Drugi športi

Nemec Bauhaus dobil ciljni šprint v Rogaški Slatini

Ptuj, 09. 06. 2021 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., M.F., STA
Komentarji
26

Prva etapa kolesarske dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine. Potem ko je lani največja slovenska profesionalna kolesarska preizkušnja odpadla zaradi pandemije covida-19, je letošnja na očeh svetovne javnosti, saj na njej nastopa Tadej Pogačar. V cilju je bil prvi Nemec Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious), ki je malce prehitel Španca Jona Aberasturija (Caja Rural). Slovenci niso bili v ospredju, a so najboljši cilj varno prečkali v času glavnine.

Več videovsebin
  • Izjava Jana Polanca po 1. etapi DOS
    01:07
    Izjava Jana Polanca po 1. etapi DOS
  • Iz SVETA: Dirka po Sloveniji
    01:57
    Iz SVETA: Dirka po Sloveniji

 

Današnjo etapo so kolesarji začeli na Ptuju, pot pa jih je med drugim vodila tudi skozi Lenart, Šentilj, Zgornjo Kungoto, Maribor, Slovensko Bistrico, Šmarje pri Jelšah ter po zadnjem 13-kilometrskem krogu vse do cilja v Rogaški Slatini. Glavnina je v etapi dobrih 40 km nadzorovala ubežnike in skupaj prišla do prvega vmesnega sprinta, nato pa v ospredje spustila sedem kolesarjev, ki pa si nikoli niso privozili dovolj velike prednosti, da bi med seboj odločili zmagovalca prve etape. 

Visokih ali strmih ovir za sprinterje prvi dan preizkušnje ni bilo, drugače bo že v drugi etapi od Žalca do Celja (147 km). Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je psotal zmagovalec prve etape 27. dirke po Sloveniji, ki se je začela na Ptuju in končala v Rogaški Slatini (151,5 km). V ciljnem sprintu je za malenkost ugnal Španca Jona Aberasturija. Tretji je bil Portugalec Rui Felipe Oliveira.

Zmagovalec 1. etape DOS Phil Bauhaus
Zmagovalec 1. etape DOS Phil Bauhaus FOTO: Matic Flajšman

V ospredju je ves čas ritem narekovala ekipa Bahrain Victorious s slovenskima asoma Janom Tratnikom in Matejem Mohoričem, pomagali pa so tudi nekateri kolesarji UAE Team Emirates. Tudi Tadej Pogačar, član ekipe iz ZAE, je dober kilometer pred koncem želel potegniti v ospredje vlak svoje ekipe, a se je v krožišču odločil za napačno smer in malce zmedel svoje moštvene kolege.  Vseeno so prišli do tretjega mesta v etapi s Portugalcem Oliveiro. "Danes smo bili dogovorjeni, da poskusimo za Mattea Trentina, ampak je takoj po padcu na začetku dirke, sam sem se sicer tudi malce prekucnil, predal vlogo Ruiju (Oliveiri). Vse smo dali zanj v zadnjih petih kilometrih. Za kolesarja, ki ni čisti sprinter ampak pomočnik, se je kar dobro odrezal s tretjim mestom," je bil po etapi zadovoljen 22-letni Pogačar.

V zaključku sam ni ciljal na visoko uvrstitev. Etapa je bila zanj prehitra. "Dal sem vse od sebe za pomoč Oliveiri, ki je nato nadgradil naše delo s tretjim mestom. Lahko smo ponosni," je dodal Pogačar. V prvih dneh ga na slovenskih cestah sicer malenkost moti vročina, a se, kot pravi, počuti v redu ter nestrpno pričakuje naslednje dni na domači dirki.

Prva etapa Dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine.
Prva etapa Dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine. FOTO: Matic Flajšman

Vseeno je imel Bahrain Victorious bolje pripravljen sprinterski vlak, v zaključku pa je bil, potem ko je glavnina v zadnjih kilometrih ujela ubežnike, najhitrejši eden najboljših sprinterjev na dirki Bauhaus. Za las je ugnal Aberasturija, medtem ko je Oliveira zaostal celotno dolžino kolesa.

"Bilo je zelo zahtevno, moje noge pravzaprav niso bile najboljše, ampak ekipa je res opravila fantastično delo. Ponosen sem, da sem lahko dokončal njihovo delo," je v prvi izjavi po preizkušnji dejal 26-letni Nemec. Slavil je 14. zmago v karieri in četrto letos.

"Šlo je za zelo hiter zaključek etape, nekoliko navzdol v zadnjem kilometru. Ključno je bilo, da smo po zadnjem krožišču ostali v ospredju. Ekipa je bila izjemna in sprint sem lahko začel z najboljšega položaja, to je zame kot sprinterja popolno. Sem zelo ponosen," je zadnjih nekaj sto metrov ocenil 26-letnik iz Bocholta.

