Drugi športi

Dobnikar: Urejeno stanje in pozitiven trend AZS razlog za toliko kandidatov

Ljubljana, 20. 10. 2020 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Roman Dobnikar vodi Atletsko zvezo Slovenije (AZS) zadnjih pet let. Pred volitvami, ki bi morale biti v četrtek, a so zaradi epidemije prestavljene, smo se z njim pogovarjali o dosedanjih projektih in programu, ki si ga je njegova ekipa v primeru ponovne izvolitve začrtala za prihodnji mandat. Zatrjuje, da ima močno podporo (nekdanjih) atletov in atletinj, a jih poimensko ne želi izpostavljati.

Roman Dobnikar
Roman Dobnikar FOTO: AZS

Roman Dobnikar je AZS prevzel po odstopu Gregorja Benčine, nato pa na kasnejših volitvah dobil štiriletni mandat. Dobil je 43 od 61 možnih glasov, drugi kandidat Andrej Kocič pa 18. Tokrat bo imel aktualni predsednik precej več konkurentov v boju za predsedniški stolček: prvič v zgodovini se namreč za to mesto potegujejo štirje kandidati (Peter Kukovica, Stojan Nikolić in Klemen Boštjančič). "Dejstvo je, da nam je v mojem mandatu uspelo AZS organizacijsko, poslovno in finančno urediti in danes deluje kot ena najboljših športnih organizacij v Sloveniji. Proračun zveze je stabilen, poravnane imamo prav vse obveznosti, tudi atletom in njihovim trenerjem pa vsa sredstva nakazujemo v skladu s pogodbami. V mojem mandatu smo zaposlili nekatere naše nekdanje atlete, z Marijo Šestak na čelu, medtem ko nekateri to leto in leta le obljubljajo. Tudi Primožu Kozmusu smo ponudili sodelovanje, še danes pa mu pomagamo, da bi kot trener preko Olimpijskega komiteja Slovenije prišel do zaposlitve. Pisarna AZS dela vzorno in je podpora vsem klubom in društvom. Prav urejeno stanje ter pozitiven trend AZS vidim kot razlog, da se za vodenje zveze poteguje toliko kandidatov," je takšen, zgodovinski interes za vodenje Atletske zveze Slovenije opisal Dobnikar. 

Atletska zveza Slovenije bi v četrtek morala izpeljati volilno skupščino, a je bila zaradi epidemije in uvedene policijske ure prestavljena. Natančnega datuma zaenkrat še ni, bodo pa volitve izpeljane kakor hitro bo možno.

Dobnikar se na volitve podaja z bogatimi izkušnjami, ki si jih je pridobil v petih letih vodenja Atletske zveze Slovenije. In to je tudi njegova prednost v preostalimi kandidati (Kukovica je AZS že vodil v preteklosti, medtem ko sta Boštjančič in Nikolić sveža, a prepoznavna obraza in slovenskega gospodarstva). "Pred petimi leti sem se kot član Upravnega odbora AZS odzval na prošnjo vseh članov ter sprejel težek izziv, da pomagam urediti takratno nestabilno stanje v AZS. Nesebično sem se odločil pomagati, in to v času, ko Atletska zveza Slovenije ni imela stabilnega vodenja. Danes je AZS organizacijsko, poslovno in finančno urejena organizacija in deluje kot ena najboljših športnih organizacij v Sloveniji," nam je zaupal aktualni predsednik AZS. 

Kot pravi, mu je uspelo združiti vse segmente atletike, ne le športne, kot jo poznamo iz televizijskih prenosov. "Tako vrhunska atletika, atletska stroka, trenersko združenje, šolska in mladinska atletika, gorski teki, ultramaratonski teki, veteranska atletika, atletska sodniška stroka, tekmovalni in tehnični pogon, atletski projekti, nov marketinško oglaševalski pristop ter sodelovanje z državnimi in ostalimi institucijami, v prvi vrsti pa sodelovanje pisarne AZS s klubi in društvi so imeli pri meni vedno prioriteto pri vodenju zveze. Ponosen sem tudi na dejstvo, da smo v času najhujše krize izpeljali tudi vsa prvenstvena tekmovanja atletskega koledarja ter s pomočjo pokrovitelja organizirali tudi Atletsko ligo Telekom Slovenije," je dodal Dobnikar. 

