Drugi športi

Skandinavski finale na rokometnem EP

Ljubljana, 18. 11. 2022 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
0

Osrednja slovenska dvorana v Stožicah je prizorišče polfinalnih tekem na ženskem rokometnem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Najprej sta se udarili reprezentanci Danske in Črne gore. Dvoboj so precej bolje odprle Črnogorke, v nadaljevanju pa so pobudo povsem prevzele Danke, ki so slavile s 27:23. Skandinavke so se v finale EP uvrstile po osemnajstih letih. Zanimivo, da je še naprej edina reprezentanca, ki je na EP uspela ugnati Dansko, prav Slovenija. Drugi finalist je Norveška, ki je v polfinalu gladko ugnala Francijo (28:20).

Danska vs Črna gora
Danska vs Črna gora FOTO: Sofascore.com

Danske rokometašice so si po zmagi nad Črnogorkami prve priigrale najbolj prestižno tekmo v Stožicah. V nedeljo bodo proti zmagovalkam drugega polfinalnega dvoboja med Francozinjami in Norvežankami naskakovale svojo četrto zlato kolajno na celinskih tekmovanjih. Pred tem so zmagale v Nemčiji 1994 ter na dveh domačih evropskih prvenstvih v letih 1996 in 2002, na finalnem obračunu na Madžarskem 2004 pa so v finalu morale priznati premoč Norvežankam. Igralke iz Hamletove dežele so le v uvodih prvega in drugega polčasa imele težave s Črnogorkami. V prvi polovici tekme so pri zaostanku 3:6 nato povsem zagospodarile na igrišču in se na veliki odmor odpravile s prednostjo štirih golov (14:10).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga polovice tekme je bila preslikava prvega. Sprva so blestele Črnogorke, ki so v 37. minuti tekmice ujele in izenačile na 14:14, a nato je danski "rokometni stroj" znova dosegel pravo delovno temperaturo za preboj v veliki finale.

Pri Dankah sta bili najbolj učinkoviti Emma Friis s sedmimi in Mia Hojlund s šestimi goli, pri Črnogorkah pa sta Đurđina Jauković in Itana Grbić dosegli po sedem zadetkov.

Norvežanke v rokometni poslastici boljše od Francozinj
Norvežanke so v pravem rokometnem posladku v Stožicah po sijajni predstavi v drugem polčasu na kolena položile Francozinje in jim prizadejale sploh prvi poraz na prvem ženskem rokometnem celinskem turnirju v treh državah. Norvežanke bodo v nedeljo ob 20.30 proti tradicionalnim danskim tekmicam naskakovale že deveto končno zmago po turnirjih na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

Norveška vs Francija
Norveška vs Francija FOTO: Sofascore.com

V osrednji slovenski dvorani se je od prve do zadnje minute odvijal izjemen boj, v igri strahovitega ritma dveh atletsko zelo sposobnih zasedb pa je smetano pobrala skandinavska zasedba. Norvežanke so temelje za zmago postavile v začetku drugega polčasa, ko so si najprej priigrale prednost treh golov, nato pa z zrelo predstavo odbile vse francoske poskuse po preobratu. Izbranke 58-letnega islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona v nadaljevanju niso popustile niti za ped, v končnici tekme pa so prav osramotile Francozinje. Največ so vodile za osem golov (28:20), kar je bil tudi končni izid na dvoboju.

Pri Norvežankah sta bili najbolj učinkoviti Nora Mork z osmimi in Stine Oftedal s sedmimi goli, pri poraženkah pa Grace Zaadi Deuna s petimi in Chloe Valentini s štirimi zadetki.

Ljubljana: EP, ženske, polfinale:             
Danska - Črna gora 27:23  (14:10)       

Norveška - Francija 28:20 (12:11)

Tekma za 5. mesto:
Švedska - Nizozemska 37:32 (21:16)

SP 2022 stadioni
SP 2022 stadioni FOTO: Sofascore.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.