Drugi športi

Obstaja velika verjetnost, da bo Đoković začel igrati na turnirju

Melbourne, 13. 01. 2022 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan, STA
Komentarji
502

Medtem ko je v Melbournu opravljen žreb parov v moški in ženski konkurenci pred začetkom prvega letošnjega teniškega velikega slama, še vedno ni znana usoda srbskega zvezdnika Novaka Đokoviča. Žreb so najprej preložili, nato pa ga, z dodanim Đokovićem v bobnu, tudi izvedli. Je pa četrtek Dan D, ko lahko avstralski minister za priseljenske zadeve Alex Hawke po odločitvi zveznega prizivnega sodišča uporabi pooblastila, s katerimi bi lahko izgnal 34-letnega Beograjčana. V vsakem primeru pa ima Srb možnost pritožbe in tako svoje bivanje v dežele tam spodaj še podaljša. Celo toliko časa, da bi v tem obdobju lahko nastopil na prihajajočem OP Avstralije, na katerem tudi brani naslov. Ob tem pa obstaja tudi možnost izgona kar med turnirjem ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bodo Đokovića naposled izgnali?
    02:26
    Iz 24UR ZVEČER: Bodo Đokovića naposled izgnali?
  • Iz 24UR: Bo minister Đokovića izgnal?
    02:33
    Iz 24UR: Bo minister Đokovića izgnal?
  • Iz 24UR ZVEČER: Đoković se je pokesal za dve napaki
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Đoković se je pokesal za dve napaki
  • Iz 24UR ZVEČER: Ambrožič o Đokoviću
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Ambrožič o Đokoviću
  • Iz 24UR: Kako bodo Đokovića sprejeli navijači, če pride na turnir?
    02:08
    Iz 24UR: Kako bodo Đokovića sprejeli navijači, če pride na turnir?
  • Iz 24UR: Đoković priznal, da je kršil pravila
    02:47
    Iz 24UR: Đoković priznal, da je kršil pravila
  • Iz SVETA: Dan D za Đokovića
    02:35
    Iz SVETA: Dan D za Đokovića
  • Đoković priznal kršitev karantene
    01:14
    Đoković priznal kršitev karantene
Novak Đoković na treningu v Melbournu. Čakajoč na končno odločitev.
Novak Đoković na treningu v Melbournu. Čakajoč na končno odločitev. FOTO: AP

Končna odločitev o dovoljenju avstralskih oblasti za vstop srbskega teniškega zvezdnika Novaka Đokovića v državo in s tem tudi za nastop na prvem grand slamu sezone, ki se bo začel v ponedeljek, ne bo znana pred koncem dneva, poročajo številni svetovni mediji. 

Novak Đoković se je nahajal v bobnu žreba parov OP Avstralije in se bo v 1. krog pomeril z rojakom Miomirjem Kecmanovićem. Ni pa še znano, ali bo prvi igralec sveta lahko nastopil. Pred 13 leti je na osrednjem igrišču Melbourna osvojil prvi turnir za grand slam v karieri.

