7°C

Ekvadorcu Narvaezu 12. etapa dirke po Italiji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /A.V. /
KOMENTARJI
2
Ekvadorec Jhonathan Narvaez je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar Ineosa je bežal večji del 204 kilometre dolge, deževne etape, najprej v večji skupini, pa v manjši, samo skupaj z Ukrajincem Markom Padunom, ki je zasedel drugo mesto, na koncu pa po težavah tekmovalca Bahrain Meride sam.

V skupnem seštevku na vrhu ni prišlo do sprememb, z nespremenjeno prednostjo še vedno vodi Portugalec Joao Almeida (Deuninck-Quickstep).

Dvanajsta etapa kolesarske dirke po Italiji je bila posvečena spominu na legendarnega Marca Pantanija, saj se je začela in končala v Cesanaticu, kjer je Italijan, ki je leta 2004 umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina, živel in treniral. Z izjemo na začetku in na koncu tokrat v etapi praktično ni bilo ravnine, tekmovalci so skupno morali premagati 3800 metrov višinske razlike, čeprav vzponi niso bili dolgi in težki (trije so bili tretje, dva četrte in še nekaj nekategoriziranih). Preizkušnja je bila ustvarjena za ubežnike, čeprav so imeli tudi nekateri, ki se borijo za vrh, velikanski motiv. Predvsem Pantanijev prijatelj Domenico Pozzovivo, ki mu je bil "slonček" vzor.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Skupina 14 ubežnikov je potrdila napovedi strokovnjakov. V njej ni bilo nevarnih kolesarjev za skupni seštevek, tako da jih je glavnina pustila tudi do več kot desetminutne prednosti. Toda v drugem delu etape je pospešila prav Pozzovivova ekipa NTT, tako da se je prednost začela topiti. Prišla je že na manj kot pet minut, NTT je tudi povsem razredčil glavnino, ko sta na predzadnjem spustu preostale ubežnike pustila Ukrajinec Mark Padun in Ekvadorec Jhonathan Narvaez, je spet začela naraščati.

Postalo je jasno, da bo zmagovalec ubežnik. Petnajst kilometrov pred ciljem se je dalo slutiti, kdo bo, saj jo je Padunu, kolesarju Bahrain McLarna, zagodla okvara kolesa in je zaostal več kot pol minute. Ekvadorcu se je še poskušal približati, prišel na devet sekund, a v zadnjih kilometrih popustil. V ozadju v skupini favoritov, ki jo je veliko časa vodil Pozzovivo, napadov ni bilo, šlo je bolj na izpadanje, a glavni favoriti so ostali skupaj. Udarili so se za šesto mesto. Jana Tratnika in Domna Novaka ni bilo med najboljšimi.