Drugi športi

Futsal: Slovenci v pričakovanju uvodne tekme kvalifikacij

Laško, 04. 12. 2020 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška futsal reprezentanca se bo konec tedna zbrala v Laškem, kjer bo v torek odigrala prvo tekmo v kvalifikacijah za Euro 2022. Uefa je za tokratno kvalificiranje na evropsko prvenstvo uvedla nov sistem tekmovanja. Slovenija je doslej igrala šestkrat na prvenstvu stare celine.

Igor Osredkar
Igor Osredkar FOTO: NZS

Selektor Tomislav Horvat je pred dnevi obelodanil seznam igralcev, na katere računa. Pri tem je prišlo do ene spremembe – namesto Nika Zajca bo priložnost dobil Žan Koren. Ob tem velja izpostaviti, da je Denis Totoškovič v sredo uradno menjal sredino – iz Litije se je preselil v elitno italijansko ligo Serie A, kjer je okrepil Genovo, ki zaseda 14. mesto. "Pred nami je prva tekma kvalifikacij. Zdaj gre za točke. Vesel sem, da ni bilo odpovedi. Sem optimist. Če smo v popolni postavi, smo zelo močni. Proti Švici računam na prvo zmago," je za uradno spletno stran NZS povedal selektor Tomislav Horvat, ki dodaja: "Švico, našega prvega tekmeca v kvalifikacijah, smo analizirali. Pozorno smo gledali tekmi proti Nemčiji, ko se Švicarji prebili iz predkvalifikacij. Vse ekipe danes napredujejo, tudi Švica. Predvsem moramo biti odgovorni in odigrati maksimalno."

Po sedmo uvrstitev
Slovenija je doslej igrala šestkrat na evropskih prvenstvih (v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018). Leta 2003 je reprezentanco vodil selektor Darko Križman, na ostalih petih prvenstvih je Slovenija igrala pod taktirko selektorja Andreja Dobovičnika, od jeseni pa izbrano vrsto vodi Tomislav Horvat. To bodo desete jubilejne kvalifikacije za EP, v katerih sodeluje Slovenija. Doslej je odigrala 26 tekem, slavila je 20 zmag, pri tem pa vknjižila pet porazov in remi. Slovenija je do danes zabeležila 265 uradnih tekem, prišla je do 118 zmag, 41 remijev in 106 porazov. Tomislav Horvat je reprezentanco doslej  vodil na štirih tekmah – od septembra do novembra je z ekipo odigral štiri prijateljske tekme. Slovenija je bila dvakrat boljša od Srbije, proti BiH pa je vknjižila zmago in poraz.

Andrej Dobovičnik
Andrej Dobovičnik FOTO: Damjan Žibert

Spremenjen sistem kvalifikacij
Evropska nogometna zveza Uefa je za tokratno kvalificiranje za na evropsko prvenstvo uvedla nov sistem tekmovanja. V osem skupin deljenih 32 ekip, v vsaki skupini se ekipe pomerijo med sabo doma in na tujem. Mesto na EP si zagotovi osem prvakinj skupin, šest najboljše drugouvrščenih zasedb, za zadnje prosto mesto pa se bosta v dveh tekmah pomerila še sedma in osma drugouvrščena ekipa iz posameznih skupin. Pred tem so že potekale predkvalifikacije, kjer si je mesto v glavnem delu kvalifikacij zagotovilo šest ekip, v prvih dneh decembra pa se bosta za mesto v kvalifikacijah pomerila še Bolgarija in Armenija.

Slovenija:
Nejc Hozjan (A.S.D. FF Napoli ITA), Benjamin Tušar (AC Praha Sparta Futsal ČEŠ), Igor Osredkar (Apfel Nov Vrijeme Makarska HRV), Kristjan Čujec (FK Dobovec), Žiga Čeh (FK Dobovec), Teo Turk (FK Dobovec), Klemen Duščak (FK Dobovec), Nik Zajc (KMN Bronx Škofije), Igor Bratić (FC Litija), Denis Totošković (Genova ITA), Matej Fideršek (FC Litija), Alen Fetić (SSD Acqua Sapone C5 SRL), Jeremy Bukovec (FC Ptuj), Tjaž Lovrenčič (US Saint Pagano ITA).

Kvalifikacije za Euro 2022, tekme Slovenije:
Slovenija – Švica (8.12.)
Latvija – Slovenija (29.1.)
Španija – Slovenija (2.2.)
Slovenija – Španija (6.3.)
Švica – Slovenija (9.3.)
Slovenija – Latvija (12.4.)

Kvalifikacije za Euro 2022, glavni del:
skupina 1: Danska, Hrvaška, Albanija, Ukrajina
skupina 2: Bolgarija/Armenija, Francija, Gruzija, Rusija
skupina 3: Grčija, Azerbajdžan, Slovaška, Moldavija
skupina 4: Severna Makedonija*, Romunija, Srbija, Bosna in Hercegovina
skupina 5: Izrael, Kazahstan, Madžarska, Belorusija
skupina 6: Švica, Španija, Latvia, Slovenija
skupina 7: Črna gora, Italija, Belgija, Finska
skupina 8: Poljska, Portugalska, Norveška, Češka

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.