Drugi športi

Gajser: Moja najslabša točka so starti, zato je bilo veliko poudarka na tem

Ljubljana, 02. 02. 2022 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se bo letos začela bolj zgodaj kot običajno, že 20. februarja s prvo dirko v Matterley Basinu. Na uvod se pripravljata tudi oba najboljša slovenska dirkača, Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.

Tim Gajser
Tim Gajser FOTO: David Stropnik

Slabe tri tedne pred prvo tekmovalno preizkušnjo SP sta oba v polnem ritmu priprav. Zaradi ugodnejših vremenskih razmer in dobrih prog sta trenutno oba na Sardiniji, kjer izkoriščata tudi možnost priprave na peščeni oziroma mivkasti podlagi.

Gajser, lani tretji v seštevku sezone, je v nedeljo že opravil prvo dirko v novi in zmagal na italijanskem pokalu. "Lanska poškodba je sanirana, smo v zadnji fazi priprav. Prve tekme so že za nami. Čez dobra dva tedna nas čaka že prva dirka v SP, veliko testiramo, motor je za to sezono nov. Zadovoljen sem, dal bom vse od sebe in upam na dobro sezono," je na današnji spletni novinarski konferenci krovne zveze AMZS pred začetkom dogajanja dejal Gajser in strnil največje želje za leto 2022: "Upam, da bom zdrav, da bom ostal v enem kosu, potem pa bomo videli. Večjih sprememb ni bilo, časa za počitek je bilo sicer dosti manj, lanska sezona se je zavlekla v november. Sicer pa je vse v redu."

Kot je pojasnil vodja področja za avto-moto šport pri AMZS, Luka Mežan, se je sezona pravzaprav že začela s prvimi preizkušnjami v kartingu, pri zvezi dokončujejo tekmovalne koledarje za državna prvenstva, v motokrosu bo prva domača dirka v začetku aprila. Vse kaže, da bo imel Gajser na prvi dirki v SP enega tekmeca manj, in to ne kar katerega koli, temveč svetovnega prvaka Jeffreyja Herlingsa. Nizozemec, ki je imel v karieri že veliko težav s poškodbami, jo je spet skupil v ponedeljek med pripravami v Španiji. Podrobnosti za zdaj niso znane; njegova ekipa je sporočila le, da je odšel domov na dodatne preiskave poškodovane noge.

Tim Gajser bo tudi v novi sezoni ciljal na naslov prvaka.
Tim Gajser bo tudi v novi sezoni ciljal na naslov prvaka. FOTO: Damjan Žibert

"Hitro pride do poškodb. Seveda nikomur ne želiš, da bi se poškodoval, obema želim čim hitrejše okrevanje, da bi se vrnila v karavano," je ob tem dejal Gajser in mislil tudi na drugega velikega tekmeca iz lanske sezone, Romaina Febvreja, ki še ni povsem zdrav.

Sam je v tem trenutku zadovoljen tako z zdravstvenim stanjem kot s stanjem svojega konjička. "Na zunaj je nova honda povsem enaka, je pa veliko sprememb na šasiji, pri nastavitvah amortizerjev. To so največje spremembe na motorju, videl pa sem tudi, kaj moram izboljšati pri sebi. Moja najslabša točka so starti, zato je bilo veliko poudarka na tem. Skušal bom dodati še kanček na tem področju," je dejal Gajser in napovedal, da bo njegov cilj kot vselej boj za naslov prvaka v razredu MXGP.

Nekoliko nižje cilje ima Pancar v razredu MX2. Lani je sezono končal na 20. mestu, letos bi rad prišel med najboljših 15. A čaka ga sezona velikih sprememb, za začetek že zaradi nove ekipe. Razšel se je z italijansko iz lanske sezone, zdaj je ustanovil svojo z imenom TEM JP253.

"Malo več dela bo z vsem, s pripravo na tekme in organizacijo. Ni bilo tako težko, že prej sem veliko delal sam," je o največji spremembi dejal Pancar.

Za zdaj bo – tako kot v prejšnjih sezonah – predvidoma nastopal le na evropskih dirkah, če pa se bo ponudila priložnost, bo šel tudi na kakšno na kateri drugi celini.

"Imel sem nekaj ponudb iz drugih ekip, a na koncu smo se odločili, da bomo naredili svojo ekipo. Moj oče je zdaj šef ekipe. Tu so dobre in slabe stvari, večina je dobrih: imam svobodo, delam, kar hočem, nimam omejitev. Slabše bo to, da organizacijsko vse vzame več časa," se novih izzivov veseli Pancar. Tako kot Gajser je za zadnje tedne priprav tudi on izbral Sardinijo, saj računa tudi na to, da bo lahko na zahtevnejši podlagi izpilil podrobnosti, ki so mu manjkale do stalnejših voženj pri vrhu.

Za domačo sceno pa imata dirkača različne načrte: Gajser bo večino dirk DP izpustil in računa le na nastop v Orehovi vasi, medtem ko bo Pancar tekmoval tudi doma, poleg tega pa še na posameznih dirkah italijanskega in nemškega prvenstva.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uros Mlinar
03. 02. 2022 14.07
+5
No pasaran
03. 02. 2022 08.24
-5
Ali ta uničevalec in onesnaževalec narave že ima PCT potrdilo, ali še vedno hodi naokoli s ponarejenim policijskim potrdilom o cepljenju?
mcurry
02. 02. 2022 16.56
-3
Herlings je poskodovan imas sanso da zmagas predn se vrne
Prototip
03. 02. 2022 18.23
+5
Bolano..... , namest, da bi navijal za Slovenca ki dela vsaj Mal dobre reklame našem motokrosu in je v svetovnem vrhu, se pa hvališ z enim herlingsom....adijopamet.