Drugi športi

Epski dvoboj, veliko razočaranje in še večji razlog za ponos

La Planche des Belles Filles, 19. 09. 2020 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
162

V cilju 20. etape je vse od dopoldanskih ur vladalo pravo karnevalsko vzdušje. A bolj kot je šla dirka h koncu, več je bilo napetosti. Ko je v cilj pripeljal prvi domači adut Guillaume Martin, se je večina navijačev odzvala, kot da ga sploh ne bi bilo. Nekaj kilometrov nižje sta namreč slovenska kolesarska šampiona bila boj, ki bo šel v anale dirke po Franciji. Po koncu je bilo, tudi med slovenskimi navijači, prisotnega kar nekaj razočaranja. A kmalu ga bo zamenjal ponos. Po zaslugi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča je Slovenija na kolesarskem prestolu. Po njuni zaslugi bo veliki Pariz v nedeljo odet v slovenske barve.

Primož Roglič bi si zmago zaslužil, a zaslužil si jo je tudi Tadej Pogačar.
Primož Roglič bi si zmago zaslužil, a zaslužil si jo je tudi Tadej Pogačar. FOTO: AP

Večtisočglava množica, zbrana na zadnjem, najbolj strmem odseku ciljnega vzpona na La Planche des Belles Filles je poskrbela, da se je vsak kolesar ob zaključku etape počutil kot zmagovalec. Ko pa sta kot zadnja na progo šla dotlej vodilna Primož Roglič in Tadej Pogačar, se je v zraku nekaj spremenilo.  

Ne še takoj, saj je večina navijačev, s katerimi smo se pogovarjali, trdno verjela, da bo Roglič brez težav zadržal rumeno majico. A bolj kot se je razlika med vodilnima zmanjševala, bolj napeto je bilo vzdušje. Kolesarjem, ki so prihajali v cilj, se je posvečalo vse manj navijačev, medtem ko je bila večina usmerjena v male in velike zaslone, na katerih je spremljala epski dvoboj dveh najboljših kolesarjev na svetu.  

Virtualna razlika je znašala kakšnih 20 sekund, ko je v cilj pripeljal domači junak Guillaume Martin. A razen peščice najbolj zvestih francoskih privržencev se mu ni posvečal nihče. Rogličevi navijači so tedaj še verjeli, da lahko njihovemu ljubljencu uspe, čeprav je razlika vse bolj pojenjala.   Drama, ki je spominjala na epski dvoboj Grega LeMonda in Laurenta Fignona iz leta 1989, se je iz kilometra v kilometer le še stopnjevala. Ko je prednost Rogliča znašala le še nekaj sekund, so tudi njegovi najbližji počasi začeli pogledovati stran. Vse bolj jasno je postajalo, da spremljamo enega največjih preobratov v zgodovini kolesarstva.  

Pogačar je nekaj kilometrov pred ciljem dokončno "slekel" Rogliča in ko je prišel v cilj, je verjetno vedel, kaj mu je uspelo. Prikrit nasmešek, odet v bolečino neverjetnih naporov, je povedal vse. V cilju se je izčrpano usedel na tla, kaj kmalu pa je tudi njegovo pozornost privabil eden od zaslonov, na katerem je Roglič še naprej bil neusmiljen boj z uro.  Ta tokrat ni bila na njegovi stran. Trije tedni nadzorovanja dirke, opravljanja neštetih medijskih obveznosti in izjemne vožnje v Alpah so terjali svoj davek. Ko je premagal še zadnji, več kot 20-odstotni, del ciljnega vzpona, mu ni ostalo več nič. Ob prihodu v cilj se je razočarano zgrudil, a že čez nekaj sekund je še enkrat več pokazal, kakšnega kova športnik je.  

Po prihodu v cilj so Pogačarja preplavila čustva ...
Po prihodu v cilj so Pogačarja preplavila čustva ... FOTO: AP

Devet let mlajšemu rojaku, ki ni mogel verjeti, kaj mu je pravkar uspelo, je športno čestital. Občinstvo – slovensko, francosko in vso ostalo – je potezo pospremilo z bučnim aplavzom. S takšnim, kot si ga šampiona dirke po Franciji tudi zaslužita.

