Drugi športi

FOTO: Predsednik Türk naklonjen ureditvi statusa športnikov

Brdo pri Kranju, 26. 08. 2008 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik republike Danilo Türk je na gradu Brdo pri Kranju pripravil sprejem za člane slovenske reprezentance na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Pekingu.

Primož Kozmus (levo) je pred dnevi javno opozoril na neurejen status vrhunskih športnikov.
Primož Kozmus (levo) je pred dnevi javno opozoril na neurejen status vrhunskih športnikov. FOTO: Damjan Žibert

V nagovoru športnicam in športnikom, slovenskim olimpijcem in dobitnikom olimpijskih odličij je med drugim podprl zamisli o ureditvi statusa vrhunskih športnikov. "Odličnost je tisto, kar nas pelje naprej, zato je treba najti načine, kako jo spodbujati," je med drugim poudaril predsednik države Danilo Türk, ki je ob tem slovenskim olimpijcem izrazil veliko priznanje njihovim prizadevanjem in rezultatom ter se jim še enkrat zahvalil za vse, kar so storili za domovino in zaželel še veliko uspehov tudi v naprej. Zahvalil se je tudi Olimpijskemu komiteju Slovenije in vsem drugim, ki so sodelovali pri tem projektu.

Predsednik države podpira razmišljanja nekaterih športnikov - javno jih je izrazil dobitnik zlatega olimpijskega odličja Primož Kozmus -, o ureditvi statusa vrhunskih športnikov, ki se z največjih svetovnih športnih prireditev vračajo z najvišjimi dosežki. Omenjene zamisli si po mnenju slovenskega predsednika zaslužijo resno razpravo. "Osebno bi se zavzel, da se nosilcem, nosilkam takih dosežkov omogoči neka dodatna podpora, renta in pomoč, ki bi jim zagotavljala eksistenco," je povedal predsednik Türk. Ta pomoč bi vsebovala tudi zavezo pomagati pri iskanju mladih talentov ter pri razvoju fizične kulture kot dela naše splošne kulture in pomagati pri tem da bomo kot družba napredovali, je razmišljal predsednik.