Nekateri protikandidati mu očitajo, da so sponzorska sredstva v zadnjih letih upadla. In kako na to odgovarja Dobnikar? "Ob začetku mandata smo s pridobivanjem sponzorskih sredstev začeli praktično iz ničle. V vseh letih mojega vodenja imamo stabilne prihodke s strani sponzorjev, kar je razvidno tudi iz letnih finančnih poročil," je jasen in odločen Dobnikar. 

Čeprav, kot sam zatrjuje, ima močno podporo (nekdanjih) atletov in atletinj, jih poimensko ne želi izpostavljati, kot to počnejo nekateri drugi kandidati. "Zagotavljam vam, da ima trenutno vodstvo AZS veliko podporo aktivnih in nekdanjih atletov in atletinj, a jih poimensko ne bom in ne želim izpostavljati, saj tudi sami ne želijo biti medijsko izpostavljeni. Sam jim lahko vračam na način, da jim poskušam pomagati tudi po končani karieri. Pomoč na zvezi, vidim ga predvsem v strokovni ekipi, sem obljubil tudi slovenskemu rekorderju v skoku v daljino Gregorju Cankarju, ki je tudi moj podpornik," nam je odgovoril Dobnikar. 

Vzorno sodelovanje s klubi, a še je prostor za nadgradnjo
Dobnikar ocenjuje, da je bilo dosedanje sodelovanje pisarne AZS s klubi in društvo vzorno. Ne nazadnje ga je za volitve predlagalo kar deset klubov. "Predlagateljem bi se rad najlepše zahvalil, a ob enem poudaril, da AZS deluje v dobrobit vseh klubov in društev po Sloveniji. Sodelovanje ocenjujem kot vzorno, a ga želimo v prihodnje še nadgraditi," je izpostavil trenutni predsednik AZS.

Roman Dobnikar AZS vodi že pet let.
Roman Dobnikar AZS vodi že pet let. FOTO: AZS

Kot nam je še zaupal, si nikakor ne želi, da bi se ga pred volitvami ocenjevalo le po dosedanjem delu, pač pa veliko stavi tudi na začrtan program za nov mandat, če bo izvoljen. "Ključni cilji mojega novega mandata so jasni. Želimo še povečati sredstva s strani nacionalnih in regionalnih sponzorjev. S tem želimo našim najboljšim atletom in trenerjem zagotoviti še višje pogodbe ter več denarja za priprave. Naš cilj je organizirati večje število velikih mednarodnih mitingov ter kandidirati za eno večje atletsko tekmovanje na slovenskih tleh," je enega od glavnih ciljev izpostavil Dobnikar. "Za mlajše kategorije bomo organizirali več regionalnih tekmovanj, prav tako pa bomo mlajšim reprezentančnim selekcijam zagotovili več opreme v stalno last. Pri podpori klubom in društvom bomo pomagali tudi s povezavami z župani in občinskimi upravami. Med drugim pa bomo nadaljevali tudi z modernim pristopom pri popularizaciji slovenske atletike. Neposredni prenosi, video reportaže ter večja pojavnost v medijih in na socialnih omrežjih so se letos že izkazali za korak v pravo smer," je še dodal, ko smo ga povprašali o programu, ki si ga je zastavil v prihodnje.

V mandatu Dobnikarja je zaposlitev na zvezi dobila nekdanja izvrstna tekmovalka troskoka Marija Šestak.
V mandatu Dobnikarja je zaposlitev na zvezi dobila nekdanja izvrstna tekmovalka troskoka Marija Šestak. FOTO: Damjan Žibert

Pred volitvami je bilo s strani nekdanjih vrhunskih atletov moč slišati tudi očitke, da je atletika izgubila medijsko prepoznavo, ki jo je nekoč imela. "Že v letošnjem letu se je medijska pozornost slovenske atletike močno povečala, vse bolj smo prisotni v klasičnih ter tudi v novodobnih medijih, kot so socialna omrežja," odgovarja Dobnikar in dodaja: "Število sledilcev na vseh platformah nam močno raste. Prvenstvo Slovenije v polmaratonu ste lahko spremljali tudi na televiziji, medtem ko smo na vseh največjih slovenskih mitingih zagotovili neposreden spletni prenos, prav tako za večino prvenstvenih tekmovanj. Odziv ljubiteljev atletike je bil odločen, zato bomo to nadaljevali tudi v prihodnji sezoni. Pri organizaciji večjega mednarodnega atletskega tekmovanja, ki je tudi v načrtu za prihajajoče obdobje, pa ne dvomimo, da bo veliko zanimanje tudi za televizijski prenos."