Iz pisarne pristojnega ministra Alexa Hawka so sporočili, da so prejeli dodatno gradivo Đokovićevih odvetnikov, ki ga morajo pred končno odločitvijo natančno preučiti. Imajo pa tudi dodatne dokumente, ki bi bili lahko relevantni, da se Đokoviću razveljavi vizum, ki mu dovoljuje bivanje v državi. "Vse to seveda vpliva na časovni okvir za dokončno odločitev," so zapisali na ministrstvu. Đokovića so pristojni organi prejšnjo sredo zadržali na letališču v Melbournu, ker ni izpolnjeval pogojev za vstop v Avstralijo. Kasneje so ga namestili v hotelu, ki je namenjen tistim, ki čakajo na deportacijo. Sodišče pa je v ponedeljek ugotovilo, da ima igralec vse potrebno za vstop v državo in ugodilo njegovi pritožbi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A pojavile so se številne nejasnosti. Ne ujemajo se datumi, ki so predvideni za pridobitev dovoljenja za vstop v Avstralijo, Đoković je bil okužen s koronavirusom v družbi predstavnikov srbske pošte, mladih teniških igralcev in novinarjev francoskega L'Equipa. Ob vstopu v državo pa naj bi v formularje vpisal tudi lažen podatek, kje je bil v zadnjih 14 dneh pred prihodom v Avstralijo, saj je zagotovil, da ni bil v drugih državah, z družbenih omrežij pa je razvidno, da je pred potjo na južno poloblo treniral v Španiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Del teh napak je Đoković na Instagramu pojasnil s poznim prejemom rezultata testiranja in tudi s slabimi odločitvami in človeškimi napakami sebe in svojega agenta, ki je izpolnjeval dokumente. Po sodniški odločitvi je zdaj dokončna odločitev o dovoljenju za bivanje v Avstraliji in nastop v Melbournu na strani pristojnega ministrstva. V pričakovanju odločitve je 34-letnemu Srbu jasno sporočilo poslal tudi premier zvezne države Victoria Daniel Andrews, ki je najprej vnovič pozval k cepljenju, nato pa uporabil besede Rafaela Nadala, da je Đoković poznal zahteve za vstop in če bi želel, bi brez težav igral v Avstraliji ...

Premier Morrison: Izjava Hawka se ni spremenila
Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da se vlada še ni odločila o preklicu vizuma teniškega superzvezdnika. Številka ena tenisa in prvi nosilec odprtega teniškega prvenstva Avstralije tako še naprej ostaja v državi v negotovosti, ali bo kot necepljena oseba lahko zaigral na prvem turnirju za grand slam v sezoni. Morrison je na tiskovni konferenci o pandemiji covida-19 povedal, da se prejšnja izjava ministra za priseljevanje Hawka, da razmišlja, da bi Đokoviću zavrnil njegov vizum, "ni spremenila". 

Če se bo minister za priseljevanje odločil odvzeti vizo Srbu, lahko Đokoviću hkrati prepovejo vstop v državo za tri leta.

Za zdaj kaže, da Đoković ostaja v Avstraliji. Njegovo ime je tudi na seznamu igralcev, ki se bodo merili v prvem krogu turnirja v Melbournu. V prvem krogu mu je žreb, ki je bil sicer preložen zaradi negotovih razmer glede vizumskega statusa zvezdnika teniške karavane, namenil srbskega tekmeca Miomira Kecmanovića. Kot poroča britanski Guardian, Đokoviću grozi denarna kazen ali celo zapor v Srbiji, potem ko je priznal, da je prejšnji mesec samovoljno prekinil izolacijo, medtem ko je bil okužen s covidom-19, so povedali odvetniki. Srbska premierka Ana Brnabić je opozorila, da se njegovo vedenje zdi "očitna kršitev" pravil. Štiriintridesetletni teniški igralec, rojen v Beogradu, lovi rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam, rekordno deseto na OP Avstralije, ki se bo začel v ponedeljek. Seveda, če bo sploh lahko zaigral v Melbournu.

