Drugi športi

Francoski mediji o 'majhni alpski državi, ki je postala trdnjava svetovnega športa'

Pariz, 18. 09. 2020 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
196

"Dva kolesarja, ki vodita na Tour de Franceu, superzvezdnika v ligi NBA, eden najboljših vratarjev na planetu … Slovenija 'hodi po vodi' v svetovnem športu," je francoski medij Quest-France začel članek o naši Sloveniji in športnikih, ki smo jih poslali v svet. Govorili so tudi z Bogdanom Finkom, ki je podpisal prvo pogodbo s kolesarskim asom Primožem Rogličom, in ministrico za znanost, izobraževanje in šport Simono Kustec.

Ministrica Simona Kustec, pristojna za področje športa.
Ministrica Simona Kustec, pristojna za področje športa. FOTO: Miro Majcen

Pri časniku so govorili z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki jim je zaupala, da se želi s službene poti vrniti pravočasno, da si bo doma ogledala zadnjo etapo Tour de Francea. "Obnorela sta nas, vsi Slovenci smo nanju zelo ponosni. Polovica nas je pred televizorji," je o Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju, ki kraljujeta na kolesih, povedala Kustečeva. 

Tudi direktor največjega kolesarskega kluba pri nas Adria Mobil in direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink pravi, da se mora vsako jutro uščipniti. "Če bi mi pred desetimi leti povedali, da se bo to dogajalo, bi rekel, da gre za znanstveno fantastiko. Vsa Slovenija živi sanje, vsi govorijo o tem, ne glede na to, ali greš v trgovino ali na bencinsko črpalko," pripoveduje Fink.

Prav on je tisti, ki je Rogliča vzel na šestmesečno preizkušnjo v svojo ekipo in z njim leta 2012 podpisal prvo profesionalno pogodbo, ko je ta po hudem padcu končal kariero smučarskega skakalca. "Ko je začel, je imel že 24 let, kar je za kolesarja zelo 'staro'. A navajen je bil trenirati, poznal je zahteve poklicnega športa," razlaga športni direktor. Tri leta pozneje, torej leta 2015, je ambiciozni Roglič osebju ekipe Jumbo-Visma dejal, da bo naredil vse, da bo v petih letih zmagal na Touru. Piše se leto 2020. 

Primož Roglič in Tadej Pogačar.
Primož Roglič in Tadej Pogačar. FOTO: AP

Francoski časnik omeni devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko naši kolesarji niso dosegali vidnejših uspehov na Dirki po Franciji. Šele leta 2012 smo imeli prvega kolesarja med najboljših 10, in sicer Janeza Brajkoviča, ki pa so ga pozneje suspendirali zaradi dopinga (pozitiven je bil na Dirki po Hrvaški, dobil pa je 10-mesečni suspenz). 

Pri naštevanju uspehov naših športnikov Francozi ne pozabijo omeniti, da je Slovenija velika le nekaj več kot 20.000 kvadratnih kilometrov, medtem ko je samo njihova regija Bretanja velika 27.000 kvadratnih kilometrov. "Smučarka Tina Maze, dvojna olimpijska prvakinja v Sočiju, je svojo državo uvrstila na zemljevid alpskega smučanja, Peter Prevc v vrh smučarskega skakanja, slovenski košarkarji so postali evropski prvaki leta 2017, odbojkarji pa evropski podprvaki leta 2019," naštevajo naše neverjetne uspehe. Fink poudari, da smo se včasih odlikovali predvsem v individualnih športih, potem pa so se začeli pojavljati še uspehi v ekipnih. 

Francozi seveda niso pozabili na izjemna posameznika Luko Dončića in Gorana Dragića, ki blestita v ligi NBA, pa tudi na vratarja madridskega Atletica Jana Oblaka, ki ga pogosto proglašajo za enega izmed najboljših na svetu. "Josip Iličić je z Atlanto blestel kot še nikoli prej, mlada Janja Garnbret pa velja za biser plezanja," še dodajajo. 

Ministrica Simona Kustec priznava: "Trenutno nas razvajajo. Slovenija je nekakšen mali čudež v svetovnem športu, naši športniki pa so vrhunski ambasadorji naše države." Roglič se v tem strinja z ministrico. "Če pogledamo naše dosežke, smo narod na vrhu. Ko gre za kolesarjenje, pa smo tisti, ki še posnemamo. Vsak dan si prizadevamo, da bi bili boljši," pravi. 

