Drugi športi

Ganjeni Jakobsen varno v cilju prve etape Dirke po Turčiji

Konya, 12. 04. 2021 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemski kolesar Fabio Jakobsen (Deceuninck‒Quick-Step) se je na nedeljski prvi etapi Dirke po Turčiji vrnil v pogon okoli osem mesecev po hudem padcu na Dirki po Poljski, po kateri je potreboval tudi več korekcijskih operacij obraza.

Jakobsen (na fotografiji) po zmagi v zadnji etapi dirke po Španiji leta 2019, na kateri je prvič slavil Primož Roglič.
Jakobsen (na fotografiji) po zmagi v zadnji etapi dirke po Španiji leta 2019, na kateri je prvič slavil Primož Roglič. FOTO: AP

Čeprav je bilo še pred osmimi meseci na Poljskem ogroženo tudi njegovo življenje, ko ga je v ograjo med ciljnim sprintom potisnil še vedno suspendirani rojak Dylan Groenewegen, se je Fabio Jakobsen v kolesarsko karavano vrnil s širokim nasmeškom. Nizozemec je težko skrival ganjenost ob številnih izrazih dobrodošlice moštvenih kolegov in tekmecev, prvo (skrajšano) 72,4-kilometrsko etapo okoli Konye pa je brez težav sklenil z glavnino in moštvenimi kolegi pri Deceuninck‒Quick-Stepu.

"Danes je bil res lep dan. Zjutraj, ko sem si nadel dres Deceuninck‒Quick-Stepa, sem imel poseben občutek, ki ga je težko ubesediti, še posebej po tem, sem veliko mesecev lahko le po televiziji gledal, kako dobro gre moštvenim kolegom na dirkah," je po prihodu v cilj, ki se je končal z napetim sprintom, v katerem je slavil še en Nizozemec, Arvid de Kleijn (Rally Cycling), dejal Jakobsen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ganljivi trenutki
"Ljubim vožnjo na svojem kolesu in dirkanje, tako da sem to res pogrešal, zato sem tako zelo vesel, da sem tukaj. Izvrstno je končati dirko. V prvem delu dirke je veliko dirkačev ‒ nekateri moje generacije, a tudi nekateri starejši ‒ prišlo izmenjat nekaj besed in res je bil ganljiv trenutek, ko so mi rekli, kako veseli so, da me spet vidijo, in da so mi prenesli lepe želje. Tudi zame osebno je bilo nekaj posebnega, dober občutek je, ko si nazaj. Po etapi sem pogledal na telefon in videl sporočila, ki sem jih prejel od toliko dirkačev in navijačev, ki se jim želim zelo lepo zahvaliti. Čustveno je, ko vidiš takšen izliv podpore na tako poseben dan. Ob tem sem ponosen, da sem prišel tako daleč. Da vidim, kako so ljudje skoraj tako veseli, kot sem vesel jaz, je res poseben občutek, ki me žene naprej." 

Jakobsen je bil 6. avgusta na Dirki po Poljski udeležen v hudo nesrečo, ko ga je v uvodni etapi v Katovicah v ograjo pri okoli 80 km/h odrinil rojak Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). Jakobsen je z glavo trčil v sicer (pre)slabo postavljeno ograjo in utrpel celo vrsto poškodb, med njimi poškodbo neba, izgubo večjega števila zob in in resne poškodbe glave. Groenewegen je še vedno suspendiran, po devetih mesecih kazni se bo lahko vrnil na prihajajoči Dirki po Madžarski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Želel sem le uživati v tem, da sem spet na čelu glavnine'
Jakobsen je priznal, da njegov povratek ni minil vsaj brez kančka strahu, ki pa se je po nekaj uspešnih zaviranjih povsem razblinil.

"Moram priznati, da sem se na začetku, ko so šli kolesarji v desno in levo ter je morala skupina nekajkrat zavreti, malce ustrašil, a drugič je bilo že bolje in počutil sem se že skoraj domače, nato pa je bilo kasneje že vse v redu," je še povedal Jakobsen. "Šel sem celo na čelo glavnine in tam ostal na kolesu Ilja Keisseja, ki je vlekel naprej, želel sem le uživati v tem, da sem spet na čelu glavnine in da sem del ekipe. Deset kilometrov pred koncem sem malce izgubil in nisem mogel pomagati ekipi v zaključku, a dejstvo, da mi je uspelo dokončati prvo etapo po toliko mesecih me navdaja s ponosom in mi daje veliko samozavesti, ki se bo pred naslednjim tednom še izboljšala. Veselim se, da bom lahko še bolj pomagal moštvenim kolegom v prihajajočih etapah in užival bom v vsakem trenutku, ki ga bom preživel tukaj,"
 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AbrA0_KadaBRa
12. 04. 2021 13.20
+2
Kolesarstvo pod rubriko Drugi šport? Na Hrvaškem mogoče ja, pri nas pa nič več!
pojtrarara
12. 04. 2021 11.43
+3
te novice sem se že zadnjič izjemnooo razveselila. Srečno na cestah Fabio in najte športna pot pelje nazaj do vrhunske forme (ki si jo imel pred nesrečo) in šeee višje. zdravje in sreča naj bosta vedno s teboj.