0°C

Fenomenalni Roglič dobil tudi deseto etapo in si znova nadel rdečo majico!

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
M.G. /STA /
KOMENTARJI
193
Primož Roglič je zmagovalec 10. etape letošnje Vuelte od Castra Urdialesa do Suancesa (185 kilometrov). V ciljnem sprintu, kjer je cesta šla navkreber, je v velikem slogu porazil konkurenco in se v zadnjih 70 metrih etape zlahka pripeljal do tretje zmage na letošnji Vuelti. V primerjavi s Carapazom je pridobil tri sekunde in deset dodatnih bonus sekund, kar pomeni, da imata z Ekvadorcem po desetih odpeljanih etapah enak čas.

"Smo izjemno zadovoljni. Prvo, ker sem lahko dobil etapo. Ekipa mi je pripravila odličen položaj. Odlično je, da sem zmagal etapo in da sem znova v vodstvu," je po tretji etapni zmagi na letošnji Vuelti mirno in preudarno razlagal Zasavec. "To se za našo ekipo ne bo veliko spremenilo, kar se tiče pristopa za naslednji dve etapi (dve zahtevni gorski etapi, op. p.). Videli smo, da imamo močno ekipo, tudi v gorah smo močni. Svoje delo moramo opraviti najbolje, kar znamo, nato pa bomo videli, kako bo šlo,"je še dodal Primož Roglič, ki navdušuje s predstavami na letošnji Vuelti, na kateri brani lansko zmago. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Roglič je po zmagi na prvi in osmi etapi dobil še ravninsko, deseto etapo letošnje Vuelte. Tokrat je s pametno in taktično dovršeno vožnjo do samega zaključka izkoristil zadnji vzpon in se z navidezno lahkoto odpeljal od konkurence. Sprva je po podatkih organizatorja kazalo, da je v primerjavi z vodilnim Richardom Carapazom pridobil tri sekunde, nato pa so organizatorji ob uradnih rezultatih izbrisali prednost Rogliča in vsem pripisali enak čas. Ko je že kazalo, da bo po deseti etapi v rdečem Carapaz, so organizatorji znova pregledali posnetke in proučili čase tekmovalcev. Odločili so se, da obveljajo prvotni časi, torej, da si je Roglič privozil tri sekunde prednosti pred Carapazom, kar je ob desetih dodatnih sekundah nagrade za zmago pomenilo, da imata po desetih etapah z Ekvadorcem enak čas. To pa pomeni, da je Roglič zavoljo treh etapnih zmag (Carapaz nima še nobene) znova oblekel rdečo majico.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V soboto bo na sporedu zahtevna, gorska etapa z zaključnim vzponom na Alto de la Farrapono.

Primož Roglič je po zmagi na osmi etapi v velikem slogu slavil še na ravninski etapi.
Primož Roglič je po zmagi na osmi etapi v velikem slogu slavil še na ravninski etapi.FOTO: AP

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Deseta etapa Vuelte je presenetljivo postregla z dramatičnim zaključkom, predvsem kar se tiče boja za skupno vodstvo. Strokovnjaki so zaradi dokaj lahke konfiguracije proge, ki je imela le en vzpon tretje kategorije, pričakovali skupinski sprint. V njem naj bi imeli sicer prednost najmočnejši in ne najhitrejši, a nihče vendarle ni pričakoval, da se bodo za etapno zmago udarili kandidati za vrh v skupnem seštevku.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tem je sicer šlo na roko dejstvo, da sta zadnja dva kilometra potekala navkreber, a vzpon vseeno ni bil tako strm, da ne bi imeli možnosti tudi specialisti za sprinte. A ti so ostali v ozadju, povsem v ospredju pa se je znašel Roglič. Še enkrat več je dokazal, da se znajde tudi v sprintih, sodniki bi mu lahko pred najbližjim zasledovalcem prisodili tudi kakšno sekundo prednosti, saj je Avstrijec Felix Grossschartner, ki je ciljno črto prečkal kot drugi, zaostal kar nekaj metrov. Tretje mesto v etapi je pripadlo Italijanu Andrei Bagioliju

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Toda bolj pomembno z Rogličevega stališča je, da so se sodniki odločili, da je bila na cilju luknja med najbližjimi zasledovalci Slovenca in Carapazovo skupino dovolj velika, da glavnini niso pripisali istega časa, kar je branilcu naslova vnovič prineslo skupno vodstvo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Izidi 10. etape (Castro Urdiales–Suances, 185 km):
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 4h14'11''
2. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe) isti čas
3. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-Step) 
4. Alex Aranburu Deba (Špa/Astana) 
5. Robert Stannard (Avs/Mitchelton-Scott) isti čas
...
7. Daniel Martin (Irs/Israel Start-up Nation) isti čas
14. Richard Carapaz (Ekv/Ineos) +3''

Skupni vrsti red po 10. etapi:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 40h25'15''
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos) isti čas 
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-up Nation) + 25''
4. Hugh John Carthy (VBr/EF Pro Cycling) + 51''
5. Enric Mas (Špa/Movistar)+ 1'54''