Slovenci, evropski prvaki v košarki.
Slovenci, evropski prvaki v košarki. FOTO: AP

Fink meni, da smo premagali psihološko oviro, ki se je pri športnikih pojavila po razpadu Jugoslavije. "Naučili smo se zmagati. Vsi naši mladi športniki so si pridobili samozavest. Takrat je bil to naš problem, imeli smo nekakšen kompleks," razlaga za francoski medij. Kustečeva pa za naše uspehe razloge vidi še drugje. "Šport je v naši krvi," meni, hkrati pa dodaja, da imamo naravo, ki nam ponuja neverjetno igrišče. "Imamo gore, čudovite gozdove, Jadransko morje ..."

Prav tako športu že od malih nog namenjamo veliko pozornosti, kar 65 odstotkov Slovencev pa se po podatkih ministrice ukvarja z neko telesno aktivnostjo. S tem se približujemo skandinavskim državam, ki so na tem področju zgled ostalim. Direktorica Direktorata za šport Mojca Doupona izpostavlja tudi zelo učinkovito mrežo trenerjev, ki znajo prepoznati mlade talente. 

Znani slovenski športni psiholog Matej Tušak je za AFP dejal, da imamo Slovenci ambicijo biti veliki: "Če ste košarkarski trener v ZDA, je bazen igralcev tako velik, da boste vsake toliko časa imeli nekaj talentov, ki bodo iz vašega malega prispevka naredili kariero. Mi moramo po drugi poti, če želimo biti uspešni."