"Bilo bi prav, da poleg vsega tega, kar imamo v Sloveniji že razvitega kot sistem podpore vrhunskim dosežkom, naredimo še kaj za podporo tistim športnikom in športnicam, ki so dosegli rezultate svetovnega ranga, je svoje razmišljanje predstavil predsednik države. V prvi vrsti med njimi so nosilci olimpijskih medalj“, dodaja Türk. Po njegovem mnenju pa ne bi smeli pozabiti še na nekatere, ki so prišli zelo blizu medaljam in so s svojimi dosežki v svetovnem vrhu. Predsednik države se je o teh rešitvah, katerih podrobnosti je treba še dogovoriti, že pogovarjal z ministrom za šolstvo in šport Milanom Zverom, pri katerem opaža naklonjenost tej ideji. Predsednik države verjame, da bi se dalo dogovoriti za še kakšen korak v tej smeri, prav zaradi tega, ker v Sloveniji na področju podpore športu nismo šele na začetku.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shshsh
28. 08. 2008 19.29
tipicno slovensko, sama fausija, ker vi niste sposobni to kaj so nasi sportniki nardili, pa ste pac faus, da so zajedalci...ehh...vsaj sita sem danes..te vase fausije..hehe...mater tak kot sem v tujini ze dostikrat slisala...slovenci so(smo), znani po fausiji, pa se res je:)
istra1
28. 08. 2008 11.57
Senci mi ne razmišljamo s celo glavo torej imamo še nekaj rezerve kaj pa ti? Koliko si sam osebno prispeval za te uboge športnike, ki se jim lahko reče "muha enodnevnica". Danes je dober jutri je že slab, renta pa do konca življenja. Kot je moj predhodnik napisal, naj si za rento sami varčujejo.
senci
28. 08. 2008 07.43
Tipično slovensko. Sami bolani komentarji. Vsi ki ste proti imate preveč časa in ne razmišljate s celo glavo. Aja to je tisto: še sosedu naj crkne krava če je jaz nimam.
sebaLatino
28. 08. 2008 07.05
Športniki so navadni zajedalci, ki ves čas živijo na račun države in davkoplačevalcev, ne naredijo pa ničesar drugega kot npr. 1x dovolj daleč vržejo nekaj kar je kladivu le podobno. Jaz nimam od nobene medalje ničesar, le davke plačujem državi, da se ti zajedalci preživljajo. Meni dol visi za promocijo Slovenije, podobno kot tem športnikom. Promocijo Sloveniji delajo tudi delavci, ko naredijo izdelek za izvoz, pa jih nihče nič ne vpraša. Bodimo pravični - športnik naj bo profesionalec in naj bo na trgu. Kolikor bo dobil toliko bo imel, seveda pa naj varčuje za svojo rento. Moj kolega je bil na olimpijadi iz matematike, pa mora še vedno delati in skrbeti zase in ga nihče nič ne vpraša - tako naj bodo tudi ti manj zajedalski. Sodrga, ne pa športniki. Športnik dela zase in svojo dušo, ne pa za denar. Denar je lahko posledica.
lockd
27. 08. 2008 19.07
kozmus je gospod .on ne bi ene povprečne plače, ampak 2 !!!
simoncek78
27. 08. 2008 18.29
to pa nobeden ne opazi, da ko športniki dovolj nagrabijo, jim pa ne diši davke plačevat v domovini, katero po mnenju nekaterih zaplankanih "tako ponosno predstavljajo" in gredo potem v ZDA, Monako, Dubaj in tako naprej. kakšno podporo, delavci pa garajo vse življenje po 10, 12 ur na dan pa lahko zvečer otrokom komaj da kaj na krožnik, ko gre v pokoj mu pa ostane za mleko in kruh, pa je garal bolj kot marsikateri športnik.
simoncek78
27. 08. 2008 18.22
pa kaj še ? država jim vse plačuje, na papirju so zaposleni, imajo kup sponzorjev, na tekmovanjih dobijo poleg kolajn denarne nagrade, doma jim država da še zraven denarne nagrade, zastonj se vozijo na tekmovanja, sponzorji jim dajo avtomobile, kolesa in ne vem kaj še vse. zdaj bi pa še rento? ja pol pa dejte vsem, od rudarjev naprej dosmrtno rento, pa zdravnikom, pa znanstvenikom, pa čistilkam, pa pilotom, pa tistim ki po dvajset let študirajo do znanstvenih nazivov da potem delajo nekaj v dobro nas vseh, športniki pa samo za sebe, kaj ima kdo od tega razen njih. pa ne me j...t, zdaj pa še rento, to me pa res razp....
lockd
27. 08. 2008 16.46
snm bral ,da bi sara isaković tud dosmrtno rento.halo ?se mi zdi da bi radi NBA sistem ustvarili.marš !!!!!! vtaknite si te medalje v rrit.zase ste jih osvojili.jz od tega nimam nič.
nikolivec99
27. 08. 2008 14.49
