Drugi športi

FBI: Bubba Wallace ni bil žrtev rasističnih groženj

Birmingham, 24. 06. 2020 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je po opravljeni preiskavi ugotovil, da edini temnopolti dirkač v avtomobilističnem prvenstvu NASCAR Bubba Wallace ni bil žrtev rasistične grožnje. Fotografski dokazi, so pri FBI zapisali v izjavi, kažejo, da se je "vlečna vrv garažnih vrat postavila v obliko zanke že od lanske jeseni".

Wallaceu (na fotografiji) so dirkaški kolegi pred ponedeljkovo dirko v Talladegi izkazali podporo s hojo po stezi in potiskanjem njegovega avtomobila.
Wallaceu (na fotografiji) so dirkaški kolegi pred ponedeljkovo dirko v Talladegi izkazali podporo s hojo po stezi in potiskanjem njegovega avtomobila. FOTO: AP

Kot poročata francoska in nemška tiskovna agencija, AFP in DPA, zvezni preiskovalci niso ugotovili znakov kaznivega dejanja v dogodku, ki je pretresel svet avtomobilističnega športa v ZDA.

"Po temeljitem pregledu dejstev in dokazov v zvezi s tem dogodkom smo ugotovili, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje," sta v izjavi povedala Jay E. Town, tožilec za severno okrožje Alabame, in Johnnie Sharp ml., vodja pisarne FBI v Birminghamu v Alabami. Predstavniki serije NASCAR so v torek izrazili olajšanje, da "Wallace ni bil tarča zločina iz sovraštva."

'Hvaležni smo'
"Cenimo hitro in temeljito preiskavo in hvaležni smo, da smo lahko izvedeli, da to ni bilo naklepno, rasistično dejanje, naperjeno proti Bubbi," so na Twitterju sporočili pri NASCAR. "Še vedno smo v celoti zavezani temu, da bomo vsem, ki radi dirkajo, zagotovili prijazno in vključujoče okolje," so dodali.

Videoposnetki, ki jih je potrdil NASCAR, so pokazali, da je bila vrv garaži številka 4, ki so jo dodelili ekipi dirkača Wallacea, tam prisotna že oktobra.

"Čeprav je zdaj znano, da je bila vrv v garaži številka 4 tam od lanskega leta, nihče ni mogel vedeti, da bodo Wallaceu prejšnji teden dodelili prav to garažo," so povedali.

Dosegel umik zastav konfederacije
Nedeljsko odkritje zanke, ki je spomnila na temno obdobje rasističnih tolp, ki linčajo temnopolte Američane, je vznemirilo dirkaški svet. To odkritje se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko se je Wallace zapeljal v dirkalniku z napisom Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo). Wallace je pri NASCAR tudi uspel s pobudo, da na svojih dirkah prepovedo obešanje zastav konfederacije južnjaških držav.

V ponedeljek, ko je več kot ducat agentov FBI opravilo razgovore, se je na dirkališču Talladega v Alabami zgodila parada voznikov in članov posadk, združenih v podporo Wallaceu. Predsednik Nascarja Steve Phelps je novinarjem v ponedeljek povedal, da je organizacija stopila v stik s FBI, potem ko je član Wallaceove ekipe poročal, da so v njegovi garaži odkril zanko. Phelps je nemudoma obsodil dejanje kot zavržno ter napovedal, da bo storilcu ali storilcem trajno prepovedal sodelovanje v tem športu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
24. 06. 2020 11.21
+0
Kogar je kača pičila, se boji zvite vrvi.
Wahl
24. 06. 2020 11.07
+9
Sedaj slovenskim borcem BLM ne bo potrebno na cesto.
catgod
24. 06. 2020 10.20
+14
uncle bens bo ukinal na svojih skatlah z rizem in podobno .....podobo strica k je crn. Vse gre v maloro.🤦🏻‍♂️
A si ti mal bogi
24. 06. 2020 10.07
+45
Ma dejte nehat s tem kako smo belci rasisti
CestniKolesar370Wattov
24. 06. 2020 09.59
+46
Nad ameriškimi temnopoltimi je tako malo rasizma, da ga morajo sami proizvajat. Đusi Smuljet.
catgod
24. 06. 2020 09.25
+31
Tole bo ziher film posnet
RichPiana
24. 06. 2020 09.04
+21
Da ni bil Jesse Smullet. On ma izkušnje z zankami.
BitterTruth
24. 06. 2020 08.58
+44
kako je cute ko se kakšen privilegiran temnopolti american, holivudska ali kaksna drzga smetana v tem primeru, pretvarja da mu je mar za 'brate' v getu