Drugi športi

Ewanu sprint pete etape, grd padec in odstop Lande

Modena, 12. 05. 2021 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.G., STA
Komentarji
5

Peta etapa kolesarske dirke po Italiji od Modene do Cattolice je bila po okusu sprinterjev. Pred tremi zahtevnejšimi preizkušnjami si je v njej etapno zmago priboril Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je imel v zaključku več moči od Italijana Giacoma Nizzola, slednji je že 11. na Giru osvojil drugo mesto. Tretji je bil še en domačin Elia Viviani, četrti pa Slovak Peter Sagan. Etapo je sicer zaznamoval grd padec in dostop Mikela Lande, enega glavnih favoritov za skupno zmago.

Caleb Ewan
Caleb Ewan FOTO: AP

"Moja zmaga za nas pomeni olajšanje. Že od februarja nisem zmagal, dobro se nismo odrezali niti v prvi sprinterski etapi tukaj, zato smo čutili kar precej pritiska. Danes pa smo presegli sami sebe. Kolegi so me svežega pripeljali na cilj, me na nevarnih ovinkih na koncu tudi uspešno varovali, v zaključku pa sem imel najmočnejše noge. Pred dirko smo si zadali cilj, da zmagamo na eni etapi, kar pa ne pomeni, da ne želimo biti boljši še kdaj," je bil na cilju zadovoljen Avstralec, ki je zabeležil 48. zmago v karieri, četrto na Giru.

V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Italijan Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), drugo mesto pa je izgubil zmagovalec četrte etape Američan Joe Dombrowski, ki je v nevarnih zadnjih kilometrih padel.

Američan je bil le eden od številnih kolesarjev, ki so končali na tleh. Med njimi je bil tudi eden od favoritov, moštveni kolega Mateja Mohoriča in Jana Tratnika pri ekipi Bahrain Victorious, Mikel Landa. Španec, za katerega je bil usoden otok na cesti, je obležal na tleh, tako da ni prišel do cilja, z reševalnim avtomobilom so ga odpeljali v bolnišnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zaenkrat še ne vemo, kakšno je njegovo stanje, vemo samo, da ga vse močno boli. Ne vemo, ali si je zlomil ključnico, zapestje ali celo oboje. Res škoda, bil je kandidat za visoka mesta. Zdaj nam v boju za solidno uvrstitev ostajata Pello Bilbao in Damiano Caruso," je dejal športni direktor ekipe Bahraina Franco Pellizotti.

Padel je tudi kolesar Ineosa Rus Pavel Sivakov, ki pa je kljub bolečinam z zaostankom prišel do cilja. Zaradi padca Lande sta zaostala tudi Tratnik in Mohorič, ki sta kapetana nekaj časa čakala, če bi bil sposoben nadaljevati. Na koncu je njun zaostanek znašal dobrih pet minut (na cilj sta prišla pred Dombrowskim in Sivakovom), tako da sta izgubila nekaj mest v skupnem seštevku. Mohorič je zdaj 61. (+13:02), Tratnik pa 79. (+15:01).

Izidi 5. etape:
1. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal) 4:07:01
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Qhubeka Assos)
3. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
4. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
5. Fernando Gaviria (Kol/UAE Team Emirates)
6. Matteo Moschetti (Ita/Trek-Segafredo)
7. Andrea Pasqualon (Ita/IWGM)
8. Dylan Groenewegen (Niz/Jumbo-Visma)
9. Manuel Belletti (Ita/Eolo-Kometa)
10. Davide Cimolai (Ita/Israel Start-up Nation) isti čas
...
174. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) + 5:05
175. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) isti čas

 

Skupni vrstni red:
1. Alessandro De Marchi (Ita/Israel Start-up Nation) 17:57:45
2. Louis Vervaeke (Bel/Alpecin-Fenix)  + 0:42 
3. Nelson Oliveira (Por/Movistar)  0:48
4. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ)   1:00
5. Nicolas Edet (Fra/Cofidis)   1:15
6. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)  1:24
7. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep) 1:28
8. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-Nippo)   1:37
9. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)  1:38
10. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)    1:39
...
61. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)   13:02
79. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorius)   15:01

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
13. 05. 2021 11.19
Landa pa žal z zlomljeno ključnico in nekaj rebri. Upam da hitro okreva. res mi je žal,da favoriti ekipni za GS tako odpadajo, tudi Svivakov zaradi padca.
motorist_mb
12. 05. 2021 19.14
+7
Pa glih sn ga pohvalo Dombrowskwga kak je dobro zamenjal Pogija in skupno na drugem mestu te pa gre podret varnostrnika pred otočkom in še Lando povrh.Zdaj mata Jan in Moha vrjetno možnost na pune do kraja!
uporabnica1
12. 05. 2021 19.21
+5
Šport je res krut. Škoda, vse so stavilo na skupno zmago, sicer majo še dva v igri ampak vseeno
uporabnica1
12. 05. 2021 19.01
+6
Bravo UCI, prepoved super tucka (Mohotove žuželke) in metanja bidonov otrokom oz. navijačem, a na dirki v zadnjih km v nevarnih šprintih en kup cestnega pohištva in po možnosti še šprint navzdol. Čisto nič niso naredili za varnost kolesarjev! Te nesreče se dogajajo prepogosto. Zaradi te neumnosti bo Giro izgubil GC kandidate in še mal pa bo samo še eden ostal. Res mi je žal za Lando, bil je v super formi in je mel skorajda najmočnejšo ekipo na dirki. Škoda, včeraj so bili res top.
pojtrarara
12. 05. 2021 18.58
+6
Res je grozno gledati kako se v sekundi vse spremeni in se tako poškodujejo. Upam,da z Lando ni hujšega in da bo hitro okreval. Po mojem je skrajno neumno dati sprintersko traso v take ozke ovinke in s tem cestnim pohištvom - ker tole na koncu je bilo brutalno. res brez potrebe ogrožanje kolesarjev, odvzame tudi zanimivost dirki, ker tako odpadejo favoriti za GS.