Drugi športi

Evropski politiki razpravljali o bojkotu OI v Pekingu

Bruselj, Peking, Tokio, 04. 12. 2020 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vplivni evropski politiki so pozvali k razpravi o bojkotu zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. "Kot možna sankcija mora biti na mizi tudi bojkot," je za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung dejala Nicola Beer, namestnica predsednika Evropskega parlamenta. Medtem je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach proti.

Thomas Bach (na fotografiji desno) ob bivšem japonskem premierju Šinzu Abeju.
Thomas Bach (na fotografiji desno) ob bivšem japonskem premierju Šinzu Abeju. FOTO: AP

Kot je dejala Nicola Beer, izkušnje s poletnih iger leta 2008 v kitajski prestolnici ne dajejo nobenega upanja, da se bodo razmere na področju človekovih pravic na Kitajskem po olimpijskih igrah izboljšale. Že septembra so se pojavili prvi pozivi več kot sto skupin za varstvo človekovih pravic, da naj Mednarodni olimpijski komite (Mok) odvzame Kitajski organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu, ker ta država vztrajno krši državljanske svoboščine v Hongkongu in preganja muslimansko manjšino Ujgurov.

"Brutalno zatiranje Ujgurov v Šindžiangu predstavlja ta čas najslabši policijski državni režim, kar ga svet trenutno pozna," je dejal predstavnik stranke Evropskih zelenih Reinhard Bütikofer, obenem predsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Kitajsko.

Drugi politiki pa medtem opozarjajo na opreznost z bojkotom, ker bi se lahko Peking ostro odzval in motil obsežno zunanjo trgovino držav EU s Kitajsko. Tudi predsednik Moka Thomas Bach je nazadnje dejal, da bi bojkot olimpijskih iger samo kaznoval športnike tistih držav, ki bi bojkotirale nastop na zimskih igrah.

OI v Tokiu zaradi preložitve dražje za 2,1 milijarde evrov
Olimpijske igre Tokio 2020, ki so jih organizatorji skupaj z Mokom konec marca zaradi koronavirusne pandemije preložili na prihodnje poletje, bodo zaradi tega dražje za 267 milijard jenov (2,1 milijarde EUR), so danes sporočili organizatorji. Gre za nov udarec na že tako večkrat povečan proračun od načrtovanega. Po navedbah organizacijskega odbora gre to ogromno povišanje sredstev pripisati operativnim stroškom, povezanim s preložitvijo, ter s finančnim vplivom izjemno strogih varnostnih ukrepov proti novemu koronavirusu, ki jih organizatorji načrtujejo za igre.

Stroški pa bodo bržkone še narasli, saj so organizatorji že napovedali, da bodo sprostili dodatnih več kot 200 milijonov sredstev, namenjenih za "izredne razmere". Dodatni stroški rastejo tudi zato, ker si organizatorji in olimpijski delavci v domovini prizadevajo oživiti vzdušje in podporo za olimpijske igre in vztrajajo, da se lahko tako velik mednarodni dogodek odvije prihodnje leto, tudi če pandemija še ne bo pod nadzorom.

Toda večja poraba bi lahko še bolj utrdila javno mnenje na Japonskem, kjer so ankete v začetku leta pokazale, da večina Japoncev meni, da je treba igre znova preložiti ali celo odpovedati. Dodatne stroške bodo nosili državna vlada, mesto Tokio in organizatorji. Olimpijske igre bodo po novem urniku od 23. julija do 8. avgusta 2021, paraolimpijske igre pa od 24. avgusta do 5. septembra. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
05. 12. 2020 15.55
Ko se politika začne mešati v šport, se vse skupaj spremeni v eno navadno sr..anje, na nogometno prvenstvo v Katar pa bodo vsi šli, čeprav je Katar KUPIL svetovno nogometno prvenstvo, kaj imajo od tega da so bojkotirali Olimpijske igre v Moskvi, nič zaj...bali so svoje športnike, ki so se štiri leta pripravljali na igre, lovili kvalifikacijske rezultate, in potem pride skupina usranih politikov in najavi bojkot iger, kaj pa Savdska Arabija?? zrezali so novinarja na kose, pa nobenih sankcij, dali bi lahko še nič koliko primerjav, ampak na koncu je zmeraj samo en zaključek, ko se usrani politiki, začnejo mešati v šport , nastane samo eno sr..anje in nič drugega.
flojdi
04. 12. 2020 21.40
od kdaj je politika šport ali obratno. odklej je karkoli tega .. je to podn
Bojan Hojs
04. 12. 2020 16.33
ne me basat..kaj pa se v evropi dogaja..se huse kak tam
Millady
04. 12. 2020 11.22
+0
Bidna še ni v Beli hiši pa so že začeli dr-ekati po svetu, preko svojih zvestih oprod v EU..
StAnalitik
04. 12. 2020 10.42
+3
Ali imajo politiki tudi olimpijske igre? Ali namesto koga se oni odločajo?
Trend01
04. 12. 2020 10.11
+1
Torej bi "brisali" OI eno leto pred samim dogodkom? In kje za vraga bi ga lahko nadomestili? Saj to ni vaška veselica. Hja, verjetno v Rusiji. Nazaj v Soči... V tem totilatarnem sistemu. Kje pa drugje. V nobenem normalnem sistemu se tega v letu dni ne da organizirati.
dante
04. 12. 2020 09.36
+4
Pa kaj se menijo, vso gospodarsko industrijo imajo na Kitajski, zaj bi pa bojkotirali, če se zamerijo kitajcem, bo evropsko gospodarstvo hin
Heretik1
04. 12. 2020 09.27
+5
Ameriško hujskanje in nič drugega!