Drugi športi

Đoković je končno premagal razjarjenega Kyrgiosa in se vpisal med legende

London, 10. 07. 2022 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
143

Novak Đoković se je v finalu Wimbledona soočil s pričakovano razjarjenim Nickom Kyrgiosom in po izgubljenem prvem nizu zmagal 4:6, 6:3, 6:4 in 7:6. Srb je osvojil svoj četrti zaporedni Wimbledon, skupno sedmega in svoj 21. naslov na turnirjih velike četverice.

Novak Đoković je v svojem otroštvu sanjal, da bo nekoč tako kot njegov idol Pete Sampras osvojil Wimbledon. To mu je prvič uspelo leta 2011, drugič leta 2014, tretjič leta 2015 in tako naprej. Lani je osvojil že šestega, zdaj je prišla priložnost, da izenači dosežek igralca, zaradi katerega je takrat, davno tega v Beogradu pred ogledalom dvigoval papirnati pokal. V rekordnem 32. finalu grand slama lovi sedmi Wimbledon naslov.

Lastnik 20 grand slam naslovov je 38 zaporednih izzivalcev na osrednjem igrišču All England kluba porazil. Njegov nasprotnik? Nick Kyrgios do zdaj ni osvojil niti enega turnirja velike četverice, to je zanj po prvem polfinalu na teh turnirjih (po predaji Nadala ni bil odigran) bil prvi nastop v finalu. V vseh pogledih je Đoković pred srečanjem bil velik favorit, čeprav je Kyrgios en redkih igralcev, ki se lahko pohvali z dejstvom, da proti Srbu še ni izgubil. Leta 2017 ga je v Acapulcu in Indian Wellsu premagal dvakrat zapored brez izgubljenega niza.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Močan servis Kyrgiosa je odločil prvi niz

Oba sta pred srečanjem priznala, da bodo živci odigrali pomembno vlogo, odločale naj bi malenkosti. Srb je dodal, da je servis Avstralca izjemno močno orožje, ki vedno doda veliko pomembnost nasprotnikovemu servisu. To se je pokazalo v peti igri prvega niza, ko je Đoković pri break priložnosti za Kyrgiosa svoj servis dvakrat zapored usmeril v mrežo in Avstralec je povedel 3:2. 

Sicer vročekrvni Avstralec je na začetku srečanja bil bil hladen kot tuš po dolgi noči pijančevanja. Njegov vedno prepričljiv servis je bil tokrat naravnost zastrašujoč. Šesto igro na svoj servis je zlahka osvojil, v sedmi pa je zbrano občinstvo že zabaval z uspešnim udarcem med nogama. Đoković je sicer dobro serviral, a kljub temu je Kyrgios v deseti igri srečanja dobil prvo priložnost, da osvoji prvi niz. Takrat so se prvič pojavili tolikokrat omenjeni živci, Đoković je po zaostanku 30:40 izenačil na 40:40. Avstralec se je kljub začasnemu padcu zbral in na naslednjih dveh servisih enemu najboljših obrambnih igralcev v zgodovini tenisa na drugo stran mreže poslal dve neustavljivi žogi.

Nick Kyrgios je v prvem nizu bil zelo miren in osredotočen
Nick Kyrgios je v prvem nizu bil zelo miren in osredotočen FOTO: AP

Miren Đoković spremenil pristop in zbudil avstralskega leva

Še tretjič zapored na letošnjem Wimbledonu, se je Srb soočil z zaostankom po prvem nizu. Jannik Sinner, ki je v četrtfinalu vodil kar 2:0 in Cameron Norrie po vodstvu nista imela več možnosti, saj je Đoković v zadnjih treh nizih proti obema nasprotnikoma osvojil vse igre na svoj servis. Srb je potreboval nekaj podobnega, če je želel premagati zelo razpoloženega in mirnega nasprotnika. Želeno igro je Srb v drugem nizu našel. Če je Avstralec v prvem nizu kar tri igre na svoj servis dobil brez osvojene točke nasprotnika, se je v drugem nizu zanje moral pošteno namučiti. 

