Drugi športi

Fantje do ploha!

Zagreb, 22. 04. 2021 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Gaber Keržišnik
Komentarji
4

Največji mojstri volana prihajajo v našo neposredno bližino. Hrvaški organizatorji so letos namreč dobili organizacijo dirke za svetovno prvenstvo v rallyju, ki se bo začela v petek. Rally Croatia bo potekal v okolici Zagreba, nekatere hitrostne preizkušnje pa potekajo le streljaj od naše meje. Dirkaških asov najvišjega kova še nikdar nismo imeli priložnost videti tako blizu in številni slovenski ljubitelji dirk so zato pred prihajajočim adrenalinskim vikendom že hudo nestrpni. Na Croatia rallyju bodo v pestri mednarodni konkurenci dirkačev in dirkalnikov nastopile tudi štiri slovenske posadke.

Darko Peljhan
Darko Peljhan FOTO: Fuoristradaweb

KJE?
Praznik za ljubitelje avto-moto športa se obeta v prihodnjih dneh, saj v naši neposredni bližini gostuje rally za svetovno prvenstvo. Ta konec tedna bodo največji svetovni asi vrtenja volana tekmovali na rallyju Croatia, ki bo prvič štel za svetovno prvenstvo. Z dogajanjem v okolici Zagreba na hitrostnih preizkušnjah, ki jih dobro poznamo tudi Slovenci, saj smo tam nekdaj dirkali na hrvaškem rallyju Ina Delta, ki je svoje čase štel tudi za naše nacionalno prvenstvo, se bodo sosedje Hrvati tako spet vpisali na svetovni dirkaški zemljevid, kjer so nekdaj že bili z motociklistično dirko za svetovno prvenstvo, ki se je takrat imenovala dirka za Veliko nagrado Jugoslavije. 

Preizkušnja v kraljevskem motociklističnem razredu je do začetka devetdesetih let potekala na avtomotodromu Grobnik pri Reki. No, tokrat ne z motociklistično, ampak z avtomobilistično preizkušnjo na najvišjem nivoju naši sosedje dokazujejo, da nas v organizacijskem smislu prehitevajo po levi in po desni. Drži, da je trenutna situacija težka in dogajanje s koronavirusom v svetu je zdesetkalo tako udeležence kot organizatorje različnih, praviloma izredno dragih dirk za svetovno prvenstvo v vseh razredih avto-moto športa. Organizacijo le takšnih prireditev si praviloma lahko privoščijo le najbogatejše države na svetu, seveda pa je to po drugi strani odlična promocija za državo, šport in turizem. Dvigujemo palec in pozdravljamo odločitev mednarodne avtomobilistične zveze, ki je Croatia rally uvrstila v koledar kot tretjo letošnjo preizkušnjo za svetovno prvenstvo, po rallyju Monte Carlo, ki ga je dobil 37-letni Francoz Sebastien Ogier s Toyoto in Arctic rallyju na Finskem, kjer je zmagal Estonec Ott Tanak, ki letos vozi za ekipo Hyundaia. Bravo sosedje. Dirko WRC vam zavidamo, a seveda od srca privoščimo.

Aleš Zrinski
Aleš Zrinski FOTO: Uroš Modlic

KDO?
Hrvaški organizatorji so se že v minulih sezonah potegovali za organizacijo prvenstva, a čeprav jim to lani ni uspelo, jim ni vzelo volje in poguma. Uspešno so izkoristili stisko mednarodne avtomobilistične zveze z organizacijo prvenstva, saj so nekateri uveljavljeni organizatorji morali za letošnjo sezono odpovedati gostoljubje svetovnemu prvenstvu, saj je, kot rečeno, covidna situacija tako logistično kot finančno marsikje urezala  preveč boleče.

Ne samo velika imena svetovnega rallyja, kot so Ogier, Tanak, Sordo, Neuville, Evans in ostali, ampak bodo ljubitelje rallyja ob cesti navduševali tudi hitri »mulci«, izmed katerih zagotovo izstopa vsaj eden. 20-letni Kalle Rovanpera je hitri mladenič, ki je dirkaški volan sukal, preden je sploh imel dovoljenje za vožnjo avtomobila. Z odličnim dirkaškim pedigrejem, tudi njegov oče je namreč znan nekdanji dirkač, ima lepo tlakovano pot do nekoč najbrž bodočega naslova svetovnega prvaka. Škoda je, da bo njegov vrstnik in konkurent, 19-letni Oliver Solberg, rally na Hrvaškem izpustil. Oba omenjena dirkača po hitrosti in talentu nekateri primerjajo z Marcom Marquezom v razredu MotoGP.

