Drugi športi

FOTO: Fuglsang sedmi tuji zmagovalec dirke Po Sloveniji

Novo mesto, 21. 06. 2009 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.A. / STA
Komentarji
6

Danski kolesar Saxo Banka Jakob Fuglsang je zmagovalec 16. kolesarske dirke Po Sloveniji.

Dirka po Sloveniji-2
Dirka po Sloveniji-2 FOTO: Damjan Žibert

V zadnji, četrti etapi od Šentjerneja do Novega mesta, ki jo je v sprintu glavnine dobil sprinter domačega Adrie Mobila Marko Kump pred Italijanom Luco Paolinijem, ni prišlo do presenečenj, tako da je vodilni od prvega dneva vodstvo brez težav zadržal.

Štiriindvajsetletni Danec, tudi gorski kolesar, ki je po lanski dirki po Danski zabeležil svojo drugo cestno zmago v karieri, je tako postal sedmi tuji zmagovalec slovenske pentlje in prvi po triletni prevladi slovenskih tekmovalcev. Zadnji tuji zmagovalec je bil leta 2005 Poljak Przemyslav Niemiec. Drugo mesto je v skupnem seštevku zasedel član Adrie Mobila Tomaž Nose, tretji je bil Italijan Domenico Pozzovivo.

Fuglsang je bil najboljši v seštevku gorskih ciljev, bil je najboljši tudi po točkah, najboljši mladi kolesar pa je bil kolesar Save Kranja Blaž Furdi.
 

Letošnji slovenski krog ni postregel z rezultatsko negotovostjo. Zmagovalec je bil praktično znan že po prvi etapi, kar je v kolesarskem svetu redkost. Danec Fuglsang se je izkazal za najboljšega hribolazca, kar je bilo v nadaljevanju ob kakovosti moštva Saxo Banka dovolj, da je zmaga odšla v Skandinavijo.
 

"Videti je, da se je dirka odločala v prvi etapi. V bistvu je to resnica, a mi smo morali garati tudi v preostalih treh. Vesel sem, da mi je uspelo zmagati. Trasa proge mi je bila pisana na kožo, saj imam rad vzpone. Seveda pa moraš biti za zmago tudi v odlični formi. Sam sem dobro pripravljenost z dirke Dauphine Libere prenesel v Slovenijo, čeprav sem bil nekoliko utrujen, pa sem na to hitro pozabil in iz sebe stisnil vse razpoložljive moči," je bil zadovoljen Danec, ki se bo najbrž odslej bolj posvečal cestnemu kolesarstvu (na Touru ga letos še ne bo) kot gorskemu.
 

V zadnji, vetrovni etapi so kolesarji danskega moštva ves čas nadzorovali potek. Od začetka do konca so narekovali svoj ritem, preprečevali so pobege, sami poskušali z napadi (Frank Hoy, Jens Voigt), nekaj težav so imeli le okoli 30. kilometra, ko je Fuglsang ostal v drugi skupini, toda tudi to so hitro rešili. "Bilo je nekaj težav, a spet smo dokazali, da imamo na dirki najboljšo ekipo," je dejal Fuglsang. To je potrdil tudi Nose: "Fuglsang in kolesarji Saxo Banka so bili letos nepremagljivi, drugo mesto je bil moj maksimum, zato sem zelo vesel tudi tega dosežka."

Še boljše volje na cilju pa je bil njegov moštveni kolega, mladi Marko Kump, ki se razvija v sprinterja svetovnega formata. Ekipa mu je omogočila odličen položaj za sprint, kar je znal izkoristiti: "Fantastično! Zmagati pred domačimi gledalci so sanje vsakega tekmovalca."


Izidi:

1. Marko Kump (Slo/Adria Mobil) 3:46:02
2. Luca Paolini (Ita/Acqua&Sapone)
3. Marco Bandiera (Ita/Lampre)
4. Harald Starzengruber (Avt/Elk Haus)
5. Domenico Loria (Ita/CDC)
6. Francesco Chicchi (Ita/Liquigas)
7. Manuele Mori (Ita/Lampre)
8. Matej Stare (Slo/Sava Kranj)
9. Jacopo Guarnieri (Ita/Liquigas)
10. Jure Kocjan (Slo/Carmiooro)
...
16. Gregor Bole (Slo) isti čas

- končni vrstni red:
1. Jakob Fuglsang (Dan/Saxo Bank) 18:01:56
2. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil) + 2:48
3. Domenico Pozzovivo (Ita/CSF Group Navigare) 3:14
4. Dario Cioni (Ita/ISD Neri) 3:29
5. Gašper Švab (Slo/Sava Kranj) 3:54
6. Matija Kvasina (Hrv) 4:36
7. Jens Voigt (Nem/Saxo Bank) 5:08
8. Mitja Mahorič (Slo/Radenska KD Finančna točka) 5:14
9. Aleksander Kolobnjev (Rus/Saxo Bank) 6:01
10. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 6:10
...
16. Grega Bole (Slo) 9:19
21. Blaž Furdi (Slo/Sava Kranj) 10:55
23. Matej Stare (Slo/Sava Kranj) 12:43
31. Jure Golčer (Slo) 16:36

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnahiWorld
27. 06. 2009 11.04
kalvarija21.06.2009, 17:34-3 Špilak je že v prvi etapi zaostal za zamgovalcem 24 minut, v drugi etapi pa si je nabrav še eno minut zaostanka..tko da je meu na koncu čez 25 minut zaostanka..in je jasno, da je končal na zadnjem mestu...hhhhh....sej bolš da niso napisal mesta pa zaostanka, ker nas je lahko sram, da nas zastopajo takšni tekmovalci..hhhh
Tonček Balonček
22. 06. 2009 11.01
Za v gmajno je traktor ali pa pešačenje, ne pa bicikel! Downhill je pa sploh brez zveze, to je kot plavanej po reki s tokom v stilu tistega Dolenjca! Zakaj pa tekači nimajo downhilla ampak le "uphill", gorski tek!
gusmaystr
21. 06. 2009 21.54
stari...kerga briga za tele specjalkarje usrane...itak je skos eni in isto...sam tisto cesto gnilo gonjo...cesta je za avte tovornake...pa te scene...ne pa za bajke...bajk je za u gmajno!! ne sj bog ne dj d bi kj objavl k so ble dons finale u svetovnmu DOWNHILLU na pohorju...res žalostn morm rečt...
inox.
21. 06. 2009 19.22
Uff, kake boke ima blond podium girl, v primerjavi s temi piščančki :)
kalvarija
21. 06. 2009 17.34
kam se je uvrsti špilak? ni on slovenec?
Tonček Balonček
21. 06. 2009 16.33
Nose ima pa zdaj jajca!