Scott Morrison
Scott Morrison FOTO: AP

Številki ena svetovnega tenisa Đokoviću grozi, da bo izgnan iz Avstralije kot necepljena oseba. Đokovića so avstralski obmejni organi prejšnjo sredo zadržali na letališču v Melbournu, ker ni izpolnjeval pogojev za vstop v Avstralijo, kamor je pripotoval na podlagi zdravstvene izjeme, ki mu jo je odobrila avstralska teniška zveza. Kasneje so ga aretirali ter proti njegovi volji namestili v hotelu, ki je namenjen tistim tujcem, ki čakajo na izgon iz države. Sodišče pa je v ponedeljek preklicalo odločitev o izgonu Đokovića, ugodilo njegovi pritožbi ter ugotovilo, da igralec lahko vstopi v državo. Minister za priseljevanje Alex Hawke lahko sicer na podlagi avstralske zakonodaje prekliče odločitev sodišča ter uveljavi svojo pravico, da razveljavi vizum, ne da bi navedel razloga. Če se bo minister tako odločil, lahko Đokoviću hkrati prepovejo vstop v državo za tri leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
14. 01. 2022 13.52
+2
Ni bog, je pa zdrav razumen, normalen, neustrašen človek in uspešen nadarjen športnik.
Senzor
14. 01. 2022 13.49
+2
Avstralijo zbrisati z zemljevida svobodnih držav. Vsa stvar je preseljena tudi v Evropo. Nole borec za svetovno svobodo, ne samo v športu. Na svetu ne more biti samo ena opcija izbire po ukazu politike in ugrabljene enoumne ne kredibilene medicine.
jutri_pa_res
14. 01. 2022 10.28
+0
Če ga deportirajo, bo svojo rit še poceni odnesel, ker prav lahko bi ga obtožili lažnih izjav in predložitve lažnega potrdila o prebolevnosti in za takšne stvari se tam sedi. Evo, kam lahko pripelje nekoga proticepilska blaznost. Pa samo en buster Pfizer bi vzel, pa bi bil kralj. In tudi doma se bo moral zagovarjati zaradi kršenja karantene (če je potrdilo pravo), za kar mu preti najmanj pogojni zapor.
XYZO
14. 01. 2022 10.17
+0
NAJ HUJE JE DA POLITIK SEBE GRADI TAM KJER NE BI SMEL...ŠPORT JE BIL ZMERAM IN BO IZ TEH OKVIROV....ONI SO TAKO ZNANI PO PRAVIČNOSTI (ABOREĐINI)...BOJO ŠE TENISU ŠKODO NAREDILI
Burtonnn
14. 01. 2022 08.22
+1
Obstaja velika verjetnost, da Đoković NE bo igral.
Maja Kajza
14. 01. 2022 08.11
+0
Avstralska krvoločna natura in medijsko gladiatorstvo željno krvi, so se odločili Noleta raztrgat. Upam da mu država vsaj povrne vse človekoljubne donacije, ki jih je daroval avstralcem.
sinhron
14. 01. 2022 08.00
-3
Avstralske oblasti bodo raje uničile vsa prizadevanja za zmanjšanje okužb s korono virusom in poteptale prizadevanje Avstralcev , ki so šli skozi vso kalvarijo okužb , cepljenj , zaprtja in karanten , samo , da bi zadostili nekemu lažnivemu kljukcu , ki je slučajno zelo dober športnik , ki pa se požvižga na vse , ker misli , da je bog , če je dober športnik .
punkracij
13. 01. 2022 21.57
-4
Jasno, ni večjih diplomatov od srbov.
iga_biba
13. 01. 2022 21.51
+0
obstaja, da bo peljal domov. laž na laž, pa še necepljen. Novax Đocovid.
fant33
13. 01. 2022 21.35
+2
Itak da bo igral…
rudikarel
13. 01. 2022 21.13
-3
Na koncu ga bo pa kar njegov sobalkanec poslal domov
B00m
13. 01. 2022 21.21
+3
Če bo boljši, valda. Kar pa dvomim. Na koncu koncu gre za prvega tenisača sveta, trenutna forma je baje kar dobra, nekaj teniških treningov je moral izpustiti kar je bil priprt , kondicijo je delal pač kolikor je lahko v tistem centru oz. fletu, mindset in fokus je redno vzdrževal. Naj zmaga pač tisti, ki je trenutno boljši ;)
uleda
13. 01. 2022 20.54
-3
Naj že zaključijo. Lagal je, ponarejal, razvajal. Rešitev je izgon. Pri nas pa tudi razne bajislave.
