Drugi športi

'Federer express' na jubileju brez težav, Čilić napredoval po preobratu

Melbourne, 18. 01. 2019 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./T.Š./STA
Komentarji
2

Zimzeleni Roger Federer, dvakratni zaporedni branilec naslova na OP Avstralije, je odigral jubilejno 100. tekmo na igrišču Roda Laverja in v tretjem krogu ekspresno izločil 50. igralca sveta, Taylorja Fritza. Velike zmage pa se je razveselila tudi Marija Šarapova, ki je izločila branilko naslova Carolino Wozniacki. V 4. krog sta ste uvrstaila tudi drugi nosilec Rafael Nadal in Marin Čilić.

Več videovsebin
  • Vrhunci nekaterih dvoboj 3. kroga odprtega prvenstva Avstralije
    03:02
    Vrhunci nekaterih dvoboj 3. kroga odprtega prvenstva Avstralije
  • Zmaga Čilića na OP Avstralije
    00:54
    Zmaga Čilića na OP Avstralije
  • Zmagi za Nadala in Bautisto Aguta na OP Avstralije
    01:04
    Zmagi za Nadala in Bautisto Aguta na OP Avstralije

Sedemintridesetletni Roger Federer je slavil s 6  : 2, 7 : 5 in 6  : 2 ter še podaljšal rekord moderne dobe tenisa po številu uvrstitev med najboljših 16 na turnirjih velike četverice že na 63. Zmagovalec 20 turnirjev za grand slam bo pot proti svojemu rekordnemu sedmemu naslovu na OP Avstralije nadaljeval proti 14. nosilcu, Grku Stefanosu Cicipasu.

Roger Federer je brez večjih težav napredoval v 4. krog prvega turnirja za grand slam v letošnji sezoni.
Roger Federer je brez večjih težav napredoval v 4. krog prvega turnirja za grand slam v letošnji sezoni. FOTO: AP

Španski teniški as Rafael Nadal se je brez težav uvrstil v osmino finala odprtega prvenstva Avstralije. Nadal, ki na prvem letošnjem turnirju za veliki slam še ni izgubil niza, je v dveh urah in 24 minutah s 6 : 1, 6 : 2 in 6 : 4 izločil 19-letnega Avstralca Alexa De Minaura. Čeprav se je zdelo, da bi De Minaur s svojo hitrostjo na igrišču znal predstavljati večji izziv za 32-letnega Španca, je Nadal že v prvem nizu pokazal, da ima vse niti v svojih rokah, vidno živčen Avstralec pa je težko razvijal svojo igro. Drugi igralec sveta je tako 27 mest nižje postavljenemu Avstralcu odvzel servis v četrti igri uvodnega niza za 3 : 1 in nato še enkrat dve igri pozneje ter prepričljivo dobil niz. V drugem je Nadal znova takoj prišel do tako imenovanega "breaka" in vseskozi nadziral potek dvoboja.

Zgodba se je še enkrat ponovila v začetku tretjega niza, ko je De Minaur izgubil uvodno igro na svoj začetni udarec. Avstralec je nato sicer držal izid za priključek, a mu Nadal ni dovolil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Je pa v razburljivi zadnji igri zmagovalcu 17 turnirjev velike četverice ubranil šest točk, preden je moral priznati poraz. Nadal, ki je na poti do osmine finala premagal tri Avstralce, se bo v četrtfinalu srečal s Čehom Tomašem Berdychom.

V osmini finala je po velikem preobratu tudi lanski finalist Hrvat Marin Čilić. Sedmi igralec sveta, ki je proti zimzelenem Špancu Fernandu Verdascu nadoknadil zaostanek dveh nizov in v četrtem nizu ubranil dve zaključni žogi na poti do zmage s 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8) in 6:3. Petintridesetletni Madridčan je v uvodnem delu dvoboja z izjemnim servisom popolnoma nadziral potek igre, saj na drugi strani Čiliću prvi udarec nikakor ni stekel. Hrvat je šele v tretjem nizu našel ritem na igrišču in ekspresno znižal zaostanek, a se je nato moral boriti za obstanek vse do zadnje točke četrtega niza.

Tridesetletni Čilić se je pri 6:7 v podaljšani igri prvo na svoj servis rešil zaključno točko, nato pa se je Špancu pri vodstvu 8:7 zatresla roka. Drugi začetni udarec je poslal v mrežo, po tej napaki pa je Čilić postal gospodar na igrišču. Špancu je prvo vzel še naslednjo točko na servisu, nato pa mirno zaključil niz in veliko psihološko prednost unovčil v odločilnem nizu. Španec si lahko očita neizkoriščene priložnosti ob dejstvu, da je vse do petega niza bolje serviral od Čilića. Na koncu je končal s 27 asi, proti Čilićevimi osmimi. Za Hrvata bi borbena zmaga lahko prinesla pomembno spodbudo za naprej, saj doslej v Melbournu ni bil najbolj zanesljiv.