Novak Đoković se je za vsako točko proti Nicku Kyrgiosu moral pošteno namučiti
Novak Đoković se je za vsako točko proti Nicku Kyrgiosu moral pošteno namučiti FOTO: AP

Srb je v četrti igri nasprotnikovo servis igro suvereno osvojil brez osvojene točke Kyrgiosa. Đokovićev servis v nadaljevanju ni popuščal in v deveti igri je imel priložnost, da zmagi v nizih izenači. Sledilo je presenečenje Kyrgiosa, ki se je zbudil in povedel 40:0. To so trenutki v katerih šampioni uživajo in Đoković je počasi, točko za točko prednost nasprotnika topil do izenačenja 40:40. Živci in malenkosti, to kar sta oba finalista napovedala, da bo odločilno, se je uresničilo. Tretji igralec sveta je kljub zaostanku ostal popolnoma miren, saj se je v tem položaju znašel že neštetokrat, Kyrgios pa je prvič bruhnil lavo iz svojega čustvenega vulkana, ko se je po izgubljenemu drugemu nizu usedel na svoj stol. Njegov močan glas je zadonel po polnem osrednjem igrišču, njegovi najbližji podporniki pa so bili tarče močnih besed.

Zdaj skorajda obvezen prepir Nicka Kyrgiosa s sodnikom smo seveda spremljali tudi v finalu Wimbledona
Zdaj skorajda obvezen prepir Nicka Kyrgiosa s sodnikom smo seveda spremljali tudi v finalu Wimbledona FOTO: AP

Tretji niz je bil ključen

Tretji niz se je začel s servisno igro Kyrgiosa, ki je nasprotniku hitro ponudil dve break priložnosti, a Đoković ju ni izkoristil. Avstralec, ki vedno deluje kot človek, ki se s prsti drži roba prepada, se je dvignil in poskrbel, da finale še ni bilo odločeno. Vseskozi je glasno komuniciral z navijači, svojim taborom in sodnikom. Med peto igro tretjega niza smo namreč bili priča prepiru Kyrgiosa s sodnikom. Čeprav je igro na svoj servis po dveh asih osvojil, se je med odmorom med igrama glasno prepiral s Francozom Renaudom Lichtensteinom. V ozadju klasičnega Kyrgiosovega cirkusa pa je mirno potekal tretji niz v katerem sta oba servirala odlično.

Do devete igre, ko je vse bolj razjarjeni Kyrgios končno popustil. Po vodstvu 40:0 je Đoković igro izenačil na 40:40, sledila pa sta servisa Avstralca, ki sta sodeč po monologu usmerjenem proti njegovemu taboru, bila drugotnega pomena. Posledično je igro osvojil Đoković, ki je v nadaljevanju v senci avstralčevega izbruha mirno osvojil tretji niz.

Nick Kyrgios je bil zvezda finala Wimbledona, na njegovo žalost še enkrat znova v negativnem smislu
Nick Kyrgios je bil zvezda finala Wimbledona, na njegovo žalost še enkrat znova v negativnem smislu FOTO: AP

Kratek odmor pred četrtim nizom za četrti zaporedni naslov

Po koncu tretjega niza je Đoković odšel v slačilnico na krajši odmor. Kyrgios je ves čas sedel na svojem stolu in komuniciral s seboj ter svojim taborom. Kaj je drvelo po njegovi glavi ne vemo, a dejstvo je bilo, da v obeh izgubljenih nizih ni bil daleč od zmage. Obakrat je odločila zgolj ena igra, ki jo je izgubil na svoj servis. Po povratku Đokovića na sveto travo so se strasti vsaj malo umirile. Oba igralca sta še naprej odlično servirala in redno osvajala igre na svojem servisu. 

Vse do podaljšane igre četrtega niza. Bolje jo je začel Đoković, ki je na prvih treh servisih Kyrgiosa prišel do mini breaka in povedel s 5:1. V četrtem nizu pa podaljšano igro zmagal s 7:3. Beograjčanu so se sanje še sedmič uresničile, pokal je na sveti travi v zrak dvignil tolikokrat kot njegov idol. "Ne morem povedati kaj vse mi ta turnir in ta pokal pomenita. Vedno bo najbolj pomemben zame, ker me je navdihnil, da začnem igrati tenis. Leta 1992 sem videl Peta Samprasa kako je osvojil ta pokal. Očeta in mamo sem takoj prosil za lopar," je po srečanju dejal Đoković, ki je kljub obrambi naslova s tretjega mesta na lestvici ATP padel na sedmo.

Poraženec Nick Kyrgios in sedemkratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković
Poraženec Nick Kyrgios in sedemkratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković FOTO:

'Nikoli nisem mislil, da bom tako lepo govoril o tebi'

"Mislim, da sem igral dobro, ampak moram čestitati Novaku in njegovi ekipi. Nato pa se moram še opravičiti sodniku, nisva vedno v najboljših odnosih, ampak te cenim. Seveda se bom zahvalil tudi občinstvu. Izmučen sem in upam, da bom nekega dne spet tu, ne vem, če mi bo to uspelo," je vidno utrujeni Avstralec dejal po porazu. 

