Drugi športi

Etapa ubežniku Lafayu, med favoriti brez sprememb

Pescara, 15. 05. 2021 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G., J.K.
Komentarji
0

Francoz Victor Lafay je zmagovalec osme etape dirke po Italiji. Petindvajsetletnik je bil najhitrejši med ubežniki na trasi od Foggie do Guardie Sanframondija (170 km), medtem ko so se v ozadju favoriti za skupno zmago le malce spogledovali. Rožnato majico vodilnega je tako zadržal Madžar Attila Valter (Groupama-FDJ).

Lafay (na fotografiji) med podelitvijo na cilju osme etape.
Lafay (na fotografiji) med podelitvijo na cilju osme etape. FOTO: AP

Victor Lafay, član Cofidisa, je v svoji drugi sezoni profesionalnega kolesarstva in drugem nastopu na tritedenskih pentljah osvojil prvo zmago v karieri. To je bila prva zmaga po 11 letih za moštvo Cofidisa na Giru.

"Neverjetno je, ne morem verjeti. To je res popoln prvi teden. Pričakovali smo zahteven dan, ampak na koncu se je super izteklo. Od vsega začetka smo poskušali priti v beg, a nas glavnina ni spustila v ospredje. Pri tem smo izgubili precej energije. Na koncu sem je prihranil največ, čeprav kljub dobrem počutju nisem pričakoval, da se bom lahko odpeljal ostalim ubežnikom," je po zmagi za Eurosport dejal Lafay.

V etapi so najbolj agresivni kolesarji, med njimi tudi Jan Tratnik, dolgo čakali, da se je vzpostavila ubežna skupina. V njej je bilo na koncu devet kolesarjev, glavnina pa jim je dovolila spopad za etapno zmago. Napadi so se v zadnjih 20 km vrstili eden za drugim, na zaključnem 3,5 km dolgem vzponu (6,7 odstotka) pa je bil najmočnejši Lafay. V cilju je imel 36 sekund naskoka pred Francescom Gavazzijem (EOLO-Kometa) in 37 pred Nemcem Nikiasom Arndtom (Team DSM). V etapi sta potekali dve različni dirki, nekaj minut za ubežniki so na zadnji vzpon prispeli favoriti za skupno zmago. A razlik v ne ravno zahtevnih zadnjih 3,5 km ni bilo. V prvi skupini favoritov je z zaostankom 4:48 minute v cilj prišel tudi Attila Valter, ki je obdržal rožnato majico.

'Rožnati' Valter: Užival sem v vsakem trenutku
"Nikoli se ne bom navadil na rožnato majico. V prvih dneh sem vsaj delno spoznal, kako se počuti Filippo Ganna, ko tukaj vodi in vzklikajo njegovo ime. Četudi sem pričakoval zahteven zaključek in naporen dan v sedlu, sem užival v vsakem trenutku. Taktično smo odlično nadzorovali pobeg in deveterici omogočili boj za etapno zmago. Sami smo sveži prišli do vznožja zadnjega vzpona in ga preživeli. Vesel sem, da sem še en dan v rožnatem," je dejal prvi madžarski nosilec majice vodilnega na tritedenskih dirkah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še naprej ima 22-letnik v seštevku 11 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Deceuninck‒Quick-Step) ter 16 pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (INEOS Grenadiers). V etapi je 25 sekund izgubil le Belgijec Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), a obdržal mesto na repu deseterice. Obeh slovenskih predstavnikov Bahrain Victoriousa, Mateja Mohoriča in Tratnika, ni bilo v ospredju. Mohorič je v cilj pripeljal kot 68. (+7:26), Tratnik pa je bil 144. (+13:49). V skupnem seštevku je Mohorič nazadoval za tri mesta in je 49. (+22:53), Tratnik pa je izgubil 14 mest in je 106. (+51:53).

Za odstop Ewana ni bil kriv padec
Giro je v soboto zapustil avstralski kolesarski zvezdnik Caleb Ewan (Lotto Soudal). Dvakratni etapni zmagovalec ni bil udeležen v padcu v enem od tunelov, kot je sprva poročal Radio Tour, temveč je odstopil zaradi bolečin v kolenu. Bil je vodilni v razvrstitvi za majico najboljšega sprinterja, v nadaljevanju sezone pa bo v lovu na etapne zmage nastopil še na Touru in Vuelti. V nedeljo bo na sporedu razgibana deseta etapa z gorskim zaključkom. Kolesarje čaka 158 km dolga preizkušnja od Castel di Sangra do Campo Feliceja, premagati pa bodo morali tri kategorizirane in nekaj zahtevnih nekategoriziranih vzponov. Zaključni bo dolg šest kilometrov s 6-odstotnim povprečnim naklonom.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.