KAJ PA NAŠI?
Če sta Oliver Solberg in Kalle Rovanpera kot Marquez, lahko rečemo, da imamo Slovenci nekoga, ki je kot Valentino Rossi. Starosta dirkanja, večkratni zmagovalec in prvak, rutinirano izkušen, predan dirkanju in kljub letom za dirke še vedno enako zagret, kot je bil na štartu svojega prvega »brzinca«.

Legenda slovenskega rallya Darko Peljhan, za razliko od Rossija, sicer res ni nikdar osvojil svetovnega prvenstva, je pa šestkrat osvojil naslov slovenskega rally prvaka in je seveda v vsem tem času osvojil tudi srca slovenskih ljubiteljev tega atraktivnega športa. Peljhan, ki letos praznuje okroglih trideset let dirkaške kariere, si je za ta jubilej »poklonil« projekt nastopa na svetovnem prvenstvu. Prav ta Idrijec je v veliki meri kriv za priljubljenost rallyja v tem delu naše domovine in tudi za to, da je njegova Idrija postala dirkaška rally meka Slovenije in nam kasneje dala številne dirkaške ase, med njimi mnoge zmagovalce in prvake. 

Peljhan pred začetkom dirkaškega vikenda na Hrvaškem pravi: "Leta 1995 sem uspešno končal nastop na rallyju Monte Carlo in občutki so še vedno živi. Za tem sem leta 1996 štartal na rallyju San Remo in leta 2000 še na rallyju po Kataloniji. Izkušnja zame ni nova, a dirkanje na svetovnem prvenstvu in z največjimi imeni rallyja vseeno požene nekaj več adrenalina po žilah. Nekatere hitrostne preizkušnje bodo potekale le kak kilometer od slovenske meje in traso okrog Zagreba, Jastrebarkega, Samoborja in Karlovca načeloma dobro poznam, bo pa zato moj avto toliko večja neznanka. Najeta Škoda Fabia R5 je sicer povsem konkurenčen avtomobil za boj v moji tekmovalni kategoriji, je pa res, da avta ne poznam, saj tako sodobnega dirkalnika še nikdar nisem vozil."

Peljhan bi dostojno konkurenco imel še v vsaj eni slovenski posadki, ki pa je tik pred štartom morala nesrečno odpovedati svoj nastop. Aleš Zrinski in Rok Vidmar sta bila prijavljena z avtomobilom Ford Fiesta R5, s katerim nastopata na slovenskem državnem prvenstvu, a je nesreča na testiranju avtomobila le nekaj dni pred dirko preprečila njun nastop. "Testirali smo nastavitve avtomobila in po končanem testu se je zgodila nesreča. Obrnil sem volan in takoj začutil, da je kamen prebil prednjo gumo. Avto zaradi prazne gume ni zavil in zadel sem v breg, kjer je potrgalo kolesa. Potem me je še enkrat obrnilo in sem zadel še z zadnjim delom, nato pa se je avto prevrnil na streho in potem znova obstal na kolesih. Zanimivo je, da je šlo dejansko za nesrečo, saj sploh nisem vozil hitro in se je vse skupaj zgodilo po tem, ko je bil naš test že končan. Dirkalnik je dodobra potolčen, sam pa sem v nesreči utrpel zlom ključnice," je povedal razočarani Zrinski in dodal: "Dolgo pričakovani nastop na rallyju za svetovno prvenstvo je splaval po vodi. Zelo sem razočaran, a tako pač je v športu. Le malokdo si predstavljaj koliko organizacije, časa in denarja je vključenih v tak projekt. No, to mi ne bo vzelo volje. Kosti se bodo zarasle in avto bomo popravili, ter se kmalu vrnili nazaj v dirkaški svet. Še močnejši bomo, kot smo bili pred to nesrečo."

Še za tri slovenske posadke bomo držali pesti ta konec tedna. Grega Premrl in Gregor Brešer bosta nastopila s Toyoto GT 86: Takole pravita: "Prva naloga je priti v cilj, a to ni vse, kar smo si zadali. V svoji kategoriji bi med približno 25 prijavljenimi posadkami rada zasedla uvrstitev med deseterico. Če nama uspe, bo dosežek še toliko slajši, saj sva edina, ki voziva avto s pogonom na zadnji par koles in ki ga poganja motor brez turbinskega polnilnika," pravi Premrl, ki ugotavlja, da je nastop na rallyju za svetovno prvenstvo projekt, ki vzame najmanj desetkrat več časa, kot zahtevajo priprave na dirke za domače prvenstvo. 

