Drugi športi

Ewanu še druga etapa na Giru, Mohorič 16.

Modena, 14. 05. 2021 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski kolesar Caleb Ewan je dobil drugo etapo na letošnji dirki po Italiji. Šestindvajsetletnik iz Sydneyja je v ciljnem sprintu glavnine ugnal drugega Italijana Davideja Cimolaija in tretjega Belgijca Tima Merlierja. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 16. mestu.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: Damjan Žibert

V skupnem seštevku po sedmih etapah še naprej vodi Madžar Attila Valter (Groupama-FDJ), ki je najboljši tudi v razvrstitvi mladih kolesarjev. Drugo mesto v skupnem seštevku drži Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) z zaostankom 11 sekund, tretji pa je Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Za vodilnim zaostaja 16 sekund. Skoraj dve minuti je v zaključku etapi zaradi tehničnih težav izgubil eden od favoritov Britanec Hugh Carthy (EF Education-Nippo). Ker pa je bila etapa kategorizirana kot sprinterska, so mu pripisali čas zmagovalca. S tem lani tretjeuvrščeni na Vuelti v skupnem seštevku ostaja na šestem mestu. Matej Mohorič in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta po zahtevni četrtkovi etapi danes varčevala moči za naslednje dni, ko bosta skušala pustiti pečat med ubežniki. Danes je v času glavnine Mohorič zasedel 16. mesto, Tratnik pa je bil 149. z zaostankom 1:48 minute. V skupnem seštevku je 26-letnik iz Podblice napredoval za štiri mesta in je sedaj 46. (+20:15), pet let starejši Tratnik pa je izgubil eno mesto in je 92. (+42:52). Sedma etapa od Notaresca do Termolija je bila z izjemo hitrega zaključka precej mirna. Glavnina je v beg spustila tri kolesarji, a jih držala na varni razliki. Ubežniki so imeli največ pet minut naskoka, glavnina pa jih je ujela 17 km pred Termolijem. Tam so nato sprinterske ekipe obračunale za položaje na cesti, v zaključku pa je bil tudi nekoliko navkreber najmočnejši Cabel Ewan (Lotto Soudal). Slavil je 49. zmago v karieri, drugo na letošnjem Giru, potem ko je bil najboljši že v peti etapi od Modene do Cattolice. To je bila enajsta zmaga Avstralca na velikih tritedenskih dirkah. "Odločilo je pametno dirkanje in predvsem delo celotne ekipe. Nekaj točk je bilo, na katerih smo morali ostati spredaj in se kar najbolje postaviti. Zame je bil najpomembnejši tisti strmi odsek. Če bi tisti odsek preživel, bi bil v dobrem položaju. Če se to ne bi zgodilo, bi porabil preveč moči. Že tako so me noge na koncu zelo pekle, sprintal sem pravzaprav od 400 metrov pred ciljem," je po etapi dejal 26-letnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih letih pridno zbira zmage na največjih pentljah. "V kolesarstvu si želim storiti še veliko več kot le to. Lepo pa je priti v Italijo in se boriti za kar največ etapnih zmag," je po peti etapni zmagi na Giru priznal kolesar iz Sydneyja.

V soboto kolesarje čaka 170 km dolga etapa od Foggie do zahtevnega zaključka na Guardio Sanframondi. Sprva se bodo 50 km pred ciljem povzpeli na Bocca Della Selvo (18,9 km/4,6 %), nato pa sledi dolg spust do Castelvenera pred zaključnim, trikilometrskim vzponom do cilja etape.

Izidi, 7. etapa (Notaresco–Termoli, 181 km):
 1. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)                     4:42:12

 2. Davide Cimolai (Ita/Israel Start-Up Nation)      isti čas

 3. Tim Merlier (Bel/Alpecin-Fenix)

 4. Matteo Moschetti (Ita/Trek-Segafredo)

 5. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wenty-Gobert)
...

16. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)           isti čas

149. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)               + 1:48

Skupni vrstni red:
 1. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ)                 26:59:18

 2. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-Quick-Step)        + 0:11

 3. Egan Bernal (Kol/Ineos Granadiers)                   0:16

 4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)           0:24

 5. Louis Vervaeke (Bel/Alpecin-Fenix)                   0:25

...
46. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)              20:15

92. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                42:52

...

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
14. 05. 2021 18.40
+9
A se temu Mateju sploh kdaj izprazne baterija? Zaj se misli še v šprinte rinit haha, sej je dobr sam proti klasičnim pa nima šans. Sicer pa bravo Ewan, brez konkurence👏
pojtrarara
14. 05. 2021 19.49
+2
ampak res ne vem kaj je z organizatorji oz. tistim, ki je določal to traso - spet šprinterska etapa, ki se na koncu končuje na cestah, ki se konkretno ožajo in to še v ostrih ovinkih. res mi ni jasno zakaj je to potrebno, ker se mi zdi to kot namensko ogrožane kolesarjev... šprint je že itak sam kot tak napet na koncu in nevaren, že na normalno široki cesti, da pa gre nekdo traso še namensko na zožanja speljati prav v zaključkih etape, mi je pa naravnost noro in ogrožanje varnosti.
uporabnica1
14. 05. 2021 20.11
+2
Se strinjam. Spet nevaren tehničen zaključek, ne vem kaj se gredo