Odnos med Kyrgiosom in Đokovićem je dolga leta bil zelo napet predvsem zaradi ostrih kritik, ki jih je Avstralec večkrat namenil Srbu. Od januarja letos, ko je Kyrgios po dogodkih pred OP Avstralije javno podprl Đokovića, pa je njun odnos veliko boljši. Pred finalom sta se na družabnih omrežjih celo pošalila, da bo zmagovalec poražencu plačal večerjo, "zato pa je Nick tudi izgubil," se je še pošalil Đoković. Nedavno je Kyrgios njun odnos opisal z besedo 'bromace' (odnos podoben ljubezni med bratoma op. a.), Đoković pa je na novinarski konferenci po polfinalu rekel, da še nista tam. 

Po bitki v finalu je Srb končno popustil. "Nick, vrnil se boš. Težko je najti besede po takem porazu , ampak pokazal si svojo najboljšo igro na tej podlagi. Želim ti vse najboljše. Res te zelo cenim. Zdaj se ti vse sestavlja, ampak nikoli nisem mislil, da bom tako lepo govoril o tebi. Ok, uradno je bromace. Upam, da je to začetek odličnega prijateljstva med nama," se je pošalil Đoković.

Izid, finale Wimbledona:
Novak Đoković (Srb/1) - Nick Kyrgios (Avs) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
11. 07. 2022 10.22
+2
Že zdavnaj je legenda ❤️💜
RUBEŽ
11. 07. 2022 09.01
+2
Novak, LEGENDA.
janimir
11. 07. 2022 08.49
-5
Srbi pravijo da to ne velja, brez Nadala in Rusov...Ali smo spremenili kriterije?
trdoživ
11. 07. 2022 08.40
+3
Uleda - tečen si ti! Bravo, Novak.
uleda
11. 07. 2022 08.51
-2
Mariborrrrrrrrr
11. 07. 2022 08.36
+5
Bravo legenda necepljena 👑👑👑👑👑👑
MikeMike
11. 07. 2022 08.30
+1
Zanimivost: Ko je Đole osvojil 1 GS na Wimbledonu je tudi prevzel 1 mesto na ATP-ju......... Zdaj pa je osvojil 7 GS na Wimbledonu ter prevzel 7 mesto na ATP-ju!!!
fihner
11. 07. 2022 08.40
+1
uleda
11. 07. 2022 08.26
-11
Pa nehajte že poročali o Srbski jokici.
RUBEŽ
11. 07. 2022 09.02
+3
AlphaOmega
11. 07. 2022 08.18
+7
Federer naj pride sem pa tja še malo pokazat svoj "balet" do druge runde, Nadal bo kolapsiral sam vase s temi steroidi, Djoković pa naj osvaja grand slam-e še dve ali tri sezone. Ajdeee hejterji, life goes on no :)
revolucija_mb
11. 07. 2022 08.35
-3
Mislim da si največji "hejter" ravno ti...
BellaCiao
11. 07. 2022 08.17
+8
Oba sta igrala izjemno. Je pa če se servis ne izide in pride do izmenjave udarcev, Đoković boljši. Zame je NOLE GOAT!
Pablo1119
11. 07. 2022 08.04
+10
Kje se hejteri? :D NOLE GOAT
Mariborrrrrrrrr
11. 07. 2022 08.35
-1
Poskriti so Prekmurc Andrej volan razni Geberiti 🐀🐀🐀🤫
Inred
11. 07. 2022 08.03
+10
Gyuhgevfin
10. 07. 2022 21.55
+11
AS1983
10. 07. 2022 21.38
-4
v tretjem poskusu je Nole končno premagal zanj neugodnega Kygiosa
Curie
10. 07. 2022 21.37
+7
Pepo Bolcev
10. 07. 2022 21.37
-2
Prosim? Kaj hoce clanek povedat? Da je model celo noc pijanceval???
uleda
10. 07. 2022 21.36
-23
Ah Srbijanc tečn.
Doberman1010
10. 07. 2022 21.50
+16
Dobrovoljac
11. 07. 2022 08.22
+6
bobiv
11. 07. 2022 08.41
+6
Mahmud
10. 07. 2022 21.29
+12
Pia lea
10. 07. 2022 21.14
+11
RUBEŽ
10. 07. 2022 21.11
+11
Novak, super. Vedno bil je in bo zame No1.Vsaka čast, care.
Priap
10. 07. 2022 21.10
+22
Zanimivo da še živi, glede na to da ni cepljen? Kaj zdaj, bomo še dalje terali gonjo proti necepljenim, ali je šlo to hvalabogu v pozabo!?