Drugi športi

EP v športnem plezanju prestavljeno na junij? Moskva bo delila zadnje olimpijske vstopnice

Ljubljana, 13. 03. 2020 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) se je odločila, da bo zaradi razvoja dogodkov, povezanih z novim koronavirusom, odpovedala za marec predvideni evropsko in azijsko prvenstvo. Zaradi novega koronavirusa so z aprila na kasnejši čas preložili tudi začetek nove sezone svetovnega pokala v športnem plezanju.

Slovenki Janja Garnbret in Mia Krampl sta si že zagotovili olimpijski vozovnici.
Slovenki Janja Garnbret in Mia Krampl sta si že zagotovili olimpijski vozovnici. FOTO: AP

Mednarodna federacija skrbno spremlja razmere, ki jih je povzročil izbruh koronavirusne bolezni covid-19, ki se je razširila v države na petih celinah. "Varnost vseh ljudi, udeleženih v pripravo tekmovanj pod okriljem IFSC, športnikov, prirediteljev, sodnikov, postavljavcev smeri, članov ekip, je bila vedno naša največja skrb. Zdaj še bolj kot kdajkoli prej," je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne zveze Marco Scolaris. S koledarja so tako začasno umaknili prvenstvo stare celine v Moskvi v vseh treh posamičnih disciplinah (balvanih, hitrosti in težavnosti) ter olimpijski kombinaciji. Evropsko prvenstvo je bilo na sporedu od 20. do 27. marca in so ga prestavili na kasnejši, najverjetneje nov junijski termin. Na prvenstvu so nameravali podeliti tudi zadnji dve evropski vstopnici za poletne olimpijske igre v Tokiu. Zadnji krog olimpijskih kvalifikacij bo tako moral nekoliko počakati. Slovenki Janja Garnbret in Mia Krampl sta si že zagotovili olimpijski vozovnici. Evropsko prvenstvo pa je zadnja priložnost, da si OI zagotovi vsaj en predstavnik slovenske moške vrste. Prestavljeno je tudi azijsko prvenstvo, na marčevskem sporedu pa ostajata afriško prvenstvo v Cape Townu in prvenstvo Oceanije v Sydneyju.

Odločili so se tudi za preložitev uvodnih tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Svetovni pokal naj bi se po prvotnem načrtu začel 3. in 4. aprila v Meiringenu v Švici, kjer je lani Garnbretova začela zmagoviti pohod kasneje najboljše balvanske plezalke.

Odpovedani oziroma preloženi sta tudi obe aprilski kitajski postaji svetovnega pokala v balvankem plezanju Wujiang in v hitrosti Chongqing. Za zdaj pa na majskem terminu ostajata tekmi svetovnega pokala v Seulu v Južni Koreji in Münchnu v Nemčiji.

Prav tako je na sporedu tudi nova slovenska postaja svetovnega pokala. Ljubljana bo v dvorani Stožice 25. in 26. septembra prvič, namesto Kranja, ki je ostal brez tekem zaradi neustrezne dvorane, gostila svetovni pokal v težavnosti.

Na priporočilo italijanskih oblasti so se tudi odločili, da bodo do 3. aprila začasno zaprli vrata sedeža zveze IFSC v Torinu. Člani kolektiva so se odločili, da bodo delo zaradi preprečevanja širjenja bolezni opravljali od doma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.