Drugi športi

Bernal pred nadaljevanjem Gira: Razlike so majhne, a se bodo gotovo povečale

Rim, 19. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dirki po Italiji je bil v torek prvi prosti dan, ko so večino kolesarjev čakale dodatne medijske obveznosti. Trenutno vodilni kolesar Egan Bernal se zaveda, da bo druga polovica dirke bistveno zahtevnejša, napoveduje pa, da si bo moral v primerjavi z ostalimi favoriti pred zadnjim kronometrom privoziti vsaj minuto prednosti.

Egan Bernal je z napadom v zadnjem kilometru devete etape prišel do zmage in rožnate majice.
Egan Bernal je z napadom v zadnjem kilometru devete etape prišel do zmage in rožnate majice. FOTO: AP

Egan Bernal je od vseh favoritov najbolje prestal uvodni del dirke po Italiji in je prvi prosti dan dočakal v majici vodilnega, do katere je prišel z zmago na deveti etapi. A razlike na vrhu so minimalne. Mladi belgijski up Remco Evenepoel zaostaja za 14 sekund, tretji Aleksandr Vlasov pa le osem več. "Doslej smo se borili za vsako sekundo, a od srede naprej bo povsem drugače, razlike bodo bistveno večje," je pred najzahtevnejšimi etapami napovedal Kolumbijec. "Drugi del trase je bistveno težji, čakajo nas izjemni napori." 

24-letnik slovi predvsem kot odličen hribolazec, medtem ko je v vožnji na čas bistveno skromnejši. Zato se dobro zaveda, da si bo moral v gorskih etapah privoziti bistveno večjo prednost, saj bo na zadnji dan dirke (30. maja) na sporedu posamični ravninski kronometer v dolžini 30 kilometrov. "Če bom imel minuto prednosti pred specialisti za vožnjo na čas, kot je denimo Remco (Evenepoel, op. a.), bo to zelo tvegano. 90 sekund prednosti bi bilo bistveno boljše." 

Vsi najboljši bodo na veliki preizkušnji že v sredo, ko bodo od Perugie do Montalcina morali opraviti s 35-kilometrskim odsekom makadamskih cest, na katerih je karavana vozila tudi na tradicionalni enodnevni klasiki Strade Bianche. Na njej je Bernal letos zasedel visoko tretje mesto. "Tisto je enodnevna dirka, veliko je odvisno od sreče. Tokrat pa bo tveganja manj, ker so vsi osredotočeni na skupno razvrstitev," se nadeja Bernal, zmagovalec dirke po Franciji izpred dveh let. 

Vrhunci devete etape Gira, na kateri je Bernal z zmago prišel do majice vodilnega: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bernal je z razpletom prvih desetih etap lahko še toliko bolj zadovoljen, ker je na Apeninski polotok pripotoval z manjšimi pričakovanji kot sicer, saj naj bi ga še vedno mučile težave s hrbtom, zaradi katerih je predčasno sklenil tudi lansko dirko po Franciji. A zaenkrat se načrt Ineosa izteka kot po maslu. "Če bi za najboljšimi zdaj zaostajal za minuto, bi bil še vedno zadovoljen. Moje priprave na Giro niso bile idealne, zato sem ciljal na drugi in tretji teden dirke, ne na prvega. Zelo so mi pomagala čustva in adrenalin, nositi rožnato majico je nekaj posebnega." 

Razlike na vrhu so minimalne – poleg že omenjenih Evenepoela in Vlasova manj kot minuto za Bernalom zaostajajo še Giulio Ciccone (37 sekund), Attila Valter (+0:44), Hugh John Carthy (+0:45), Damiano Caruso (+0:46), Dan Martin (+0:52) in Simon Yates (+0:56). Nibali je na 16. mestu, zaostaja pa za dve minut in 13 sekund. 

Bernal pa trenutne forme vseeno ni želel primerjati s tisto iz leta 2019, ko je v Franciji pokoril vso konkurenco. "Moj trener bi na to vprašanje znal bolje odgovoriti. A vem, da tokrat nisem imel toliko trening voženj, kot bi si jih želel, ker me je mučil hrbet. V nadaljevanju bo vse odvisno od tega, kako bom okreval po etapah." 

Ko je bilo govora o tem, koga vidi kot najresnejšega konkurenta v boju za skupno zmago, je Bernal odgovoril, da bodo nevarni vsi z manj kot minuto zaostanka. Za trenutno drugega Evenepoela je dejal, da ni pričakoval, da se bo po dolgem okrevanju vrnil v tako izjemni formi. Simona Yatesa in Vincenza Nibalija pa je izpostavil kot kolesarja, ki ju kljub večjemu zaostanku ne gre odpisati. "Tudi tisti, ki zaostajajo nekoliko več, bodo imeli možnost za povratek. Čakajo nas visoki vrhovi, priložnosti za vrnitev bo ogromno." 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.