O tem, ali bo v četrtek branil zeleno majico vodilnega, se je Nemec le nasmehnil: "Sem sprinter in ne hribolazec. Nekatere etape so zame prezahtevne." V drugi etapi bo torej oder prepustil najboljšim navkreber, v skupnem seštevku pa bo imel štiri sekunde naskoka pred Aberasturijem (Caja Rural) ter pet pred še enim Špancem Antoniom Angulom (Euskaltel-Euskadi), ki je zbral največ sekund (5) na vmesnih sprintih.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: Vid Ponikvar - Sportida

Prvič v zgodovini dirke je bil tako na startu aktualni zmagovalec dirke po Franciji, glede na zasedbo pa bi bilo veliko presenečenje, če v nedeljo, ko bo na sporedu zadnja etapa od Ljubljane do Novega mesta (175,3 km), Tadej Pogačar ne bi stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Slovenskih kolesarjev med prvo deseterico ni bilo, najbolje pa se je v prvi etapi odrezal član slovenske selekcije Jaka Primožič na 13. mestu. Večina od 23 slovenskih kolesarjev na dirki je končala v času glavnine, med favoriti pa nihče ni izgubil dragocenih sekund v boju za zeleno majico v prihodnjih dneh. Od slovenskih kolesarjev z ekipami v svetovni seriji je bil Mohorič 29., Jan Polanc (UAE Team Emirates) 30., Pogačar pa je cilj prečkal na 45. mestu. Tratnik je zaostal 28 sekund in bil 88.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi rdečo majico najboljšega sprinterja je oblekel Bauhaus, med ubežniki pa je po edinem prečkanju gorskega cilja na Kresnico na vrh prvi prišel Nizozemec Mathijs Paasschens (Bongoal Pauwels Sauces) in oblekel modro majico. Belo za najboljšega mladega kolesarja je po nekaj osvojenih sekundah na vmesnem sprintu oblekel Norvežan Jonas Iversby Hvideberg (Uni-X Pro Cycling).

Zmago oziroma zeleno majico izpred dveh let brani Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Ta je imel v zadnji izdaji dirke izdatno pomoč, saj je zanj dirkal tudi Pogačar, tokrat pa bosta v obrnjenih vlogah. Na dirki nastopa 23 Slovencev, od tega dve ekipi s slovensko licenco (Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic) ter selekcija slovenskih kolesarjev na čelu z Janezom Brajkovičem.

V četrtek bo na sporedu druga etapa, ki bo potekala od Žalca do Celja (147 km). Tam je pričakovati tudi prvi spopad favoritov za skupno zmago, saj bo zmagovalca etape odločil kratek vzpon na Celjski grad. Dirka po Sloveniji se bo končala v nedeljo, 13. junija, v Novem mestu.

