Drugi športi

Estonec Tänak do zmage na Finskem

Rovaniemi, 28. 02. 2021 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Estonec Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec arktičnega relija po Finski, druge postaje sezone svetovnega prvenstva. Svetovni prvak iz leta 2019 je zadnji dan ohranil prednost in na drugem mestu prehitel domačina Kalleja Rovanperäja (Toyota), tretji pa je bil Belgijec Thierry Neuville (Hyundai).

Ott Tänak je že v petek napovedal lov na 14. zmago v SP. V soboto je pridobljeno prednost zadržal ter v nedeljo hyundaia mirno pripeljal do cilja v bližini Rovaniemija. Na prvem reliju Monte Carlo je Estonec odstopil. "Vedno je nepredvidljivo, ko prideš na novo prizorišče. Bili smo pod pritiskom in vedeli, da se bo težko boriti proti drugim voznikom. Na koncu nam je uspel dober konec tedna. Šlo je brez večjih pretresov, z le eno napako v soboto," je po 14. zmagi dejal 33-letni Estonec. Na snegu na Finskem je zelo užival. "To je res izjemen kraj, definitivno eden najboljših za reli v snežnih razmerah. Gre za zahtevno preizkušnjo, to se je izkazalo predvsem v soboto. Če bi še kdaj prišli sem, bi bilo zagotovo lažje, saj zdaj vemo, kaj pričakovati," je še dodal Tänak. Zadnji dan je Estonec začel s 24 sekundami prednosti pred najbližjim zasledovalcem, na koncu pa je Rovanperäja prehitel za 17,5 sekunde, tretjega, Thierryja Neuvilla, pa za 19,8. Četrto mesto je pripadlo Ircu Craigu Breenu (Hyundai), peto pa lanskemu podprvaku, Valižanu Elfynu Evansu (Toyota).

Ott Tänak Martin Jarveoja
Ott Tänak Martin Jarveoja FOTO: AP

Ogromno težav je imel svetovni prvak Sebastien Ogier in zmagovalec prve preizkušnje sezone. Francoz je namreč že v soboto v zadnji hitrostni preizkušnji obtičal v snegu, s čimer je uvrstitev med prvih deset splavala po vodi. Osemkratni svetovni prvak je nato v zadnji etapi, tako imenovanem "power stageu", s petim mestom le prišel do ene točke za razvrstitev v SP. Zadnjo hitrostno preizkušnjo je dobil Kalle Rovanperä in si prislužil pet točk v skupnem seštevku. Tänak je dobil dve za četrto mesto in jih dodal 25 točkam za skupno zmago.

V skupnem seštevku je Ogier izgubil vodstvo in zaseda tretje mesto z 31 točkami. Pred njim sta Rovanperä z 39 in Neuville s 35. Isto število točk kot Ogier ima na četrtem mestu še Evans, peti pa je zmagovalec arktičnega relija po Finski Tänak s 27.

Naslednja postaja SP bo reli Hrvaška med 22. in 25. aprilom.

Izidi:
1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Hyundai)          2:03:49,6

2. Kalle Rovanperä/Janne Halttunen (Fin/Toyota)        + 17,5

3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai)       19,8

4. Craig Breen/Paul Nagle (Irs/Hyundai)                  52,6

5. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota)               1:01,5

6. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt (Jap/VBr/Toyota)    1:37,8

...

SP skupno (2):
– dirkači:
1. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota)           39

2. Thierry Neuville (Bel/Hyundai)         35

3. Sebastien Ogier (Fra/Toyota)           31

4. Elfyn Evans (VBr/Toyota)               31

5. Ott Tänak (Est/Hyundai)                27

6. Craig Breen/Paul Nagle (Irs/Hyundai)   16

...

– konstruktorji:

1. Toyota                                 88

2. Hyundai                                77

3. M-Sport Ford                           24

...

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.