Samo drama takšnega kova je lahko poskrbela, da je večina slovenskih navijačev prizorišče dogodka, na katerem je eden od rojakov dokončno potrdil zmago na dirki vseh dirk, zapustila kar nekoliko razočarana. A ne gre ji zameriti. Roglič je tisti, ki je kolesarstvo na sončni strani Alp dokončno popeljal med elito, zato bi si takšno zmago nedvomno zaslužil.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In zaslužil si je tudi tisto, kar je nanj čakalo nekaj minut po koncu dirke. Novi vodilni je opravljal formalne dolžnosti rumene majice, Roglič pa je kakšnih deset metrov stran ob glasnem aplavzu množice, ki se je odrekla zaključni ceremoniji, da bi še enkrat več pozdravila svojega heroja, skočil v objem sicer vidno razočaranih najbližjih. Le sinček Lev ni bil razočaran. In ko bo čez nekaj let ugotovil, kaj vse se je v prejšnjih treh tednih zgodilo, bo lahko na svojega očeta še kako ponosen.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
20. 09. 2020 11.56
Gonil je res ko en n .orc, kot da mu je prva etapa, ne pa zadnja.....agresiven do konca. To se mu je obrestovalo......Roglič je pač žal kljub vsej svoji pomoči malo pregorel. Kaj pa pa Avdič zdaj z Dacio, imel za g.noj vozit?
Alex Trefalt
20. 09. 2020 11.41
Rogla ,popustil pritiskom,gonil čisto drugače ,kot prej...
riss
20. 09. 2020 10.33
+2
Predlagam POBRATENJE KOMENDE in KISOVCA (PKK). Župana zmigajta se!
ehjaehja
20. 09. 2020 09.39
+6
da pa Slovenci ne bomo privoščili zmage Slovencu pa nisem pričakoval... Pa kaj je narobe z vami ljudje? Torej če če bi vaši bratje tekmovali in bi zmagal samo eden bi pozabili da je zmagal Slovenec in ne bi bili ponosni na Slovenskega športnika? Ni čudno da se povsod iz nas delajo norca saj se še mi sami sebe ne spoštujemo.
SUPERKNIGHT
20. 09. 2020 08.35
+13
BRAVO FANTA.CELA SLO JE PONOSNA NA VAJU. Žal pa mi je Rogle,ker Pogi bo itak še mel čas.Upam,da drugo leto obrneta vrstni red.Zdaj pa skupaj z ostalimi našimi odličnimi kolesarji razbijte na svetovnem prvenstvu,RESPECT
Trembalajek
19. 09. 2020 21.59
+1
V kratkem bo Janez objavil fotografijo prve dame v popolni kolesarski opremi. Ne bo ji oblekel rumene majice, ampak pikčkasto, saj je vendar ena vodilnih hribolazk. Samo kolo specialistko, ki se ujema s pikčkasto majico, ji še izbere. Sam pa bo oblekel črno majico, saj je vendar temni princ.
Geniusslo
19. 09. 2020 21.49
+7
Zopet smo Slovenci premagali samega sebe... In zopet nam ni v redu :)
lusma00
19. 09. 2020 21.46
-2
Ne morem verjeti kako ste privrzenci jj sekte pokvarjeni...se na veselje sportnih uspehov mesate vase puhloglavsko razmisljanje...ziva sramota od ljudi
Maxx365
19. 09. 2020 21.41
+40
Mene kot navijača Primoža žalosti le to, da je že od vsega začetka vzel tamauga pod svoje okrilje in da mu je cela ekipa JV pomagala kot "prijatelju" Primoža. Niso ga lovili, niso ga odrezali, na koncu je pa Primož izvisel. Ja, dobrota je res sirota. Primož, glavo gor, za mene si zmagovalec ti.
aloalo
19. 09. 2020 21.46
-6
kaj so mu pomGAL tamal je fasov 1minuto pa pol na veter..kaj ti ni jasno..zakaj pa ni napadov k bi lako.
CURVANORD Zanetti
19. 09. 2020 21.37
+11
Skoda da je jutri bolj taka etapa in je nek dogovor da se v zadnji etapi ne napada rumena majica,
IanNow
19. 09. 2020 21.48
+3
Pri slovencih to pravilo itak ne velja 🤣
Roko66
19. 09. 2020 21.37
+3