Dež v Melbournu, konec za branilko naslova
Peti dan turnirja je sicer program v Melbournu zmotil dež, saj igre potekajo le na treh glavnih igriščih – Roda Laverja, Margaret Court in Melbourne –, ki imajo streho. Na vseh zunanjih igriščih je spored moten.

Marija Šarapova je na teniškem odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu pripravila presenečenje in iz nadaljevanja izločila branilko naslova, Danko Caroline Wozniacki. Enaintridesetletna Rusinja, zmagovalka petih turnirjev za veliki slam, je po dramatičnem dvoboju slavila zmago nad tretjo nosilko s 6 : 4, 4 : 6 in 6 : 3.

Marija Šarapova je v treh nizih izločila branilko naslova, Danko Carolino Wozniacki.
Marija Šarapova je v treh nizih izločila branilko naslova, Danko Carolino Wozniacki. FOTO: AP

Wozniackijeva je dvoboj začela samozavestno in ekspresno prišla do vodstva s 4:1 v prvem nizu. Vendar pa ji je Šarapova, zmagovalka Australian Opna leta 2008, hitro odgovorila in dobila naslednjih pet iger zapored za zmago v uvodnem nizu. V drugem nizu je danska teniška igralka spet povedla s 3:0, preden je Šarapova izenačila na 3:3. A Wozniackijeva se tokrat ni pustila presenetiti in je odvzela servis Šarapovi za vodstvo s 5:4 ter nato dobila niz.

V odločilnem delu igre pa sta bili igralki izenačeni do 3:3, nato pa je Šarapovi, ki je letos 30. nosilka v Melbournu, uspel "break", dobila pa je tudi naslednji dve igri in se veselila napredovanja med najboljših 16. Wozniackijeva je največji skalp Šarapove vse od leta 2017, ko se je vrnila na sceno po prestani 15-mesečni dopinški kazni. V četrtem krogu se bo pomerila z avstralsko junakinjo, Ashley Barty. "Vedela sem, da med čaka izjemno težak dvoboj, saj je Wozniackijeva branilka naslova in ni skrivnost, da zelo rada igra v Avstraliji. Sama lani nisem odigrala veliko tekem, še posebej mi manjkajo obračuni z igralkami iz 'top 10', tako da sem te zmage res zelo vesela," je dejala Šarapova.

Napredovala tudi Klepačeva
Slovenska teniška igralka Andreja Klepač, ki je v paru s Španko Mario Jose Martinez Sanchez uspešno začela nastope na odprtem prvenstvu Avstralije, je danes zmagala tudi v drugem krogu. Peti nosilki sta po uri in 25 minutah igre s 7:5 in 6:3 izločili romunsko-latvijski par, Sorana Cirstea - Jelena Ostapenko. V tretjem krogu se bo slovensko-španska naveza pomerila z ameriško dvojico, Kaitlyn Christian - Asia Muhammad.

Izidi:
- moški, 3. krog:
Roger Federer (Švi/3) - Taylor Fritz (ZDA) 6:2, 7:5, 6:2;
Stefanos Tsitsipas (Grč/14) - Nikolos Basilašvili (Gru/19) 6:3, 3:6, 7:6 (7), 6:4;
Tomaš Berdych (Češ) - Diego Schwartzman (Arg/18) 5:7, 6:3, 7:5, 6:4;
Grigor Dimitrov (Bol/20) - Thomas Fabbiano (Ita) 7:6 (5), 6:4, 6:4;
Roberto Bautista Agut (Špa/22) - Karen Hačanov (Rus/10) 6:4, 7:5, 6:4;
Frances Tiafoe (ZDA) - Andreas Seppi (Ita) 6:7 (3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3;
Marin Čilić (Hrv/6) - Fernando Verdasco (Špa/26) 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8), 6:3;
Rafael Nadal (Špa/2) - Alex De Minaur (Avs/27) 6:1, 6:2, 6:4;

- ženske, 3. krog:
Marija Šarapova (Rus/30) - Caroline Wozniacki (Dan/3) 6:4, 4:6, 6:3;
Sloane Stephens (ZDA/5) - Petra Martić (Hrv/31) 7:6 (6), 7:6 (5);
Amanda Anisimova (ZDA) - Arina Sabalenka (Blr/11) 6:3, 6:2;
Ashleigh Barty (Avs/15) - Maria Sakkari (Nem) 7:5, 6:1;
Anastazija Pavljučenko (Rus)- Aleksandra Sasnovič (Blr) 6:0, 6:3;
Petra Kvitova (Češ/8) - Belinda Bencic (Švi) 6:1, 6:4;
Danielle Collins (ZDA) - Caroline Garcia (Fra/19) 6:3, 6:2;
Angelique Kerber (Nem/2) - Kimberly Birrell (Avs) 6:1, 6:0.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
18. 01. 2019 17.56
+6
BRAVO Federer! Pravi športnik, po duši in obnašanju, pa pri teh letih še vvedno tako uspešen!!!
fihner
18. 01. 2019 17.58
-2