Drugi športi

Fuglsang naj bi sodeloval z zloglasnim zdravnikom Ferrarijem

Koebenhavn, 03. 02. 2020 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danski kolesar Jakob Fuglsang, trenutno drugi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze in član ekipe Astana, se je znašel pod drobnogledom, ker naj bi sodeloval z zdravnikom Michelejem Ferrarijem, piše danski dnevnik Politiken. Nekdanji zdravnik Američana Lancea Armstronga ima sicer dosmrtno prepoved udejstvovanja v športu.

Fuglsang (na fotografiji) je v karieri dobil tudi dirko po Sloveniji in bil srebrn na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Fuglsang (na fotografiji) je v karieri dobil tudi dirko po Sloveniji in bil srebrn na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. FOTO: AP

Danski časopis Politiken, ki je navajal poročilo Kolesarske protidopinške fundacije (CADF), v poročilu poleg Jakoba Fuglsanga omenja še enega kolesarja Astane, ki naj bi bil prav tako stranka Micheleja Ferrarija. Gre za Kazahstanca Alekseja Lucenka. Z italijanskim zdravnikom naj bi se dobivali v Monaku, Ferrari pa naj bi obiskal kazahstansko moštvo tudi na dirki po Kataloniji. Astana sicer govoric o tem, da tako Mednarodna kolesarska zveza (UCI) kot CADF še nista stopila z njimi v stik, ne komentira, prav tako se Ferrari ni oglasil na klica Politikena.

Ferrari je dosmrtno prepoved prejel leta 2012, kot jo je tudi njegov najbolj znan varovanec Lance Armstrong, za katerega je pripravil dopinški program. Američan je med drugim izgubil vseh sedem zmag na dirki po Franciji, ki si jih je privozil med letoma 1999 in 2005. Že samo stik s Ferrarijem je obremenilen. Leta 2014 je tako Italijanski olimpijski komite (Coni) zaradi tega odvzel licenco dvakratnemu zmagovalcu dirke po Italiji Paolu Savoldelliju.

Istega leta je bilo v Astani razkritih tudi pet primerov jemanja prepovedanih sredstev, med njimi sta bila brata Maksim in Valentin Iglinski. Mediji so takrat poročali o povezavah med nekaterimi kolesarji in Ferrarijem. Pri Uciju so takrat celo razmišljali, da bi Astani odvzeli licenco ekipe svetovne serije, a se na koncu to ni zgodilo. Za 34-letnim Fuglsangom, ki je pri Astani od leta 2013, je zelo uspešna lanska sezona. Med drugim je osvojil slovito klasiko Liege–Bastogne–Liege, kriterij Dauphine in etapo na dirki po Španiji. Danec, ki je leta 2009 dobil tudi dirko po Sloveniji, je na olimpijskih igrah v Riu 2016 osvojil srebrno odličje na cestni dirki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
03. 02. 2020 15.54
+1
Nič posebnega , kdor hoče biti dober oziroma svojimtreningom dodati piko na i..pač sodekuje z omenjenim zdravnikom.
uporabnica1
03. 02. 2020 13.38
+8
Nič ni dokazano, je le osumljen. Najlažje je seveda obsojati, pa ne me narobe razumeti, absolutno ne zagovarjam dopinga, pravim pa le, da brez dokazov, nekoga kriviti. Froome npr. je imel dokaze, zakaj mu pustijo voziti, pa ne razumem.