Drugi športi

Izjemen zadnji krog Jonathanu Rei prinesel 117. zmago v karieri

Estoril, 22. 05. 2022 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., A.V.
Komentarji
4

Tretji letošnji dirkaški konec tedna v razredu Superbike je prinesel izjemno razburljiv razplet na glavni dirki za VN Estorila. Po zmagi Alvara Bautiste na sobotni krajši dirki, s čimer je še nekoliko povišal vodstvo v skupnem seštevku prvenstva pred najbližjim zasledovalcem Jonathanom Reo, je moral 37-letni Španec dan pozneje priznati premoč izjemnemu Britancu, ki je slavil po prehitevanju na zadnjih dveh odsekih. Na tretjem mestu je pristal turški predstavnik Toprak Razgatlioglu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Suberbike v Estorilu postregel s tremi dirkami
    02:00
    Iz 24UR: Suberbike v Estorilu postregel s tremi dirkami
  • Vrhunci nedeljske dirke Superpole
    02:32
    Vrhunci nedeljske dirke Superpole
  • Superbike: Vrhunci tesne prve dirke v Estorilu
    06:28
    Superbike: Vrhunci tesne prve dirke v Estorilu
  • Iz 24UR: Na motocikle se vračajo dirkači Superbika
    01:51
    Iz 24UR: Na motocikle se vračajo dirkači Superbika

Dosedanji del sezone razreda Superbike sta zaznamovala Otočan Jonathan Rea in Španec Álvaro Bautista, ki sta dobila prav vse dosedanje preizkušnje. Za nami so dve veliki nagradi in ena dirka ter skupno šest odpeljanih dirk, po katerih je v vodstvu v skupnem seštevku prav Španec Bautista. Spomnimo, v izjemno napeti lanski sezoni smo vse do konca spremljali tesen boj za naslov prvaka med Toprakom Razgatlıoğlujem in Jonathanom Reo. Turški dirkač, ki je do skupne zmage prišel s 13 točkami prednosti, je skupaj z Britancem po mnenju stavnic tudi letos glavni favorit za naslov prvaka. Tretji na seznamu favoritov je trenutno vodilni v motoGP, Álvaro Bautista, sledijo pa Garret Gerloff, Scott Redding in Andrea Locatelli.

Jonathan Rea
Jonathan Rea FOTO: Superbike

Letošnja sezona bo predvidoma dolga 12 dirk. Prvih devet bo na stari celini (po dve v Španiji in na Portugalskem, po ena pa na Nizozemskem, Češkem, v Italiji, Veliki Britaniji in Franciji). Zadnje tri preizkušnje v oktobru in novembru bodo zunaj meja stare celine. Najprej se bodo dirkači preizkušali v Argentini, nato pa sledita še Indonezija in Avstralija. 

Nedelja v mokro-suhih razmerah

Nedeljski "Superpole" se je začel v spremenljivih razmerah. Steza je bila na nekaterih delih še mokra, drugje spet povsem suha. Še v dopoldanskem času so nad Estorilom grozili črni oblaki, vmes se je nekajkrat ulilo, a razred Superbike je prvo preizkušnjo dneva začel brez kapljic dežja na vizirju. Uvodni krogi, skupaj jih je bilo na programu deset, so takoj pokazali staro razmerje moči, saj so v prvi plan prišli vsi najboljši, oziroma vsi tisti, ki so jih pred dirko uvrščali med vroče kandidate za najvišja mesta. Vodstvo je prevzel Rea, takoj za njim se je peljal Razgatlıoğlu, tretje mesto je držal zmagovalec sobotne preizkušnje Bautista. Prvi trije so si privozili manjšo prednost in vse je kazalo, da se bo o zmagovalcu Superpola odločalo med omenjeno trojico. Štiri kroge pred koncem je v vodstvo prevzel aktualni šampion lanske sezone Razgatlıoğlu, ki je izkoristil manjšo napako do takrat vodilnega Jonathana Rea. Bautista, ki je tako blestel v soboto, je ves čas držal tretje mesto in se ni spustil v boj za zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razlika do vodilnega dvojca je bila taka, da izkušeni 37-letni Španec ocenil, da se tveganje ne splača. Tako sta se v poslednjih krogih za prvo mesto udarila Turek in Britanec. V zadnji krog je z nekaj metrov prednosti kot prvi vstopil Razgatlıoğlu, ki pa je dva ovinka pred ciljem naredil hudo napako, kar je izkoristil Rea in Turek je ostal brez prve zmage sezone, 35-letni Rea pa je zgolj izkoristil ponujeno in prišel do novega vrhunskega rezultata v boju za naslov. Vodilni v prvenstvu Alvaro Bautista je zasedel tretje mesto. "Priznam, mislil sem, da je zmaga v žepu. Popustila je koncentracija, nato pa sem v tistem ovinku izgubil oprijem. Sem se pa fantastično rešil, ostal na stezi in vzel vsaj to drugo mesto," je po dirki dejal aktualni prvak Razgatlıoğlu. "Zahtevna dirka. Pomemben je bil dober start, da se izogneš gneči. Do konca sem verjel v zmago in uspelo je," pa je dejal Rea.

