Drugi športi

FOTO: Na Barcolani spet najhitrejša Esimit Europa 2

Trst, 13. 10. 2013 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že četrtič zapored je na tradicionalni Barcolani zmagala jadrnica Esimit Eruopa 2, član njene posadke pa je tudi najboljši slovenski olimpijski jadralec Vasilij Žbogar. Četrto mesto je zasedla prav tako slovenska jadrnica Mega Energija.

Esimit Europa 2, jadrnica, ki pod evropsko zastavo nastopa za Jadralno zvezo Slovenije, je zmagala na 45. Barkovljanki, eni najbolj množičnih regat na svetu, katere trasa poteka v Tržaškem zalivu. To je bila četrta zaporedna zmaga Esimita.

Za Esimitom sta drugo in tretje mesto zasedli italijanski Aniena in Tuta Trieste, četrta pa je bila slovenska Mega Energija Uroša Žvana.

Esimit Europa 2, v njeni posadki je tudi Vasilij Žbogar, najboljši slovenski olimpijec v jadranju doslej, je bila velika favoritinja že pred tekmovanjem, saj tokrat ni nastopila slovenska Maxi Jena, ki je bila lani druga, leta 2009 pa je bila najboljša.

Regata je letos potekala v zelo slabih vremenskih razmerah, saj je bil veter zelo šibak. Zato je regatni odbor glede na prejšnja leta že tako skrajšano regato še skrajšal in je bil cilj na drugi boji pred slovenskim Debelim rtičem. Prav zaradi slabega vetra je imel Esimit veliko težav, posadka pa veliko dela, da je prav v zaključku prišla na prvo mesto in zmagala.

Na najbolj množični regati v Sredozemlju je pred okrog 200.000 gledalci nastopilo skupaj okrog 1400 posadk, večina pa ni imela v mislim zmage, skupine ali v posameznih razredih, ker je bilo njihov motiv za jadranje izvirno olimpijsko geslo pomembno je sodelovati in ne zmagati.

Greenpeace vdrl na zmagovalno jadrnico

Na jadrnico Esimita slovenskega lastnika Igorja Simčiča je ob koncu vdrla skupina Greenpeaca v znak protesta, saj je pokrovitelj ekipe ruski Gasprom. S tem so ponovno zahtevali opustitev vseh poskusov črpanja nafte na Arktiki ter pozvali k takojšnji izpustitvi ladje Arctic Sunrise ter 30 aktivistov, ki so priprti v Rusiji, ker so sodelovali v protestu proti Gazpromovem črpanju nafte v občutljivem naravnem okolju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
14. 10. 2013 00.31
+1
pa naj že enkrat datum prestavjijo...vsako leto bonaca...4.maj , recimo...
Vrnil sem se ?u ?u ...
13. 10. 2013 22.15
Jaz sem bil včeraj, smo neki spili presenetla me je trgovinca z slovenskimi izdelki union pils 0,5l 0,66€, natureta nje pa take ču ču ...
Ivan Kobal
13. 10. 2013 18.20
+1
fuj GASPROM, bravo amaterji na Mega energiji!
1940
13. 10. 2013 20.58
+1