Francozi ne pozabijo omeniti niti denarja, ki ga pri nas namenjamo športu – 20 milijonov pred pandemijo, zdaj pa 17 milijonov. "Predstavljajte si, ta proračun je nižji od proračuna ekipe Jumbo-Visma (op. p. od 20 do 25 milijonov evrov)," ugotavlja Fink. "Težko je biti tako dober s tako malo denarja, vendar smo, saj smo borci, delavci," dodaja. A uspehi naših športnikov ministrstvu in športnim zvezam ne prinašajo ekonomskih koristi. "Govorimo o profesionalnih športnikih, vključenih v pravi posel. Dončić je že zdaj naš najboljši ambasador, vendar je tudi sam blagovna znamka," opozarja Kustečeva. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Migrant
19. 09. 2020 15.39
+10
Navezal bi se na komentar Ej Slovani..Zdaj se bo rinila v ospredje nekakšna ministrica za šport...Itak prvič čujem zanjo...Četudi ne zmagamo na Touru,smo jim pa le nabili strah v kosti...Dajmo,da zmagamo in jim j... mamo bogatunom..... Samo politika se naj ne vpleta!!!!!!
Deejjaann
19. 09. 2020 11.27
+15
Kar naša kolesarja letos delata na Tour de Franceu je pohvale vredno. Upam da jima uspe končati na prvih dveh mestih,toda to bomo videli po sobotnem kronometru kjer bo vse jasno(upamo na najboljše) gremo Rogla in Pogi
JaJezic
19. 09. 2020 09.14
+16
To je največja promocija države v svetu... ko bi znali turizem priključiti uspehom naših asov da se spromovira... po drug strani hormon sreče... ljudje so drugačni ko spremljajo takšne uspehe...
JaJezic
19. 09. 2020 09.11
+16
Žalostno je to, da nimamo enega kolesarskega kluba, ki bi normalno deloval... vsi životarijo... nekateri bodo propadli zaradi posledic covid19 na gospodarstvo... v klube vlagamo samo tisti ki imamo šport radi... država bi lahko spodbudila podjetja k vlaganju v klube in dala razlog! Klubi so osnova za razvoj...
mijav
19. 09. 2020 08.05
+15
Bravo našim šoprtnikom!
Hej Slovani
18. 09. 2020 20.05
+46
Pa qua imate tukaj uno babo za rint zraven??? Kaj ima ona pri uspehih naših športnikov? A ste vi normalni? Edini zaslužni za njihov uspeh so starši in oni sami! Ne pa neki kvazi politiki!!!
felix59 drugič
18. 09. 2020 19.52
+27
Kaj ni to žalostno , da imamo ob vseh vrhunskih športnikih vlado , ki ni vredna pol p. mrzle vode.
TEHNOVED
18. 09. 2020 20.14
+24
kolko so prejšnje vlade naredile za šport??
šavrin
18. 09. 2020 19.30
+33
Točno tako, naši športniki so naredili največ za prepoznavnost Slovenije, na Touru sem bil zadnjih 24 let vsako leto in v začetku ko sospraševali od kot smo, večina ni vedla kje je Slovenija, tako da smo jim risali zemljevide, da smo jim pokazali od kod smo. Lansko leto čim so videli zastavo so že vsi vedli za Rogliča, Slovenijo,...
_Nico_T_
18. 09. 2020 19.03
+23
Kot je že nekdo rekel. Ni "Quest-France", ampak je "Ovest-France" (zahodna Francija). Naslov pa je: Comment la Slovénie, petit pays alpin, est devenue une place forte du sport mondial - Kar pomeni: Kako je Slovenija, majhna alpska država, postala trdnjava svetovnega športa . Slučajno znam francosko in sem si prebral članek. Ni vse v Google translate. Ma dajte no, ko kdo kaj piše, naj malo preveri pri kom, ki zna francosko.
TEHNOVED
18. 09. 2020 19.06
+20
Dobronamerna kritika! Upam da te admin ne briše,ker kritike ne prenesejo najbolje!
FIRBCA
18. 09. 2020 19.01
+14
Upamo da ne pisejo, da smo vzhodna EU. drzava Slovenija kar je nasim politikom uspelo. Krvava je pot sportnikov, da jim zaupajo, da jih ne gledajo kod neke vzkodnjake kar 100% nismo. Sedaj se pa hvalite politiki, ko vam garaci delajo slavo. Vsi Slo. sportniki so promotorji kar jih je treba nagraditi posteno.
nightifly
18. 09. 2020 18.47
+5
Portolonca 18.09.2020, 17:27:07 -3 Logično samo Komuniste stran od KORITA in vse blesti....pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal, Komunisti te bodo samo okradli..//////////// aja . za vas se je svet zacel leta 1991 ,ali se kasneje . In kot vse izgleda , ste tudi na substancah , drugace bi vedel-a ,da so bili Slovenci vcasih celo svet .prvaki v raznih sportih ,pa ceprav v sklopu drugacne konfederacije . Sicer pa , z idi.......ti se clovek ne more prerekati mar ne .
pabo39
18. 09. 2020 19.46
+19
Članek je namenjen športu! A res ne morete brez politike? Čeprav nisem pristaš prejšnjega režima, pa je vseeno nekaj res, šport je bil dostopen vsem. Danes pa je napr. smučanje dosopno le otrokom premožnih staršev.
flexilbe principles
18. 09. 2020 18.44
+3
To ni Quest-France, ampak Ouest-France! Torej zahodna Francija. Ah...
pepe bolcev XIV
18. 09. 2020 18.27
-4
borjac? Koji k?! Spodaj nekoga napadas, da politizira??? A ti pa ne??? O kaksni slavi blebetas??
borjac
18. 09. 2020 18.15
+16
Res smo Slovenci fenomen v športu, ŠPORT bi moral imeti SVOJE ministrstvo, ne more ena ministrica, ki nima pojma odločati o športu, ona lahko le gleda šport po TV in nič drugega. Pomislite, da dobi ves šport v Sloveniji 18 milijonov evrov, to dobi VES Slovenski šport, tako da politiki nimajo niti pravice govoriti o športnih uspehih, na Balkanu je bil nekoč rek "nemaju pravo glasa", in sploh nimajo pravice šlepati se na krilih Slovenskih športnih zmag, kajti za šport praktično ne naredijo NIČ, v bodočem proračunu so celo zmanjšali sredstva za šport, več slave Sloveniji prinesejo oklepniki. Politiki skrite se, narod vas bo izžvižgal.
TEHNOVED
18. 09. 2020 18.02
+36
Pozabili so povedati da imamo vsak petek Tur po Lublani! Katera etapa je danes?
levjesr?ni
18. 09. 2020 17.59
+30
Kakšni komentarji enih lolekov,tu gre ZA ROGLIČA,POGAČARJA,MEZGECA ITD,ne pa za vas idiote političarsko usmerjene!!!!
ja0
18. 09. 2020 17.49
+27
A na Kopitarja so pa kr pozabl ?
pepe bolcev XIV
18. 09. 2020 17.27
-1
yokte??? Teritorijalno morje??? Kaj pa je to??? Ti slavist nacionalisticni?
Portolonca
18. 09. 2020 17.27
-16
Logično samo Komuniste stran od KORITA in vse blesti....pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal, Komunisti te bodo samo okradli..
borjac
18. 09. 2020 18.16
+11
pepe bolcev XIV
18. 09. 2020 17.06
-2
“vzemi si masko” .... krasna slovenscina!