glavni Baja
13. 01. 2022 21.12
+1
Mariborrrrrrrrr
13. 01. 2022 20.52
+3
Bravo Aljaž Bedene,za podporo in da si pokazal in povedala,kaj si misliš o najboljšem tenisaču na svetu in v zgodovini,se vidi da se obstajajo,pametni 🇸🇮👍💪🎾🇷🇸
nimamkaj
13. 01. 2022 20.30
-2
SRAMOTA...SRAMOTA...IN KAJ JE ON VEČ 😡😡😏
B00m
13. 01. 2022 20.33
+5
O čem goriš fant moj? kakšna sramota in da je on kaj več? daj malo bolj obrazloži kaj sploh želiš povedat, ker nisi povedal nič :)
Jozekizkumrovca
13. 01. 2022 20.29
+4
WHO svetovna zdravstvena organizacija podprla novaka... Komentirala delovanje aus vlade in zapisali da je prisilno cepljenje res zadnja zadnja varianta.
Jozekizkumrovca
13. 01. 2022 20.39
+1
WHO says vaccine mandates should be a 'last resort' amid Novak Djokovic saga Nz herald who abuout djokovic
kapljač1
13. 01. 2022 20.24
+2
Nole je dosegel več kot bi kateri koli Marsovec , je vsaka odločitev vlade strel v koleno .
kapljač1
13. 01. 2022 20.23
+2
Zanimivo bo videti ali Avstralija in avstralska vlada spoštujeta red in zakon !?
Mariborrrrrrrrr
13. 01. 2022 19.45
-3
Kupil bi potrdilo kot nas super športnik tim Gajser 👌👌👌👌👌🐑🐑🐑🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮👍👍👍👍💪eh nič ni to,.......🙈🙈🙈
glavni Baja
13. 01. 2022 19.37
+4
đe je stigo tri je prsta digo, bravo Nole tebe brača voleee
uleda
13. 01. 2022 20.47
-1
Lepo si to povedal. Zdaj pa marš po SSKJ.
glavni Baja
13. 01. 2022 21.07
+2
dosadan si , dj najd si kkšno žensko, da zabijaš z njo čs, ne pa kle gor, hlapc 🤪
B00m
13. 01. 2022 19.08
+6
Sodna veja oblasti je nad zakoni politike, ki jih vlade oz. politiki pišejo v škodo človeštvu, pišejo jih tako malomarno, da se celo odloča glede na interpetacijo napisanega zakona (toje noro) in praviloma samo za svojo lastno rit in stranko. Vam je to kaj znano iz vsakdanje slovenske politične scene, če se malo lokalno usmerimo ? zato pa obstajajo sodniki in sodišča, da odločijo kaj je prav in kaj ne in s tem lahko zakoni padejo oz. se ne upoštevajo in se nato nakdnadno popravijo oz. dopolnjujejo. Torej sodna veja oblasti je spustila igralca na prostost in sedaj lahko samo še minister za priseljevanje kot edina oseba na tem svetu, osebno odloči ali ostane ali ne. Torej ena oseba lahko po svoji presoji vse spremeni. Opa, ni res. Ampak v kolikor se ta minister po lastni presoji odloči, da deportira igralca nazaj, bo spet prišlo do pritožbe in spet bo odločalo sodišče. Pa kaj vam ni jasno? kaj imate proti njemu in srbom? kaj vam pa je naredil, da tako grdo pišete o njem, tako sramotno, tako podlo, hinavsko, to je klasika pri nas slovencih...ne pri njih. Mi sami ne vemo kaj in kdo smo, hočemo zahod, a delamo in razmišjamo in KOMENTIRAMO še vedno po postopku nekdanje SFRJ oz. kot balkanci. Saj vem, da imamo nek odpor (vsaj nekateri) do Srbije zaradi vojne leta 1991, LOGIČNO. Ampak, to je bila POLITIKA, ki so jo ustvarili politiki , tale fant pa sigurno ni nad nas poslal vojsko in da se je moral skrivati po zaklonih, ko je NATO bombardiral. On je bil star takrat vsega14 let. Verjamem, da če bi njegova država sedaj želela nekoga nepravično napasti, bi ta fant bil v prvi vrsti, da se grozodejstva ne dogajajo. To, to je Novak Đoković. Pa še nekaj... sam sem bil v reprezentacni bivše Jugoslavije in lahko samo to povem, največji hinavci so bili vedno in izključno samo Slovenci. To smo bili mi in smo še vedno, drugi so imeli in imajo vsaj hrbtenico. To je to, kar imam za povedat. Lp