Kolesarji na cilju v Rogaški Slatini.
Kolesarji na cilju v Rogaški Slatini. FOTO: Matic Flajšman
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
09. 06. 2021 21.21
+3
A Obi ni tekmoval
dunc46
09. 06. 2021 20.45
+1
obcutijo slovenijo na nepometenih cestah.. joi joi... taksna prireditev pa se to ne morjo cestarji... no saj ni cudno.. za naa tud lukne ne
User792410
09. 06. 2021 18.30
+6
To je bilo začetno ogrevanje, prva resna etapa pa kolesarje čaka že jutri. Ta ima dva vzpona 2. kategorije, drugega v zadnji četrtini dirke, ki se nadaljuje v dokaj zahteven spust iz Celjske koče proti Celju, kjer za zaključek tekmovalce čaka sicer kratek, a za utrujene noge izjemoma zahteven vzpon na Celjski grad. Če se je Pogi namenil osvojiti dirko po Sloveniji, potem bo jutrišnja etapa prava, da to nakaže in postavi prvi kamenček v mozaik končne zmage.
uporabnica1
09. 06. 2021 18.43
+6
Jutri me poleg Pogačarja predvsem zanima kako se bo Mohorič lotil dirke. A bo prisoten strah na tem strmem spustu s Celjske koče al bo spet ušel kot raketa? Če bo ušel, bo naredil sr... če zadrži prednost in recimo pride pred favoriti na celjski grad, bo Tadej težko vse nadoknadil na Sveti Gori. Seveda samo razmišljam, nimam pojma v kakšni formi je Matej in koliko si bo upal.
User792410
09. 06. 2021 19.07
+5
Kar se Mohoriča tiče bo vse odvisno od tega, ali bo po vzponu na Svetino sploh še zraven, oz. na razdalji, ki mu bo omogočila, da zaostanek pri spustu iz Celjske koče nadoknadi!? Sicer pa je še kar nekaj tekmovalcev, ki bi lahko bili jutri zelo resni konkurenti.
uporabnica1
09. 06. 2021 19.09
+3
Če je bil zraven leta 2018 bo tudi zdaj :)
User792410
09. 06. 2021 19.21
Malo verjetno, oz. skoraj nemogoče je, da bi bil tokratni potek etape enak tistemu iz l.2018...
uporabnica1
09. 06. 2021 19.36
+3
seveda ne more biti isto a glede na to, da je bil takrat v najmanj 2x bolj hudi konkurenci kot zdaj skupno 3. nevem zakaj se tudi letos ne bi boril za najvišja mesta, ni slab v klanec bo pa odvisn kako se je sestavil po tistem hudem padcu
pojtrarara
09. 06. 2021 19.59
+3
feel 2018 je bil prvi na spustu dol prišel z veliko prednostjo, pa so ga žal ujeli že do vzpona na grad - pa je relativno kratka razdalja to..., letos mu želiiim iz srca, da bi imel toliko prednost, da bi zadostovala tudi za čez center Celja in še tudi na vzpon na grad. Res mu privoščim zmago. Jutri za naše navijamo s terena ob cesti :))) tako,da mora biti SLO zmaga.
uporabnica1
09. 06. 2021 20.38
+1
Ja takrat je malo zmanjkal. Mezgec in Roglič sta ga kr lovila hehe :) bomo videli, naj zmaga eden naš:D
uporabnica1
09. 06. 2021 18.27
+5
Dans sem Mezgeca pogrešala.. Lahk bi se boril za zmago, brez njega dejansko nimamo nikogar čistih šprintih:(
User792410
09. 06. 2021 18.42
+4
Luka je prebolel okužbo z koronavirusom. Ta mu je močno prekrižal načrte saj je bil, zaradi nezadostne fizične priprave, enostavno primoran dirko po Sloveniji odpovedati.
uporabnica1
09. 06. 2021 18.45
+4
motorist_mb
09. 06. 2021 17.05
+5
Lep razgled štajerske,Pogi napaka na rondoji.Jan čestitka za današnje garanje,jutri nov dan in boljšo vožnjo Pogija 😁
pojtrarara
09. 06. 2021 17.17
+4
res ja, tam ga je fejst pihnil na rondoju, še dobro da je tako izpeljal in ni kaj tvegal zapeljati v ovinek, je že po zunanjem robu ga je komaj izpeljal in je moral na kolesarsko zapeljati. Upam pa da so jo vsi kolesarji, kljub padcem dobro odnesli in da ni kaj hujšega, proti koncu je izgledalo kar grozno ti padci.
uporabnica1
09. 06. 2021 17.29
+4
se pač zgodi, da lahk tam zapelješ. Ni ne prvi ne zadnji, važno da ni padel :D jutri pa zanimiva etapa
pojtrarara
09. 06. 2021 17.33
+1
ja, saj se, škoda, da se je, ker je vozil ziher na zmago, s tem namenom je šel naprej in lahko bi dobil tudi to etapo. Ampak kot sem rekla, še dobro,da je tako izpeljal in ni tvegal , je bolje ostati cel.
uporabnica1
09. 06. 2021 17.37
+7
Ni vozil zase ampak za svojega kolega. Tadej ni šprinter
kokicas
09. 06. 2021 17.37
+1
Kakšna napaka vedel je da nima možnosti v sprintu Oz je klubskega kolega pripeljal v zaključek in se umaknil po daljši strani da se ne rine v zaključek da slučajno ne pride po padca
pojtrarara
09. 06. 2021 17.40
-1
vem,da ni šprinter, ampak glede na močne noge in vse je tudi v šprintih dobil že marsikaterega, in tudi tega danes sploh ker ni bil klasičen dolg šprint.
pojtrarara
09. 06. 2021 17.41
-1
*in tudi tega danes bi lahko (sem hotela napisati) , sploh, ker ni bil klasičen dolg sprint.
uporabnica1
09. 06. 2021 17.45
+3
Pogačar ne more šprintat v klasičnih šprintih. Tole danes je bil ravninski šprint za prave šprinterje:) Bauhaus bi ga pojedel
pojtrarara
09. 06. 2021 18.00
-2
vem, da ni šprinter, ampak na koncu se tudi danes ni izkazalo za klasični dolg šprint, bil je kratek šprint finiš, takih pa ima tadej tudi izjemno močne noge.
uporabnica1
09. 06. 2021 18.01
-1
pojtrarara
09. 06. 2021 18.26
no kakorkoli - če pa je bila taktika dejansko delati za olivero - sem pa pogledala še enkrat prav posnetek - po mojem mnenju so pa ga v tem primeru veliko prehitro pustili samega. On je dejansko že sam še krepko časa pred ciljem, ko BV vleče še s tremi, takrat je UAEjevec že popolnoma sam in nobenega pomagača. tako,dače je bila to dejansko takrtika pomagati, potem so po mojem mnenju ga dosti prehitro zapustili.
soseda
09. 06. 2021 18.52
+1
Ah, kakšno zmago le, ne ga biksat? Važno, da je v istem času z vsemi in da ni bil v gužvi v zadnjem km, kjer lahko pride do kakšnega padca. Tudi če bi zvozil rondo, bi se čez 200 m umaknil. To je to za danes. Dirko bo dobil v soboto.