Drugi športi

Đoković išče zmagovito vrnitev, v ženski konkurenci širok krog favoritinj

Melbourne, 06. 02. 2021 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ponedeljek se bo v Melbournu začel prvi teniški turnir za veliki slam nove sezone. V prilagojenih razmerah svetovne pandemije bo na odprtem prvenstvu Avstralije veliko novosti, a vsaj ena stalnica. V moškem delu žreba je prvi favorit znova sedemkratni zmagovalec Srb Novak Đoković. V ženskem delu je krog favoritinj širši.

Đoković (na fotografiji) v skupnem seštevku naslovov z največjih tekmovanj lovi Rogerja Federerja in Rafaela Nadala.
Đoković (na fotografiji) v skupnem seštevku naslovov z največjih tekmovanj lovi Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. FOTO: AP

Če je prvo vprašanje pred začetkom turnirja, kako bo videti močno prilagojen turnir z omejenim številom gledalcev in sodelujočimi, ki so večino priprav preživeli v karanteni, je v ospredju mnenje poznavalcev, da nič od tega ne bi smelo predstavljati prevelike ovire za Novaka Đokovića. Številka ena moškega tenisa je v zadnjih desetih izvedbah prvenstva v deželi tam spodaj kar sedemkrat slavil in je po oceni stavnic prepričljivo prvi favorit. Največje vprašanje je njegova psihična pripravljenost po nekaterih spodrsljajih v drugi polovici lanske sezone.

Đoković je lahko predvsem sam sebi največji nasprotnik
Triintridesetletni Srb je z osvojenim naslovom pred letom dni svojo zbirko zmag na največjih turnirjih dvignil na 17 in še enkrat dokazal, da je kralj trde podlage Melbourna. Tu je zmagal svoj prvi turnir za veliki slam leta 2008, od takrat pa je v Melbournu dodal še sedem lovorik. Zmaga na OP Avstralije pa je bila tudi vrhunec lanske sezone za Đokovića, ki je zmagal na prvih štirih turnirjih sezone. Sledil je izbruh pandemije, nekajmesečna prekinitev vrhunskega tenisa, Srb pa je od takrat pokazal nekaj razpok v svoji zmagovalni miselnosti.

Po mnenju poznavalcev je s tem dokazal, da je lahko predvsem sam sebi največji nasprotnik. Vse se je začelo s turnejo Adria Tour, s katero je v času začetka globalne pandemije želel na regionalni ravni ohraniti teniško dogajanje. Đokovićev namen je bil plemenit, a sledila sta obdobje nepazljivosti in prevelike sproščenosti v času širjenja novega koronavirusa ter izbruh okužb v krogu sodelujočih. Tudi Đokovića in njegove žene, kar je pripeljalo do predčasne prekinitve turneje.

Zadeve so se zanj še poslabšale, ko je po ponovnem zagonu elitnega tenisa neslavno predčasno zaključil naslednjega od velike četverice turnirjev, odprto prvenstvo ZDA. V osmini finala je v izbruhu jeze udaril žogico, ki je zadela linijsko sodnico, s tem pa si je prislužil diskvalifikacijo. Na OP Francije pa se v finalu ni mogel kosati s kraljem peska Rafaelom Nadalom, ki je s tem osvojil 20. veliki slam. 

Zdaj ima priložnost, da vse to pusti za sabo in osvoji 18. naslov za veliki slam. V odsotnosti Švicarja Rogerja Federerja, ki še okreva po dvojni operaciji kolena, mu po ocenah stavnic največjo oviro predstavlja Rus Danil Medvedev. V krog favoritov pa sodita tudi Nadal, ki se v zadnjem času sicer ubada z bolečinami v hrbtu, in lanski finalist, Avstrijec Dominic Thiem. V širši krog favoritov sodita tudi Nemec Alexander Zverev in Grk Stefanos Cicipas. Napovedovanje poteka turnirja pa je še toliko bolj nehvaležno zaradi močno prilagojenih razmer za igranje in doseganje vrhunske forme v času pandemije, kar bi znalo nekoliko premešati karte.