Roman Dobnikar v družbi slovenskih atletinj.
Roman Dobnikar v družbi slovenskih atletinj. FOTO: 24ur.com

'Iz EP v Parizu, če ne bi odpadlo, bi se vrnili vsaj z eno medaljo'
Dobnikar je zelo optimističen tudi, kar se tiče rezultatskih dosežkov, saj se po njegovem mnenju ob menjavi generacij že kažejo talenti, ki bi se lahko prebili v sam evropski vrh kraljice športa. "AZS po svojih najboljših močeh podpira naše najboljše atlete in atletinje ter seveda njihove trenerje, ki vsako leto prejmejo več finančnih sredstev. To se odraža tudi na rezultatih, kar smo z veseljem spremljali v letošnji sezoni, ko so padali članski državni rekordi. Po menjavi generacij v zadnjih letih lahko s ponosom povem, da dobivamo spet močno člansko atletsko reprezentanco, katere cilj bo že prihodnje leto napredovanje v višji kakovostni razred na evropskem ekipnem prvenstvu. Določeni posamezniki pa so se letos izstrelili v sam evropski vrh in prepričan sem, da bi se z letošnjega evropskega prvenstva v Parizu, če ne bi odpadlo, vrnili vsaj z eno medaljo," je prepričan Dobnikar. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chain link
20. 10. 2020 14.54
Mladina ne it v atletiko, toliko mucenje in nic denarja
kadabra
20. 10. 2020 14.18
+2
Atletika je šla pod vodstvom Dobnikarja močno navzgor. Atleti po dolgem času kažejo izjemne predstave. V letošnjem letu je padlo veliko rekordov na domačih mitingih. Odlično so poskrbeli tudi za promocijo, saj kljub temu, da naša nacionalna televizija ne organizira prenosov atletskih mitingov, so to v letošnji sezoni na atletski zvezi storili kar sami. Starši smo tako lahko spremljali naše otroke vsaj preko internetnega prenosa in njihovih video prispevkov. Enostavno se ne ozirajo na druge ampak za vse poskrbijo sami. Zelo pohvalno in s takim tempom naprej.
Chain link
20. 10. 2020 15.03
-1
To so zate izjemne predstave, pubec ce ne dosezes dobrega rezultata na evropska ali svetovna tekmovanja, nisi nic.
kadabra
20. 10. 2020 15.17
+1
Kristjan Čeh ima 3.rezultat na svetu v letošnjem letu, Tina Šutej je imela najboljši rezultat na svetu v letošnji sezoni, Maruša Mišmaš podira vse možne rekorde,... Tudi letos je bilo kar nekaj tekem v tujini in naši atleti so nosili medalje praktično iz povsot. Imamo tudi odličen mladi kader. Spremljaj malce bolj njihovo facebook in internetno stran pa boš videl kakšne izjemne dosežke so dosegli v letošnji sezoni.
BroNo1
20. 10. 2020 14.10
+2
Haha sem že mislu da je pozitiven, v bistvu je pa pozitiven trend. Najbolj osovražena beseda v letu 2020 je poziti-ven/vna
Komendator
20. 10. 2020 14.16
+5
Pozitiven je najbolj negativna beseda leta! 😁🤣
El pi5tolero
20. 10. 2020 13.59
+3
A to je ta komedijant iz uprave petrola? Ko so se ga hotl znebit je odpru okno petrolove stolpnice, stopil na polico in zagrozil s samomorom! No pol, ga niso odpustil ampak premestil! In taki furajo nas sport...! Aja da se ne pozab, sd kader, prestopil v lmš...
TEDO84bv0MEDO
20. 10. 2020 13.55
+2
Kaj imamo mi pri atletiki? Tekačev zagotovo ne, lahko samo metalce in skakalce.
martinov
20. 10. 2020 13.09
+4
Dokler bodo funkcorarji vlekli provizije od sponzorskih pogodb športnikov, ne bo miru ! Naj gredo po poti Ulage ! Vsi bodo pristali na Dobu, samo Janša in njegova SDS klika, bo na svobodi ! Sodba v imenu Ljudstva, namreč ne šteje več !!