Osrednja dirka dneva pripadla Jonathanu Rei
Tudi na daljši preizkušnji za VN Estorila je najbolje krenil trenutno vodilni dirkač prvenstva Alvaro Bautista, ki pa ni dolgo zdržal na položaju vodilnega, saj ga je na enem od uvodnih ovinkov prehitel tokrat izjemno razpoloženi Jonathan Rea. Britanec je začetnih šest krogov ohranjal vodstvo pred takrat drugouvrščenim Toprakom Razgatlioglujem, medtem ko je bil Alex Lowes na tretjem mestu.

Nato je Turek po napaki Ree prešel v vodstvo, a se je Britanec odlično odzval in hitro popravil predhodno napako. Deset krogov pred koncem pa je nase znova opozoril prekaljeni 37-letni Bautista, ki je prehitel Reo. Toda Španec je na enem od težjih ovinkov preveč zapeljal iz idealne linije, kar je vnovič izkoristil Jonathan Rea in prevzel vodstvo. Osem krogov pred koncem je Bautista hitro izničil prednost Ree za ponovno vodstvo, Turek Razgatlioglu pa je padel na tretje mesto.

Vse do vstopa v zadnji krog je kazalo na nov uspeh Bautiste, ki pa se je na zadnjih dveh odsekih pošteno uštel in omogočil Rei, da si je v ciljni ravnini pridirkal odločilno prednost in s tem prišel do svoje že 117. zmage v karieri. Obenem je fantastični Britanec edini dirkač, ki je na stezi v Estorilu kar štirikrat pristal na najvišji stopnički. "Zadovoljen sem z vikendom v Estorilu. Kako ne bi bil, ko pa je moje moštvo opravilo izjemno delo. Obenem pa smo razbili mit o tem, da nismo zmožni izbrati ustreznih pnevmatik pri nižjih temperaturah zraka. Odlično sem odpeljal zadnja dva odseka, kjer se je tudi odločilo vprašanje zmagovalca. Zdaj se že oziramo k naslednji dirki v Misanu," je po razburljivem zaključku šeste dirke sezone dejal veleiki zmagovalec Jonathan Rea

Drugouvrščeni Alvaro Bautista se zaveda, da je zapravil lepo priložnost za novo zmago, s katero bi se še dodatno utrdil v skupnem vodstvu. "Vesel sem, da smo danes pripravili fantastičen šov za gledalce v Estorilu. To je bila ena od vznemirljivejših dirk v zadnjem obdobju. Bilo je veliko prehitevanj, na koncu pa me je Rea ugnal v zadnjem krogu. Čestitam mu za zasluženo zmago," je objektivno oceno podal 37-letni španski dirkač. 

Podobno je razmišljal tudi tretjeuvrščeni Razgatlioglu. "Poskusil sem vse v boju za zmago, toda sprednje pnevmatike niso zdržale. Na koncu sem vse moči usmeril v uvrstitev na zmagovalni oder. Kljub vsemu smo osvojili nekaj pomembnih točk v boju za končni naslov, tako da sem z izkupičkom v Estorilu zadovoljen."  

Naslednja dirka za dirkače v razredu Superbike bo 12. junija v Misanu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
23. 05. 2022 08.09
+1
Bau spet naivno druga dirka!
iga_biba
22. 05. 2022 21.43
Še zna Rea, še!
Uros Mlinar
22. 05. 2022 14.22
+0
Za to dirko je na vrsti peskovnik liga z markecom ahaha
number46
22. 05. 2022 13.29
-1
Toprak ima res smolo vsako dirko izgubil zadnji krog. Včeraj sta se prehiteval Rea in Toprak celo dirko kar je omogočilo Bautisti, v drugi dirki je pa oponašal Marca in se malo podrsal po tleh.