Drugi športi

Primarni cilj je prvo ali drugo mesto v skupini

Ljubljana, 15. 01. 2022 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
0

Slovenska članska futsal reprezentanca bo prihodnji teden začela svoj sedmi nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Tomislav Horvat je predstavil seznam reprezentantov, na katere računa. Ekipa je zadnje dni trenirala v Litiji, vnovič se bo zbrala v soboto, v torek, 18.1., pa potuje na evropsko prvenstvo na Nizozemskem. Tekmovanje začenja v predtekmovalni skupini, v kateri so še Kazahstan, Italija in Finska.

Tomislav Horvat
Tomislav Horvat FOTO: NZS

Slovenija bo na evropskem prvenstvu članov igrala sedmič – doslej se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Pred tremi leti je Nogometna zveza Slovenije  evropsko prvenstvo vzorno gostila v Športnem parku Stožice, kjer so evropski prvaki postali Portugalci. Doslej sta reprezentanco na EP vodila dva selektorja, Darko Križman (leta 2003) in Andrej Dobovičnik (2010, 2012, 2014, 2016 in 2018), Tomislav Horvat pa se bo v tej vlogi predstavil premierno. Slovenija se je dvakrat uvrstila v drugo fazo tekmovanja na evropskih prvenstvih – leta 2014 in 2018 je igrala v četrtfinalu. Slovenija je na evropskih prvenstvih med letoma 2003 in 2018 odigrala 15 tekem. V tem času je dvakrat ugnala Italijo (v letih 2014 in 2018), remizirala s Srbijo (leta 2018) in doživela dvanajst porazov. "Poznani so vsi uspehi slovenske futsal reprezentance. To je že sedmi nastop reprezentance na evropskem prvenstvu, kar je dokaz kvalitetnega in strokovnega dela. Preteklo evropsko prvenstvo je bilo leta 2018 v Sloveniji in potrdilo se je, da imamo Slovenci radi futsal," je ob nagovoru reprezentanci za uradno spletno stran NZS povedal generalni sekretar NZS, Martin Koželj, ki je izbrani vrsti na koncu zaželel vse dobro in veliko uspeha na prvenstvu stare celine, ki se začne 19. 1., Slovenija pa bo prvič na terenu 20. 1.

Igor Osredkar
Igor Osredkar FOTO: NZS

Slovenska članska reprezentanca je v zgodovini odigrala 279 uradnih tekem. Do danes je tako zbrala 124 zmag, 44 remijev in 111 porazov. Igor Osredkar je s 168 nastopi in 83 goli rekorder reprezentance po številu nastopov in doseženih golih v dresu Slovenije. "Seznam je bolj ali manj znan, že dalj časa je znanih tistih deset igralcev, ki bodo imeli glavno vlogo na evropskem prvenstvu. To se lahko menja le ob bolezni ali poškodbi. Moram reči, da so nam priprave v tem tednu v Litiji prišle še kako prav. Imeli smo dovolj časa za uigravanje, kar na rednih zborih ni možno, ker imamo na voljo le en dan, temu pa takoj sledi tekma. Zato smo ta teden dobro izkoristili, veliko smo naredili. Misli pa so pri Kazahstanu, ki je naš prvi tekmec na evropskem prvenstvu. To je vrhunska ekipa, krasi jo tudi igra z vratarjem, ki ga vključujejo. Prepričan sem, da jim lahko pariramo. Na takih tekmah odločajo malenkosti, ki jih včasih ne moreš predvideti. Pričakujem, da bodo fantje odigrali na najvišji možni ravni in da bodo dali vse od sebe. Na prvi tekmi pa nas zanima le zmaga," za spletno stran NZS izčrpno pravi selektor Tomislav Horvat. "Priprave v Litiji so nam prišle zelo prav. Treninga je vedno premalo, tokrat pa smo imeli dovolj časa, da smo se pripravili, izpilili detajle in okrepili moštveni duh. Delali smo resnično kvalitetno, posvetili smo se igri z vratarjem in prekinitvam. Jutri smo prosti, v soboto se zberemo in temu sledi odhod na EP. V naših mislih je le prva tekma proti Kazahstanu, ki smo ga preučili. Želim si, da bi ostali zdravi, da bi se ognili vsem virusom in da bi v popolni postavi nastopili na evropskem prvenstvu. Tako smo lahko zelo nevarni. Primarni cilj reprezentance je prvo ali drugo mesto v skupini. Kaj več bo češnja na torti. Zavedamo se svojih prednosti, a hkrati tudi zahtevnosti predtekmovalne skupine, ki so jo nekateri poimenovali celo skupina smrti," dodaja kapetan Igor Osredkar.

Slovenija na EP 2022:
20. 1.
Slovenija – Kazahstan (17.30) 

24. 1.
Slovenija – Italija (17.30)

28. 1.
Slovenija – Finska (17.30)

Slovenska reprezentanca:
Tjaž Lovrenčič (KMN Meteorplast Šic Bar), Nejc Berzelak (KMN FC Litija), Teo Turk (Futsal klub Dobovec), Max Vesel (ŠD FK Siliko), Nejc Kovačič (KMN Oplast Kobarid), Jeremy Bukovec (ŠD FC Ptuj), Igor Osredkar (KMN FC Litja), Denis Totošković (A.S.D. CDM FUTSAL ITA), Nejc Hozjan (A.S.D. FF Napoli ITA), Gašper Vrhovec (KMN FC Litija), Alen Fetić (Petrarca Calcio Cinque ITA),  Klemen Duščak (Futsal klub Dobovec), Žiga Čeh (Futsal klub Dobovec), Tilen Gajser (ŠD FC Ptuj) in Matej Fideršek (A.S.D. CDM FUTSAL ITA).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.