Drugi športi

Verstappen z zmago na klasiki v Monaku prevzel skupno vodstvo

Monte Carlo, 23. 05. 2021 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
12

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Na klasični preizkušnji tega tekmovanja je drugo mesto osvojil Španec Carlos Sainz (Ferrari), tretji pa je bil Britanec Lando Norris (McLaren). Z zmago – drugo v sezoni – je Nizozemec tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Max Verstappen je zmagovalec dirke v Monaku.
Max Verstappen je zmagovalec dirke v Monaku. FOTO: AP

Za Maxa Verstappna je današnja zmaga – 12. v karieri – prva v monaški kneževini. Verstappen je izkoristil tudi smolo domačina Charlesa Leclerca, ki je sicer v soboto osvojil prvo startno mesto, toda danes pri Ferrariju niso mogli pravočasno popraviti poškodovanega dirkalnika, tako da Leclerc sploh ni startal. Ko se je vrnil v bokse, ga je tolažil tudi monaški princ Albert II. "Res mi je težko. Še nikoli nisem končal dirke v Monaku," je potožil Leclerc. Drugo mesto je osvojil Španec Carlos Sainz (Ferrari), tretji pa je bil Britanec Lando Norris. 

Klasična ulična dirka v Monaku je postregla s paleto čustev: za domačega aduta je pomenila predvsem razočaranje ob spoznanju, da morda življenjske priložnosti, ker na tej zahtevni preizkušnji najboljši startni položaj pomeni ogromno, ne bo mogel izkoristiti. Za Verstappna pa predvsem veliko veselje, ker mu je uspelo prvič v karieri ne le priti med najboljše tri na enem od najzahtevnejših prizorišč, ampak tudi zmagati in za nameček še skočiti na vrh skupnega seštevka.

"To je dirka, na kateri preprosto želiš zmagati. Zmaga tukaj je nekaj posebnega, zame pa so to sploh prve stopničke. Stvari so v Monaku povsem nepredvidljive, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je bil po uspehu vesel Verstapen. Za tolažbo Ferrarija je na koncu na drugem mestu končal Sainz, Norris pa je na koncu znal zadržati na četrtem mestu drugega voznika Red Bulla Sergia Pereza.

Posebna monaška zgodba pa je iz Mercedesovega tabora. Njihov prvi adut Lewis Hamilton je imel slab dan, oziroma kar slab konec tedna. Dosegel je le sedmi položaj v kvalifikacijah, potem pa tudi med dirko ni mogel priti višje, zato so se pri Mercedesu ob koncu odločili za dodaten postanek, sveže pnevmatike in napad na najhitrejši krog, kar je svetovnemu prvaku sicer uspelo, a je bila ta točka le slaba tolažba.

Še slabše se je dirka končala za njegovega moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa. Finec je bil v precej boljšem položaju in bi se morda lahko boril tudi za zmago, toda ko je kot drugi sredi dirke zavil k mehanikom, se je zataknilo. Posadka v boksih nikakor ni mogla odviti sprednjega desnega kolesa, Bottas je sprva za minuto obsedel v dirkalniku, ko pa je bilo jasno, da je dirka izgubljena, jo je predčasno končal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdaj ima Verstappen 105 točk, Lewis Hamilton je po novem drugi s 101, Lando Norris pa tretji s 56 točkami, na četrto je po današnji ničli zdrsnil Bottas (47). Med tistimi, ki bodo bolj zadovoljni po Monaku, pa je tudi Sebastian Vettel. Nekdanji Ferrarijev dirkač z Astonom Martnom še nima orodja za zmage ali stopničke, je pa vse bližje. Danes je bil peti, kar je daleč najboljši dosežek v sezoni. Manj pa novinec v formuli, njegov rojak, sin nekdanjega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja Mick. Še vedno lovi prve točke, danes pa je bil z 18. mestom, zadnjim med še uvrščenimi, precej daleč.

Kot je za Monako značilno, ni bilo prav veliko akcije in prehitevanj, ki jih ozka ulična steza skorajda ne dopušča. So se pa dirkači in navijači razveselili, da se je Monako vrnil v koledar dirk; lani je koronska kriza prestižno dirko odnesla, letos so ogled dovolili omejenemu številu gledalcev, ob progi jih je bilo lahko 7500.

Naslednja postaja formule 1 bo čez 14 dni v Azerbajdžanu.

Rezultati VN Monaka
Rezultati VN Monaka FOTO: Sofascore.com
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
24. 05. 2021 10.26
+1
V kolikor znaš nastaviti bolid si lahko tudi drugi (dokler te v garaži ne diskvalificirajo lastni mehaniki),če pa ga ne znaš nastaviti si pa lahko vesel da si sedmi.
radar
24. 05. 2021 08.37
+2
Če jokica Ham ne more zmagati, tudi Bottas ne bo (ne sme biti) konkurenčen,... hehe
mr_cat
23. 05. 2021 18.25
+9
jokanje lujza...neprecenljivo
mr_cat
23. 05. 2021 18.25
+6
Kaj brises bbc?
mr_cat
23. 05. 2021 18.02
+8
Lujz pa spet frustriran kt noseca babnca....udren k sto mater
resenik
23. 05. 2021 17.47
-2
kar imejte to formulo gledat je tako ne morem
Killer999
23. 05. 2021 17.43
+7
Odlična dirka skoda za leclerka. Hemltonu je koncno sreca obrnala hrbet na to sem cakal. Cestitke maxu tudi za njega navijam samo da cokolada ni na vrhu
SVETTEL5
23. 05. 2021 17.58
+0
misliš mešanec ali štrasenpurpuri?...čokoladni je prelepo za važiča ,ki sploh ni črn...
Zalchi
23. 05. 2021 17.28
+0
A formula 1 se pa še
Zalchi
23. 05. 2021 17.28
+1
murkovicch
23. 05. 2021 17.43
+1
Na šport klubu so prenosi od treningov, kvalifikacij do dirke... Če pa nimaš želje poslušat slovenskih komentatorjev je na F1.com treba plačat 7.99€ na mesec
Zalchi
23. 05. 2021 17.51
-1
Hvala. Odkar Schumi ne vozi več, je nisem gledal.