Matej111 in gams68, istra1.... se čist strinjam z vami. Tako kot je povedal gospod (ne vem imena) na rtv slo v oddaji olimpijski S5, profesionalno se ukvarjati s športom je danes luksuz in ne pravica. Večina današnjih športnikov je bilo finančno dobro podprto s strani svojih staršev, ker se drugače ne bi mogli ukvarjati s športom. Torej so imeli že s te plati srečo. Atletinja Bikar se skoz neki prtožuje kako država nč ne naredi za njo, da si ne more zgraditi hiše... Ne vem eni res ne razumejo stvari. Vsak malo boljši športnik se zaposli v vojski ali policiji in dobiva plačo. Večina športnikov trenira 4 ure dnevno. Torej za štiri ure dela in že dobiš celo plačo. Poleg tega dobivajo od sponzorjev in ko osvojijo kakšno dobro mesto tudi od tistih ki so pripravili tekmovanje... Če bi jim šlo res tako slabo kot pravijo potem bi začeli delat kaj drugega... In povejte mi kateri malo boljši športnik ne živi dobro?!! Pravjo, da se oni lah poškodujejo in pol pade vse v vodo. Nimaš kej tak je svet, eni pa vlagajo vse v izobraževanje in če slučajno zbolijo oz. se ponesrečijo jim pade tud vse v vodo. nc, lep pozdrav
istra1
27. 08. 2008 13.27
Citat:\"Osebno bi se zavzel, da se nosilcem, nosilkam takih dosežkov omogoči neka dodatna podpora, renta in pomoč, ki bi jim zagotavljala eksistenco,\" je povedal predsednik Türk... Vse lepo in prav gospod predsednik kaj pa moja eksistenca, ki imam 36 let delovne dobe torej manjka mi še 4 leta in ta 4 leta naj se malo j....Slovenski športniki naj si poiščejo svoje sponzorje in naj se sami preživljajo tako kot se moram jaz. Primer Čeplakove: Ko ji je šlo najbolje in ko je dobro služila se ji je zdelo zamalo, da bi davke plačevala v svoji domovini in se je raje preselila v Monako tako, da ji tega ni bilo treba. Zato spoštovani športniki ne delate samo vi dobrih stvari tudi mi ostali državljani smo razpoznavni pa kljub temu se sami preživljamo in pošteno plačujemo davke. G. Kozmus svetujem vam, da se spustite na realna tla in dokler ste \"zaposneni\" oz. dokler vas plačuje ministrstvo za obrambo bodite lepo tiho in uživajte to kar drugi državljani ne moremo.
gams68
27. 08. 2008 12.49
Se strinjam z teboj matej1111. Dobro tu so sedaj športniki. Potem bom pa rekel še tako. Poj dejmo pa nagrado, pa rento in ostalo še vsem delavcem, ki so uspešni v podjetjih ki prodajajo, oziroma so prepoznavni po celem svetu. To je lepo, da nas popeljejo v svet, da so v samem vrhu. Saj zato dobijo plačano vse. Zaposleni so v vojski ali policiji, nagrade so dobili dovolj velike. Za zlato odličje malo čez 39000 evrov. Če pogledamo potem tako, je dobil športnik v Ameriki za zlato medaljo 25000 dolarjev, kar je mnogo manj kot pri nas. Tako pač je, bodo morali tudi sami potem pomisliti malo na sebe, ko končajo s športno kariero.
matej1111
27. 08. 2008 08.07
Ja pa kaj še? Najboljše, da še vsakemu vilo postavimo! Pri 16. letih osvojiš zlato medaljo na OI potem pa lahko greš v pokoj, ker boš tak dobil rento! To lahko samo na komunističnem zeljniku zraste!
CKKPJ_Milko
27. 08. 2008 07.25
Predsednik Türk naklonjen ureditvi statusa športnikov !!! Ja to pa je izjava za v anale. BRAVO SUPER jooooj A je mogoče kdo na tem svetu, ki ne bi bil naklonjen ureditvi statusa športnikov? Ali pa bilo čemu? Recimo tako... FRANC Žnideršič proti ureditvi statusa športnikov.....
fanimare
27. 08. 2008 06.36
TURK je za nas najboljši in najbolj pameten politik .Škoda da ima Slovenija le enega poštenega in pametnega politika.
Zentrum
27. 08. 2008 02.52
Ob vsem tem mi je res malo žal, da predsednik nima večje moči v tej državi. Bravo Türk. Pa seveda še enkrat vsem čestitke.
fuksel
27. 08. 2008 02.21
turk je razumen pa še pameten povrh.. saj kaj ko njegova beseda nič ne velja
muzafer
27. 08. 2008 00.32
vsem športnikom, ki v najboljši luči predstavlajo slovenijo, treba dati dodatno podporo!vsem
slovenc_dolenc
26. 08. 2008 23.49
KOZMUS KOZMUS KOZMUS OLEEEEEEE OLE OLE
veteran_91
26. 08. 2008 23.34
Blustar, odmerjeni in dobri komentarji. Čestitam !
juventus
26. 08. 2008 23.09
Dobr , da so sploh začeli razmišljati o tem ..So se morali najprej načitati po raznoraznih forumih ITD ...Žalostno ???????????