Drugi športi

Dvoršak o dopinški aferi: Seveda gre za velik pritisk na Rogliča in Polanca

Ljubljana, 25. 05. 2019 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Slovenske antidopinške organizacije (Sloado) Jani Dvoršak je o aktualni problematiki dopinga v kolesarstvu v petek slovenskim novinarjem v Ljubljani povedal, da Uci (Mednarodna kolesarska zveza) Boruta Božiča in Kristijana Korena ne bi obvestil, če ne bi imel ustreznih argumentov.

Jani Dvoršak
Jani Dvoršak FOTO: 24ur.com

Jani Dvoršak je dejal, da jih mednarodni preiskovalci niso neposredno seznanili z izsledki mednarodne preiskave domnevnega kolesarskega dopinškega primera Aderlass, zato o imenih in zbranih dokazih ni mogel govoriti, v celoti pa zaupa protidopinškemu sistemu.

"Tukaj smo še vedno na trhlih nogah, kar zadeva nas, ker neposredno nismo informirani. Pogodbo o sodelovanju in izmenjavi informacij imamo s podjetjem, ki izvaja protidopinška testiranja v Uciju, nimamo pa podatkov, ki jih v tem trenutku vodijo avstrijski in nemški preiskovalni organi, in praktično ne moremo priti do njih," je opozoril Dvoršak.

Na vprašanje, kako ravnajo v primerih, ko gre za časovno oddaljene primere, je Dvoršak pojasnil: "Kodeks svetovne protidopinške organizacije dovoljuje, da se lahko znova testira vzorce, ki so bili zamrznjeni do deset let, z novimi metodami. Pri operaciji Aderlass pa nimamo druge možnosti, kot da nas informirajo preiskovalci. Kajti oni so tisti, ki so šli toliko nazaj, ker so očitno pri izviru informacij prejeli podatke, da je bila ta zadeva izpeljana 2011 oziroma 2012."

"Nimamo teh podatkov, to je nerealno pričakovati, da bi imeli dostop do tega," je pojasnil. Ob tem pa dodal: "Srčno upam, da bo preiskava prinesla rezultate. Prepričan sem, da Uci ne bi obvestil Korena in Božiča, če ne bi imel za to argumentov, ustreznih argumentov." Dvoršak je potešil tudi zanimanje novinarjev glede naključja, ko je razkritje kršilcev sovpadlo s kolesarsko Dirko po Italiji, na kateri so Slovenci po zaslugi odličnih voženj Primoža Rogliča in Jana Polanca v ospredju zanimanja svetovne kolesarske javnosti.

Dvoršak: Seveda gre za velik pritisk na Rogliča in Polanca
"Da je posegel ravno v času Gira, je lahko naključje, lahko pa je tudi del strategije. Tega ne morem reči. Sam bi ravnal enako. Ko bi imel dovolj zadostnih dokazov, bi zadevo sprožil, nikoli ne bi čakal na naslednji mesec, da bi se nekaj zgodilo. Zbiramo, delamo, in ko prideš do tistega trenutka, da odpreš zadevo, obvestiš športnika," pravi Dvoršak.

"V športu živim že 35 let. Seveda gre za velik pritisk na Rogliča, Polanca in ostale, ki dirkajo na Giru. Vse te polemike, vse te medijske objave, ves ta pritisk je neprijeten, zoprn. Če so bile nepravilnosti, bo tudi slovenska kolesarska srenja oziroma zveza tukaj morala nekaj storiti," nadaljuje Dvoršak. Ta je bil pred dnevi gost oddaje Svet, pogovor z njim si lahko ogledate v spodnjem videu. 

"Z njimi (z zvezo) dobro sodelujemo in že več kot pet, šest, sedem let, že prej, izvajamo redna testiranja na tekmovanjih, izven tekmovanj in sproti, vsako leto izvajamo izobraževanja mladih kolesarjev v najmočnejših klubskih sredinah. Ta program teče dobro. Vendarle, to je nam vsem jasno, je bil do leta 1999, ko je bila ustanovljena Wada, doping v tem športu bistveno bolj razširjen," je poudaril.

"Vsi, ki so takrat tekmovali, so bili po mojem dotaknjeni s tem. Na kakšen način, ne vem, ker v slovenskem športu nihče noče o tem govoriti. In mi, ki nismo bili v tem tangirani, bomo morali na neki način to pokazati in se odzvati. Ne zato, da bi odkrivali zgodovino, ampak da stvari postavimo na pravo mesto in da imajo ti mladi kolesarji, ki danes delajo vrhunske in odlične rezultate na teh dirkah, čisto vest in čisto zgodovino," je sklenil Dvoršak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
25. 05. 2019 18.18
+2
in na Nibalija tudi.Saj Eržen je v njegovi ekipi zaposlen.
hotchilipoper
25. 05. 2019 08.19
+10
Tale dvoršak ima pa tut dobro službo
anakondabox
25. 05. 2019 07.30
+19
To ni noben pritisk na Rogliča in Polanca. Pritisk bi bil, če bi se kdaj koli drogirala. Tega pa preprosto ne morem verjeti. Imata zgolj rahlo tremo ali vznemirjenje, da bosta nadvse dobro (s)kolesarila Giro. Vse drugo je pritisk v glavah nepoučenih. #srečnofanta
Hitri Jezek
25. 05. 2019 07.33
-15
Ok navijam za nase. Sam verjeti da dirkata čista pa je res naivnost.
Hitri Jezek
25. 05. 2019 07.34
-6
Aja pa se to. Res nimaš pojma o kolesarstvu.pa brez zamere
StAnalitik
25. 05. 2019 18.18