Drugi športi

Filipičeva in Šeglova zlata, Horvatova srebrna

Oran, 03. 07. 2022 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska atletinja Neja Filipič je na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu osvojila zlato v troskoku (14,16 m), kar je bila zadnja slovenska medalja dneva in skupno šestnajsta na teh SI. Anita Horvat je bila pred tem druga v finalu na 400 m (51,94). Eva Pepelnak je zasedla peto mesto v troskoku (13,36 m), šesto Jerneja Smonkar na 800 m (2:03,82). V kvalifikacijah sta tekmovala dva slovenska atleta, na 110 m ovire se je Filip Jakob Demšar s petim časom uvrstil v finale in dosegel mlajši članski državni rekord (13,65), obenem je za 11 stotink zaostal za članskim (13,56). Jure Grkman je izpadel z desetim časom na 200 m (21,44). Robert Renner, ki se je kot še nekaj atletov drugič v dobrem tednu dni soočil s trebušnimi težavami, ni nastopil v finalu v skoku s palico.

Neja Filipič
Neja Filipič FOTO: AP

Neja Filipič je bila nekoliko razočarana po četrtem mestu dan prej v skoku v daljino, kjer jo je 11 cm ločilo od brona. Tokat je v svoji najboljši disciplini v drugi seriji poletela do zlata, 14,15 m so ji namerili, v četrtem poskusu še centimeter več, v zadnji seriji pa je imela tretji veljaven skok (14,05 m). Pozneje je le še Turkinja Tugba Danismaz zmogla prek 14 m za srebro (14,05 m). "Svetla točka je, da sem že v drugem poskusu dosegla dober skok. Sama daljava pred SP ni ravno vrhunska, a sem zaradi tekme dan prej danes čutila veliko utrujenost. Že v petek sem pričakovala medaljo. Tudi danes do zadnjega skoka nisem zagotovo vedela, če jo bom obdržala, zato sem se trudila naprej do zadnje serije," je dejala Filipičeva, ki si avgusta na SP želi prebiti v finale. Pred Horvatovo je bila v cilju le Portugalka Catia Isabel da Silva Azevedo (51,24), ki je slovenska rekorderka v zaključku ni mogla ogroziti, kot nje ne italijanski tekačici na naslednjih dveh mestih, ki sta zaostali več kot sekundo.

Anita Horvat
Anita Horvat FOTO: AP

"Kar malo zmedena sem bila pred startom, zaradi tekov na 800 m v zadnjem obdobju nimam pravih občutkov na 400 m. Vesela sem, da sem šla znova pod 52 sekundami. Vedela sem, da lahko osvojim medaljo, lahko pa bi bila tudi peta ali pa prva, ker smo bile s tekmicami zelo skupaj po izidih. V prvih 350 m sem dala vse od sebe, na koncu nisem imela več moči. Ta medalja mi precej pomeni in bo na vidnem mestu," je dejala Anita Horvat , ki bo tako na SP kot na EP tekla na 800 m.

V plavalnem bazenu štiri slovenske medalje, Šeglova zlata

Slovenska plavalka Janja Šegel je na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu osvojila zlato medaljo na 200 m prosto (1:56,68), Katja Fain je bila z 0,81 sekunde zaostanka druga (1:57,49). Srebro je s slovenskim rekordom osvojil tudi Anže Ferš Eržen na 400 m mešano (4:19,63), Peter John Stevens pa je bil tretji na 50 prsno (27,46). Neža Klančar je bila na 50 m delfin, v prvi disciplini drugega finalnega dne, četrta (26,45). Svojo drugo medaljo po petkovem srebru je zgrešila za sedem stotink oziroma v zadnjem zamahu. Tara Vovk je bila peta na 100 m prsno (1:09,16), Daša Tušek pa šesta na 800 m prosto (8:56,97). Šeglova je prvič nastopila na SI. "Pričakovala sem medaljo, ne pa tako dobrega časa, ker sem nastopila iz polnega treninga in sem zelo vesela. Po jutranjem plavanju sem imela tudi dober občutek. Vedela sem, da se lahko borim za zlato, če popravim napake. V vodi sem tudi videla, da sem hitra in sem tempo držala do konca," je bila zadovoljna Šeglova. V večernih finalnih tekmah je bilo drugi dan plavalnih tekem kar sedem slovenskih nastopov. "Veliko nas je bilo v finalih, to je bil tudi zame najpomembnejši dan. Čaka me še en posamični nastop in trije štafetni, v dveh smo zelo močne in če bomo stopile skupaj, bomo zagotovo na stopničkah," je še povedala Šeglova.

Janja Šegel
Janja Šegel FOTO: OZS

Feinova je kot številni plavalci izpostavila, da se je težko pripraviti na nastop zaradi zamud pri začetkih tekmovanj, sicer pa je bila z nastopom zadovoljna. "To še niso tiste glavne tekme, osebni rekord pa sem plavala iz polnega treninga. Vrh načrtujem na EP. Na 400 m prosto si tudi želim popraviti osebni rekord, pa štafete so pred nami," je dejala Feinova. Anže Ferš Eržen na 400 m mešano krepko popravil prejšnji slovenski rekord (4:21,23) Marka Milenkoviča iz leta 2003 (Barcelona). "Vedel sem, da sem sposoben plavati 4:20, šel sem še bolje. Konkurenca in finalni boj dodata svoje, zelo sem zadovoljen."

Mnoge plavalce že od prvih tekem na SI moti, da se izidi ne izpišejo po vrstnem redu od prvega do zadnjega. "Ko prideš v cilj ne vidiš, ali si prvi ali osmi. Zato sem vprašal člane reprezentance na tribuni, kam sem se uvrstil. Bil sem v ospredju, zadnjih 10 m pa se mi ni posrečilo, v preveliki želji nisem več grabil vode," je dejal Stevens, ki je ponovil tretje mesto s prejšnjih SI v Tarragoni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.