Prav smili se mi Pogi,tko nascat celo svetovno elito pri 21 na "makarone" se ne da..marsikdo je brez besed,če pa malo poznaš ekipo zadaj,je pa vse jasno...in ne mislit, da je uae zmagala...katastrofa sledi...
pokerstarsy
19. 09. 2020 21.33
+23
Ne mislim opisovat, kdo kje kaj, katera ekipa, strategija itd. Ma roglicu bolj privoscim kot pa pogiju. Zaradi njegovih let, upam da še bo šansa za roglo (mogoce celo jutri) To kar pa sta letos pokazala je fenomen za slovensko kolesarstvo in prokleto smo lahko ponosni. Go Rogla&Pogi 💪
stokviz
19. 09. 2020 21.32
+14
Pa ja ni hudič, da ne bi dobili drugo leto še kakšnega vrhunskega kolesarja iz vrst neštetih ljubljanskih kolesarjev !!!
Alex Trefalt
19. 09. 2020 21.26
+1
a sem reku včeri
svetskicovek3
19. 09. 2020 21.25
+32
Roglic kralj👑
MucaNeGrize
19. 09. 2020 21.14
+35
Pogijev vzpon na vrh je bil silovit in bliskovit . Ne da mu privoščim , ampak takšen bo tudi njegov zaton v povprečje in kmalu tudi konec kariere . Roglič je diametralno nasprotje v vseh ozirih . Vozila bosta oba še tri ali štiri sezone in te pravljice bo konec . Brez Rogliča Pogi težko da bi bil , kjer je danes . Pozabljena pravljica pa ne bo nikoli . Čestitke obema . Na koncu gre za fenomenalen uspeh . In kot sem že napisal , Pogi naj jutri precej pred ciljem začne voziti za Rogličem in tako naj pripelje v cilj drugi - v kamere pa naj že v cilju svetu pove - zakaj . Tako bo opral svojo čast in ime in bil res cenjen , kot si zmagovalec toura nedvomno zasluži.
GlavniModerator
19. 09. 2020 21.32
+1
ne morem verjet da ima ta komentar tolk lajkov, haha narod psihotov. To je sport, sport je krut, vsi se borijo na noz. Roglic je imel obcutno boljso ekipo, pa vseen izgubu. Tisti ki spremljajo kolesarstvo, se zavedajo podvig pogacarja ki meji na eno izmed presenecenj v danasnjem sportu. Sramota, ste tisti, ki se ne zavedate kaksen talent je pogacar. Res bolano, kaksno razmisljanje, ni cudn, da slovenija propada, lih zarad takih omejencev kot si ti...
Uporabnik1046796
19. 09. 2020 21.47
+6
Kake mas...nascal ga je pa fertik! Tak je sport!🤷‍♂️
Geniusslo
19. 09. 2020 21.48
+3
Ehm kaj? Fant je zmagal 1 na 1... In to odločno... Pojačaj dozo prijatelj...
aloalo
19. 09. 2020 21.48
+3
prov si napisov tok bolnikov kokr ma slovenija pa to ni res..kera srmota ste za narod.
MucaNeGrize
19. 09. 2020 21.59
+4
moderator in še glavni ? Pa ti veš kaj to pomeni ? Da ti malce pomagam . Moderator je »ambasador« sproščenih, odprtih in vsevključujočih procesov. Z ustvarjanjem varnega psihološkega ozračja, v katerem so vsi člani skupine enakopravni, uravnoveša sodelovanje in veča produktivnost skupine, saj s premišljeno uporabo moderatorskih veščin minimalizira nesmotrno uporabo časa in neproduktivno skupinsko dinamiko. Vloga moderatorja je usmerjati strukturo skupinskega procesa in pri tem zavzeti nevtralno vlogo do vsebine skupinskega procesa. Ps . Kje sem napisal , da to ni šport ? Kje sem napisal kaj kontra Pogiju ? In ti naj bi spremljal šport ? Nisi niti omejeenec , si samo ubogo revše , ki pravzaprav nima pojma kaj bleje in kaj pisari , kaj šele da bi razumel zapisano !
Adolf1
19. 09. 2020 21.07
-5
PridenDrzavljan
19. 09. 2020 21.04
+15
Bravo 24.ur uspeli sre sestavit,clanek brez korone..kapo dol
Lakyluk111
19. 09. 2020 21.04
+10
Po vseh uspehih Primoža vsak tretji še vedno napiše Rogljič namesto Roglič.. Čestitam Slovenija..
mptour
19. 09. 2020 21.01
+27
Sramota od slovencev. Zmagamo TDF, pa se spet delimo.