25°C

Nemec Bauhaus dobil ciljni šprint v Rogaški Slatini

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
T.Š. / M.F. / STA /
KOMENTARJI
26
Prva etapa kolesarske dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine. Potem ko je lani največja slovenska profesionalna kolesarska preizkušnja odpadla zaradi pandemije covida-19, je letošnja na očeh svetovne javnosti, saj na njej nastopa Tadej Pogačar. V cilju je bil prvi Nemec Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious), ki je malce prehitel Španca Jona Aberasturija (Caja Rural). Slovenci niso bili v ospredju, a so najboljši cilj varno prečkali v času glavnine.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:07

Izjava Jana Polanca po 1. etapi DOS

01:57

Iz SVETA: Dirka po Sloveniji

 

Današnjo etapo so kolesarji začeli na Ptuju, pot pa jih je med drugim vodila tudi skozi Lenart, Šentilj, Zgornjo Kungoto, Maribor, Slovensko Bistrico, Šmarje pri Jelšah ter po zadnjem 13-kilometrskem krogu vse do cilja v Rogaški Slatini. Glavnina je v etapi dobrih 40 km nadzorovala ubežnike in skupaj prišla do prvega vmesnega sprinta, nato pa v ospredje spustila sedem kolesarjev, ki pa si nikoli niso privozili dovolj velike prednosti, da bi med seboj odločili zmagovalca prve etape. 

Visokih ali strmih ovir za sprinterje prvi dan preizkušnje ni bilo, drugače bo že v drugi etapi od Žalca do Celja (147 km). Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je psotal zmagovalec prve etape 27. dirke po Sloveniji, ki se je začela na Ptuju in končala v Rogaški Slatini (151,5 km). V ciljnem sprintu je za malenkost ugnal Španca Jona Aberasturija. Tretji je bil Portugalec Rui Felipe Oliveira.

Zmagovalec 1. etape DOS Phil Bauhaus
Zmagovalec 1. etape DOS Phil BauhausFOTO: Matic Flajšman

V ospredju je ves čas ritem narekovala ekipa Bahrain Victorious s slovenskima asoma Janom Tratnikom in Matejem Mohoričem, pomagali pa so tudi nekateri kolesarji UAE Team Emirates. Tudi Tadej Pogačar, član ekipe iz ZAE, je dober kilometer pred koncem želel potegniti v ospredje vlak svoje ekipe, a se je v krožišču odločil za napačno smer in malce zmedel svoje moštvene kolege.  Vseeno so prišli do tretjega mesta v etapi s Portugalcem Oliveiro. "Danes smo bili dogovorjeni, da poskusimo za Mattea Trentina, ampak je takoj po padcu na začetku dirke, sam sem se sicer tudi malce prekucnil, predal vlogo Ruiju (Oliveiri). Vse smo dali zanj v zadnjih petih kilometrih. Za kolesarja, ki ni čisti sprinter ampak pomočnik, se je kar dobro odrezal s tretjim mestom," je bil po etapi zadovoljen 22-letni Pogačar.

V zaključku sam ni ciljal na visoko uvrstitev. Etapa je bila zanj prehitra. "Dal sem vse od sebe za pomoč Oliveiri, ki je nato nadgradil naše delo s tretjim mestom. Lahko smo ponosni," je dodal Pogačar. V prvih dneh ga na slovenskih cestah sicer malenkost moti vročina, a se, kot pravi, počuti v redu ter nestrpno pričakuje naslednje dni na domači dirki.

Prva etapa Dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine.
Prva etapa Dirke po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine.FOTO: Matic Flajšman

Vseeno je imel Bahrain Victorious bolje pripravljen sprinterski vlak, v zaključku pa je bil, potem ko je glavnina v zadnjih kilometrih ujela ubežnike, najhitrejši eden najboljših sprinterjev na dirki Bauhaus. Za las je ugnal Aberasturija, medtem ko je Oliveira zaostal celotno dolžino kolesa.

"Bilo je zelo zahtevno, moje noge pravzaprav niso bile najboljše, ampak ekipa je res opravila fantastično delo. Ponosen sem, da sem lahko dokončal njihovo delo," je v prvi izjavi po preizkušnji dejal 26-letni Nemec. Slavil je 14. zmago v karieri in četrto letos.

"Šlo je za zelo hiter zaključek etape, nekoliko navzdol v zadnjem kilometru. Ključno je bilo, da smo po zadnjem krožišču ostali v ospredju. Ekipa je bila izjemna in sprint sem lahko začel z najboljšega položaja, to je zame kot sprinterja popolno. Sem zelo ponosen," je zadnjih nekaj sto metrov ocenil 26-letnik iz Bocholta.

O tem, ali bo v četrtek branil zeleno majico vodilnega, se je Nemec le nasmehnil: "Sem sprinter in ne hribolazec. Nekatere etape so zame prezahtevne." V drugi etapi bo torej oder prepustil najboljšim navkreber, v skupnem seštevku pa bo imel štiri sekunde naskoka pred Aberasturijem (Caja Rural) ter pet pred še enim Špancem Antoniom Angulom (Euskaltel-Euskadi), ki je zbral največ sekund (5) na vmesnih sprintih.

Tadej Pogačar
Tadej PogačarFOTO: Vid Ponikvar - Sportida

Prvič v zgodovini dirke je bil tako na startu aktualni zmagovalec dirke po Franciji, glede na zasedbo pa bi bilo veliko presenečenje, če v nedeljo, ko bo na sporedu zadnja etapa od Ljubljane do Novega mesta (175,3 km), Tadej Pogačar ne bi stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Slovenskih kolesarjev med prvo deseterico ni bilo, najbolje pa se je v prvi etapi odrezal član slovenske selekcije Jaka Primožič na 13. mestu. Večina od 23 slovenskih kolesarjev na dirki je končala v času glavnine, med favoriti pa nihče ni izgubil dragocenih sekund v boju za zeleno majico v prihodnjih dneh. Od slovenskih kolesarjev z ekipami v svetovni seriji je bil Mohorič 29., Jan Polanc (UAE Team Emirates) 30., Pogačar pa je cilj prečkal na 45. mestu. Tratnik je zaostal 28 sekund in bil 88.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tudi rdečo majico najboljšega sprinterja je oblekel Bauhaus, med ubežniki pa je po edinem prečkanju gorskega cilja na Kresnico na vrh prvi prišel Nizozemec Mathijs Paasschens (Bongoal Pauwels Sauces) in oblekel modro majico. Belo za najboljšega mladega kolesarja je po nekaj osvojenih sekundah na vmesnem sprintu oblekel Norvežan Jonas Iversby Hvideberg (Uni-X Pro Cycling).

Zmago oziroma zeleno majico izpred dveh let brani Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Ta je imel v zadnji izdaji dirke izdatno pomoč, saj je zanj dirkal tudi Pogačar, tokrat pa bosta v obrnjenih vlogah. Na dirki nastopa 23 Slovencev, od tega dve ekipi s slovensko licenco (Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic) ter selekcija slovenskih kolesarjev na čelu z Janezom Brajkovičem.

V četrtek bo na sporedu druga etapa, ki bo potekala od Žalca do Celja (147 km). Tam je pričakovati tudi prvi spopad favoritov za skupno zmago, saj bo zmagovalca etape odločil kratek vzpon na Celjski grad. Dirka po Sloveniji se bo končala v nedeljo, 13. junija, v Novem mestu.

Kolesarji na cilju v Rogaški Slatini.
Kolesarji na cilju v Rogaški Slatini.FOTO: Matic Flajšman

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke