Drugi športi

Jubilej ene najbolj znanih fotografij: ko je Häkkinen postal 'Leteči Finec'

Helsinki, Adelaide, 07. 11. 2018 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojeni finski dirkač Mika Häkkinen je s sledilci na družbenih omrežjih delil svojo znano fotografijo, ki je v teh dneh praznovala 25. obletnico od nastanka. Legendarnega Häkkinena je med dirko nepozabno ujel fotograf Mark Sutton, vse od tedaj pa se je Skandinavca držal vzdevek "Leteči Finec".

Häkkinen s partnerko Marketo Remesovo na predlanski podelitvi nagrad Laureus v Berlinu.
Häkkinen s partnerko Marketo Remesovo na predlanski podelitvi nagrad Laureus v Berlinu. FOTO: AP

Ravno 7. novembra mineva 25 let od nastanka ene najbolj prepoznavnih fotografij v zgodovini športa in formule 1. McLaren, ki ga je takrat vozil finski dirkač Mika Häkkinen, je na enem od treningov pred dirko za VN Avstralije v Adelaidu dobesedno "skočil v zrak", fotograf Mark Sutton pa je bil ob pravem času na pravem mestu in se skupaj s Skandinavcem vpisal v zgodovino.

Ob častitljivi obletnici se je fotografije spomnil tudi Häkkinen, glede na to, da se ga je ravno po njeni zaslugi za vedno oprijel vzdevek "Leteči Finec".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Za danes objavljam posebno uganko ... Uganite, kaj je to: to je Leteči Finec! Zakaj to objavljam/-o? Ker je jutri poseben dan!" je objavil Häkkinen. "Mladi fotograf Mark Sutton je bil šele drugo leto v F1, ko je v fotoaparat ujel redko skandinavsko bitje. Jutri (v sredo, op. a.) bo 25. obletnica ene najbolj prepoznavnih v svetu motošporta."

'Lahko sem le pomeril in fotografiral'
Sutton je že pred leti v intervjuju za Motorsport dejal, da je fotografija Häkkinena močno zaznamovala njegovo kariero, najbolj pa da mu je v spominu ostal izraz na Finčevem obrazu, ko mu jo je prvič pokazal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naslonil sem se na nek zid, iskal sem namreč panoramsko fotografijo, nato pa sem zaslišal zvok zavor, pripravil lečo in posnel serijo fotografij, a nisem mogel ponovno izostriti, saj sem imel še naprej panoramsko nastavitev. Imel sem objektiv F2.8 300 mm, zato nisem mogel zamenjati goriščne razdalje, ničesar pa nisem mogel storiti s hitrostjo in časom osvetlitve. Lahko sem le pomeril in fotografiral," se je spominjal Sutton.

"V adelaidskem laboratoriju so mi razvili fotografije in pregledala sva jih z bratom. Ko sem videl Mikovo fotografijo, sem vzkliknil. Bila je izjemno jasna. Vsi fotografi so prišli gledat. To je eden največjih trenutkov moje kariere. Naredili smo več kopij fotografij, da bi jih pokazali Miku. Izjemno je bilo videti njegov obraz, ko je videl fotografijo. Podpisal jo je The Flying Finn (Leteči Finec, op. a.), kasneje je bil to njegov vzdevek," je dodal.

Program avstralske televizije med dirkaškim koncem tedna v Adelaidu leta 1993, ko je zadnjo zmago pred tragično nesrečo slavil Brazilec Ayrton Senna:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.