primorskih mestih. Tako prvi kot drugi tekmovalni dan bosta sestavljena iz dveh delov.

Lista prijavljenih tekmovalcev
Lista prijavljenih tekmovalcev FOTO: Rally Nova Gorica

Od Nove Gorice do Italije in tudi Kopra: 'Eco Rally nosi tudi turistično noto'

Prvi del prvega dne se bo v petek, 8. septembra, ob 12. uri začel na Trgu Evropa v Novi Gorici, trgu, ki ima za to obmejno skupnost prav poseben pomen, saj povezuje tako slovensko kot tudi italijansko Gorico. Od tam se bodo, kot rečeno, podali na italijansko stran, v italijanska Brda ter čez mejo v Goriška Brda, nato pa čez Banjško planoto in vse do Kobarida, kjer bodo imeli prvi krajši postanek.

Eco Rally bo letos potekal 8. in 9. septembra, klasični 11. Rally Nova Gorica pa med 21. in 24. septembrom.

Sledil bo drugi del prvega dne, ko se bodo vozniki iz Kobarida prek soške doline vrnili v Novo Gorico, na Kidričevo ulico, kjer bo v soboto potekal štart prvega dela drugega dne Eco Rallyja. Dvajseterica se bo od tam prek Krasa odpravila proti Kopru, kjer jih bo čakal postanek drugega tekmovalnega dne, nato pa se bodo čez Črni Kal in Kras znova vrnila na Trg Evrope v Novi Gorici.

Na vsaki postojanki bodo tekmovalcem ponujene lokalne dobrote, saj je tu pomembna tudi turistična promocija države. "Eco Rally s seboj nosi tudi turistično noto. S tekmovalci pridejo tudi sponzorji, njihova ekipa, razni opazovalci," je dejal Renato Hvala, ki dodaja, da se obiskovalci zelo radi vračajo v naše kraje. Letos bo tako Primorsko v sklopu tekmovanja obiskala tudi ekipa iz japonske, saj je podjetje Bridgestone generalni sponzor tega pokala. "To je predstavitev cele Slovenije, pa tudi opomnik, da bo treba slej kot prej preiti na drugačen vir energije."

Sicer ta rally privablja nekoliko manj gledalcev: "Vemo, da gledalce običajno privlači adrenalin, hitrost, žal tudi nesreče. Ampak to ni naša želja, prav tako pa ni cilj Eco Rallyja." Poudarja namreč, da ta dirka ljudi opozarja prav na strpnost za volanom in na to, da se v prometi držijo cestno prometnih predpisov.

'Ne gre samo za brezglavo pritiskanje na 'gas''

Eco Rally bo potekal po točnostnih preizkušnjah, na katerih bodo pri voznikih preverjali natančnost njihove vožnje (upoštevanje povprečne hitrosti), pri njihovem končnem rezultatu pa bo pomembna tudi poraba energije. "Vsako odstopanje od idealnega časa se kaznuje z odvzemom 10 točk," pojasnjuje Andrej Orel, ki je že več let del žirije pri rallyju.

Tiskovna konferenca za Eco Rally je potekala v Vili Vipolže.
Tiskovna konferenca za Eco Rally je potekala v Vili Vipolže. FOTO: Rally Nova Gorica

"Za razliko od klasičnega rallyja, kjer je pomembna hitrost od ene točke do druge, je tu pomembna natančnost. Voziti moramo na desetinko natančno od tistega idealnega časa," je pojasnil tudi Franko Špacapan, eden od prijavljenih dirkačev na letošnjem rallyju.

Tekmovanje je torej zelo zahtevno tako za voznika kot tudi za njegovega sovoznika. "To morda izgleda kot neka znanstvena fantastika. Sovoznik mora paziti, da vozimo po pravi poti ter da sledimo t. i. road booku, voznika pa mora slediti predpisani povprečni hitrosti ter vozite čim bolj konstantno. Ne gre torej samo za brezglavo pritiskanje na 'gas', saj se na koncu dneva šteje tudi poraba," je dodal.

Orel je ob tem poudaril tudi velik napredek električnih vozil, ki se je zgodil od prvega Eco Rallyja, ki so ga pripravili na Goriškem. "Takrat je bil prvi postanek v Bovcu, nekatera vozila pa do cilja niso bila zmožna priti z le eno polnitvijo. Baterijo so morala tako napolniti v Kobaridu," se spominja ter dodaja, da je danes ta težava že popolnoma odpravljena. "Praktično bi lahko celotno pot prvega dne opravili brez postanka," je izpostavil.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
03. 09. 2023 12.06
-1
Noro kaj se v zadnjem času odvija po mestih. V Ljubljani vozniki vsakodnevno nažigajo svoje 6, 8 in 12 valjnike, da so čimbolj glasni. Sramota za policijo!
thedutchman
03. 09. 2023 11.00
preseravnje nč druzga to nima nobebe vrednosti ne v evropi ne v svetu že vozni park je podn od podna koc en rimac stane dvkratnik udeležencev rallya ti je vse jasno da bojo to plačal delavci v mahletu iz solidarnostno soboto
shift
03. 09. 2023 09.59
+1
jap.eko in relly in turizem ne gredo skupaj.kdo je tako nor-neveden-naiven-poskusa zavajati obiskovalce da je to tako poimenoval?
N0EL
03. 09. 2023 09.11
+5
Eco rally? Ti dve besedi ne sodita skupaj, tako da ne hvala!
Hrast1234
03. 09. 2023 08.06
+3
2x-na cena vozil + cena elektrike v nebo. Me ne vidi ta “zelena energija”!