Lahko Serena Williams (na fotografiji) ravno v Avstraliji prekine "urok" Margaret Court?
Lahko Serena Williams (na fotografiji) ravno v Avstraliji prekine "urok" Margaret Court? FOTO: AP

V ženskem delu napovedovanje še nehvaležnejše
To pa še bolj velja za žensko konkurenco, pri kateri je nepredvidljivost v zadnjih dveh letih postala stalnica na največjih turnirjih. Od začetka 2019 je bilo tako na sedmih turnirjih velike četverice kar šest različnih zmagovalk. Edina, ki je zabeležila dve zmagi v tem času, je Japonka Naomi Osaka. Osaka sodi v širši krog favoritinj tudi tokrat v Melbournu, kjer je slavila leta 2019. Po lanski zmagi na OP ZDA, njeni drugi v karieri na tem turnirju, se zdi, da ji predvsem leži trda podlaga in bi zato znala biti trd oreh za tekmice v Melbourne Parku.

Vsak njen spodrsljaj pa bi znalo izkoristiti več igralk, med njimi tudi lanska zmagovalka v Melbournu Američanka Sofia Kenin, novopečena poljska teniška zvezdnica in zmagovalka OP Francije Iga Swiatek, vedno nevarna Romunka Simona Halep, domačinka Ashleigh Barty, nenazadnje pa tudi legenda ženskega tenisa Serena Williams. Williamsova je pri 23 zmagah na največjih turnirjih in si močno želi izenačiti absolutni rekord Avstralke Margaret Court, ki jih ima 24. Nazadnje je 39-letnica slavila pred štirimi leti v Avstraliji, kar je bilo še pred rojstvom hčerke Olympie, od vrnitve po premoru zaradi materinstva pa nikoli ni našla pretekle forme. Tokrat ji morda gredo na roke tudi posebne razmere zaradi pandemije, ko bo sama bolj spočita, njene mlajše tekmice pa še niso imele veliko priložnosti, da bi poiskale prave občutke.

V posamični konkurenci tudi štirje slovenski predstavniki
Ne glede na to, kdo bo dvignil naslova v posamični konkurenci, bo letošnja izvedba OP Avstralije edinstvena. Turnir se zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa začenja tri tedne kasneje od svojega tradicionalnega termina. Vsi sodelujoči so namreč ob prihodu v Avstralijo morali opraviti dvotedensko karanteno. Število gledalcev bo omejeno na od 25.000 do 30.000 na dan, kar je polovica dnevnega števila v preteklih letih. Organizatorji so dodatno uvedli stroge higienske ukrepe: ločevanje prostorov in območij, redno preverjanje zdravja sodelujočih in hitro ukrepanje ob morebitnem pojavu okužbe.

V teh posebnih razmerah bodo v posamični konkurenci nastopili tudi štirje slovenski predstavniki. V moški konkurenci Aljaž Bedene, v ženski pa Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Med dvojicami bosta nastopali Zidanškova ter Andreja Klepač. Vse čaka že težko delo v prvem krogu, kjer se bodo pomerili z višje uvrščenimi nasprotniki. Najtežja naloga čaka obetavno 20-letno Juvanovo, ki se bo pomerila z nekdanjo polfinalistko turnirja Britanko Johanno Konto. Ta je trenutno na 14. mestu svetovne lestvice, 90 mest pred Juvanovo.

Bedene, sicer 58. igralec sveta, se bo uvodoma pomeril z Aleksandrom Bublikom iz Kazahstana, ki na svetovni lestvici zaseda 45. mesto. Hercogova (49.) se bo srečala s Francozinjo Caroline Garcia (44.), Zidanškova (88.) pa z Zarino Dijas iz Kazahstana (81.).

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
07. 02. 2021 14.52
-1
Letos bo tezko slavil ... Daniil, Stefanos in Dominic so zelo napredovali ...
Karantaniija
06. 02. 2021 20.04
+3
Kdo piše te članke? Djoković ima 8 naslovov AO