22°C

Andy Schleck pred dnevom resnice: Pogačar bo moral nekaj narediti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Jakob Batič /Matic Flajšman /
KOMENTARJI
70
Torkova etapa ni postregla s spremembami v vrhu skupnega seštevka, za kar pa bi lahko poskrbela današnja kraljevska preizkušnja s ciljem na prelazu Loze. Nekdanji zmagovalec Toura Andy Schleck je v pogovoru z našim novinarjem Maticem Flajšmanom dejal, da bo Tadej Pogačar moral nekaj ukreniti, če še želi prehiteti Primoža Rogliča na prvem mestu. Eden od novincev na letošnji dirki Connor Swift pa meni, da so dosežki 21-letnega Slovenca že zdaj "z drugega planeta".

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta na začetku torkove etape še sproščeno kramljala, tokrat pa se nam po vsej verjetnosti obeta ogorčen boj.
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta na začetku torkove etape še sproščeno kramljala, tokrat pa se nam po vsej verjetnosti obeta ogorčen boj.FOTO: 24ur.com

Torkova etapa je za glavne favorite minila precej mirno, a je bilo predvsem na zadnjem vzponu lepo videti, kam pes taco moli. Tadej Pogačar je s pomočjo enega od pomočnikov napadel že na začetku, ko jePrimož Rogličza nekaj trenutkov ostal sam, a je Jumbo-Vismi kmalu uspelo nevtralizirati napad. 21-letnik je bistveno izkušenejšega rojaka v zaključku napadel še enkrat, a tudi takrat neuspešno. Sta pa poizkusa dala vedeti, da boj za rumeno majico še nikakor ni odločen. Pričakuje se, da bosta prva favorita za končno slavje danes moči merila "ena na ena".

Na dirki po Franciji leta 2010 je najprej slavil Alberto Contador, februarja 2012 pa mu je bil naslov odvzet zaradi uporabe nedovoljenih poživil. Rumena majica je tako pripadla Andyju Schlecku, ki je v karieri trikrat dobil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. 

"Pogačar mora nekaj narediti. Verjamem, da bosta z Rogličem na prvih dveh mestih, nisem pa prepričan, v kakšnem vrstnem redu,"je našemu novinarju Maticu Flajšmanu pred začetkom torkove etape napovedal Andy Schleck, ki je dodal, da v boju za tretje mesto pričakuje spopadMikela Lande in Richieja Porta. "Dirka je še vedno zelo odprta. Na najtežje etape še čakamo, predvidevam, da bo dogajanje od tu še kako zanimivo," je nadaljeval Luksemburžan. 

Na vprašanje, kaj najboljša slovenska kolesarja ta hip loči od konkurence, je formalni zmagovalec dirke po Franciji iz leta 2010 odgovoril: "Roglič je izjemen talent, Pogačar pa je tako mlad in obenem tako uspešen. Mislim, da imata v primerjavi s konkurenco dva ali tri odstotke več."

Pogačar tretji najmlajši novinec, Swift nad njegovimi predstavami navdušen
Na letošnjem Touru je debitiralo kar 42 kolesarjev, eden mlajših v tej skupini je pomočnikNaira Quintanepri Arkei-SamsicConnor Swift, ki se zelo dobro zaveda, kakšne stvari v teh dneh uspevajo Pogačarju. "Zame je že to, da sem na Touru, velika čast. Kar počne on (Pogačar, op. a.), pa je z drugega planeta," nam je zaupal še pred začetkom torkove etape v La Tour-du-Pinu.

24-letni Britanec prvič nastopa na eni treh največjih etapnih dirk, zato še toliko bolj ceni uspehe tri leta mlajšega Slovenca, ki na grand tour dirkah tekmuje drugič. Spomnimo, že lani je "Pogi" zablestel na dirki po Španiji, ki jo je zaključil na tretjem mestu, zaostal je zgolj za Alejandrom Valverdejem in zmagovalcem Rogličem. 

Swift je nadaljeval, da bo Rogliča tudi letos zelo težko prehiteti, računa pa, da se bo v zadnjih petih etapah med žive uspelo vrniti Kolumbijcu Quintani, ki je povsem omagal na zadnjem nedeljskem vzponu na Grand Colombier, na vrhu katerega je etapno zmago še drugič letos slavil prav 21-letni Pogačar. Trenutno drugi v skupni razvrstitvi je med letošnjimi novinci na Touru tretji najmlajši. Nekaj mesecev manj imata zgolj Francoza Maxime Chevalierin Mathieu Burgaudeau