Aljoša Novak
Aljoša Novak FOTO: Uroš Modlic

S tem, da je priprava na dirko za svetovno prvenstvo resen zalogaj, se strinjata tudi Aljoša Novak in Jaka Cevc, ki bosta na rallyju Croatia nastopila s Škodo Fabio R5 Evo. Tudi za njiju bo to prvi nastop na svetovnem prvenstvu, po besedah Novaka pa bo na dirki treba predvsem preživeti do cilja. "No, ne gremo se tja samo vozit, ampak gremo dirkat. A jasno je, da je naprej treba priti do cilja, če želiš narediti dober rezultat.  Dirka za svetovno prvenstvo je drug svet. Prav vsaka stvar predstavlja izziv zase. Izbira gum, dolžina dirke, delo ekipe in še in še. Ta rally bo vseboval vse elemente prave dirke.  Vsebuje hitre in počasne dele, pa tehnično zahtevne odseke, blato, skoke, drseč asfalt, zavite in ravne dele, skratka vse ima, kar naj bi težek rally imel.  Za našo ekipo je to velik test in izziv, zato o rezultatu ne sanjamo, si pa seveda želimo čimboljšega. Kot rečeno, naš primarni cilj je priti na ciljno rampo v Zagrebu ob koncu dirke," nam je pred začetkom povedal Aljoša Novak, ki je še izpostavil: "Mi nismo profesionalna ekipa. Najboljši dirkači v mojem razredu že imajo za seboj tudi do 400 testnih kilometrov za to dirko, sama dirka pa je tukaj dolga 300 km. Z najboljšimi se ne moremo primerjati ne po izkušnjah, ne po pogojih in ne po denarju, ki ga imajo na razpolago."

Še ena ekipa bo zastopala našo državo ta dirkaški vikend. Dokaj neznano, a ne novo ime v domačem rallyju sta še dva soimenjaka. Po Gregorju Premrlu in Gregorju Brešerju sta tukaj še dva Primoža v Fordovi Fiesti skupine R4. Posadka Brazda - Tavčar je nova, a ne povsem neznana naveza slovenskega rally športa. Na dirko se podajata v iskanju nove avanture v dirkaškem svetu. "Pravzaprav sem presenečen, da bomo nam bližnjo dirko za svetovno prvenstvo začele le štiri slovenske posadke. Prepričan sem bil, da bo interes večji. Rally za svetovno prvenstvo je pač češnja na torti vsakega dirkača in če se ponudi takšna priložnost v naši bližini, potem temu enostavno ne moreč reči ne," je dejal Primož Brazda, ki poudari, da na svojem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu išče predvsem doživetje in izkušnje in da si želi dirko v prvi vrsti le odpeljati do konca.

DO PLOHA IN DO PLEHA!
Pred desetletjem, morda celo dvema ali več, sem na nekem rallyju opazil velik transparent najbolj glasnih in gorečih ljubiteljev rallyja iz Idrije. Na njem je pisalo »DARE DO PLOHA«.  V prevodu iz dirkaškega žargona bi to pomenilo poln plin oziroma pohodi stopalko plina vse do tal. Do ploha ali do pleha. Nekako tako ... pa saj točen prevod pravzaprav sploh ni pomemben. Pomembno je sporočilo. Poln plin in srečno do cilja! Zmagaj! In to velja tudi tokrat. Ne samo »Daretu« (Peljhanu) ob njegovi tridesetletnici nastopanja, ampak tudi vsem našim mlajšim in vseeno morda manj izkušenim, a zato nič manj hitrim dirkačem, velja pred rallyjem na Hrvaškem zaklicati v pozdrav: »FANTJE VARNO DO CILJA IN JASNO, GAS DO PLOHA!«

Primož Brazda
Primož Brazda FOTO: Uroš Modlic
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roky123
29. 04. 2021 21.18
A ni ploha rahel dež?pri nas na štajerskem rečemo pleha...
podalpski
22. 04. 2021 11.15
+3
komaj čakam sobota Krašić nedelja Sljeme toooo norooooo gasaaaa!naši pa se ukvarjajo z kovidom ha ha ha keri Kekci namesto da bi trasa potekala tudi po Deželici
Nobody75
22. 04. 2021 11.40
+2
real....
22. 04. 2021 11.53
+2
P...kdor se zadnji smeje se najslajse smeje!?