Drugi športi

FOTO: Rojena za karanteno: premetavanje kamnov, kuhanje v sožitju z naravo

Svibno, 06. 04. 2020 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
9

Državna prvakinja v skoku v višino Maruša Černjul si ne beli glave s koronavirusom. Vzdržuje formo, išče rešitve za omejitve, ki vladajo, kuha in peče. Odselila se je na družinski vikend, kjer ima prepotreben mir.

Zadnje slabo desetletje je bila Maruša Černjul redna udeleženka vseh največjih atletskih tekmovanj na svetu. Tudi leta 2016 je v Riu de Janieru nastopila na olimpijskih igrah. Osvojila je 21. mesto, a dobila prepotrebno izkušnjo, s katero bi se lahko podala v Tokio bolj samozavestna. Najprej pa v lov na normo. A ta zdaj ne bo potrebna, saj so igre prestavljene za leto dni. 27-letnica upa, da bo prirediteljem uspelo izpeljati vsaj evropsko prvenstvo, ki je na sporedu konec meseca avgusta. "S strani menedžerja imam ta hip podatke le do konca junija. Do takrat ni predvidenih mitingov. Verjamem, da evropsko prvenstvo v Parizu bo, saj je na sporedu šele konec avgusta. Dosegla sem že normo," je za 24ur.com povedala diplomantka univerze Lincoln v Nebraski, ki je kasneje končala še magistrski študij prehrane in zdravja ter bila tam nekaj časa asistentka profesorja.

Maruša Černjul se je v času koronavirusa preselila na družinski vikend, kjer ima vse pogoje za dober trening.
Maruša Černjul se je v času koronavirusa preselila na družinski vikend, kjer ima vse pogoje za dober trening. FOTO: osebni arhiv

Prav v Združenih državah Amerike je še nekoliko bolj izpilila življenjski slog, sploh organizacijo in logistiko, v prvi vrsti pa, kako poskrbeti sama zase. Človek po pogovoru z njo dobi občutek, da domišljija in improvizacija ne poznata meja, kar članici celjskega Kladivarja v času koronavirusa pride še kako prav. Sploh ker skoka v višino, za razliko od nekaterih drugih atletskih disciplin, ne moreš trenirati v naravi. "Morala sem poiskati nekatere rešitve, saj ne pride v poštev, da bi zaradi nastalih razmer povsem opustila atletiko. Treba je trenirati, vzdrževati formo, tiste elemente pač, ki jih lahko. Kar zadeva improvizacijo, je takole – namesto uteži sem plastenke napolnila s peskom, trening metov namesto z medicinkami ali pa kroglo izvajam s pomočjo 4 kilograme težkih kamnov, za raztezne vaje je v gozdu dovolj prostora, poskoke pa delam s kolebnico," dodaja športnica, ki se je v času koronavirusa preselila na Svibno, na družinski vikend, nekoč pa je bila to babičina rojstna hiša.

Količina treninga ostaja enaka
Černjuleva trenira približno 2 uri dnevno. Po skoraj ustaljenem programu. "Glede na to, da je okolica precej hribovita, imam za šprinte na voljo kar nekaj klancev, včasih pa se zato celo pošalim, da se pripravljam za kakšen gorski tek. A tek v klanec mi predstavlja dobro obremenitev, glede na to, da nimam na voljo fitnesa. A tudi to se bo spremenilo, saj sem že malce raziskala, kakšno opremo je možno dobiti, kaj lahko naročim in kako je z dostavo," dodaja Celjanka, ki ima še eno veliko strast. Kuho in peko, pri čemer je izjemno pomembno ustvarjati s sestavinami, ki jih lahko nabere sama. Da bi bila hrana kar najbolj zdrava. "Koprive, čemaž, regrat," našteje Černjuleva sestavine, ki jih je ta hip v izobilju, tako da lahko s pridom izkorišča tudi znanja, ki jih je pridobila v času podiplomskega študija.

Uživa tudi v kuhi in peki, za kar ima na voljo številne naravne sestavine.
Uživa tudi v kuhi in peki, za kar ima na voljo številne naravne sestavine. FOTO: osebni arhiv

Od nekdaj rada v kuhinji
Kuha že od malega. Vselej je bila rada prisotna v kuhinji, rada je minimalno eksperimentirala. Odkar fotografira hrano za objavljanje na najrazličnejših družbenih omrežjih, je dobila še dodatno mero navdiha, kaj pripraviti. "Pečem domač kruh iz droži, izdelujem mlečne izdelke, kot sta skuta in jogurt. Vse skupaj je lažje, ker imam čez hrib prijazne sosede, ki imajo domače mleko. In glede na to, da je vsega naravnega v izobilju, v trgovini nisem bila že lep čas," pove in poudari: "Ne, nisem vegetarijanka, če je bilo to vaše naslednje vprašanje. Jem meso, je pa res, da ne v pretirano velikih količinah. In pa ribe." Zdaj bodo zaloge počasi pošle, tako da bo tudi v času karantene, med katero je zelo zaposlena, v kratkem odšla v trgovino. Vsekakor pa bi bila bolj srečna, če bi se lahko vrnila na stadion in začela s pravimi treningi. Tistimi, ki bodo po koncu karantene prepotrebni, da bi bila pripravljena za prvo tekmo po koncu koronavirusa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
06. 04. 2020 16.06
+6
Je lahko tudi doma. Turistov na OI imamo vedno preveč
mojcd
06. 04. 2020 13.16
+4
mama in oče sta jo nardila na točno določen datum samo za karanteno
Praškovarit
06. 04. 2020 12.20
+7
ja, kaj pa sam skok v višino? na žalost bo tovrstnim športnikom manjkal tisti pravi trening in bo trajalo preden nazaj pridejo v formo
janezpodre
06. 04. 2020 11.51
+33
Glede na dolžino njenih nog in kuharskega znanja, se z veseljem javljam, da bi ji lajšal trenutke samote in ji ponudil ramo in srce, jo potolažil z objemi in vliv novo upanje, ji pokazal luč v tunelu, ampak hebiga, v kateri občini pa sploh je????
Drugorazredni
06. 04. 2020 12.19
+5
Drugorazredni
06. 04. 2020 11.39
+9
Ima dolge noge pa je virus ne doseže
Slamnati Jeti
06. 04. 2020 11.38
+8
a zdaj bomo za vsakega športnika posebej izvedeli kako preživlja dneve v karanteni
Praškovarit
06. 04. 2020 12.18
+5
ne bod pameten, če ne veš kako jim je. Eno je tečt, al pa žogo brcat, druga pa so individualci, razni atletičarji, gimnastičarji, ki rabijo drugačen trening. ne bo dovolj samo raztezanje
El Diablo 2013
06. 04. 2020 13.28
+3